Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

24 Tra 2018

HP trenutno printa matične stanice, za par godina vidjet ćemo možemo li napraviti bubrege

Izvor: lider.media · Autor: Astrid Elizabeth Pavleković  

HP trenutno printa matične stanice, za par godina vidjet ćemo možemo li napraviti bubrege

Prošle godine je Hewlett Packard (HP) na globalnoj razini zabilježio vrlo dobre prodajne rezultate, predstavljen je niz noviteta, a ulaganja u nove proizvode i dizajn se nastavljaju. Generalni direktor HP-a za Adria regiju Primož Polajnar otkriva za čitatelje Lidera što se priprema za ovu godinu, koji su najpopularniji uređaji, kao i koliki je interes za tehnologijom 3D printanja u regiji.

HP je u zadnjem kvartalu prošle godine bio jedan od dominantnijih igrača na tržištu, a tržišni udio je znatno porastao. Čemu to pripisujete?

– Prvenstveno to pripisujemo činjenici da dobro radimo, a drugo je da smo cijeli naš portfelj računala i printera malo osvježili i poboljšali te ih napravili boljima za upotrebu. Kod korisnika se vidi da su zadovoljniji, što nam je povećalo udio tržišta, koji je sada stvarno visok.

Koje su najznačajnije razlike između rada s poslovnim i privatnim korisnicima?

– U poslovnom segmentu radimo s velikim korisnicima, kupcima koji kupuju na veliko kroz tendere ili pak traže ponude na više strana i od različitih dobavljača. Dosta im je važna usluga, odnosno da se nakon implementacije na uređaj stavi image njihovog softvera, da dobiju uslugu trogodišnjeg jamstva, kao i da imaju na raspolaganju dobru mrežu za servisiranje. Privatni kupci su drugačiji, oni kupuju u dućanima ili online, vode se dizajnom, obično su cjenovno osjetljiviji i ne traže izričito, recimo, trogodišnje jamstvo, no ako ga dobiju sretni su.

Prije nešto više od dvije godine HP se razdvojio na HP Inc. i Hewlett-Packard Enterprise. Što se od tada promijenilo?

– Za nas kao HP Inc. nije se promijenilo mnogo, osim da smo postali fleksibilniji i brži kod odgovaranja na upite tržišta i jednostavniji kad gledamo poslovne procese. Još više ulažemo u istraživanje i razvoj uspoređujući s nekoć jednim HP-om.

Fokusirani smo na ono što radimo. Ne bavimo se stvarima koje su izvan naše kontrole, dosta radimo na tome da pratimo strategiju koja je stvorena prije dvije godine, da stvorimo infrastrukturu. Veći smo fokus stavili i na dizajn samih proizvoda kako bi se čim više približili zahtjevima tržišta i samih korisika. U tom procesu stvorili smo niz novih proizvoda i inovacija koje smo lansirali na tržište te koje ćemo još lansirati.

Primjerice, noviteti su nam 3D printing, 3D kamere, nova prijenosna računala, nova stolna računala, radne stanice, a čak i printer koji smo poslali u svemirsku stanicu.

Koji su trenutno najprodavaniji uređaji i što još HP planira predstaviti u skorije vrijeme?

– Najviše se prodaju HP prijenosna računala, gdje je ime HP jedno od najpopularnijih na svijetu, ali i u Hrvatskoj. Poznati smo kao printerska firma i u tom segmentu smo još uvijek broj jedan, a potrošni materijal je i dalje naš core biznis.

Od zanimljivih noviteta koji dolaze je definitivno 3D printing koji će u bliskoj budućnosti biti zanimljiv velikom dijelu industrija, posebice u medicini. U cijelom svijetu smo na vodećoj poziciji kada je riječ o radnim stanicama. Virtualnu stvarnost (VR) ne radimo samo za gaming i gamere, već i za poslovni svijet, a tu je i proširena stvarnost koja oplemenjuje VR. Dolazi nam niz noviteta, aktualan projekt trenutno je printanje matičnih stanica tako da ćemo za par godina vidjeti možemo li napraviti bubrege ili ne. Nadam se da će tu HP uz podršku znanstvenika odigrati važnu ulogu.

Kakvo je trenutno zanimanje za 3D tehnologiju u Adria regiji?

– U Hrvatskoj i cijeloj regiji polako počinjemo s 3D tehnologijom, a sam proces izbacivanja na tržište je dosta kompleksan jer su nam potrebnu veliki i jaki partneri koji mogu investirati u takvu tehologiju, kupiti demo uređaje, imati zalihe potrošnog materijala i raznih drugih materijala koji se koriste. Dobili smo više od 100 upita iz cijele regije, a interes je velik prvenstveno jer smo prije nekoliko mjeseci izbacili na tržište dva nova 3D uređaja koji spadaju u segment jeftinijih 3D pisača.

Kakva je strategija i koji su planovi za naredno razdoblje?

– Korporacija nam uvijek nalaže da moramo rasti u svakom kvartalu što i pokušavamo. U principu držimo se toga da nam core dio, koji nam na kraju dana daje kruh, zadržimo u tim okvirima, odnosno u segmentu prijenosnih računala, printera i potrošnog materijala pokušat ćemo rasti još više nego do sada. Istovremeno, fokusirani smo na stvari za koje trenutno ne postoji toliki interes, no u bliskoj budućnosti će postojati velik interes, kao na primjer gaming, PC, VR, 3D tehnologija i slično. Strategija nam je, dakle, zadržati core dio poslovanja u kontinuiranom rastu, te investirati u dio koji će biti značajan u budućnosti i da iz njega jednog dana stvorimo profit.


Komentari članka

Vezani članci

Zagrebačka banka uvela m-novčanik za plaćanje mobitelom umjesto karticom

16.02.2019.

Korisnici Maestro i Mastercard kartica Zagrebačke banke odsad mogu plaćati mobitelom koristeći aplikaciju m-zaba

Umjetna inteligencija dolazi: Ove vještine će vam trebati da ostanete 'otporni na robote'

15.02.2019.

Hoće li umjetna inteligencija pomoći stvoriti više novih radnih mjesta ili će se čovječanstvo suočiti s masivnim gubitkom poslova zahvaljujući automatizaciji, goruće je pitanje današnjice. Najnoviju paniku izazvala je teza da bi umjetna inteligencija mogl

Dva solarna stabla pune mobitele, imaju Wi-Fi, svijetle u boji

13.02.2019.

Stabla su instalirana u centru Gorjana i Tomašanaca; danju se pune solarnom energijom, imaju i Internet

Lani je zabilježen prvi pad prodaje pametnih telefona

14.01.2019.

Međutim, mogao bi nastaviti rasti udjel kineskih proizvođača pametnih telefona kao što su Xiaomi i Oppo. Te kompanije, kao i Huawei, padom Applea i Samsunga, osvojile su veći dio tržišta u 2018.

Dajgoro Labinac i Ante Medić: Od poduzetničke slobode mnogo je veća ona digitalnih nomada

26.11.2018.

Prije nego što su postali suvlasnici tvrtke Pulsar Laboratories, inženjeri Ante Medić i Dajgoro Labinac surađivali su na projektima izrade rovera za Mjesec u hrvatskom ogranku tima Stellar koji je bio natjecatelj za Google X-prize

Tag cloud

 1. 1862 članka imaju tag hrvatska
 2. 1893 članka imaju tag turizam
 3. 1513 članka imaju tag financije
 4. 1202 članka imaju tag izvoz
 5. 814 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 983 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 942 članka imaju tag trgovina
 8. 812 članka imaju tag investicije
 9. 671 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 900 članka imaju tag svijet
 11. 946 članka imaju tag EU
 12. 863 članka imaju tag ict
 13. 842 članka imaju tag industrija
 14. 757 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 491 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 567 članka imaju tag maloprodaja
 18. 535 članka imaju tag marketing
 19. 482 članka imaju tag krediti
 20. 485 članka imaju tag tehnologija
 21. 347 članka imaju tag poticaji
 22. 413 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 248 članka imaju tag potpore
 26. 420 članka imaju tag dzs
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 327 članka imaju tag eu fondovi
 30. 329 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 324 članka imaju tag agrokor
 32. 292 članka imaju tag osijek
 33. 298 članka imaju tag hgk
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 368 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 328 članka imaju tag porezi
 39. 367 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija