Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

24 Tra 2018

HP trenutno printa matične stanice, za par godina vidjet ćemo možemo li napraviti bubrege

Izvor: lider.media · Autor: Astrid Elizabeth Pavleković  

HP trenutno printa matične stanice, za par godina vidjet ćemo možemo li napraviti bubrege

Prošle godine je Hewlett Packard (HP) na globalnoj razini zabilježio vrlo dobre prodajne rezultate, predstavljen je niz noviteta, a ulaganja u nove proizvode i dizajn se nastavljaju. Generalni direktor HP-a za Adria regiju Primož Polajnar otkriva za čitatelje Lidera što se priprema za ovu godinu, koji su najpopularniji uređaji, kao i koliki je interes za tehnologijom 3D printanja u regiji.

HP je u zadnjem kvartalu prošle godine bio jedan od dominantnijih igrača na tržištu, a tržišni udio je znatno porastao. Čemu to pripisujete?

– Prvenstveno to pripisujemo činjenici da dobro radimo, a drugo je da smo cijeli naš portfelj računala i printera malo osvježili i poboljšali te ih napravili boljima za upotrebu. Kod korisnika se vidi da su zadovoljniji, što nam je povećalo udio tržišta, koji je sada stvarno visok.

Koje su najznačajnije razlike između rada s poslovnim i privatnim korisnicima?

– U poslovnom segmentu radimo s velikim korisnicima, kupcima koji kupuju na veliko kroz tendere ili pak traže ponude na više strana i od različitih dobavljača. Dosta im je važna usluga, odnosno da se nakon implementacije na uređaj stavi image njihovog softvera, da dobiju uslugu trogodišnjeg jamstva, kao i da imaju na raspolaganju dobru mrežu za servisiranje. Privatni kupci su drugačiji, oni kupuju u dućanima ili online, vode se dizajnom, obično su cjenovno osjetljiviji i ne traže izričito, recimo, trogodišnje jamstvo, no ako ga dobiju sretni su.

Prije nešto više od dvije godine HP se razdvojio na HP Inc. i Hewlett-Packard Enterprise. Što se od tada promijenilo?

– Za nas kao HP Inc. nije se promijenilo mnogo, osim da smo postali fleksibilniji i brži kod odgovaranja na upite tržišta i jednostavniji kad gledamo poslovne procese. Još više ulažemo u istraživanje i razvoj uspoređujući s nekoć jednim HP-om.

Fokusirani smo na ono što radimo. Ne bavimo se stvarima koje su izvan naše kontrole, dosta radimo na tome da pratimo strategiju koja je stvorena prije dvije godine, da stvorimo infrastrukturu. Veći smo fokus stavili i na dizajn samih proizvoda kako bi se čim više približili zahtjevima tržišta i samih korisika. U tom procesu stvorili smo niz novih proizvoda i inovacija koje smo lansirali na tržište te koje ćemo još lansirati.

Primjerice, noviteti su nam 3D printing, 3D kamere, nova prijenosna računala, nova stolna računala, radne stanice, a čak i printer koji smo poslali u svemirsku stanicu.

Koji su trenutno najprodavaniji uređaji i što još HP planira predstaviti u skorije vrijeme?

– Najviše se prodaju HP prijenosna računala, gdje je ime HP jedno od najpopularnijih na svijetu, ali i u Hrvatskoj. Poznati smo kao printerska firma i u tom segmentu smo još uvijek broj jedan, a potrošni materijal je i dalje naš core biznis.

Od zanimljivih noviteta koji dolaze je definitivno 3D printing koji će u bliskoj budućnosti biti zanimljiv velikom dijelu industrija, posebice u medicini. U cijelom svijetu smo na vodećoj poziciji kada je riječ o radnim stanicama. Virtualnu stvarnost (VR) ne radimo samo za gaming i gamere, već i za poslovni svijet, a tu je i proširena stvarnost koja oplemenjuje VR. Dolazi nam niz noviteta, aktualan projekt trenutno je printanje matičnih stanica tako da ćemo za par godina vidjeti možemo li napraviti bubrege ili ne. Nadam se da će tu HP uz podršku znanstvenika odigrati važnu ulogu.

Kakvo je trenutno zanimanje za 3D tehnologiju u Adria regiji?

– U Hrvatskoj i cijeloj regiji polako počinjemo s 3D tehnologijom, a sam proces izbacivanja na tržište je dosta kompleksan jer su nam potrebnu veliki i jaki partneri koji mogu investirati u takvu tehologiju, kupiti demo uređaje, imati zalihe potrošnog materijala i raznih drugih materijala koji se koriste. Dobili smo više od 100 upita iz cijele regije, a interes je velik prvenstveno jer smo prije nekoliko mjeseci izbacili na tržište dva nova 3D uređaja koji spadaju u segment jeftinijih 3D pisača.

Kakva je strategija i koji su planovi za naredno razdoblje?

– Korporacija nam uvijek nalaže da moramo rasti u svakom kvartalu što i pokušavamo. U principu držimo se toga da nam core dio, koji nam na kraju dana daje kruh, zadržimo u tim okvirima, odnosno u segmentu prijenosnih računala, printera i potrošnog materijala pokušat ćemo rasti još više nego do sada. Istovremeno, fokusirani smo na stvari za koje trenutno ne postoji toliki interes, no u bliskoj budućnosti će postojati velik interes, kao na primjer gaming, PC, VR, 3D tehnologija i slično. Strategija nam je, dakle, zadržati core dio poslovanja u kontinuiranom rastu, te investirati u dio koji će biti značajan u budućnosti i da iz njega jednog dana stvorimo profit.


Komentari članka

Vezani članci

Loši Samsungovi rezultati posljedica su rastućeg pritiska kineskih konkurenata

01.08.2018.

Za dobre ukupne rezultate zaslužno je poslovanje s čipovima koje je ‘pokrilo’ podbačaj mobitela. Iz kompanije su poručili da je pad posljedica jeftinijih kineskih mobitela, a analitičari ističu da je nakon gubljenja bitke s cijenom

Mate Rimac u Splitu otvorio razvojni ured

24.07.2018.

Domaće znanje i rad na vrijednim izvoznim proizvodima i u Splitu će osigurati nova radna mjesta i to ponajprije mladim računalnim stručnjacima.

Robot za uništavanje korova smanjuje upotrebu herbicida za 20 puta

11.06.2018.

Robot uz pomoć umjetne inteligencije i solarnog pogona može se samostalno kretati kroz polje, detektirati korov i onda ga ciljano, s manjom upotrebom herbicida tretirati i tako smanjiti ukupnu upotrebu herbicida za čak 20 puta

Grafoprojekt – Prvi UV pisač na svijetu proradio u Virovitici

30.05.2018.

Dok se Ricoh ProT7210, plošni UV pisač, predstavljao na berlinskom grafičkom sajmu FESPA, u virovitičkoj obiteljskoj tvrtki Grafoprojekt već su završeni prvi poslovi s pomoću toga naprednog sustava

Siemens u Beču razvija tehnologiju za proizvodnju personaliziranih lijekova

23.05.2018.

Tehnologiju za proizvodnju personaliziranih lijekova u malim serijama koji se na osnovu podataka o genetskom materijalu i drugim biomarkerskim informacijama prilagođavaju svakom pojedincu i zdravstvenim potrebama njegova organizma, razvijaju u Siemensovom

Tag cloud

 1. 1787 članka imaju tag hrvatska
 2. 1816 članka imaju tag turizam
 3. 1492 članka imaju tag financije
 4. 1169 članka imaju tag izvoz
 5. 767 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 949 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 904 članka imaju tag trgovina
 8. 645 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 776 članka imaju tag investicije
 10. 920 članka imaju tag EU
 11. 834 članka imaju tag industrija
 12. 821 članka imaju tag ict
 13. 818 članka imaju tag svijet
 14. 748 članka imaju tag menadžment
 15. 914 članka imaju tag kriza
 16. 552 članka imaju tag maloprodaja
 17. 516 članka imaju tag marketing
 18. 473 članka imaju tag krediti
 19. 473 članka imaju tag tehnologija
 20. 322 članka imaju tag poticaji
 21. 402 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 385 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 394 članka imaju tag obrazovanje
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 369 članka imaju tag hnb
 27. 236 članka imaju tag potpore
 28. 338 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 318 članka imaju tag agrokor
 30. 297 članka imaju tag hgk
 31. 306 članka imaju tag eu fondovi
 32. 284 članka imaju tag osijek
 33. 337 članka imaju tag energetika
 34. 266 članka imaju tag poduzetnici
 35. 362 članka imaju tag vlada
 36. 340 članka imaju tag recesija
 37. 303 članka imaju tag hotelijerstvo
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 281 članka imaju tag rast
 40. 357 članka imaju tag BDP