Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

21 Ruj 2020

Hobi su pretvorile u posao. Blizanke su oduvijek znale da će biti modne dizajnerice

Izvor: www.index.hr · Autor: Adriano Milovan  

Hobi su pretvorile u posao. Blizanke su oduvijek znale da će biti modne dizajnerice

MODNE kreacije zanimale su ih još u ranom djetinjstvu. Nakon što su odrasle i završile školovanje, pokrenule su vlastiti biznis. Danas, gotovo dva desetljeća kasnije, kažu da nisu zbog toga zažalile.

Sestre blizanke Morana Saračević i Martina Čičko Karapetrić 2001. godine su osnovale obrt Boudoir. Sljedeće godine obilježavaju jubilarnu 20. godišnjicu postojanja modnog salona za čije su se osnivanje odlučile nakon što su završile studij modnoga dizajna na zagrebačkom Tehnološko-tekstilnom fakultetu. Prethodno su završile tekstilni smjer u Školi primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Modne su ih kreacije, kažu, zanimale oduvijek.

Baka im je bila poznata zagrebačka dizajnerica šešira
"Još kao djevojčice znale smo da želimo biti modne dizajnerice. I obiteljski background nam je takav: odgojila nas je baka Đurđica Čičko, koja je bila poznata zagrebačka dizajnerica šešira, modistica, kako se tada govorilo. I naša je mama primijetila da se zanimamo za modni dizajn pa nas je usmjerila u tom pravcu", objašnjava za Index 43-godišnja Morana.

Nikada, kaže naša sugovornica, nisu radile za nekog drugog. Još za vrijeme školovanja, naime, znale su da im je cilj pokrenuti vlastiti posao i vlastite kreacije pretočiti u biznis. U tome su i uspjele.

"Danas imamo trgovinu i radionicu u Zagrebu. Svi naši proizvodi - majice, haljine, suknje, tunike i šeširi te ostali modni proizvodi za žene - šivaju se isključivo kod nas. Imamo dvije linije proizvoda: jednu koja spada u viši cjenovni razred i na kojoj rad traje nešto dulje i drugu koja ulazi u niži cjenovni razred i rad na kojoj traje koji dan kraće", ističe Morana.

Internet i karantena su promijenili njihovo poslovanje, većina prodaje danas se odvija online
Njihove su kreacije, dodaje, vlastite. Tu se, primjerice, mogu naći haljine u obliku leptira ili duge, ili "višnjaste" tunike. Interes za takvim proizvodima, kaže Morana, velik je. Ponajprije u Hrvatskoj, ali sve više kupaca imaju i u inozemstvu.

"Ranije smo kreacije prodavale isključivo u svom dućanu, ali onda smo prije pet godina pokrenule i online prodaju. To nam je posebno pomoglo u vrijeme lockdowna, kada ni tramvaji nisu vozili, pa je i kretanje unutar Zagreba bilo otežano. Većina drugih modnih dizajnera nije imala online prodaju i počeli su je uvoditi tek u vrijeme karantene, dok smo mi već imali razrađen sustav prodaje preko interneta koji nam je jako pomogao da preživimo to razdoblje. Međutim, i nakon lockdowna prodaja preko interneta ostala je jako popularna pa danas većinu prodaje i ostvarujemo online", naglašava Morana.

Nove tehnologije i inače su promijenile njihovo poslovanje. Još prije desetak godina, primjerice, pokrenule su prodaju 3D haljina za online igricu Second Life.

Biznis podrazumijeva i stalno učenje i usavršavanje
"Kroz svoj rad morale smo naučiti puno toga što ranije nismo znale, a što je vezano uz grafički dizajn. Ovo je i inače posao u kojem stalno učite i nadograđujete svoje znanje", poručuje Morana.

"Puno nam to znači jer govori da ćemo cijeloga života raditi na usvajanju novih vještina. Već sad imamo veliko iskustvo s online prodajom koju same radimo i koju ćemo nastaviti razvijati", ističe za Index Moranina sestra Martina.

Online prodaja amortizirala im je udar koronakrize
Inače, obrt Boudoir u vlasništvu je Moranine sestre Martine, a zajednički ga vode Martina i Morana. Uz njih dvije, zapošljava još četiri radnika. Posluje, ističe Morana, s dobiti.

Udar koronakrize odrazio se i na njihovo poslovanje, iako je već razvijena online prodaja amortizirala prvotni šok. Sestre danas razmišljaju digitalno i kažu da im je cilj u budućnosti širiti internetsku prodaju i tako stjecati nove kupce. Aktivne su i na društvenim mrežama.

"Kada imate online prodaju, tržište vam je cijeli svijet. I sada imamo kupce iz raznih zemalja, iako oni još nemaju velik udio u našoj prodaji. No, u budućnosti namjeravamo širiti prodaju u inozemstvu, i to ne samo u Europi", poručuje Morana.

Najveći motiv u radu im je povratna informacija kupaca
Najveći motiv u radu Morana vidi u povratnim informacijama koje dobiva od kupaca.

"Jako puno mi znači kada nam se jave kupci koji su zadovoljni našim proizvodom koji su kupili. Volim kada je posao uspješan i kada je korist od našega rada obostrana, odnosno kada je imamo i mi i naši kupci", zaključuje Morana.

No, dodaje, posao kojim se bave traži jako velik angažman i stalno usavršavanje. Stoga im nedostaje slobodnog vremena pa će sestre vjerojatno u nekom trenutku morati presjeći i odlučiti žele li veće širenje poslovanja, koje znači veću zaradu, ali i manje slobodnog vremena, ili sporije širenje, što bi im omogućilo više vremena za sebe.


Komentari članka

Vezani članci

[30 ispod 30] Osnivač Kolegija Mislav Odak: Bio sam spreman prihvatiti sve rizike poduzetništva

30.10.2020.

Već gotovo tri godine posluje web platforma Kolegio koju je osnovao Mislav Odaka s Liderove liste 30 ispod 30. Zahvaljujući tom mladom poduzetniku studenti imaju mogućnost ostvarivati studentske popuste na prodajnim mjestima i web trgovinama poznatih komp

Kreditiranje likvidnosti - Banke novac više ne uplaćuju izravno, već na posebne račune za isplatu dobavljačima

30.10.2020.

Poduzetnik koji je htio ostati anoniman za Lider je rekao da mu je banka, iako s njom posluje više od dva desetljeća, tražila da kao instrument osiguranja kredita za likvidnost ponudi nekretninu u zalog, točnije stan u kojem živi, i to za kreditiranje obr

Vidović i Sova - Ovu i iduću godinu Inoxmont-VS osigurao poslovima na četiri velika europska projekta

29.10.2020.

Riječ je o velikim investicijskim projektima u Europi koji neće stati: novim geotermalnim elektranama, rafinerijama i tvornicama papira i celuloze. Novi poslovi na kraju su niza više od 250 odrađenih projekata ludbreškog Inoxmont-VS-a na postavljanju indu

Iznadprosječna regija - Izvozni rezultati i dalje cvjetaju na sjeveru

29.10.2020.

U sjevernoj hrvatskoj regiji pet je županija: Varaždinska, koja je prema prvom pisanom spomenu najstarija hrvatska županija i spomenuta je točno 20. kolovoza 1181. godine u Povelji hrvatsko-ugarskoga kralja Bele III., zatim tu je Međimurska županija, pros

Nakon 11 godina Biograd na moru dobio poduzetnički inkubator

28.10.2020.

Jedanaest dugih godina trajala je izgradnja biogradskog Poduzetničkog inkubatora u kojemu će dom pronaći mali i veliki poduzetnici s ovoga područja. Na taj način, izravno se pomaže jačanju lokalnog gospodarstva što je, posebno u vrijeme koronakrize, od iz

Tag cloud

 1. 2057 članka imaju tag hrvatska
 2. 2138 članka imaju tag turizam
 3. 1598 članka imaju tag financije
 4. 1335 članka imaju tag izvoz
 5. 1112 članka imaju tag svijet
 6. 782 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 884 članka imaju tag zapošljavanje
 8. 1040 članka imaju tag trgovina
 9. 1065 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 982 članka imaju tag ict
 11. 881 članka imaju tag investicije
 12. 714 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1017 članka imaju tag EU
 14. 912 članka imaju tag industrija
 15. 794 članka imaju tag menadžment
 16. 938 članka imaju tag kriza
 17. 629 članka imaju tag maloprodaja
 18. 575 članka imaju tag marketing
 19. 403 članka imaju tag poticaji
 20. 508 članka imaju tag krediti
 21. 523 članka imaju tag tehnologija
 22. 319 članka imaju tag koronavirus
 23. 446 članka imaju tag obrazovanje
 24. 290 članka imaju tag potpore
 25. 374 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 365 članka imaju tag eu fondovi
 27. 414 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 338 članka imaju tag opg
 29. 394 članka imaju tag porezi
 30. 371 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 321 članka imaju tag osijek
 32. 434 članka imaju tag dzs
 33. 388 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 307 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 400 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici