Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

01 Srp 2020

HEP i HOPS otvorili radove na izgradnji suvremenog postrojenja vrijednog 105 milijuna kuna

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: poslovni.hr  

HEP i HOPS otvorili radove na izgradnji suvremenog postrojenja vrijednog 105 milijuna kuna

Najsuvremenije postrojenje za statičku kompenzaciju u Trafostanici (TS) Konjsko, jedno je od četiri ključna dijela SINCRO.GRID-a, a radove na tom postrojenju je otvorio ministar zdravstva Vili Beroš.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) i Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) u utorak su otvorili radove na izgradnji postrojenja za statičku kompenzaciju (SVC) u Trafostanici Konjsko, vrijedne 105 milijuna kuna, objavljeno je u zajedničkom priopćenju HEP-a i HOPS-a.

Radovi se odvijaju u sklopu EU projekta naprednih mreža SINCRO.GRID, inovativnom projektu Europske komisije u području naprednih mreža, u kojem sudjeluju hrvatski i slovenski operatori prijenosnog i distribucijskog sustava.

Projekt SINCRO.GRID se sufinancira iz fonda za strateške infrastrukturne projekte u vrijednosti od 40,5 milijuna eura, a njegova ukupna vrijednost iznosi gotovo 90 milijuna eura. Ulaganja u Hrvatskoj iznose 200 milijuna kuna, navodi se u priopćenju HEP-a.

Najsuvremenije postrojenje za statičku kompenzaciju u Trafostanici (TS) Konjsko, jedno je od četiri ključna dijela SINCRO.GRID-a, a radove na tom postrojenju je otvorio ministar zdravstva Vili Beroš.

“Razvitak kvalitetne infrastrukture jača sigurnost energetskog sustava i čitave Hrvatske, pozitivno utječe na sve sektore poslovanja, a modernu medicinu ne možemo ni zamisliti bez funkcionalne tehnologije. Ovo je odličan primjer domaćeg projekta zasnovanog na inovativnoj tehnologiji koji je kao takav konkurirao i prepoznat je na međunarodnoj razini”, istaknuo je Beroš, koji je zadovoljan i što se HEP grupa i na tom projektu iskazala u povlačenju sredstava iz EU fondova.

Po riječima predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića, HEP grupa je u posljednje tri godine iz Europe povukla sredstva u iznosu od oko milijardu kuna.

“Ovaj je projekt dokaz da smo i u kriznim okolnostima bez oklijevanja nastavili s realizacijom plana investicija za 2020. godinu koji je utvrđen u do sada najvećem iznosu u povijesti HEP-a, od gotovo pet milijardi kuna”, rekao je Barbarić.

Istaknuo je i kako HEP posebnu pozornost posvećuje sigurnosti opskrbe na otocima te će u idućih pet godina u energetsko povezivanje hrvatskih otoka uložiti gotovo pola milijarde kuna.

Ujedno, dodaje, u suradnji s lokalnom zajednicom, na otocima se realizira i planira niz projekata sunčanih elektrana. Brojni drugi naši projekti vjetroelektrana i sunčanih elektrana u različitim su fazama izgradnje i pripreme, rekao je čelnik HEP-a.

“Snažan porast udjela obnovljivih izvora energije u bliskoj budućnosti predstavljat će sve veći izazov za upravljanje hrvatskim elektroenergetskim sustavom. Upravo ovaj projekt, SINCRO.GRID, između ostalog, omogućit će učinkovitiju integraciju obnovljivih izvora energije”, naglasio je Barbarić.

„Ovim postrojenjem u TS Konjsko, Hrvatska će biti prva u Jugoistočnoj Europi koja ima najsuvremenije rješenje za regulaciju visine napona u prijenosnoj mreži. Izuzetno mi je drago da smo HOPS-u pomogli naći jedinstveno state-of-the-art rješenje projektirano isključivo prema potrebama elektroenergetskog sustava Hrvatske. Mi u Siemens Energy-u, kao vodećoj svjetskoj kompaniji za energetiku, naprednim tehnološkim rješenjima ćemo nastaviti doprinositi provođenju Strategije Energetskog razvoja Republike Hrvatske.“ izjavio je Boris Miljavac predsjednik Uprave Siemensa Energy d.o.o..
Implementacijom SINCRO.GRID-a koristit će se napredni tehnički sustavi i algoritmi za upravljanje tokovima snaga u elektromagnetskim sustavima, s ciljem poboljšanja kvalitete napona i povećanja prijenosne moći postojećih vodova.

Predsjednik Uprave HOPS-a Tomislav Plavšić podsjetio je da su se prije šest godina udružili s distribucijskim partnerima te hrvatskim i slovenskim operaterima prijenosnih sustava kako bi zajednički pronašli način da se uravnoteži i osigura stabilnost elektroenergetskog sustava u obje države.

Plod tog saveza je SINCRO.GRID – projekt međunarodne suradnje na razvoju pametnih mreža, koji na području Hrvatske predviđa četiri ključne cjeline projekta, od čega je jedan i postrojenje u TS Konjsko, naglasio je Plavšić.

TS Konjsko, najveći objekt prijenosne mreže u Dalmaciji, dobit će najsuvremenije postrojenje za statičku kompenzaciju, prvo takvo postrojenje u regiji i šire.

Izvođač radova vrijednih 105 milijuna kuna je Siemens Energy, a udjel domaće industrije u investiciji je 65 posto. Završetak radova se očekuje krajem studenog 2021. godine, ističu iz HEP-a i HOPS-a.

Te dvije tvrtke zajednički investiraju i u TS Sućidar, gdje su uzvanici upoznati s napretkom radova druge faze Programa energetskog napajanja grada Splita.

Nova TS Sućidar snage je 3×40 megavata (MW) u GIS izvedbi 110 kilovoltnog (kV) postrojenja te naponskog razine 110/20 kV. Ta zajednička investicija HOP-a i HEP-Operatora distribucijskog sustava (HEP ODS) ukupne je vrijednosti 110 milijuna kuna, odnosno 120 milijuna kuna zajedno s kabelskim distribucijskim raspletom, a omogućit će napuštanje vanjskog 110/35 kV postrojenja starijeg od 50 godina. Završetak radova na tom objektu očekuje se u drugom tromjesečju 2022. godine, najavljuju iz HEP-a i HOPS-a.


Komentari članka

Vezani članci

‘Preko noći sve je stalo, ali spasili smo radnike. A sada stižu dobre vijesti iz Europe!‘

25.06.2020.

Njihove proizvode imaju luksuzni svjetski hoteli, a 2017. bili su među TOP 5 hrvatskih tvrtki. Njihovi pogoni opet rade. Evo kako.

U Brodosplitu položena kobilica za polarni kruzer

04.06.2020.

- Kobilica za novogradnju 485 - brod za krstarenja polarnim područjima koji će nositi ime Janssonius, položena je u utorak u Brodosplitu

Domaća tvrtka prilagodila se situaciji: Napravili proizvod za kojim vlada velika potražnja, a krenuo je i izvoz

29.05.2020.

Ovaj prerađivač čelika, aluminija i inoxa pravi je primjer kvalitetnog vodstva i pravovremene prilagodbe potrebama tržišta, čak i u nezavidnom, izrazito otežanom periodu za poslovanje.

Da ne ugase tvrtku, prenamijenili su proizvodnju

26.05.2020.

Svaka je kriza za neke i nova prilika. Tvrtka iz Vinkovaca morala je, zbog otkazivanja narudžbi i manjka posla, nešto poduzeti ili se ugasiti. Osmislili su dezinfekcijsku barijeru za obuću koja se postavlja ispred ulaznih vrata. Zanimanje na tržištu je go

Porinut brod za polarne ekspedicije; Horvat: To je najveći hrvatski izvozni proizvod

20.05.2020.

Novogradnja 487 putničkog broda za polarne ekspedicije Ultramarine, vrijedan 106 milijuna eura, porinut je u subotu u Brodograđevnoj industriji Split​, a ministar gospodarstva Darko Horvat ustvrdio je kako je to najveći hrvatski izvozni proizvod.

Tag cloud

 1. 2017 članka imaju tag hrvatska
 2. 2074 članka imaju tag turizam
 3. 1572 članka imaju tag financije
 4. 1297 članka imaju tag izvoz
 5. 1076 članka imaju tag svijet
 6. 869 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1046 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 863 članka imaju tag investicije
 10. 719 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 11. 951 članka imaju tag ict
 12. 1003 članka imaju tag EU
 13. 695 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 789 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 398 članka imaju tag poticaji
 20. 504 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 282 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 406 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 382 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 385 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 310 članka imaju tag opg
 35. 238 članka imaju tag koronavirus
 36. 386 članka imaju tag vlada
 37. 302 članka imaju tag hgk
 38. 347 članka imaju tag energetika
 39. 394 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici