Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

06 Stu 2020

Grijane su terase imperativ, ali treba nam pomoć Grada

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Dario KUŠTRO/Ivan ALILOVIĆ  

Grijane su terase imperativ, ali treba nam pomoć Grada

Epidemiološka situacija, poznato je, negativno je utjecala na čitavo gospodarstvo. Među najpogođenijima svakako su ugostitelji, s obzirom na to da je riječ o djelatnosti koja podrazumijeva socijalni kontakt. Mjere nalažu držanje distance, nošenje maski prilikom ulaska i izlaska, dezinfekciju ruku... Pa, iako ima gostiju u osječkim kafićima, mnogi se, što zbog svega navedenog, što zbog brige za vlastito zdravlje, suzdržavaju od te vrste socijalnog kontakta, pa je sve to neizbježno utjecalo na broj gostiju, odnosno prihode ugostitelja.

No razmišljaju li naši ugostitelji na produžetak sezone kroz grijane terase? Na rad na otvorenom umjesto u zatvorenom, ako jesen i zima bude blage, neki će nesumnjivo radije odabrati sjedenje na otvorenom nego u zatvorenom, gdje je opasnost od zaraze puno veća.

Sezonalnost

Od prošle je godine na snazi novi komunalni red Grada Osijeka, a jedna od novosti vezana je uz zakup javnih površina za ljetne terase. Ranijim su odlukama terase mogle biti postavljene do kraja listopada, novim pravilnikom uređeno je drukčije - rad terasa može se odobriti tijekom cijele godine. Uvedena je tzv. sezonalnost.

Iz resornog Upravnog odjela Grada Osijek, onog za komunalni red, podsjećaju na stavak 1. članka. 64. Odluke o komunalnom redu kojim je propisano da se korištenje površine javne namjene za postavljanje i rad terasa može odobriti tijekom cijele godine. - Dakle, nema vremenskog ograničavanja razdoblja korištenja površina javne namjene za postavljanje terasa, nego svaki vlasnik, ovisno o svojim potrebama, određuje vrijeme u kojem želi koristiti površinu javne namjene. U razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka zakupnina je umanjena u odnosu prema ostalom dijelu godine i ona za I. zonu iznosi 13 kn po četvornom metru mjesečno, za II. zonu 12, a za III. zonu osam kuna po "kvadratu" mjesečno - odgovara Siniša Gregoran, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo.

Grad Osijek odlučio se na još jedan način izići u susret ugostiteljima, od 1. siječnja 2021. oslobađaju ih plaćanja poreza na zakup javnih površina. Na korištenje javnih površina obračunava se i plaća porez po stopi od 10 % na iznos naknade koja se plaća za korištenje javne površine.

Ostao zakup

- Mi cijele godine imamo terasu uz lokal, no onu veliku smo uklonili. Očekivali smo od Grada da će nas u cijelosti osloboditi plaćanja zakupa, ovako nam se to čini neisplativim. Uz plaćanje zakupa, trebali bismo imati grijalice koje su veliki trošak. One na plin potroše bocu plina u jednom danu, a potrebno ih je više. Četiri grijalice - 400 kuna. Samo u jednom danu. Da nas oslobode plaćanja zakupa, možda bismo i mogli to nekako progurati, mogli bismo pokušati, no, iskreno, trenutačno nam je najvažnije da ostanemo zdravi, na tome najviše radimo, jer ako se razbolimo, nećemo moći nikako raditi - rekli su nam u Caffeteriji Svačić.

Njihovo mišljenje dijeli i nekolicina drugih ugostitelja kojima smo postavili isto pitanje. Naglasak je na računici. Epidemiološka situacija i nametnute mjere, kao i svijest građana da izbjegavaju okupljanja, svima su umanjile prihode, stoga u ovim trenucima ne razmišljaju o većim investicijama.

- Nekoliko stolova na terasi sigurno ćemo zadržati, no o grijačima i dekicama, iskreno, još nismo razmišljali. Ideja možda i nije loša, svakako ćemo ju razmotriti, no nismo sigurni u isplativost - rekli su nam u jednom drugom lokalu u središtu grada gdje su nas zamolili za anonimnost.
Inače, postavljanje terase može se odobriti samo ispred zatvorenog dijela kafića/restorana, u pravilu u gabaritima objekta, terasa ne smije spriječiti ili onemogućiti korištenje postavljanja komunalne opreme, ne smije zaklanjati postavljenu prometnu signalizaciju i spomenike. Ako je terasa uz prometnicu, ona mora biti odijeljena montažnom ogradom ili žardinijerama.


Komentari članka

Vezani članci

Ugostitelji traže da im se omogući rad - barem na terasama

15.01.2021.

Kapa na glavi, kava u ruci. Ispija se na brzinu, mrzla bura puše. Kafići zatvoreni, no zato cvjeta biznis s kafe aparatima. A to baš i nema epidemiološke logike.

Turizam i ugostiteljstvo najviše pretrpjeli zbog pandemije, objavila Fina

13.01.2021.

Fina objavila popis najstabilnijih poduzetnika u RH Fina je u svojoj analizi objavila i popis najstabilnijih poduzetnika u Republici Hrvatskoj, s najmanjom vjerojatnosti nastupanja statusa neispunjavanja obveza (poduzetnici koji su prema metodologiji Fine

Bujas: Tražimo da se 1. veljače krene s otvaranjem kafića, restorana i teretana. Pojasnio i zašto im je vrlo važno najkasnije tada krenuti s radom

11.01.2021.

Postojeće mjere koje su stavile ključ u bravu dobrom dijelu hrvatskih poduzetnika produljene su do 31. siječnja, a po kuloarima se špekulira kako bi ovakvo stanje moglo ostati na snazi sve do prvog ožujka, moguće čak i travnja, prvenstveno kako bi u što b

Belje i službeno preuzima mljekaru

04.01.2021.

Sedam desetljeća duga tradicija proizvodnje i prerade mlijeka u Osijeku bit će nastavljena i nakon 1. siječnja 2021., što će potvrditi i službena primopredaja osječke Tvornice mlijeka koju će 31. prosinca obaviti čelnici tvrtke Meggle Hrvatska i Belja plu

Nema više proizvoda poduzeća Tekstil LIO

03.01.2021.

Tvrtka postoji, ali nažalost ne više i njezina proizvodnja - Osijek je ostao bez još jednog svog prepoznatljivog brenda. Tekstil LIO, sljednik nekadašnje tvrtke LIO, odnosno tvornice za preradu lana i kudelje, osnovane 1901. godine, više se ne bavi proizv

Tag cloud

 1. 2082 članka imaju tag hrvatska
 2. 2156 članka imaju tag turizam
 3. 1352 članka imaju tag izvoz
 4. 1607 članka imaju tag financije
 5. 1143 članka imaju tag svijet
 6. 835 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1051 članka imaju tag trgovina
 8. 1086 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 887 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 995 članka imaju tag ict
 11. 885 članka imaju tag investicije
 12. 720 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1023 članka imaju tag EU
 14. 923 članka imaju tag industrija
 15. 801 članka imaju tag menadžment
 16. 943 članka imaju tag kriza
 17. 631 članka imaju tag maloprodaja
 18. 374 članka imaju tag koronavirus
 19. 413 članka imaju tag poticaji
 20. 580 članka imaju tag marketing
 21. 511 članka imaju tag krediti
 22. 529 članka imaju tag tehnologija
 23. 364 članka imaju tag opg
 24. 382 članka imaju tag eu fondovi
 25. 450 članka imaju tag obrazovanje
 26. 378 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 298 članka imaju tag potpore
 28. 419 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 398 članka imaju tag porezi
 30. 379 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 329 članka imaju tag osijek
 32. 436 članka imaju tag dzs
 33. 390 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 393 članka imaju tag vlada
 37. 310 članka imaju tag hgk
 38. 355 članka imaju tag energetika
 39. 403 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici