Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

25 Ruj 2018

‘Gotovo sve hrvatske Vlade su u malim poduzetnicima vidjele bankomate, a ne partnere’

Izvor: lider.media · Autor: Vedran Harča  

‘Gotovo sve hrvatske Vlade su u malim poduzetnicima vidjele bankomate, a ne partnere’

Poduzetništvo će prodisati smanjenjem poreza i nameta, zaključak je okruglog stola Mosta nezavisnih lista koji je pod nazivom ‘Porezna opterećenja – omča oko vrata hrvatske ekonomije’ u ponedjeljak u Hrvatskom novinarskom domu okupio eminentne stručnjake i saborske zastupnike Mosta.

Konzultant za korporativne financije Andrej Grubišić istaknuo je kako je smisao dobrog poreznog sustava poticanje na maksimalno dinamiziranje gospodarstva. U Hrvatskoj se sveo na nerealnu poreznu presiju kojoj je jedini cilj punjenje državnog proračuna. Država odabire ‘strateške’ sektore s povlaštenim tretmanom, dok za one koji plaćaju te povlaštene tretmane, nitko ne pita, rekao je i dodao kako Hrvatska spada među države s najvećim udjelima domaće potrošnje u Europskoj uniji, kao i s najmanje radno aktivnog stanovništva. Također, smatra da država guši ekonomske slobode i otežava izlazak iz siromaštva.

Ekonomska analitičarka i profesorica na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa Vedrana Pribičević je u svojoj prezentaciji objasnila kako organizirati učinkovit administrativni aparat.

– Hrvatska treba modernu i jeftinu javnu upravu. Na koji način organizirati administraciju da bi se postiglo zadovoljstvo krajnjih korisnika? Kako motivirati zaposlenike javne uprave da svoj posao obavljaju efikasno i savjesno? Kako zaposlenike nagraditi i zadržati? Odgovor nude najnoviji uvidi iz bihevioralne ekonomije, arhitekture izbora te eksperimentalne ekonomije koji koriste interdisciplinaran, znanstveno-objektivan pristup za izradu plana reformi i njihove provedbe – smatra Pribičević.

Voditelj Mostovog Savjeta za gospodarstvo, financije i poduzetništvo Vedran Jerković prezentirao je opsežne podatke koji ukazuju da je ‘mali poduzetnik – temelj zdravog gospodarstva’ i usporedio stanje u Hrvatskoj s onim u Estoniji, zemlji koja je 1995. godine imala trideset posto niži BDP od nas, dok je danas dosegnula osamdeset posto kupovne moći prosjeka EU. Hrvatska ima tek šezdeset i jedan posto te je iza nje od svih država članica samo Bugarska.

– Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u RH je trenutno registrirano 149.052 aktivnih trgovačkih društava. Od tog broja, 145.312 čine mikro i mala društva, odnosno čine 97.5 posto od ukupnog broja. Zapošljavaju preko 432.934 ljudi. Iz ovih podataka je jasno vidljivo koliku važnost imaju za hrvatsko gospodarstvo. Na žalost, gotovo sve vlade u Hrvatskoj do sada, nisu u malim poduzetnicima vidjele partnere, već isključivo bankomate s ukucanim PIN kodom. I prema njima su se odnosile neprijateljski. Zašto? Zato što je mikro i mali poduzetnik, hrabar i neovisan. A kao takav je najveća prijetnja za ovakve trgovačke koalicije na vlasti’, naglasio je Jerković.

Saborska zastupnica Ivana Ninčević-Lesandrić navela je da je ‘umjesto na usmjeravanje pozornosti na stvaranje nove vrijednosti, pozornost poduzetnika usmjerena na podmirivanje obveznih doprinosa i administrativnih obaveza, prije nego je uopće stvorio novu vrijednost’. Svaki poduzetnik početnik mora dobiti priliku pokrenuti poslovni poduhvat bez posljedica koje ih mogu dovesti ispod egzistencijalnog minimuma, kazala je Lesandrić.

Bivši ministar gospodarstva i saborski zastupnik Tomislav Panenić istaknuo je kako je ‘opći stav poduzetnika da više ne očekuju značajnije promjene po pitanju općih uvjeta poslovanja od bilo koje hrvatske vlade. Uzdaju se u rast prihoda temeljem rasta domaće i inozemne potražnje i maksimalnoj kontroli operativnih troškova a na investicije se malo tko odlučuje. Preuzimanje Ministarstva gospodarstva u tim uvjetima je bio ogroman izazov. S obzirom na iznimno teško stanje gospodarstva, nismo imali nikakvog vremena za prilagodbu. Pa smo ipak u četiri mjeseca mandata izmijenili Zakon o inspekcijama u gospodarstvu koji se odnosi na tržne inspektore kojim je omogućeno da ne moraju kažnjavati poduzetnike ukoliko tijekom inspekcijskog nadzora utvrde određene manje nepravilnosti, već im dati rok za ispravak nepravilnosti. Pokrenut je postupak ukidanja pečata koji se nažalost nije nastavio tijekom slijedeće vlade kako bi se i formalno ukinula obveza korištenja istog. S HGK je dogovoreno ukidanje članarine za nova poduzeća tijekom prve godine poslovanja, a izmijenjen je i Zakon o javnoj nabavi te je olakšana procedura prijavljivanja na natječaje’.


Komentari članka

Vezani članci

Kod prerađivača i trgovaca najveća dobit

04.12.2018.

Najuspješniji poduzetnik lani u prerađivačkoj industriji je Ina s 4225 zaposlenih, kojima je prosječna plaća 9385 kn

Šibenska tvrtka čiji su klijenti vlasnici skupocjenih jahti s novim laboratorijem podigli poslovanje na višu razinu

28.11.2018.

Trenutačno zapošljavaju 20 ljudi te su, kako sami ističu, u stalnoj potrazi za novim, kvalitetnim kadrovima

Poznati hrvatski brend nakita proširio poslovanje i otvorili dućan u Miamiju

27.11.2018.

Zagrebački obiteljski obrt izrade unikatna nakita ušao i na tržište s kojeg im, kažu, dolaze najkvalitetniji klijenti.

Najviši prihod po zaposlenom ostvaren kod poljoprivrednica

27.11.2018.

Društva u vlasništvu muškaraca više zapošljavaju i ostvaruju veće prihode

Irena je prva i jedina automehaničarka u Hrvatskoj s majstorskim ispitom

26.11.2018.

Irena se specijalizirala za azijske aute i na njima najviše voli raditi. U svojem servisu koji se prostire na oko 180 četvornih metara, ima zaposlena i dva automehaničara.

Tag cloud

 1. 1832 članka imaju tag hrvatska
 2. 1861 članka imaju tag turizam
 3. 1508 članka imaju tag financije
 4. 1188 članka imaju tag izvoz
 5. 788 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 970 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 924 članka imaju tag trgovina
 8. 660 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 797 članka imaju tag investicije
 10. 933 članka imaju tag EU
 11. 866 članka imaju tag svijet
 12. 842 članka imaju tag ict
 13. 837 članka imaju tag industrija
 14. 750 članka imaju tag menadžment
 15. 918 članka imaju tag kriza
 16. 560 članka imaju tag maloprodaja
 17. 526 članka imaju tag marketing
 18. 449 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 19. 480 članka imaju tag krediti
 20. 481 članka imaju tag tehnologija
 21. 336 članka imaju tag poticaji
 22. 403 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 371 članka imaju tag hnb
 27. 240 članka imaju tag potpore
 28. 340 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 315 članka imaju tag eu fondovi
 30. 321 članka imaju tag agrokor
 31. 289 članka imaju tag osijek
 32. 297 članka imaju tag hgk
 33. 319 članka imaju tag hotelijerstvo
 34. 268 članka imaju tag poduzetnici
 35. 337 članka imaju tag energetika
 36. 367 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 364 članka imaju tag BDP
 40. 282 članka imaju tag rast