Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

25 Ruj 2018

‘Gotovo sve hrvatske Vlade su u malim poduzetnicima vidjele bankomate, a ne partnere’

Izvor: lider.media · Autor: Vedran Harča  

‘Gotovo sve hrvatske Vlade su u malim poduzetnicima vidjele bankomate, a ne partnere’

Poduzetništvo će prodisati smanjenjem poreza i nameta, zaključak je okruglog stola Mosta nezavisnih lista koji je pod nazivom ‘Porezna opterećenja – omča oko vrata hrvatske ekonomije’ u ponedjeljak u Hrvatskom novinarskom domu okupio eminentne stručnjake i saborske zastupnike Mosta.

Konzultant za korporativne financije Andrej Grubišić istaknuo je kako je smisao dobrog poreznog sustava poticanje na maksimalno dinamiziranje gospodarstva. U Hrvatskoj se sveo na nerealnu poreznu presiju kojoj je jedini cilj punjenje državnog proračuna. Država odabire ‘strateške’ sektore s povlaštenim tretmanom, dok za one koji plaćaju te povlaštene tretmane, nitko ne pita, rekao je i dodao kako Hrvatska spada među države s najvećim udjelima domaće potrošnje u Europskoj uniji, kao i s najmanje radno aktivnog stanovništva. Također, smatra da država guši ekonomske slobode i otežava izlazak iz siromaštva.

Ekonomska analitičarka i profesorica na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa Vedrana Pribičević je u svojoj prezentaciji objasnila kako organizirati učinkovit administrativni aparat.

– Hrvatska treba modernu i jeftinu javnu upravu. Na koji način organizirati administraciju da bi se postiglo zadovoljstvo krajnjih korisnika? Kako motivirati zaposlenike javne uprave da svoj posao obavljaju efikasno i savjesno? Kako zaposlenike nagraditi i zadržati? Odgovor nude najnoviji uvidi iz bihevioralne ekonomije, arhitekture izbora te eksperimentalne ekonomije koji koriste interdisciplinaran, znanstveno-objektivan pristup za izradu plana reformi i njihove provedbe – smatra Pribičević.

Voditelj Mostovog Savjeta za gospodarstvo, financije i poduzetništvo Vedran Jerković prezentirao je opsežne podatke koji ukazuju da je ‘mali poduzetnik – temelj zdravog gospodarstva’ i usporedio stanje u Hrvatskoj s onim u Estoniji, zemlji koja je 1995. godine imala trideset posto niži BDP od nas, dok je danas dosegnula osamdeset posto kupovne moći prosjeka EU. Hrvatska ima tek šezdeset i jedan posto te je iza nje od svih država članica samo Bugarska.

– Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u RH je trenutno registrirano 149.052 aktivnih trgovačkih društava. Od tog broja, 145.312 čine mikro i mala društva, odnosno čine 97.5 posto od ukupnog broja. Zapošljavaju preko 432.934 ljudi. Iz ovih podataka je jasno vidljivo koliku važnost imaju za hrvatsko gospodarstvo. Na žalost, gotovo sve vlade u Hrvatskoj do sada, nisu u malim poduzetnicima vidjele partnere, već isključivo bankomate s ukucanim PIN kodom. I prema njima su se odnosile neprijateljski. Zašto? Zato što je mikro i mali poduzetnik, hrabar i neovisan. A kao takav je najveća prijetnja za ovakve trgovačke koalicije na vlasti’, naglasio je Jerković.

Saborska zastupnica Ivana Ninčević-Lesandrić navela je da je ‘umjesto na usmjeravanje pozornosti na stvaranje nove vrijednosti, pozornost poduzetnika usmjerena na podmirivanje obveznih doprinosa i administrativnih obaveza, prije nego je uopće stvorio novu vrijednost’. Svaki poduzetnik početnik mora dobiti priliku pokrenuti poslovni poduhvat bez posljedica koje ih mogu dovesti ispod egzistencijalnog minimuma, kazala je Lesandrić.

Bivši ministar gospodarstva i saborski zastupnik Tomislav Panenić istaknuo je kako je ‘opći stav poduzetnika da više ne očekuju značajnije promjene po pitanju općih uvjeta poslovanja od bilo koje hrvatske vlade. Uzdaju se u rast prihoda temeljem rasta domaće i inozemne potražnje i maksimalnoj kontroli operativnih troškova a na investicije se malo tko odlučuje. Preuzimanje Ministarstva gospodarstva u tim uvjetima je bio ogroman izazov. S obzirom na iznimno teško stanje gospodarstva, nismo imali nikakvog vremena za prilagodbu. Pa smo ipak u četiri mjeseca mandata izmijenili Zakon o inspekcijama u gospodarstvu koji se odnosi na tržne inspektore kojim je omogućeno da ne moraju kažnjavati poduzetnike ukoliko tijekom inspekcijskog nadzora utvrde određene manje nepravilnosti, već im dati rok za ispravak nepravilnosti. Pokrenut je postupak ukidanja pečata koji se nažalost nije nastavio tijekom slijedeće vlade kako bi se i formalno ukinula obveza korištenja istog. S HGK je dogovoreno ukidanje članarine za nova poduzeća tijekom prve godine poslovanja, a izmijenjen je i Zakon o javnoj nabavi te je olakšana procedura prijavljivanja na natječaje’.


Komentari članka

Vezani članci

Hrvatski startup pregovara za milijun €: 'S našim sustavom i stari strojevi mogu govoriti'

25.06.2019.

Marin Bek ima samo 33 godine, osnovao je dosad tri tehnološka startupa, a dva su opstala i bujaju. U Hrvatskoj su, imaju 20-ak zaposlenika, a do kraja godine, kako najavljuje, broj će se udvostručiti. Na nedavnom zagrebačkom JobFairu privukli su brojne ka

Što je to rastjeralo turističke radnike s Jadrana?

25.06.2019.

U čemu je problem - u poslodavcima koji bi mogli ponuditi veće plaće, ali to ne žele napraviti ili u državi koja porezima toliko maltretira cijeli turizam da poslodavci ni višim plaćama ne mogu zadržati radnike?

U maloj riječkoj tvornici kreiraju se jedinstvene igračke: 'U našim igračkama sve je hrvatsko - od ideje do materijala'

24.06.2019.

Kupili su teren na Kukljanovu gdje planiraju preseliti proizvodnu i zaposliti još više djelatnika, a pokrenut je i projekt s jednom riječkom tvrtkom čiji će krajnji rezultat biti plasman riječkih igračaka na inozemno tržište

Englezi uče hrvatski i troše 200 eura dnevno

21.06.2019.

Kada ih je prošle godine sa zanimljivim prijedlogom kontaktirala Linda Rabuzin, profesorica/direktorica Škole hrvatskog jezika (Croatian Language School) iz Londona - vlasnici pitoresknog, bajkovitog obiteljskog pansiona Maksimilian, u srcu barokne osječk

Uspjeli i uz prepreke

21.06.2019.

Rumunjka Mirela Rus u Splitu sa suprugom drži pet prodavaonica Break Time.

Tag cloud

 1. 1917 članka imaju tag hrvatska
 2. 1934 članka imaju tag turizam
 3. 1534 članka imaju tag financije
 4. 1225 članka imaju tag izvoz
 5. 833 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 997 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 958 članka imaju tag trgovina
 8. 830 članka imaju tag investicije
 9. 942 članka imaju tag svijet
 10. 676 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 958 članka imaju tag EU
 12. 886 članka imaju tag ict
 13. 853 članka imaju tag industrija
 14. 764 članka imaju tag menadžment
 15. 920 članka imaju tag kriza
 16. 536 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 576 članka imaju tag maloprodaja
 18. 544 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 498 članka imaju tag tehnologija
 21. 358 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 257 članka imaju tag potpore
 24. 439 članka imaju tag banke
 25. 389 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 340 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 377 članka imaju tag hnb
 29. 346 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 328 članka imaju tag agrokor
 32. 297 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 376 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 336 članka imaju tag porezi
 39. 375 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija