Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

25 Ruj 2018

‘Gotovo sve hrvatske Vlade su u malim poduzetnicima vidjele bankomate, a ne partnere’

Izvor: lider.media · Autor: Vedran Harča  

‘Gotovo sve hrvatske Vlade su u malim poduzetnicima vidjele bankomate, a ne partnere’

Poduzetništvo će prodisati smanjenjem poreza i nameta, zaključak je okruglog stola Mosta nezavisnih lista koji je pod nazivom ‘Porezna opterećenja – omča oko vrata hrvatske ekonomije’ u ponedjeljak u Hrvatskom novinarskom domu okupio eminentne stručnjake i saborske zastupnike Mosta.

Konzultant za korporativne financije Andrej Grubišić istaknuo je kako je smisao dobrog poreznog sustava poticanje na maksimalno dinamiziranje gospodarstva. U Hrvatskoj se sveo na nerealnu poreznu presiju kojoj je jedini cilj punjenje državnog proračuna. Država odabire ‘strateške’ sektore s povlaštenim tretmanom, dok za one koji plaćaju te povlaštene tretmane, nitko ne pita, rekao je i dodao kako Hrvatska spada među države s najvećim udjelima domaće potrošnje u Europskoj uniji, kao i s najmanje radno aktivnog stanovništva. Također, smatra da država guši ekonomske slobode i otežava izlazak iz siromaštva.

Ekonomska analitičarka i profesorica na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa Vedrana Pribičević je u svojoj prezentaciji objasnila kako organizirati učinkovit administrativni aparat.

– Hrvatska treba modernu i jeftinu javnu upravu. Na koji način organizirati administraciju da bi se postiglo zadovoljstvo krajnjih korisnika? Kako motivirati zaposlenike javne uprave da svoj posao obavljaju efikasno i savjesno? Kako zaposlenike nagraditi i zadržati? Odgovor nude najnoviji uvidi iz bihevioralne ekonomije, arhitekture izbora te eksperimentalne ekonomije koji koriste interdisciplinaran, znanstveno-objektivan pristup za izradu plana reformi i njihove provedbe – smatra Pribičević.

Voditelj Mostovog Savjeta za gospodarstvo, financije i poduzetništvo Vedran Jerković prezentirao je opsežne podatke koji ukazuju da je ‘mali poduzetnik – temelj zdravog gospodarstva’ i usporedio stanje u Hrvatskoj s onim u Estoniji, zemlji koja je 1995. godine imala trideset posto niži BDP od nas, dok je danas dosegnula osamdeset posto kupovne moći prosjeka EU. Hrvatska ima tek šezdeset i jedan posto te je iza nje od svih država članica samo Bugarska.

– Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u RH je trenutno registrirano 149.052 aktivnih trgovačkih društava. Od tog broja, 145.312 čine mikro i mala društva, odnosno čine 97.5 posto od ukupnog broja. Zapošljavaju preko 432.934 ljudi. Iz ovih podataka je jasno vidljivo koliku važnost imaju za hrvatsko gospodarstvo. Na žalost, gotovo sve vlade u Hrvatskoj do sada, nisu u malim poduzetnicima vidjele partnere, već isključivo bankomate s ukucanim PIN kodom. I prema njima su se odnosile neprijateljski. Zašto? Zato što je mikro i mali poduzetnik, hrabar i neovisan. A kao takav je najveća prijetnja za ovakve trgovačke koalicije na vlasti’, naglasio je Jerković.

Saborska zastupnica Ivana Ninčević-Lesandrić navela je da je ‘umjesto na usmjeravanje pozornosti na stvaranje nove vrijednosti, pozornost poduzetnika usmjerena na podmirivanje obveznih doprinosa i administrativnih obaveza, prije nego je uopće stvorio novu vrijednost’. Svaki poduzetnik početnik mora dobiti priliku pokrenuti poslovni poduhvat bez posljedica koje ih mogu dovesti ispod egzistencijalnog minimuma, kazala je Lesandrić.

Bivši ministar gospodarstva i saborski zastupnik Tomislav Panenić istaknuo je kako je ‘opći stav poduzetnika da više ne očekuju značajnije promjene po pitanju općih uvjeta poslovanja od bilo koje hrvatske vlade. Uzdaju se u rast prihoda temeljem rasta domaće i inozemne potražnje i maksimalnoj kontroli operativnih troškova a na investicije se malo tko odlučuje. Preuzimanje Ministarstva gospodarstva u tim uvjetima je bio ogroman izazov. S obzirom na iznimno teško stanje gospodarstva, nismo imali nikakvog vremena za prilagodbu. Pa smo ipak u četiri mjeseca mandata izmijenili Zakon o inspekcijama u gospodarstvu koji se odnosi na tržne inspektore kojim je omogućeno da ne moraju kažnjavati poduzetnike ukoliko tijekom inspekcijskog nadzora utvrde određene manje nepravilnosti, već im dati rok za ispravak nepravilnosti. Pokrenut je postupak ukidanja pečata koji se nažalost nije nastavio tijekom slijedeće vlade kako bi se i formalno ukinula obveza korištenja istog. S HGK je dogovoreno ukidanje članarine za nova poduzeća tijekom prve godine poslovanja, a izmijenjen je i Zakon o javnoj nabavi te je olakšana procedura prijavljivanja na natječaje’.


Komentari članka

Vezani članci

U prosincu u obrtima 2.500 manje ljudi, ali ima i djelatnosti koje su povećale zaposlenost

15.02.2019.

Broj zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama u prosincu prošle godine smanjio se za više od 2.500, pokazuju novi podaci državne statistike. Prema tim podacima, u obrtu i slobodnim profesijama u prosincu je radilo ukupno 182.931 zaposlenika. Mjesec rani

Otkriva tajnu svoga uspjeha: Prije sedam godina bio je nezaposlen, a danas je vlasnik tvrtke koja zarađuje milijune

14.02.2019.

Trgovac koji zarađuje milijune dolara kroz elektronsku trgovinu opisao je glavne korake na putu do uspješnog biznisa

Traže se poduzetnici početnici

13.02.2019.

U prostoru površine 200 četvornih metara pored ureda za poduzetnike opremljena je zajednička dvorana za konferencije, sastanke, druženja, zajednička recepcija, kuhinja i sanitarni čvorovi. Primarno su svi prostori u funkciji javne poduzetničke infrastrukt

Svi su ludi za pitama koje stižu iz Gajnica

12.02.2019.

oš je kao djevojčica pekla pite za cijelo susjedstvo. Sve tajne vještine naučila je od mame i bake pa bi ih mogla raditi i zatvorenih očiju, šali se Sanela Spajić, rodom iz Zavidovića u BiH, u čijim delicijama sada mogu uživati i Zagrepčani. Prije pet god

Krenula je u dnevnoj sobi, a danas su iza nje projekti teški milijarde kuna

11.02.2019.

ARIANA VELA najuspješnija je hrvatska konzultantica za EU fondove. Kao i mnogi drugi poduzetnici, počela je skromno, u dnevnoj sobi s jednim računalom, a danas je iza nje oko 250 projekata vrijednih preko 13 milijardi kuna

Tag cloud

 1. 1854 članka imaju tag hrvatska
 2. 1877 članka imaju tag turizam
 3. 1512 članka imaju tag financije
 4. 1193 članka imaju tag izvoz
 5. 806 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 979 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 936 članka imaju tag trgovina
 8. 669 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 808 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag EU
 11. 886 članka imaju tag svijet
 12. 854 članka imaju tag ict
 13. 841 članka imaju tag industrija
 14. 755 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 475 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 562 članka imaju tag maloprodaja
 18. 531 članka imaju tag marketing
 19. 480 članka imaju tag krediti
 20. 485 članka imaju tag tehnologija
 21. 342 članka imaju tag poticaji
 22. 408 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 245 članka imaju tag potpore
 26. 420 članka imaju tag dzs
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 323 članka imaju tag eu fondovi
 30. 322 članka imaju tag agrokor
 31. 291 članka imaju tag osijek
 32. 322 članka imaju tag hotelijerstvo
 33. 298 članka imaju tag hgk
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 368 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 366 članka imaju tag BDP
 39. 266 članka imaju tag investicija
 40. 324 članka imaju tag porezi