Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

27 Kol 2018

Gorka poduzetnička epizoda u proizvodnji pseće hrane postala slatka lekcija

Izvor: lider.media · Autor: Kata Pranić  

Gorka poduzetnička epizoda u proizvodnji pseće hrane postala slatka lekcija

Prije nekoliko godina dr. Iva Peričić nabavila je psa i usput na internetu otkrila da je sirova hrana za pse hit u svijetu, što je utjecalo na njezinu odluku da postane poduzetnica. No nije bila prva u Hrvatskoj kojoj je palo na pamet proizvoditi sirovu hranu za pse jer je već postojala tvrtka koja se time bavila. Upoznala je vlasnika te tvrtke, kojemu je u to vrijeme posao stagnirao i ušla u poslovno partnerstvo. Njezin dio posla bili su: profesionalizacija poslovanja, razvoj brenda (kojem su dali ime Hermann BARF), marketinška strategija, novi dizajn, novi kanali distribucije i izvora sirovine… Uložila je novac za nabavu novih strojeva, otvoreno je deset novih radnih mjesta, počeli su izvoziti i u roku od dvije godine upeterostručili promet.

– Perspektiva je izgledala sjajno sve dok nakon dvije i pol godine suradnje nisam shvatila da postoje nepremostive razlike u ambiciji i shvaćanju profesionalizma u poslovanju te nije preostalo ništa drugo nego razići se. Ta me je poduzetnička epizoda stajala više od milijun kuna i dvije godine života, ali bila mi je vrhunska škola, doduše skupa. No to nije utjecalo na moje povjerenje u proizvod i ideju koja iza njega stoji te sam odlučila pokrenuti svoj posao i poslovnu ideju razvijati u smjeru kojim smatram da bi trebala i mogla ići, kaže Iva Peričić, koja je nakon razlaza s bivšim poslovnim partnerom osnovala tvrtku Von BARF.

Zaokret u karijeri

Prije nego što se Peričić odlučila baviti poduzetništvom, radila je u nekim od najvećih svjetskih farmaceutskih tvrtki.

– Bila sam zadužena primarno za prodaju i marketing, a na zadnjoj poziciji vodila sam odjel koji je imao godišnji prihod veći od stotinu milijuna kuna, ističe Peričić, kojoj je to iskustvo pomoglo i u razvijanju poduzetničke karijere.

No napominje da je ipak poticaj na takav zaokret u karijeri bila njezina ljubav prema životinjama i želja da svojeg psa hrani najkvalitetnijom, ali ne industrijskom hranom.

– Što sam više čitala o tome shvatila sam da ova proizvodnja, osim što mi daje prigodu pomoći životinjama i njihovim skrbnicima, može biti i komercijalno isplativa, objašnjava Peričić ističući da hrvatsko tržište hrane za kućne ljubimce ima veliki potencijal na duge staze, iako u Hrvatskoj okružje iz više razloga ne pogoduje proizvođačima jer je samo u 2016. uvezeno 53 tisuće tona hrane za pse i mačke u vrijednosti od 360 milijuna kuna.

Hrvatsko podrijetlo

Zbog toga očekuje da će biti dovoljno potrošača koji će prepoznati kvalitetu Von BARF-a i cijeniti hrvatsko podrijetlo proizvoda. Također, ističe da je ne zanima lansiranje samo još jednog proizvoda na tržište, nego kvalitetan proizvod.
Na tržištu su trenutačno tri Von BARF proizvoda: Classic, Starter i Sensitive. Riječ je o duboko zamrznutoj hrani skladištenoj i distribuiranoj u hladnom lancu bez ikakvih konzervansa ili aditiva.

– Uskoro na tržište izlazimo s još nekoliko inovacija: BARF-om od janjetine, divljači te jadranske srdele, gamom od šest različitih sušenih mesnih žvakalica za pse te inovacijom na našem tržištu – mesnom bombonijerom za pse. Početkom iduće godine na tržište puštamo i liniju proizvoda BARF pakiranih u konzerve te još nekoliko novosti koje trenutačno razvijamo. Bez obzira na to što je riječ o hrani za pse, ipak je to roba široke potrošnje – a tu su inovacija i stalno unapređivanje proizvoda ključni, objašnjava Peričić.

Samo lokalni dobavljači

Temeljni sastojak Von BARF-a je goveđe meso nabavljeno kod najkvalitetnijih lokalnih (hrvatskih i slovenskih) dobavljača mesa i to isključivo od kategorije primjerene za prehranu ljudi. Ostala sirovina nabavljena je također od lokalnih dobavljača.

– Time pomažemo zajednici u kojoj živimo i radimo, osiguravamo opstanak malih proizvođača i tvrtki te smanjujemo ovisnost o velikim korporacijama. Sirovina koju kupujemo kod lokalnih proizvođača najvećim je dijelom organskog podrijetla. Za proizvodnju i dostavu hrane na taj način smanjujemo potrošnju energije i emisije štetnih plinova, napominje Peričić, koja je proizvodnju prepustila tvrtki koja se bavi preradom mesa za ljudsku uporabu, a ona se sa svojim timom bavi razvojem proizvoda, nabavom sirovina, prodajom i marketingom.

– Kada smo dizajnirali poslovni model i planirali proizvodni proces, premisa nam je bila – skalabilnost. Predviđamo da ćemo potkraj ove godine prodavati oko 15 tona hrane na mjesec, a kapacitet nam je proizvodnje u sadašnjem prostoru, uz minimalna tehnička unapređenja, oko 60 tona na mjesec, kaže Peričić ističući da su kupci vrlo brzo prihvatili brend Von BARF.
Mala tvrtka za proizvodnju sirove hrane za pse Von BARF iz Samobora želi postati tržišni lider u toj tržišnoj niši velikog potencijala. Njezinu vlasnicu nije obeshrabrilo što je, kako kaže, ostala bez dvije godine života i više od milijun kuna kao poslovna partnerica u bivšoj tvrtki, nego je pokrenula svoj posao i nastavila ambiciozno stvarati organsku hranu za kućne ljubimce.
Trenutačno je tu vrstu hrane za pse moguće kupiti na pedesetak prodajnih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu, a Peričić očekuje da će se broj prodajnih mjesta uskoro znatno povećati te velikim uspjehom smatra ulazak u veliki maloprodajni trgovački lanac Konzum. Osim toga, brend Von BARF prodaje se i u specijaliziranim prodavaonicama hrane za kućne ljubimce.

Peričić posebnu pozornost posvećuje marketingu i mišljenja je da bez kvalitetnog razumijevanja kupaca i prezentacije proizvoda za tu tvrtku ne bi bilo budućnosti.

– Riječ je o vrlo specifičnom proizvodu, nije jedan od 100 vrsta industrijske hrane tako da samo oglašavanje nije dovoljno. Našem potencijalnom kupcu treba ispričati cijelu priču, objasniti benefite zdrave prehrane za njegova ljubimca, a to stoji. Očekujem da ćemo u ovoj godini na marketing utrošiti oko četiristo tisuća kuna, što je ogromna brojka s obzirom na očekivane prihode. Vjerujem da ćemo, kada se etabliramo na tržištu, na marketing trošiti između pet i osam posto prihoda na godinu – predviđa Peričić koja sve odluke donosi zajedno s najužim timom suradnika.

Vlastita sredstva

Ističe da je ponosna što su baš svi koji su od početka u bivšoj tvrtki radili s njom na razvoju, kvaliteti i prodaji BARF proizvoda, pridružili se Von BARF-u. Trenutačno ih je sedmero zaposlenih u prodaji, marketingu, veterinarskoj podršci kupcima te administraciji. Osim toga, u tvrtki koja proizvodi Von BARF hranu za pse radi još petero novozaposlenih djelatnika specijaliziranih za preradu mesa.

– Od veljače ove godine u razvoj proizvoda, nabavu strojeva, pakiranje, marketing te obrtna sredstva uložili smo oko sedamsto tisuća kuna, a ulaganju još nije ni blizu kraj. Naš je ugovorni partner, kojemu smo povjerili proizvodnju, također uložio znatna sredstva u obnovu i prilagodbu svojeg pogona. Zasad smo sve financirali vlastitim sredstvima; nadali smo se potpori HAMAG-BICRO-a i prije više od četiri mjeseca aplicirali za mali ESIF zajam, međutim, taj se postupak odužio izvan svih naših očekivanja te još čekamo odobrenje, kaže Peričić koja razmišlja i o proizvodnji hrane za mačke.

S obzirom na trenutačne poslovne rezultate, Peričić očekuje da će njezina tvrtka ove godine imati prihod veći od ‘pozitivne nule’ što se EBITDA-e tiče, a iduće godine očekuje prihod od oko četiri milijuna kuna te EBITDA-u od oko pola milijuna kuna. Cilj ove poduzetnice je da njezina tvrtka postane vodeći proizvođač najkvalitetnije biološki usklađene hrane za pse i mačke u Jugoistočnoj Europi te je u potpunosti predana stvaranju prave organske hrane za pse odabirom najboljih sastojaka te njihovom potpuno prirodnom obradom. Svjesna je da će hrana koju proizvodi Von BARF još dugi niz godina imati relativno skroman tržišni udio u obujmu, međutim, cilj joj je povećati broj kupaca. Osim toga, očekuje i da će Von BARF tijekom 2019. ostvariti izvoz u pet zemalja te postati tržišni lider u kategoriji hrane koju proizvodi.


Komentari članka

Vezani članci

Otvara butik u centru Züricha, širi se na SAD, Rusiju i Australiju

18.10.2019.

Ovo je četvrta trgovina, nakon Zagreba, Splita i Stuttgarta, a ima i web shop iz kojeg se kupljeno šalje u sve zemlje Europe i Ameriku.

Paušalni obrtnici - Poduzetnici, a ne zločinci!

17.10.2019.

U Hrvatskoj je postalo uobičajeno da se kreiraju razni organizacijski oblici kao olakšanje u pokretanju poslovanja, a naknadno se shvati da se iza toga kriju znatne obveze koje nisu bile predstavljene ili se naknadno uvode

Lokvarka širi posao: Direktor završio dimnjačarsku školu i sad su puni posla

16.10.2019.

U šest godina došli su do čak četvero uposlenih koji brinu o dimnjacima četiriju goranskih općina. A sve je počelo od direktorovog pitanja zašto to ne bismo radili sami

Njemačku je spašavao rekordni rast malih i srednjih firmi. Sad sve više slabi

16.10.2019.

Oko 3,8 milijuna malih i srednjih poduzeća u Njemačkoj postiglo je prošle godine još jedan rekord zaposlivši 31,7 milijuna ljudi do kraja 2018. godine, što je povećanje od 391.000 zaposlenih u usporedbi s godinom ranije.

Dizajniram odjeću za poslovne žene

15.10.2019.

Oduvijek me zanimala moda, pa, iako sam završila Ekonomsku školu i upisala Ekonomski fakultet, na trećoj sam godini shvatila da želim krenuti u posve drugom smjeru te sam u Zagrebu upisala Visoku školu Callegari za modnog dizajnera. Dvije sam godine viken

Tag cloud

 1. 1944 članka imaju tag hrvatska
 2. 1972 članka imaju tag turizam
 3. 1551 članka imaju tag financije
 4. 1249 članka imaju tag izvoz
 5. 846 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 981 članka imaju tag svijet
 7. 1011 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 972 članka imaju tag trgovina
 9. 838 članka imaju tag investicije
 10. 684 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 918 članka imaju tag ict
 12. 966 članka imaju tag EU
 13. 864 članka imaju tag industrija
 14. 770 članka imaju tag menadžment
 15. 571 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 588 članka imaju tag maloprodaja
 18. 549 članka imaju tag marketing
 19. 508 članka imaju tag tehnologija
 20. 489 članka imaju tag krediti
 21. 367 članka imaju tag poticaji
 22. 429 članka imaju tag obrazovanje
 23. 348 članka imaju tag eu fondovi
 24. 396 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 262 članka imaju tag potpore
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 347 članka imaju tag hotelijerstvo
 28. 380 članka imaju tag hnb
 29. 351 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 422 članka imaju tag dzs
 31. 305 članka imaju tag osijek
 32. 333 članka imaju tag agrokor
 33. 300 članka imaju tag hgk
 34. 379 članka imaju tag vlada
 35. 346 članka imaju tag energetika
 36. 351 članka imaju tag porezi
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 378 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija