Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

06 Tra 2020

Glas poduzetnika: Od gradova i općina tražimo ukidanje komunalne naknade i najma

Izvor: www.index.hr · Autor: R.I.  

Glas poduzetnika: Od gradova i općina tražimo ukidanje komunalne naknade i najma

GLAS poduzetnika je nakon provedene ankete među članovima i prikupljenih informacija od članova i iz medija, danas javno pozvao gradove i općine, odnosno njihove gradonačelnike i načelnike, da donesu odluke o ukidanju obveze plaćanja naknada i najamnina za najmoprimce kojima je odlukom Stožera civilne zaštite onemogućeno poslovanje. Poziv je upućen i privatnim vlasnicima nekretnina koje iznajmljuju najmoprimcima čije poslovanje je onemogućeno, priopćili su iz Glasa poduzetnika.

“Od dana kad je donijeta odluka Stožera Civilne Zaštite o zatvaranju svih naših trgovina, hotela, kafića, restorana, kozmetičkih salona, frizerskih salona, cvjećarnica i poslovnih prostora svih uslužnih djelatnosti, od tog dana svi mi poduzetnici i obrtnici, kao i naši zaposlenici smo praktički bačeni na koljena, životarimo ili uopće ne zarađujemo, te smo u fazi hibernacije i preživljavanja. Nismo u mogućnosti plaćati namete, najamnine i naknade kada prostore ne koristimo i ne ostvarujemo prihode“ rekao je Hrvoje Bujas, Predsjednik Udruge.

“Odreknite se i vi nečega, i pokažite tu toliko naglašavanu solidarnost i zajedništvo”

“Stoga Udruga Glas poduzetnika traži od vas, gradonačelnika i načelnika koji to još niste napravili, da odmah izglasate odluke kojom nas oslobađate plaćanja svih nameta i naknada Gradu ili Općini uključujući oslobađanje plaćanja - komunalne naknade u cijelosti, kao i najamnine u gradskim i općinskim nekretninama, a dokle god nam se ne omogući normalno poslovanje i ne otvorimo naša poduzeća i obrte. Nikakvi popusti od 15% na iznos komunalne naknade kao primjerice u Dubrovniku nas ne zanimaju ili odgode plaćanja poput nekih drugih gradova. Ugledajte se na Novalju, Bjelovar, Koprivnicu, Gospić, Đurđevac, Sv. Nedjelju, Rijeku i druge gradove i općine koje su takve odluke već donijeli. Ugledajte se na one gradove i općine kojima je jasno da moramo preživjeti danas, kako bismo sutra ponovo mogli biti oni koji su do jučer desetljećima punili i vaš budžet. Odreknite se i vi nečega, i pokažite tu toliko naglašavanu solidarnost i zajedništvo!“

Udruga Glas poduzetnika također predlaže osnivanje fonda za subvenciju dijela iznosa najamnina zatvorenih nekretnina u privatnom vlasništvu, a u skladu s mogućnostima grada ili općine, a apeliramo i na sve vlasnike (fizičke i pravne osobe) nekretnina koje su zatvorene, da budu uviđavni sada kada je potrebno, te izađu maksimalno svojim najmoprimcima u susret, jer će im se to u budućnosti višestruko vratiti.

Čak 42 posto poduzetnika nije još dobilo niti jednu od mjera grada ili općine

Anketa među članovima Glasa poduzetnika pokazala je da su reakcije gradova i općina na krizu bile uglavnom mlake i nedostatne. Prvo pitanje u anketi je bilo vezano uz obaveze plaćanja najma i komunalne naknade, te njihovo ukidanje, smanjivanje ili odgodu. Čak 42% poduzetnika još nije dobilo niti jednu od tih mjera od svog grada ili općine. Oko 37 % je izjavilo da postoji neka od kombinacija tih mjera ali očito je da se razlikuje u svakoj pojedinoj jedinici uprave. Samo nešto preko 12% je izjavilo da im je odobreno ukidanje i najma i komunalne naknade. Iz ovih rezultata je vidljivo da imamo pojedine slučajeve gdje se radi odličan posao i pomaže gospodarstvu, ali s druge strane imamo internu većinu koja ili ne radi ništa ili proizvoljno određuju što i kako će napraviti, što je uglavnom nedostatno. S obzirom na raznolikost rezultata postavili smo i pitanje o zadovoljstvu poduzetnika reakcijom lokalne uprave. Gotovo 50% je jako nezadovoljno. Njima možemo pridružiti još preko 17% koji su umjereno nezadovoljni. Neutralan stav ima oko 16% ispitanika. Umjereno zadovoljni ima nešto ispod 8% a jako zadovoljnih je samo oko 9% ispitanika. S obzirom na te rezultate, Udruga Glas poduzetnika očekuje puno bržu i puno kvalitetniju reakciju i mjere koje će lokalna uprava donijeti i koje će biti u skladu s mjerama Vlade RH.

Glas poduzetnika u 15 dana okupio više od 100 tisuća ljudi

Inicijativa Glas poduzetnika pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade koje su pokretači ocijenili nedostatnima. Budući da je u manje od 15 dana okupio više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukao veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima, Glas poduzetnika se pozicionirao kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske. Isto je potvrdila i Vlada RH koja je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin neosporan utjecaj. Na zahtjev članova Inicijative, osnovana je Udruga Glas poduzetnika koja je u prva dva dana od osnivanja zaprimila više od 2.500 zahtjeva za članstvo.


Komentari članka

Vezani članci

Mario Jurišić: Moramo se okrenuti domaćoj proizvodnji hrane i vina

22.05.2020.

Suočeni s globalnom pandemijom koja je brojne vinare dovela u nezavidan položaj, odlučili su pokušati ponuditi ljudima nešto drugačije. Tako su Kos - Jurišići krenuli prvi s piknikom u vinogradu.

Novo normalno na tržnici: manje gužve, kupci i prodavači pridržavaju se mjera

22.05.2020.

Situacija s koronavirusom smanjila je gužve na tržnici, a kupci i prodavači se strogo pridržavaju zadanih mjera. Kako to izgleda?

Hrvatski hoteli ipak zasukali rukave i krenuli u nepoznato - prilagođavanje domaćem gostu

21.05.2020.

Turistička industrija je u stanju teške anksioznosti. Smanjiti cijene pa imati barem nešto gostiju, makar i domaćih, ili ne dirati u cijene, pa čekati neka bolja vremena. No, što ako konkurentska hotelska kuća smanji cijenu? Što ako prvi susjed smanji cij

Izazovna jesen - Ekonomska bijeda gotovo je zajamčena

21.05.2020.

Mnogima se vjerojatno u nekom trenutku tijekom koronakrize drastično promijenila percepcija onih ‘nedovoljnih‘ 2,5 posto gospodarskog rasta prije nego je najveći show na svijetu počeo, a kako odmiču proljetni mjeseci ta se misao sve više vraća.

S faksa na posao - kako se snaći u doba i nakon korone?

20.05.2020.

Međunarodni centar za poduzetničke studije (ICES), UNESCO katedra za poduzetništvo i Ekonomski fakultet u Osijeku Pozivaju Vas na on-line konferenciju

Tag cloud

 1. 2003 članka imaju tag hrvatska
 2. 2042 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1060 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 699 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 989 članka imaju tag EU
 14. 887 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 566 članka imaju tag marketing
 19. 391 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 518 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 280 članka imaju tag potpore
 24. 362 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 351 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 376 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 300 članka imaju tag opg
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija