Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

04 Sij 2019

Francuzi na površini malo većoj od Hvara okreću milijarde na luksuznim mjehurićima

Izvor: www.tportal.hr · Autor: Karlo Vajdić  

Francuzi na površini malo većoj od Hvara okreću milijarde na luksuznim mjehurićima

Francuski vinogradari i vinarije godišnje proizvedu tristotinjak milijuna butelja šampanjca čija vrijednost doseže iznos od gotovo pet milijardi eura, s time da je proizvodnja podijeljena između najpoznatijih imena okrenutih izvozu i manjih nezavisnih vinogradara koji većinom proizvode za domaće tržište na kojem se konzumira polovica ukupne proizvodnje

Nazdravljanje uz dobre želje u bilo kojoj prilici, a posebno ovih dana, rijetko kad može proći bez barem nekakvog pjenušavog vina, a među njima posebno mjesto zauzimaju šampanjci. Svojevrsno mjerilo luksuza, šampanjci dolaze isključivo iz francuske regije Champagne koja se nalazi na otprilike stotinjak kilometara istočno od Pariza, u smjeru Luksemburga i Njemačke. Vinova loza na kojoj se uzgaja grožđe za šampanjce prostire se na oko 34,3 tisuće hektara, odnosno na području nešto većem od našeg otoka Hvara.

U proizvodnji, punjenju i prodaji šampanjaca sudjeluje oko 15,800 vinogradara, 140 kooperativnih društava, te 320 vinarija (fr. Maison de Champagne) koje su najpoznatiji proizvođači šampanjca i među kojima se nalaze i najpoznatiji brendovi i imena. Od ukupne količine proizvedenog šampanjca podjela na domaću konzumaciju i na izvoz je otprilike pola-pola, s time da gotovo 90 posto izvoza čine šampanjci poznatih vinarija, dok nezavisni vinogradari i kooperativna društva pune butelje uglavnom za francusko tržište na kojem drže udio nešto veći od 40 posto.

Stotinjak vinarija dodatno tvori posebnu udrugu najpoznatijih svjetskih proizvođača tzv. "velikih imena", odnosno najpoznatijih brendova šampanjca (fr. grande marques). Među njima dvije trećine prihoda stvara pet grupa proizvođača koji godišnje od prodaje šampanjca zarađuju više od 150 milijuna eura. Najveća među njima je grupa koju čine brendovi: Moët & Chandon, Dom Pérignon, Mercier, Ruinart, Veuve Clicquot i Krug koji se svi zajednički, uz druge luksuzne brendove mode i kozmetike poput Kenza, Diora, Fendija ili Bulgarija, nalaze pod kapom francuske korporacije luksuza LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton.

Drugu grupu po ostvarenim prihodima čine brendovi: Vranken, Pommery, Heidsieck & C° Monopole, Charles Lafitte, Bissinger & C° okupljeni u kompaniji Vranken-Pommery Monopole. U trećoj grupi, pod kompanijom Laurent-Perrier se nalaze brendovi Laurent-Perrier, De Castellane i Salon-Delamotte, a četvrtu grupu čine vinarije grupe Lanson BCC: Lanson, Burtin Besserat de Bellefon, Boizel, Chanoine, Philipponnat, De Venoge te Alexandre Bonnet. Petu grupu, najmanju među najvećima, čine šampanjske vinarije Mumm i Perrier-Jouët, koje posluju unutar globalno puno poznatijeg proizvođača alkoholnih pića Pernod Ricard (votka Absolut, viski Chivas Regal, Ballantine's i dr.).

Nakon njih slijedi dvadesetak nešto manjih vinarija koje od prodaje šampanjca ostvaruju prihode u rasponu od 10 do 150 milijuna eura. Među njima se nalaze imena poput: Bollinger, Deutz, Martel, Mansard Baillet, Charles Mignon, Barons de Rotschild i drugih. Radi se o brendovima šampanjca koji su međunarodno poznati u vinskim krugovima zahvaljujući svojoj tradicionalnoj obiteljskoj strukturi koja im donosi postojanu klijentelu. Dodatnih tridesetak manjih vinarija, poput imena Cuperly, Henri Abelé, Alfred Gratien, Jacquinot & Fils, Veuve Cheurlin, koji godišnje imaju prihode manje od 10 milijuna eura uglavnom čine obiteljska gospodarstva, ali i svojevrsnu osnovicu same industrije.

Detaljna ekonomska analiza uspješnosti pojedinih vinarija je uglavnom uzaludna jer se uvjeti u kojima posluje svaka od mogu poprilično razlikovati. Neke od njih postoje već nekoliko stoljeća, dok su druge osnovane tek nedavno; neke imaju velike vinograde dok druge kupuju grožđe isključivo od neovisnih vinogradara, neke su usmjerene na izvozna tržišta, druge na domaće francusko, neke proizvode šampanjac isključivo pod vlastitim brendom, a druge opet za svoje klijente. Vinarije grožđe nabavljaju iz različitih vinograda, a sorte od kojih se proizvodi šampanjac – chardonnay, pinot crni i pinot meunier – se nakon pretvaranja u vino miješaju u konačni proizvod, već prema običajima i tradiciji svake pojedine vinarije.

Ukupna proizvodnja šampanjca je stabilna od 2002. godine kad je napunjeno i isporučeno 287,7 milijuna butelja. Do tada je brojka uglavnom postojano rasla još od Drugog svjetskog rata nakon kojeg je godišnja proizvodnja iznosila tek nekih dvadesetak milijuna butelja. Od 2002. godine godišnje se, uz blage oscilacije, isporuči uglavnom oko 300 milijuna butelja. Najuspješnija je bila 2007. godina kad je isporučeno 338,7 milijuna butelja, a lani ih je prodano 307,3 milijuna tek neznanto više nego godinu prije.

Prema dostupnim podacima proizvođači su 2017. prodali šampanjca u vrijednosti od 4,9 milijardi eura, što znači da prosječna butelja stoji oko 16 eura, odn. 120 kuna. Naravno, na domaćem francuskom tržištu je prosječna cijena nešto niža (oko 13,5 eura, odn. stotinjak kuna), dok je u izvozu nešto viša i premašuje 18 eura (135 kn) po butelji. Šampanjci čine 10 posto svjetske količine pjenušavih vina, ali više od trećine njihove vrijednosti.

Dva najveća izvozna tržišta za šampanjac su Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države, s time da količinski prednjači Britanija kamo je lani otišlo 18 posto izvoza, uz prihode od 415 milijuna eura. Na američko tržište je istovremeno isporučeno oko 14 posto izvoza, no tamošnji su potrošači u prosjeku platili više jer je prihod iznosio gotovo 586 milijuna eura. Drugim riječima, Amerikanci prosječno za bocu šampanjca plaćaju više od 25 eura (190 kn), a Britanci nešto prihvatljivijih 15 eura (110 kn). Naravno, riječ je o dobavljačkim cijenama koje su u maloprodaji bitno više, a poznato je da se u restoranima najskuplji šampanjci prodaju i po nekoliko stotina eura, odnosno nekoliko tisuća kuna.

Nakon Velike Britanije i SAD-a po važnosti za izvoz šampanjca slijede Japan i Njemačka kamo odlazi oko osam posto izvoza, a listu najjačih pojedinačnih tržišta dopunjuju Belgija, Australija, Italija, Švicarska, Kina, Španjolska i Švedska.

Ukupno gledajući industrija šampanjca predstavlja petinu vrijednosti izvoza francuskih vina i alkoholnih pića, i to s regije koja predstavlja samo četiri posto ukupne francuske površine zasađene vinovom lozom. U svjetskim razmjerima to je tek 0,4 posto od ukupne površine pod vinogradarskim kulturama.

Za gotovo sva šampanjska pitanja zadužena je francuska udruga proizvođača i trgovaca, odnosno Šampanjski odbor/vijeće (CIVC, Comité Interprofessionnel du vin de Champagne). osnovana 1941. godine. Prema njihovim podacima, uz spomenutih tristotinjak milijuna butelja godišnje, proizvođači šampanjca imaju uskladišteno otprilike dodatnih 1,4 milijardi boca. U slučaju slabih berbi ili manjka na tržištima šampanjski vinari očito imaju kuda posegnuti i čime nazdraviti. A kad im, ako je suditi prema navedenim brojkama, već i nije potrebno zaželjeti nekakav poseban uspjeh u poslovanju, onda ćemo iskoristiti priliku da to, uz šampanjac ili čak i bez njega, zaželimo vama.


Komentari članka

Vezani članci

Prosječna potrošnja vina u Hrvatskoj po stanovniku je 22 litre

19.03.2019.

Najzastupljenija su vina sa zaštićenom oznakom izvornosti, kojih je proizvedeno 449,76 tisuća hektolitara.

Facbook doživio najveći pad od kada postoji

16.03.2019.

Facebook je jučer doživio jedan od najvećih padova u radu sustava u svojoj povijesti. Mnogi od službeno deklariranih 2,32 milijardi aktivnih korisnika Facebooka jučer su bili vrlo frustrirani zbog prekida u radu facebook aplikacija. Korisnici širom svijet

Šef Amazona danas je najbogatiji čovjek, ali u cijeloj povijesti ne ulazi ni u prvih 10

15.03.2019.

Jeff Bezos, osnivač online trgovca Amazon, najbogatiji je čovjek u modernoj povijesti s bogatstvom procjenjenim na 131 milijardu dolara. No, daleko je Bezos od najbogatijeg čovjeka svih vremena. Štoviše, prema istraživanju BBC-a, ne ulazi on ni u prvih 10

Svijetom u 2018. putovalo rekordnih 1,4 milijarde turista

12.03.2019.

Europa je i u 2018. zadržala prvo mjesto među svim svjetskim regijama, s ukupno oko 50 posto svih međunarodnih dolazaka ili 713 milijuna, što je i porast od 6 posto u odnosu na 2017

Jedna od tri najvrjednije tvrtke svijeta otkrila: Ovo je ključna vještina budućnosti

11.03.2019.

"Design thinking" je pojam za određenu metodu rješavanja problema, koja nalaže pojedincima da pokušaju “ući u cipele klijenta”, odnosno da se poistovjete s njim kako bi potom stvorili praktična, korisniku bliska rješenja

Tag cloud

 1. 1862 članka imaju tag hrvatska
 2. 1892 članka imaju tag turizam
 3. 1513 članka imaju tag financije
 4. 1202 članka imaju tag izvoz
 5. 814 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 982 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 942 članka imaju tag trgovina
 8. 812 članka imaju tag investicije
 9. 671 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 900 članka imaju tag svijet
 11. 946 članka imaju tag EU
 12. 863 članka imaju tag ict
 13. 842 članka imaju tag industrija
 14. 757 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 491 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 567 članka imaju tag maloprodaja
 18. 533 članka imaju tag marketing
 19. 482 članka imaju tag krediti
 20. 485 članka imaju tag tehnologija
 21. 345 članka imaju tag poticaji
 22. 412 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 247 članka imaju tag potpore
 26. 420 članka imaju tag dzs
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 327 članka imaju tag eu fondovi
 30. 329 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 324 članka imaju tag agrokor
 32. 292 članka imaju tag osijek
 33. 298 članka imaju tag hgk
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 368 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 328 članka imaju tag porezi
 39. 367 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija