Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

30 Kol 2014

Farm Show okupio svjetsku elitu poljoprivredne mehanizacije

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Zdenka RUPČIĆ  

Farm Show okupio svjetsku elitu poljoprivredne mehanizacije

U Zračnoj luci Čepin jučer je otvoren Farm Show Osijek - sajam na kojem posjetitelji imaju priliku pogledati i poljoprivredne strojeve u radu na izložbenim parcelama.

Prvi je to sajam takve vrste u Hrvatskoj a organiziran je prema uzoru na najprestižnije europske sajmove koji se bave samo poljoprivredom, predstavljanjem najnovijih dostignuća poljoprivredne mehanizacije, a okrenut je isključivo onima koji rade u poljoprivredi i žive od poljoprivrede. Farm Show je organizirala Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme koja okuplja osamnaest članica. Sajam je otvorio Vladimir Ham, zamjenik gradonačelnika Osijeka, koji je istaknuo kako je impresioniran da se već na prvom Farm Showu okupio impozantan broj poljoprivrednih strojeva.

- Posebno nam je drago da se organizator odlučio ovakvu manifestaciju organizirati u Osijeku - središtu hrvatske poljoprivrede, kao i da se on već u prvom pokušaju pokazao uspješnim - rekao je Ham.

Darko Aračić, predsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH i direktor tvrtke Agronom d.o.o., izjavio je kako je ovo njihov prvi veliki projekt, u koji su uložili golem trud i puno emocija.
Sajam za ciljanu skupinu

- Nadamo se da će ovaj sajam postati međunarodni, a Osijek to i zaslužuje jer je središte hrvatske poljoprivrede. Na prvom Farm Showu na 11.000 četvornih metara okupili smo 35 izlagača zastupnika najpoznatijih svjetskih tvrtki i najnovije poljoprivredne tehnologije. Ukupna vrijednost poljoprivredne mehanizacije izložene na Farm Showu kreće se između 15 i 20 milijuna eura - kazao je Aračić te je dodao da je ovo profesionalni sajam za ciljanu skupinu odnosno samo za one koje se bave poljoprivredom. Ivo Brzica, zamjenik predsjednika Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme, također je izjavio kako mu je drago što je Osijek domaćin održavanja ovakve manifestacije, odnosno “priče koju su tek započeli graditi” a koja će gradu vratiti tradiciju sajmovanja. Alojzije Jerković iz tvrtke Jerković d.o.o., poduzeća iz Koške s dugogodišnjom tradicijom koje zapošljava devet djelatnika i zastupnik je Claasa - najvećeg proizvođača poljoprivredne mehanizacije u svijetu, je, kako kaže, i više nego zadovoljan što je sajam organiziran na ovakvom prostoru.

- Zastupnici smo i poljoprivrednih strojeva za obradu zemlje njemačke tvrtke Horsch te Strautmanna strojeva za hranidbu stoke na farmama. Ovdje se predstavljamo s 19 poljoprivrednih strojeva, među kojima je i traktor godine, Axion 850, koji će biti prezentiran u radu danas u 12 sati - kazao Alojzije Jerković.

Uz traktor godine - Axion 850, jedna od atrakcija Farm Showa je i traktor gusjeničar Challenger, koji prvi put u Slavoniji predstavlja tvrtka PMT - Poljoopskrba međunarodna trgovina d.o.o. Kako je naveo Adam Dominković iz tvrtke PMT, ni na jednom sajmu u Slavoniji nije bilo okupljeno toliko poljoprivredne mehanizacije kao na Farm Showu.

- S obzirom na gospodarsku situaciju, na ovom sajmu ne očekujemo izravnu prodaju naših strojeva, ali očekujemo da će ovo biti početak jedne dobre priče - kaže Dominković.
Dobar tajming sajma

Nastupile su i pojedine sjemenarske kuće, čiji su predstavnici istaknuli kako je ovo vrijeme održavanja sajma idealno zbog planiranja jesenske sjetve.

Igor Ribarić, prodajni predstavnik Monsanta d.o.o. za istočnu Hrvatsku, naveo je kako u ponudi imaju sjeme kukuruza i uljane repice Dekalb.

- Naša se tvrtka intenzivno razvija i povećava tržišni udio. Jedan od razloga što smo se odlučili i ovdje predstaviti jest taj što očekujemo da će ovaj sajam posjetiti dosta profesionalnih poljoprivrednika - rekao je Ribarić.

Poljoprivredni institut Osijek također je, kako je izjavio pomoćnik ravnatelja Luka Andrić, odlučio podržati Farm Show svojim sudjelovanjem.

- Zanimljiv nam je bio i termin održavanja sajma, jer se održava u vrijeme kada se intenzivira prodaja sjemenske pšenice, po kojoj smo inače lideri na domaćem tržištu, a budući da u zriobu ulaze i kukuruz i soja, želimo čuti iskustva poljoprivrednika - rekao je Andrić.


Komentari članka

Vezani članci

OBŽ objavila 13 javnih poziva za potpore u poljoprivredi!

22.03.2019.

Javni pozivi bit će otvoreni do utroška sredstava planiranih u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2019. godinu, a najkasnije do 1. prosinca 2019. godine, odnosno Javni poziv za dodjelu potpora za manifestacije najkasnije do 15. prosinca 2019. godine.

U Mirelinoj "Vještičjoj kuhinjici" sve se reciklira, čak i voda!

20.03.2019.

Mirela Jakuš Fröbe vlasnica je bajkovitog OPG-a pored rijeke Dobre koja sama izrađuje i sredstva za čišćenje, a troškove prehrane smanjila je na minimum, jer više od 90 posto namirnica proizvede i prikupi u prirodi. K tome, sve što može restaurira i recik

Miroslav Mataušić: Frelimo čvarke vole u Bruxellesu i u Kini

18.03.2019.

Staro je vjerovanje da ćete, sanjate li da radite čvarke, živjeti dugo i sretno. Samoborac Mataušić je svoje snove pretvorio u stvarnost. Najveći je specijalizirani proizvođač čvaraka u Hrvatskoj, njegov obrt uz članove obitelji broji četrnaest zaposlenih

Goranska aronija, Karlin melem, džem - kreativnost na djelu mladog OPG-a Krepenc

12.03.2019.

Prvotna ideja bili su nasadi lavande. Supruga je po struci cvjećar-aranžer te gaji veliku ljubav prema bilju i voću. Njeno znanje odlučili smo iskoristiti i upustiti se u poljoprivrednu priču s aronijom, najprije u vidu hobija, a sada je to već postao pra

Žene su kamen temeljac poljoprivrede i zaslužuju veću podršku

07.03.2019.

U Europskom je parlamentu, uoči Međunarodnog dana žena, održana konferencija s koje je upućen poziv Europskoj uniji i državama članicama na bolje prepoznavanje i podršku velikog doprinosa žena ruralnoj Europi

Tag cloud

 1. 1862 članka imaju tag hrvatska
 2. 1894 članka imaju tag turizam
 3. 1513 članka imaju tag financije
 4. 1203 članka imaju tag izvoz
 5. 814 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 984 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 944 članka imaju tag trgovina
 8. 812 članka imaju tag investicije
 9. 672 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 900 članka imaju tag svijet
 11. 946 članka imaju tag EU
 12. 864 članka imaju tag ict
 13. 844 članka imaju tag industrija
 14. 757 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 492 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 567 članka imaju tag maloprodaja
 18. 535 članka imaju tag marketing
 19. 482 članka imaju tag krediti
 20. 485 članka imaju tag tehnologija
 21. 348 članka imaju tag poticaji
 22. 413 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 249 članka imaju tag potpore
 26. 420 članka imaju tag dzs
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 327 članka imaju tag eu fondovi
 30. 329 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 324 članka imaju tag agrokor
 32. 292 članka imaju tag osijek
 33. 298 članka imaju tag hgk
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 369 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 330 članka imaju tag porezi
 39. 367 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija