Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

15 Svi 2018

Evo tko su najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj​ ove godine

Izvor: www.tportal.hr · Autor: I.Ba.  

Evo tko su najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj​ ove godine

Prema mišljenju većine ispitanika, najpoželjniji poslodavac ove godine je tvrtka dm-drogerie markt s 14,53 posto bodova, a slijedi ga Lidl Hrvatska s 5,12 posto dok je na trećem mjestu završila Muller trgovina Zagreb s 3,52 posto bodova.

Ove godine po prvi put među 20 najatraktivnijih poslodavaca našla se Valamar grupa, dok je s četrnaestog na deveto mjesto skočila Atlantic grupa, priopćio je portal MojPosao.

Plaća nije presudan faktor atraktivnosti poslodavca

Ispitanici kao presudni faktor atraktivnosti poslodavca navode harmonične odnose na radnom mjestu (24 posto) i sigurnost radnog mjesta (23 posto).

Na trećem mjestu atraktivnosti nalazi se prilika za napredak u struci (19 posto), dok visina plaće (18 posto) dijeli četvrto mjesto s vodstvom u sektoru i socijalnom odgovornosti poslodavca (18 posto). Najmanje ispitanika, njih 11 posto, navodi priliku za hijerarhijsko napredovanje kao presudan faktor atraktivnosti poslodavca.

Redoslijed faktora atraktivnosti za top tri poslodavca je drugačiji u odnosu na ukupno gledane rezultate; ispitanicima su dm-drogerie markt, Lidl i Muller prvenstveno atraktivni poslodavci zbog sigurnosti radnog mjesta. Na drugom i trećem mjestu su visina plaće te harmonični odnosi na poslu.

Raspodjela top poslodavaca po spolu, dobi, radnom statusu, obrazovanju i regiji

I muškarcima i ženama je najatraktivnija tvrtka dm-drogerie markt, ali je u većem postotku privlačnija ženama (19,7 posto) nego muškarcima (7,7 posto).

Ženama je na drugom mjestu Lidl, a trećem Muller, koji se muškarcima ne nalazi u top deset poslodavaca. Muškarci su na drugo mjesto poželjnosti svrstali Rimac automobile, a na treće Lidl.

Među top deset poslodavaca muškarcima se popisu nalazi i Microsoft Hrvatska, Google Hrvatska, Ericsson Nikola Tesla i Atlantic grupa, koji se ne nalaze i u top deset tvrtki kod žena. S druge strane, na listi top deset tvrtki kod žena su se osim Mullera i Plive našli još Kaufland te IKEA, pokazalo je istraživanje.

Neovisno o stupnju obrazovanja, tvrtka dm-drogerie markt je najpoželjniji poslodavac. Na drugom mjestu ispitanicima sa srednjom školom je Lidl, a onima s visokom i višom stručnom spremom Rimac automobili.

Prema radnom statusu, dm-drogerie markt je poslodavac prvog izbora za sve skupine ispitanika. Drugo mjesto zaposlenima i nezaposlenima zauzima Lidl, dok je ispitanicima koji se još školuju na drugom mjestu tvrtka Rimac automobili. Kandidatima koji se još školuju u top deset poslodavaca nalazi se i tvrtka Infinum, koja se ne nalazi među top dvadeset poslodavaca.

Među ispitanicima svih dobnih skupina nema razlike u poslodavcu prvog ni drugog izbora, odnosno to su za sve dobne skupine dm-drogerie markt i Lidl. Na trećem mjestu ispitanicima do 32 godine nalazi se Rimac automobili, dok je to Muller za ispitanike od 33 do 43 godine, kao i HEP za starije od 44 godine. Na listi top deset poslodavaca za one mlađe od 33 godine nalaze se Google Hrvatska i Ericsson Nikola Tesla, koji su i među top deset poslodavaca u drugim dobnim skupinama.

I kada je u pitanju mjesto prebivališta, dm-drogerie markt i dalje drži tron, a nema ni većih odstupanja u preostala dva najatraktivnija poslodavca, a to su Lidl i Muller, navode u istraživanju.

Na području Zagreba i okolice u top deset poslodavaca ušli su Belupo i Zagrebačka pivovara, kojih nema među top deset poslodavaca u drugim regijama.

Ispitanici iz Dalmacije među top deset poslodavaca uvrstili su i trgovački lanac Tommy, dok su oni iz Istre uvrstili tvrtku Maistra i Jadran Galenski Laboratorij. Na području istočne Hrvatske građanima su među top deset poslodavaca i Kaufland te Valamar grupa.

Nezaposleni ispitanici biraju državne tvrtke, a mladi privatne tvrtke u domaćem vlasništvu.

Najviše ispitanika (33 posto) želi raditi u privatnoj tvrtki u stranom vlasništvu, zatim u hrvatskoj instituciji (18 posto), dok bi ih 16 posto voljelo stranu instituciju za poslodavca. Najmanje ispitanika, njih 14 posto, bira državnu tvrtku.

Zaposleni ispitanici preferiraju tvrtku u pretežno hrvatskom privatnom vlasništvu (36 posto), dok bi nezaposleni radije bili zaposleni u državnoj tvrtki (17 posto). U privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu u većoj mjeri nego ostale skupine bi radili ispitanici koji se još školuju (26 posto).

Ispitanici svih stupnjeva obrazovanja prvenstveno bi željeli raditi u privatnoj tvrtki u pretežno stranom vlasništvu, iako je takvih najviše među ispitanicima s visokom stručnom spremom (38 posto), a najmanje među ispitanicima sa srednjom stručnom spremom (31 posto).

Čak 26 posto građana radi za svog poslodavca iz snova

Trenutno kod svog poslodavca prvog izbora radi 26 posto ispitanika. S druge strane, čak 81 posto ispitanika razmišlja o promjeni poslodavca; 45 posto ih tu pomisao ima često na pameti, a 36 posto ispitanika ponekad razmišlja o promjeni svog poslodavca.

Više od polovice ispitanika (52 posto) koji rade kod svog poslodavca prvog izbora uopće ne razmišlja o promjeni poslodavca. Za razliku od njih, 61 posto ispitanika koji ne rade kod svog poslodavca prvog izbora često razmišlja o promjeni poslodavca, dok ih svega pet posto uopće ne razmišlja o promjeni.


Komentari članka

Vezani članci

Ovo su najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj​: Prva tri mjesta zauzele njemačke kompanije

18.05.2018.

Gotovo četvrtina ispitanika kao presudni faktor atraktivnosti poslodavca navela je harmonične odnose na radnom mjestu, a za 23 posto najvažnija je sigurnost radnog mjesta.

Lidl povećao plaće zaposlenicima u trgovinama i skladištima

24.04.2018.

Uprava Lidla Hrvatska, jednog od vodećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, donijela je odluku o povećanju bruto plaće u prosjeku od 8,5 posto svojim zaposlenicima koji rade u trgovinama i skladištima.

Zašto odjeća iz Lidla, iako jeftina, ne mora biti nekvalitetna i kakve to veze ima sa Zarom i IKEA-om

20.10.2017.

Poznat po svojim jako dobro poslaganim procesima, Lidl puno ulažu u povećanje efikasnosti, pametno upravljanje elementima lanca opskrbe i na taj način smanjuje troškove poslovanja pa si može dopustiti i niže cijene - i zato odjeća iz Lidla, iako jeftina,

U dm-u se hvale dobrim rezultatima, pogledajte kolika je kod njih prosječna plaća

19.10.2017.

Dm-drogerie markt Hrvatska u poslovnoj je godini 2016./2017. koja za njega završava u rujnu, ostvario ukupan promet od 2,1 milijardu kuna, što je rast od 5,4 posto, a očekuje se da će neto dobit biti na razini od 74 milijuna kuna

Lidl u Njemačkoj znatno jeftiniji nego u Hrvatskoj

25.09.2017.

Posljednjih se dana, otkako je završeno veliko istraživanje o kvaliteti hrane u Hrvatskoj i Njemačkoj, vode rasprave oko toga tko su glavni krivci što je u Hrvatskoj se značajno skuplje - proizvođači, trgovci ili distributeri.

Tag cloud

 1. 1751 članka imaju tag hrvatska
 2. 1781 članka imaju tag turizam
 3. 1488 članka imaju tag financije
 4. 1153 članka imaju tag izvoz
 5. 755 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 938 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 898 članka imaju tag trgovina
 8. 629 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 759 članka imaju tag investicije
 10. 911 članka imaju tag EU
 11. 829 članka imaju tag industrija
 12. 818 članka imaju tag ict
 13. 795 članka imaju tag svijet
 14. 743 članka imaju tag menadžment
 15. 912 članka imaju tag kriza
 16. 548 članka imaju tag maloprodaja
 17. 513 članka imaju tag marketing
 18. 470 članka imaju tag krediti
 19. 469 članka imaju tag tehnologija
 20. 309 članka imaju tag poticaji
 21. 375 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 382 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 420 članka imaju tag dzs
 25. 388 članka imaju tag obrazovanje
 26. 368 članka imaju tag hnb
 27. 232 članka imaju tag potpore
 28. 337 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 294 članka imaju tag hgk
 30. 280 članka imaju tag osijek
 31. 304 članka imaju tag agrokor
 32. 297 članka imaju tag eu fondovi
 33. 266 članka imaju tag poduzetnici
 34. 336 članka imaju tag energetika
 35. 362 članka imaju tag vlada
 36. 340 članka imaju tag recesija
 37. 293 članka imaju tag hotelijerstvo
 38. 265 članka imaju tag investicija
 39. 280 članka imaju tag rast
 40. 176 članka imaju tag edukacija