Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

13 Pro 2010

EU: za razvoj Podunavlja 100 milijardi eura

Izvor: www.privredni.hr · Autor: PV  

EU: za razvoj Podunavlja 100 milijardi eura

Europska komisija predstavila je prijedlog Strategije EU-a za Podunavlje u kojem živi 115 milijuna stanovnika. Cilj je razviti ogroman gospodarski potencijal te regije investiranjem i do 100 milijardi eura iz programa EU-a. Strategija će imati ključnu ulogu u unaprjeđenju održivog prometa, povezivanju energetskih sustava, zaštiti okoliša, očuvanju vodnih resursa i poticanju poslovne klime. Sa žarištem na održivom razvoju također će znatno pridonijeti postizanju ciljeva Europe 2020. Dok ne budu dostupna nova financijska sredstva za provedbu Strategije, bolje usklađivanje programa koje su države Podunavlja usvojile trebalo bi značiti da će 100 milijardi eura dostupnih regiji u tekućem financijskom razdoblju postići veći učinak. Ovom se Strategijom predlaže tek druga "makro regija" EU-a, nakon stvaranja makro regije EU-a u području Baltičkog mora.

"Tijekom razdoblja konzultacija države Podunavlja iskazale su svoju predanost stvaranju nove makro regije na najvišoj razini. Strategija i Akcijski Plan koje predlažemo temelje se na više od 800 podnesaka iz same regije. Uvjeren sam da makroregionalni pristup može postići odlične rezultate, kao one koje već vidimo u regiji Baltičkog mora'', izjavio je povjerenik Europske unije za regionalnu politiku Johannes Hahn. Podunavlje obuhvaća 14 zemalja (od kojih je osam članica EU-a) od Njemačke na zapadu do Ukrajine na istoku. Suočava se s izazovima poput neiskorištenog potencijala brodskog riječnog prometa, nedostatka cestovnih i željezničkih veza, neusklađenih napora u obrazovanju, istraživačkom radu i inovacijama, te opasnosti za okoliš. Nedavna katastrofa izlijevanja toksičnog mulja u Mađarskoj jasna je ilustracija potrebe da se radi zajedno preko granica kako bi se spriječilo širenje zagađenja i borilo protiv posljedica takvih katastrofa. Ovaj pristup ne podrazumijeva nove zakone ili institucije već jača veze između različitih politika i širokog broja interesnih skupina. Cilj mu je služiti interesu regije kao cjeline istovremeno uvažavajući njezinu raznolikost.

Strategija sadrži detaljan akcijski plan utemeljen oko četiri stupa:
- Povezivanje Podunavlja (primjerice unaprjeđivanje mobilnosti, poticanje održive energije i promicanje kulture i turizma)
- Zaštita okoliša u Podunavlju (primjerice ponovno uspostavljanje kvalitete vode, upravljanje rizicima za okoliš i očuvanje biološke raznolikosti)
- Izgradnja blagostanja u Podunavlju (primjerice razvoj istraživačkog kapaciteta, obrazovanja i informacijskih tehnologija, potpora konkurentnosti tvrtki i ulaganje u vještine ljudi)
- Jačanje Podunavlja (primjerice jačanje institucionalnog kapaciteta i unaprjeđenje suradnje u borbi protiv organiziranog kriminala)

Strategija uključuje i određeni broj vremenski određenih ciljeva kako bi se mobilizirali napori:
- Povećanje teretnog prometa Dunavom za 20% do 2020. godine
- Smanjenje hranjivih tvari kako bi se do 2020. godine eko sustavi Crnog mora vratili na razine iz 1960. godine
- Uvođenje širokopojasnog brzog pristupa internetu svim građanima EU-a u regiji do 2013. godine
- Osiguravanje održive populacije dunavske morune do 2020. godine.

Kako bi postigla zadane ciljeve, Strategija navodi niz akcija koje će također značiti važan doprinos postizanju širih ciljeva održivog i pametnog rasta u sklopu Europe 2020. Neki od primjera su: modernizacija riječne flote; izgradnja dva riječna mosta između Rumunjske i Bugarske; promicanje Podunavlja kao turističke regije; izgradnja pogona za obradu otpadnih voda tamo gdje je to potrebno, osnivanje zajedničkih istraživačkih centara i poboljšanje uvjeta života romskih zajednica.

Uključene zemlje su one koje sada obuhvaća Proces suradnje Dunav: Njemačka (posebice Baden-Württemberg i Bavarska), Austrija, Mađarska, Republika Češka, Slovačka, Slovenija, Bugarska, Rumunjska, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Moldavija i Ukrajina.

Indikativni primjeri projekata iz Akcijskog Plana uključuju:
- Dovršetak prioritetnih prometnih projekata EU-a (TEN-T) koji prolaze kroz Podunavlje, primjerice magistralni željeznički pravac koji povezuje Pariz s Budimpeštom, a prolazi kroz Stuttgart, Ulm, München, Beč i Bratislavu
- Promicanje ekoloških tehnologija i zaštita biološke raznolikosti regije (porječje Dunava stanište je za više od 300 vrsti ptica i potrebno je hitno djelovati kako bi se osiguralo da njihovu egzistenciju ne ugrožava industrijsko i poljoprivredno zagađenje)
- Razvoj zajedničkih mapa rizika od poplava za cijeli Dunav utemeljen na angažmanu lokalnih, regionalnih i nacionalnih interesnih skupina
- Unaprjeđenje Dunava kao plovnog puta, uključujući razvoj riječnih luka na temelju opće analize prometa i logističkih potreba
- Razvoj obnovljivih energija, primjerice vodne i geotermalne energije
- Modernizacija željeznice među većim gradovima
- Provedba suradnje na projektu obrade komunalnih otpadnih voda Plavi Dunav – kako bi se smanjili farmaceutski ostaci u vodi
- Provedba ekološki učinkovitih proizvodnih procesa u malim tvrtkama
- Razminiranje minski sumnjivih područja


Komentari članka

Vezani članci

Povećane potpore za inovativna poduzeća

17.01.2020.

Europski investicijski fond (EIF) i UniCredit povećali su jamstva InnovFin, koja imaju za cilj poboljšati pristup financiranju inovativnih malih i srednjih poduzeća i malih poduzeća (MSP) srednje tržišne kapitalizacije u devet zemalja

200,9 milijuna eura za promicanje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda EU

16.01.2020.

Programi bi trebali informirati EU i globalne potrošače o različitim EU shemama kvalitete, kao što su zemljopisne oznake ili ekološki proizvodi.

Država povećala potpore za samozapošljavanje

15.01.2020.

Početak 2020. godine donio je novosti u Uvjetima i načinima korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja, što je usvojeno na posljednjoj lanjskoj sjednici Upravnog Vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

EU odobrio milijarde eura subvencija za proizvodnju baterija za električne automobile

11.12.2019.

Europska komisija odobrila je jučer milijarde eura subvencija sedam zemalja članica Europske unije koje žele smanjiti zaostajanje Europe za azijskom konkurencijom u iznimno važnom sektoru električnih automobila

Objavljen novi natječaj za tip operacije 4.1.3. vrijedan 100 milijuna kuna

06.12.2019.

Pojednostavljeni natječaj je vrijedan 100 milijuna kuna, a namijenjen za projekte korištenja obnovljivih izvora energije u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Tag cloud

 1. 1964 članka imaju tag hrvatska
 2. 1997 članka imaju tag turizam
 3. 1559 članka imaju tag financije
 4. 1266 članka imaju tag izvoz
 5. 860 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1012 članka imaju tag svijet
 7. 990 članka imaju tag trgovina
 8. 1023 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 852 članka imaju tag investicije
 10. 931 članka imaju tag ict
 11. 688 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 977 članka imaju tag EU
 13. 868 članka imaju tag industrija
 14. 612 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 774 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 594 članka imaju tag maloprodaja
 18. 556 članka imaju tag marketing
 19. 495 članka imaju tag krediti
 20. 379 članka imaju tag poticaji
 21. 513 članka imaju tag tehnologija
 22. 434 članka imaju tag obrazovanje
 23. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 267 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 354 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 425 članka imaju tag dzs
 30. 381 članka imaju tag hnb
 31. 309 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag agrokor
 33. 365 članka imaju tag porezi
 34. 300 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 383 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 276 članka imaju tag opg