Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

13 Pro 2010

EU: za razvoj Podunavlja 100 milijardi eura

Izvor: www.privredni.hr · Autor: PV  

EU: za razvoj Podunavlja 100 milijardi eura

Europska komisija predstavila je prijedlog Strategije EU-a za Podunavlje u kojem živi 115 milijuna stanovnika. Cilj je razviti ogroman gospodarski potencijal te regije investiranjem i do 100 milijardi eura iz programa EU-a. Strategija će imati ključnu ulogu u unaprjeđenju održivog prometa, povezivanju energetskih sustava, zaštiti okoliša, očuvanju vodnih resursa i poticanju poslovne klime. Sa žarištem na održivom razvoju također će znatno pridonijeti postizanju ciljeva Europe 2020. Dok ne budu dostupna nova financijska sredstva za provedbu Strategije, bolje usklađivanje programa koje su države Podunavlja usvojile trebalo bi značiti da će 100 milijardi eura dostupnih regiji u tekućem financijskom razdoblju postići veći učinak. Ovom se Strategijom predlaže tek druga "makro regija" EU-a, nakon stvaranja makro regije EU-a u području Baltičkog mora.

"Tijekom razdoblja konzultacija države Podunavlja iskazale su svoju predanost stvaranju nove makro regije na najvišoj razini. Strategija i Akcijski Plan koje predlažemo temelje se na više od 800 podnesaka iz same regije. Uvjeren sam da makroregionalni pristup može postići odlične rezultate, kao one koje već vidimo u regiji Baltičkog mora'', izjavio je povjerenik Europske unije za regionalnu politiku Johannes Hahn. Podunavlje obuhvaća 14 zemalja (od kojih je osam članica EU-a) od Njemačke na zapadu do Ukrajine na istoku. Suočava se s izazovima poput neiskorištenog potencijala brodskog riječnog prometa, nedostatka cestovnih i željezničkih veza, neusklađenih napora u obrazovanju, istraživačkom radu i inovacijama, te opasnosti za okoliš. Nedavna katastrofa izlijevanja toksičnog mulja u Mađarskoj jasna je ilustracija potrebe da se radi zajedno preko granica kako bi se spriječilo širenje zagađenja i borilo protiv posljedica takvih katastrofa. Ovaj pristup ne podrazumijeva nove zakone ili institucije već jača veze između različitih politika i širokog broja interesnih skupina. Cilj mu je služiti interesu regije kao cjeline istovremeno uvažavajući njezinu raznolikost.

Strategija sadrži detaljan akcijski plan utemeljen oko četiri stupa:
- Povezivanje Podunavlja (primjerice unaprjeđivanje mobilnosti, poticanje održive energije i promicanje kulture i turizma)
- Zaštita okoliša u Podunavlju (primjerice ponovno uspostavljanje kvalitete vode, upravljanje rizicima za okoliš i očuvanje biološke raznolikosti)
- Izgradnja blagostanja u Podunavlju (primjerice razvoj istraživačkog kapaciteta, obrazovanja i informacijskih tehnologija, potpora konkurentnosti tvrtki i ulaganje u vještine ljudi)
- Jačanje Podunavlja (primjerice jačanje institucionalnog kapaciteta i unaprjeđenje suradnje u borbi protiv organiziranog kriminala)

Strategija uključuje i određeni broj vremenski određenih ciljeva kako bi se mobilizirali napori:
- Povećanje teretnog prometa Dunavom za 20% do 2020. godine
- Smanjenje hranjivih tvari kako bi se do 2020. godine eko sustavi Crnog mora vratili na razine iz 1960. godine
- Uvođenje širokopojasnog brzog pristupa internetu svim građanima EU-a u regiji do 2013. godine
- Osiguravanje održive populacije dunavske morune do 2020. godine.

Kako bi postigla zadane ciljeve, Strategija navodi niz akcija koje će također značiti važan doprinos postizanju širih ciljeva održivog i pametnog rasta u sklopu Europe 2020. Neki od primjera su: modernizacija riječne flote; izgradnja dva riječna mosta između Rumunjske i Bugarske; promicanje Podunavlja kao turističke regije; izgradnja pogona za obradu otpadnih voda tamo gdje je to potrebno, osnivanje zajedničkih istraživačkih centara i poboljšanje uvjeta života romskih zajednica.

Uključene zemlje su one koje sada obuhvaća Proces suradnje Dunav: Njemačka (posebice Baden-Württemberg i Bavarska), Austrija, Mađarska, Republika Češka, Slovačka, Slovenija, Bugarska, Rumunjska, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Moldavija i Ukrajina.

Indikativni primjeri projekata iz Akcijskog Plana uključuju:
- Dovršetak prioritetnih prometnih projekata EU-a (TEN-T) koji prolaze kroz Podunavlje, primjerice magistralni željeznički pravac koji povezuje Pariz s Budimpeštom, a prolazi kroz Stuttgart, Ulm, München, Beč i Bratislavu
- Promicanje ekoloških tehnologija i zaštita biološke raznolikosti regije (porječje Dunava stanište je za više od 300 vrsti ptica i potrebno je hitno djelovati kako bi se osiguralo da njihovu egzistenciju ne ugrožava industrijsko i poljoprivredno zagađenje)
- Razvoj zajedničkih mapa rizika od poplava za cijeli Dunav utemeljen na angažmanu lokalnih, regionalnih i nacionalnih interesnih skupina
- Unaprjeđenje Dunava kao plovnog puta, uključujući razvoj riječnih luka na temelju opće analize prometa i logističkih potreba
- Razvoj obnovljivih energija, primjerice vodne i geotermalne energije
- Modernizacija željeznice među većim gradovima
- Provedba suradnje na projektu obrade komunalnih otpadnih voda Plavi Dunav – kako bi se smanjili farmaceutski ostaci u vodi
- Provedba ekološki učinkovitih proizvodnih procesa u malim tvrtkama
- Razminiranje minski sumnjivih područja


Komentari članka

Vezani članci

U Antunovcu otvorena HAMAG-BICRO ispostava

05.09.2019.

U protekle dvije godine poduzetnici u Osječko-baranjskoj županiji su uz pomoć HAMAG-BICRO-a povukli 322,1 milijun kuna iz EU-a

EK istražuje Facebookovu valutu zbog mogućeg kršenja tržišnih propisa

22.08.2019.

Američki su zakonodavci u srpnju zaključili da Facebook nije dokazao da mu se može vjerovati kada je u pitanju sigurnost svjetskog financijskog sustava i podataka o potrošačima, podsjeća Reuters.

Kupnja steonih junica: 20 milijuna kuna raspodijeljeno na 667 korisnika

22.08.2019.

Provedbom ovog Programa očekujemo pozitivan utjecaj na obnovu proizvodnog potencijala te vraćanje proizvodnje i uzgoja na razinu prije nastupa okolnosti koje su uzrokovale pad broja krava i smanjenu proizvodnju rasplodnog podmlatka, kaže ministrica Marija

Palo njemačko gospodarstvo, na rubu su recesije

14.08.2019.

NJEMAČKA, najveća europska ekonomija, mogla bi otklizati u recesiju, što bi moglo negativno utjecati i na ostale europske zemlje, uključujući i Hrvatsku. O ekonomskoj snazi Njemačke svjedoči to što njena 84 milijuna stanovnika, što je 16 posto stanovništv

Brexit bez dogovora stajat će Veliku Britaniju 60 milijardi funti

19.07.2019.

Čelna osoba britanske državne riznice Philip Hammond ustvrdio je, pak, "da bi i najblaži oblik izlaska bez dogovora bio veliki udarac za britansko gospodarstvo", kritizirajući pritom vodeće ljude Brexita koji ga "žele učiniti još težim".

Tag cloud

 1. 1935 članka imaju tag hrvatska
 2. 1962 članka imaju tag turizam
 3. 1549 članka imaju tag financije
 4. 1244 članka imaju tag izvoz
 5. 840 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1003 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 970 članka imaju tag svijet
 8. 968 članka imaju tag trgovina
 9. 833 članka imaju tag investicije
 10. 682 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 912 članka imaju tag ict
 12. 964 članka imaju tag EU
 13. 861 članka imaju tag industrija
 14. 769 članka imaju tag menadžment
 15. 561 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 585 članka imaju tag maloprodaja
 18. 547 članka imaju tag marketing
 19. 506 članka imaju tag tehnologija
 20. 487 članka imaju tag krediti
 21. 366 članka imaju tag poticaji
 22. 426 članka imaju tag obrazovanje
 23. 261 članka imaju tag potpore
 24. 346 članka imaju tag eu fondovi
 25. 394 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 349 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 članka imaju tag dzs
 30. 341 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 333 članka imaju tag agrokor
 32. 302 članka imaju tag osijek
 33. 379 članka imaju tag vlada
 34. 299 članka imaju tag hgk
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 347 članka imaju tag porezi
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 376 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija