Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

13 Pro 2010

EU: za razvoj Podunavlja 100 milijardi eura

Izvor: www.privredni.hr · Autor: PV  

EU: za razvoj Podunavlja 100 milijardi eura

Europska komisija predstavila je prijedlog Strategije EU-a za Podunavlje u kojem živi 115 milijuna stanovnika. Cilj je razviti ogroman gospodarski potencijal te regije investiranjem i do 100 milijardi eura iz programa EU-a. Strategija će imati ključnu ulogu u unaprjeđenju održivog prometa, povezivanju energetskih sustava, zaštiti okoliša, očuvanju vodnih resursa i poticanju poslovne klime. Sa žarištem na održivom razvoju također će znatno pridonijeti postizanju ciljeva Europe 2020. Dok ne budu dostupna nova financijska sredstva za provedbu Strategije, bolje usklađivanje programa koje su države Podunavlja usvojile trebalo bi značiti da će 100 milijardi eura dostupnih regiji u tekućem financijskom razdoblju postići veći učinak. Ovom se Strategijom predlaže tek druga "makro regija" EU-a, nakon stvaranja makro regije EU-a u području Baltičkog mora.

"Tijekom razdoblja konzultacija države Podunavlja iskazale su svoju predanost stvaranju nove makro regije na najvišoj razini. Strategija i Akcijski Plan koje predlažemo temelje se na više od 800 podnesaka iz same regije. Uvjeren sam da makroregionalni pristup može postići odlične rezultate, kao one koje već vidimo u regiji Baltičkog mora'', izjavio je povjerenik Europske unije za regionalnu politiku Johannes Hahn. Podunavlje obuhvaća 14 zemalja (od kojih je osam članica EU-a) od Njemačke na zapadu do Ukrajine na istoku. Suočava se s izazovima poput neiskorištenog potencijala brodskog riječnog prometa, nedostatka cestovnih i željezničkih veza, neusklađenih napora u obrazovanju, istraživačkom radu i inovacijama, te opasnosti za okoliš. Nedavna katastrofa izlijevanja toksičnog mulja u Mađarskoj jasna je ilustracija potrebe da se radi zajedno preko granica kako bi se spriječilo širenje zagađenja i borilo protiv posljedica takvih katastrofa. Ovaj pristup ne podrazumijeva nove zakone ili institucije već jača veze između različitih politika i širokog broja interesnih skupina. Cilj mu je služiti interesu regije kao cjeline istovremeno uvažavajući njezinu raznolikost.

Strategija sadrži detaljan akcijski plan utemeljen oko četiri stupa:
- Povezivanje Podunavlja (primjerice unaprjeđivanje mobilnosti, poticanje održive energije i promicanje kulture i turizma)
- Zaštita okoliša u Podunavlju (primjerice ponovno uspostavljanje kvalitete vode, upravljanje rizicima za okoliš i očuvanje biološke raznolikosti)
- Izgradnja blagostanja u Podunavlju (primjerice razvoj istraživačkog kapaciteta, obrazovanja i informacijskih tehnologija, potpora konkurentnosti tvrtki i ulaganje u vještine ljudi)
- Jačanje Podunavlja (primjerice jačanje institucionalnog kapaciteta i unaprjeđenje suradnje u borbi protiv organiziranog kriminala)

Strategija uključuje i određeni broj vremenski određenih ciljeva kako bi se mobilizirali napori:
- Povećanje teretnog prometa Dunavom za 20% do 2020. godine
- Smanjenje hranjivih tvari kako bi se do 2020. godine eko sustavi Crnog mora vratili na razine iz 1960. godine
- Uvođenje širokopojasnog brzog pristupa internetu svim građanima EU-a u regiji do 2013. godine
- Osiguravanje održive populacije dunavske morune do 2020. godine.

Kako bi postigla zadane ciljeve, Strategija navodi niz akcija koje će također značiti važan doprinos postizanju širih ciljeva održivog i pametnog rasta u sklopu Europe 2020. Neki od primjera su: modernizacija riječne flote; izgradnja dva riječna mosta između Rumunjske i Bugarske; promicanje Podunavlja kao turističke regije; izgradnja pogona za obradu otpadnih voda tamo gdje je to potrebno, osnivanje zajedničkih istraživačkih centara i poboljšanje uvjeta života romskih zajednica.

Uključene zemlje su one koje sada obuhvaća Proces suradnje Dunav: Njemačka (posebice Baden-Württemberg i Bavarska), Austrija, Mađarska, Republika Češka, Slovačka, Slovenija, Bugarska, Rumunjska, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Moldavija i Ukrajina.

Indikativni primjeri projekata iz Akcijskog Plana uključuju:
- Dovršetak prioritetnih prometnih projekata EU-a (TEN-T) koji prolaze kroz Podunavlje, primjerice magistralni željeznički pravac koji povezuje Pariz s Budimpeštom, a prolazi kroz Stuttgart, Ulm, München, Beč i Bratislavu
- Promicanje ekoloških tehnologija i zaštita biološke raznolikosti regije (porječje Dunava stanište je za više od 300 vrsti ptica i potrebno je hitno djelovati kako bi se osiguralo da njihovu egzistenciju ne ugrožava industrijsko i poljoprivredno zagađenje)
- Razvoj zajedničkih mapa rizika od poplava za cijeli Dunav utemeljen na angažmanu lokalnih, regionalnih i nacionalnih interesnih skupina
- Unaprjeđenje Dunava kao plovnog puta, uključujući razvoj riječnih luka na temelju opće analize prometa i logističkih potreba
- Razvoj obnovljivih energija, primjerice vodne i geotermalne energije
- Modernizacija željeznice među većim gradovima
- Provedba suradnje na projektu obrade komunalnih otpadnih voda Plavi Dunav – kako bi se smanjili farmaceutski ostaci u vodi
- Provedba ekološki učinkovitih proizvodnih procesa u malim tvrtkama
- Razminiranje minski sumnjivih područja


Komentari članka

Vezani članci

Započinje isplata preostalih potpora poljoprivrednicima!

08.04.2020.

Ovaj tjedan kroz drugu ratu i poravnanja započinje isplata preostalih potpora na temelju podnesenih jedinstvenih zahtjeva za 2019. godinu.

PRODULJEN je rok za predaju zahtjeva za dodjelu potpore od 3250/4000 kuna!

06.04.2020.

Zahtjev za dodjelu Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID -19) poslodavci mogu zatražiti za radnike zaposlene na dan 29. veljače 2020. Poslodavac nakon tog datuma može zapošljavati ali za radnike zaposlene nakon

Oduševljenje među poduzetnicima: Na poslovne račune firmi sjele nenajavljene uplate

03.04.2020.

Među mnogim hrvatskim poduzetnicima danas popodne vlada oduševljenje, čuđenje, nevjerica, smijeh… Ne znaju kojim bi riječima opisali ono što im se dogodilo na poslovnim računima, a da se nikad prije nije dogodilo. Naime, jučer popodne odjednom je na poslo

Paušalni obrtnici: Evo kako možete predati Zahtjev za odgodu plaćanja poreza zbog korona-krize

26.03.2020.

Poduzetnici, ako vam posebne okolnosti utječu na poslovanje s ciljem održavanja likvidnosti, gospodarske aktivnosti i zadržavanja zaposlenosti možete Poreznoj upravi podnijeti Zahtjev za odgodom plaćanja uslijed posebnih okolnosti (u daljnjem tekstu Zahtj

Pomoć do sada zatražilo 7.400 poslodavaca, isplate kreću krajem tjedna

25.03.2020.

Trajanje mjere je od 1. ožujka do 31. svibnja, dakle tri mjeseca, a iznos potpore iznosi 3.250 kuna po zaposleniku, rekao je Aladrović na konferenciji za novinare u Banskim dvorima na kojoj su predstavljene mjere pomoći gospodarstvu.

Tag cloud

 1. 1984 članka imaju tag hrvatska
 2. 2017 članka imaju tag turizam
 3. 1564 članka imaju tag financije
 4. 1282 članka imaju tag izvoz
 5. 1043 članka imaju tag svijet
 6. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1031 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 943 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 685 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 13. 982 članka imaju tag EU
 14. 881 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 929 članka imaju tag kriza
 17. 601 članka imaju tag maloprodaja
 18. 561 članka imaju tag marketing
 19. 390 članka imaju tag poticaji
 20. 501 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 276 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 351 članka imaju tag eu fondovi
 27. 359 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 384 članka imaju tag hnb
 30. 427 članka imaju tag dzs
 31. 313 članka imaju tag osijek
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 288 članka imaju tag opg
 39. 387 članka imaju tag BDP
 40. 344 članka imaju tag recesija