Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

31 Kol 2018

Efikasnost poduzeća i radničko dioničarstvo - ne idu zajedno

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Igor MIKULIĆ  

Efikasnost poduzeća i radničko dioničarstvo - ne idu zajedno

U Uljaniku d.d., krovnom društvu Uljanik grupe, najveći dio dionica u rukama je malih dioničara, odnosno radnika i menadžmenta - 47 posto. Država ima 25,89 posto, a Adris Grupa 12,4 posto dionica.

Vjerojatno taj vlasnički odnos nije presudan uzročnik poslovnih problema tog našeg velikog brodogradilišta, međutim zanimljiva je još jedna situacija, ona potvrđuje neuspjeh eksperimenta s prebacivanjem vlasništva u velikim tvrtkama na zaposlene. Radničko dioničarstvo uglavnom je propalo u velikoj većini tvrtki u kojima je postojalo ili su propale te tvrtke. Radnici su još uvijek većinski vlasnici, koliko je poznato kada je riječ o velikim tvrtkama, još samo u zagrebačkom Krašu.

Podvala politike

Ekonomist Ljubo Jurčić ističe da je uvođenje radničkog dioničarstva u kapitalno intenzivne djelatnosti, u koju svakako spada i brodogradnja, podvala politike.
- "Davanjem" brodogradnje radnicima, država, odnosno vlada, samo se prividno riješila odgovornosti. Poznato je da radnici kao vlasnici, u brodogradnji posebice, ne mogu ništa učiniti za opstanak i razvoj tvrtke koja se bavi tom djelatnošću. Čak se stvara obrnuti efekt. Struktura proizvodnje u brodogradnji ne odgovara tom obliku vlasništva, što ne znači da pojedinačno radnici ne mogu biti i dioničari tvrtke - naglašava Jurčić.
On ističe da brodograđevne tvrtke trebaju biti u privatnom vlasništvu te da ih trebaju voditi sposobni menadžeri koji poznaju brodogradnju, i to u suradnji s državom. Na pitanje što bi značila suradnja s državom kada se pokazalo da država uglavnom nije dobar gospodar, Jurčić kaže kako nigdje velika brodogradnja ne može uspjeti bez države.
- Država treba imati partnera u ekipi koja vodi brodogradilište i obrnuto, s tim da tu ne mislim na financijsku potporu države. Država mora voditi brigu o obrazovanju stručnjaka, o institututima, agencijama, zavodima koji razvijaju tehnologiju i smjerove tehnologije, procese proizvodnje, nove uređaje, prate tržište itd. Te državne ustanove podatke i svoja postignuća dostavljaju za mali ili nikakav novac brodograditeljima kako bi mogli napraviti tehnološki što bolji brod. Brodogradilišta sama ne mogu pratiti tehnologiju. Svagdje je u svijetu to tako, a najvidljivije u Južnoj Koreji, Kini i Japanu, po brodogradnji vodećim zemljama svijeta. U europskim zemljama također postoji taj način partnerstva, samo je on manje vidljiv - objašnjava Jurčić.
Ekonomski lab Velimira Šonje podsjeća da je i Uljanik primao financijsku državnu pomoć, premda se tijekom prosvjeda zaposlenika govorilo suprotno. U tekstu EL navodi da je, iako Uljanik nije bio dio programa restrukturiranja brodogradilišta, koji je Hrvatska morala provesti zbog Europske komisije, i pulsko brodogradilište restrukturirano proteklih godina. "Vlada je (p)ostala manjinski dioničar. Iako je ostala najveći pojedinačni dioničar, većinu dionica s uračunanim trezorskim dionicama stekli su radnici, a među partnerima u poslu našli su se i važni regionalni igrači, partneri države poput Adrisa. U godinama koje su slijedile država je nastavila izdavati jamstva Uljaniku. Prema izvorima u medijima, jamstva su dosegnula 600 milijuna eura.
Dakle novac poreznih obveznika ovdje je na kocki i bez subvencija. Zbog toga ne stoje tvrdnje da država nije pomagala Uljaniku. Samo je modalitet i pravni background pomoći bio drukčiji", zaključuju u EL-u.
Uljanik je u problemu i vjerojatno će ubrzo dobiti strateškog partnera, odnosno novog vlasnika. Novi vlasnik će s većinom u skupštini društva imenovati novi nadzorni odbor, koji će imenovati novu upravu. Radnici će izgubiti svoju vlasničku ulogu, iako je velika većina nikada nije ni osjetila.
Može li ipak negdje tvrtka čiji su vlasnici zaposlenici biti uspješna? Radničko dioničarstvo može opstajati u radno intenzivnim djelatnostima, odgovara Jurčić, napominjući kako i tu uvijek postoji problem da će radnik, brinući se o svom interesu, istovremeno upropaštavati tvrtku.
Moguće u zadrugama

- Efikasnost poduzeća i radničko dioničarstvo ne idu zajedno. Radniku je bitna plaća za koju radi, a ako mu tvrtka isplaćuje maksimalno moguću plaću, a ne izdvaja za razvoj, tvrtka je dugoročno osuđena na propast. Jer u konačnici će radnik razmišljati na način "daj mi danas plaću, baš me briga za razvoj". To je njegov interes. Jedini poznati uspješan način takvog oblika dioničarstva, koji bi mogao biti sličan radničkom, jesu zadruge. Primjerice u slučajevima gdje se više malih proizvođača udružuje kako bi zajedno kupilo neke strojeve ili sagradilo hladnjaču. U takvom obliku vlasništva svaki je sudionik bitni dioničar, ne sa svojim radom, nego s uloženim kapitalom - kaže Jurčević.
U slučajevima odvjetničkih društava ili informatičkih tvrtki pojavljuje se, objašnjava Jurčić, partnerski odnos među ljudima koji u njima rade.
- Odvjetnik koji, recimo, počinje rad u odvjetničkom uredu postaje najprije pripravnik. Poslove dobiva zahvaljujući tome što je u tom uredu, u početku ih obavlja nesamostalno, a potom i samostalno. Kako u nekom trenutku odvjetnik koji radi u tom uredu ne bi odveo komintenta kojega zastupa, nudi mu se da postaje partner u tom društvu. U pravilu je to za sve dobitna kombinacija, jer odvjetnik zadržava svoje komintente, zbog rada u jednom uredu snižavaju mu se troškovi poslovanja, a uz to sudjeluje u podjeli ostvarene dobiti. U informatičkim je tvrtkama slično - posao obavlja čovjek, informatičar. Kada on svoj rad obavlja potpuno samostalno, interes je vlasnika tvrtke da on postane partner. Tako je i u glazbenim sastavima, gdje su njegovi članovi partneri. U gotovo svim drugim oblicima radnici kao dioničari u biti su u sukobu interesa - objašnjava Jurčić.


Komentari članka

Vezani članci

Tko će ostati raditi? Iz Uljanik grupe otišlo 400 radnika

05.09.2018.

Uljanikovi kupci otkazali su s 1. rujna ugovore za ukupno četiri novogradnje, izvijestio je Uljanik u ponedjeljak putem Zagrebačke burze.

Pogledajte tko su vlasnici Uljanika, koji ćemo sada svi morati spašavati

22.08.2018.

Dok država spašava 4400 radnika posrnulog pulskog Uljanika, kao i samo brodogradilište, provjerili smo tko se sve nalazi u vlasničkoj strukturi toga škvera oko čije su sudbine ekonomski analitičari zauzeli jasan stav, naglašavajući: 'Ovo nema smisla'

Nema plaće za 4400 zaposlenih u Uljaniku, radnici od srijede u općem štrajku

22.08.2018.

Nema srpanjske plaće za 4400 radnika pulskog Uljanika, potvrdili su sindikati, pa u srijedu u 7 sati počinje opći štrajk kako su prethodno i najavili

Brodogradilištu 3. maj deblokiran račun

22.08.2018.

Brodogradilištu 3. maj je deblokiran račun, nakon što im je u petak tijekom dana blokiran, izvijestili su u utorak iz tog riječkog brodogradlišta koje posluje unutar Uljanik grupe

Novi problemi za Uljanik, propao im važan posao

29.07.2018.

Kako se neslužbeno doznaje, Uprava Uljanika danas je razgovarala s predstavnicima svih sindikata koji djeluju u pulskom brodogradilištu i Radničkim vijećem Uljanik brodogradilišta, koji su upoznati s najnovijim aktualnostim

Tag cloud

 1. 1801 članka imaju tag hrvatska
 2. 1835 članka imaju tag turizam
 3. 1496 članka imaju tag financije
 4. 1176 članka imaju tag izvoz
 5. 772 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 955 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 908 članka imaju tag trgovina
 8. 649 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 784 članka imaju tag investicije
 10. 926 članka imaju tag EU
 11. 834 članka imaju tag industrija
 12. 836 članka imaju tag svijet
 13. 828 članka imaju tag ict
 14. 748 članka imaju tag menadžment
 15. 915 članka imaju tag kriza
 16. 553 članka imaju tag maloprodaja
 17. 521 članka imaju tag marketing
 18. 477 članka imaju tag krediti
 19. 474 članka imaju tag tehnologija
 20. 420 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 21. 326 članka imaju tag poticaji
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 397 članka imaju tag obrazovanje
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 370 članka imaju tag hnb
 27. 238 članka imaju tag potpore
 28. 339 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 318 članka imaju tag agrokor
 30. 311 članka imaju tag eu fondovi
 31. 297 članka imaju tag hgk
 32. 284 članka imaju tag osijek
 33. 268 članka imaju tag poduzetnici
 34. 337 članka imaju tag energetika
 35. 309 članka imaju tag hotelijerstvo
 36. 363 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 282 članka imaju tag rast
 40. 358 članka imaju tag BDP