Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

31 Kol 2018

Efikasnost poduzeća i radničko dioničarstvo - ne idu zajedno

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Igor MIKULIĆ  

Efikasnost poduzeća i radničko dioničarstvo - ne idu zajedno

U Uljaniku d.d., krovnom društvu Uljanik grupe, najveći dio dionica u rukama je malih dioničara, odnosno radnika i menadžmenta - 47 posto. Država ima 25,89 posto, a Adris Grupa 12,4 posto dionica.

Vjerojatno taj vlasnički odnos nije presudan uzročnik poslovnih problema tog našeg velikog brodogradilišta, međutim zanimljiva je još jedna situacija, ona potvrđuje neuspjeh eksperimenta s prebacivanjem vlasništva u velikim tvrtkama na zaposlene. Radničko dioničarstvo uglavnom je propalo u velikoj većini tvrtki u kojima je postojalo ili su propale te tvrtke. Radnici su još uvijek većinski vlasnici, koliko je poznato kada je riječ o velikim tvrtkama, još samo u zagrebačkom Krašu.

Podvala politike

Ekonomist Ljubo Jurčić ističe da je uvođenje radničkog dioničarstva u kapitalno intenzivne djelatnosti, u koju svakako spada i brodogradnja, podvala politike.
- "Davanjem" brodogradnje radnicima, država, odnosno vlada, samo se prividno riješila odgovornosti. Poznato je da radnici kao vlasnici, u brodogradnji posebice, ne mogu ništa učiniti za opstanak i razvoj tvrtke koja se bavi tom djelatnošću. Čak se stvara obrnuti efekt. Struktura proizvodnje u brodogradnji ne odgovara tom obliku vlasništva, što ne znači da pojedinačno radnici ne mogu biti i dioničari tvrtke - naglašava Jurčić.
On ističe da brodograđevne tvrtke trebaju biti u privatnom vlasništvu te da ih trebaju voditi sposobni menadžeri koji poznaju brodogradnju, i to u suradnji s državom. Na pitanje što bi značila suradnja s državom kada se pokazalo da država uglavnom nije dobar gospodar, Jurčić kaže kako nigdje velika brodogradnja ne može uspjeti bez države.
- Država treba imati partnera u ekipi koja vodi brodogradilište i obrnuto, s tim da tu ne mislim na financijsku potporu države. Država mora voditi brigu o obrazovanju stručnjaka, o institututima, agencijama, zavodima koji razvijaju tehnologiju i smjerove tehnologije, procese proizvodnje, nove uređaje, prate tržište itd. Te državne ustanove podatke i svoja postignuća dostavljaju za mali ili nikakav novac brodograditeljima kako bi mogli napraviti tehnološki što bolji brod. Brodogradilišta sama ne mogu pratiti tehnologiju. Svagdje je u svijetu to tako, a najvidljivije u Južnoj Koreji, Kini i Japanu, po brodogradnji vodećim zemljama svijeta. U europskim zemljama također postoji taj način partnerstva, samo je on manje vidljiv - objašnjava Jurčić.
Ekonomski lab Velimira Šonje podsjeća da je i Uljanik primao financijsku državnu pomoć, premda se tijekom prosvjeda zaposlenika govorilo suprotno. U tekstu EL navodi da je, iako Uljanik nije bio dio programa restrukturiranja brodogradilišta, koji je Hrvatska morala provesti zbog Europske komisije, i pulsko brodogradilište restrukturirano proteklih godina. "Vlada je (p)ostala manjinski dioničar. Iako je ostala najveći pojedinačni dioničar, većinu dionica s uračunanim trezorskim dionicama stekli su radnici, a među partnerima u poslu našli su se i važni regionalni igrači, partneri države poput Adrisa. U godinama koje su slijedile država je nastavila izdavati jamstva Uljaniku. Prema izvorima u medijima, jamstva su dosegnula 600 milijuna eura.
Dakle novac poreznih obveznika ovdje je na kocki i bez subvencija. Zbog toga ne stoje tvrdnje da država nije pomagala Uljaniku. Samo je modalitet i pravni background pomoći bio drukčiji", zaključuju u EL-u.
Uljanik je u problemu i vjerojatno će ubrzo dobiti strateškog partnera, odnosno novog vlasnika. Novi vlasnik će s većinom u skupštini društva imenovati novi nadzorni odbor, koji će imenovati novu upravu. Radnici će izgubiti svoju vlasničku ulogu, iako je velika većina nikada nije ni osjetila.
Može li ipak negdje tvrtka čiji su vlasnici zaposlenici biti uspješna? Radničko dioničarstvo može opstajati u radno intenzivnim djelatnostima, odgovara Jurčić, napominjući kako i tu uvijek postoji problem da će radnik, brinući se o svom interesu, istovremeno upropaštavati tvrtku.
Moguće u zadrugama

- Efikasnost poduzeća i radničko dioničarstvo ne idu zajedno. Radniku je bitna plaća za koju radi, a ako mu tvrtka isplaćuje maksimalno moguću plaću, a ne izdvaja za razvoj, tvrtka je dugoročno osuđena na propast. Jer u konačnici će radnik razmišljati na način "daj mi danas plaću, baš me briga za razvoj". To je njegov interes. Jedini poznati uspješan način takvog oblika dioničarstva, koji bi mogao biti sličan radničkom, jesu zadruge. Primjerice u slučajevima gdje se više malih proizvođača udružuje kako bi zajedno kupilo neke strojeve ili sagradilo hladnjaču. U takvom obliku vlasništva svaki je sudionik bitni dioničar, ne sa svojim radom, nego s uloženim kapitalom - kaže Jurčević.
U slučajevima odvjetničkih društava ili informatičkih tvrtki pojavljuje se, objašnjava Jurčić, partnerski odnos među ljudima koji u njima rade.
- Odvjetnik koji, recimo, počinje rad u odvjetničkom uredu postaje najprije pripravnik. Poslove dobiva zahvaljujući tome što je u tom uredu, u početku ih obavlja nesamostalno, a potom i samostalno. Kako u nekom trenutku odvjetnik koji radi u tom uredu ne bi odveo komintenta kojega zastupa, nudi mu se da postaje partner u tom društvu. U pravilu je to za sve dobitna kombinacija, jer odvjetnik zadržava svoje komintente, zbog rada u jednom uredu snižavaju mu se troškovi poslovanja, a uz to sudjeluje u podjeli ostvarene dobiti. U informatičkim je tvrtkama slično - posao obavlja čovjek, informatičar. Kada on svoj rad obavlja potpuno samostalno, interes je vlasnika tvrtke da on postane partner. Tako je i u glazbenim sastavima, gdje su njegovi članovi partneri. U gotovo svim drugim oblicima radnici kao dioničari u biti su u sukobu interesa - objašnjava Jurčić.


Komentari članka

Vezani članci

Na što je Uljanik potrošio 855 milijuna kuna za koje je jamčila država?

25.10.2018.

Kad se sve zbroji, Ministarstvo financija do kraja 2018. očekuje minimalna plaćanja u iznosu oko 2,35 milijardi kuna, sve uvećano za kamate i naknade. Navedeni iznos će se dodatno uvećati u slučaju daljnjih otkazivanja brodova

Proračun zbog Uljanika tone u deficit

23.10.2018.

Zahvaljujući ekonomskom oporavku i bržem rastu prihoda od rashoda, proračun opće države prošlu je godinu završio sa suficitom od 3,1 milijardu kuna. Godinu prije deficit je iznosio 3,2 milijarde kune, a još 2014. godine bio je na razini od čak 17 milijard

Kvalitetni električari danas se transferiraju poput dobrih nogometaša

15.10.2018.

Električari su traženi i događaju se transferi iz jedne u drugu tvrtku, ovisno o tome tko nudi veću plaću

Država zbog otkazivanja broda za Kanađane OSTAJE BEZ 4 MILIJUNA EURA

03.10.2018.

U Uljanikovom priopćenju o raskidu ugovora za kanadsku novogradnju 529 apostrofira se kako su sve aktivnosti na ovom brodu već ranije obustavljene te da njegova proizvodnja nije ni započela.

Tko će ostati raditi? Iz Uljanik grupe otišlo 400 radnika

05.09.2018.

Uljanikovi kupci otkazali su s 1. rujna ugovore za ukupno četiri novogradnje, izvijestio je Uljanik u ponedjeljak putem Zagrebačke burze.

Tag cloud

 1. 1822 članka imaju tag hrvatska
 2. 1854 članka imaju tag turizam
 3. 1506 članka imaju tag financije
 4. 1185 članka imaju tag izvoz
 5. 783 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 964 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 920 članka imaju tag trgovina
 8. 658 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 793 članka imaju tag investicije
 10. 930 članka imaju tag EU
 11. 860 članka imaju tag svijet
 12. 836 članka imaju tag industrija
 13. 838 članka imaju tag ict
 14. 749 članka imaju tag menadžment
 15. 918 članka imaju tag kriza
 16. 558 članka imaju tag maloprodaja
 17. 524 članka imaju tag marketing
 18. 443 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 19. 479 članka imaju tag krediti
 20. 480 članka imaju tag tehnologija
 21. 332 članka imaju tag poticaji
 22. 403 članka imaju tag obrazovanje
 23. 438 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 371 članka imaju tag hnb
 27. 239 članka imaju tag potpore
 28. 339 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 320 članka imaju tag agrokor
 30. 314 članka imaju tag eu fondovi
 31. 287 članka imaju tag osijek
 32. 297 članka imaju tag hgk
 33. 318 članka imaju tag hotelijerstvo
 34. 268 članka imaju tag poduzetnici
 35. 337 članka imaju tag energetika
 36. 367 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 282 članka imaju tag rast
 40. 362 članka imaju tag BDP