Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

31 Kol 2018

Efikasnost poduzeća i radničko dioničarstvo - ne idu zajedno

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Igor MIKULIĆ  

Efikasnost poduzeća i radničko dioničarstvo - ne idu zajedno

U Uljaniku d.d., krovnom društvu Uljanik grupe, najveći dio dionica u rukama je malih dioničara, odnosno radnika i menadžmenta - 47 posto. Država ima 25,89 posto, a Adris Grupa 12,4 posto dionica.

Vjerojatno taj vlasnički odnos nije presudan uzročnik poslovnih problema tog našeg velikog brodogradilišta, međutim zanimljiva je još jedna situacija, ona potvrđuje neuspjeh eksperimenta s prebacivanjem vlasništva u velikim tvrtkama na zaposlene. Radničko dioničarstvo uglavnom je propalo u velikoj većini tvrtki u kojima je postojalo ili su propale te tvrtke. Radnici su još uvijek većinski vlasnici, koliko je poznato kada je riječ o velikim tvrtkama, još samo u zagrebačkom Krašu.

Podvala politike

Ekonomist Ljubo Jurčić ističe da je uvođenje radničkog dioničarstva u kapitalno intenzivne djelatnosti, u koju svakako spada i brodogradnja, podvala politike.
- "Davanjem" brodogradnje radnicima, država, odnosno vlada, samo se prividno riješila odgovornosti. Poznato je da radnici kao vlasnici, u brodogradnji posebice, ne mogu ništa učiniti za opstanak i razvoj tvrtke koja se bavi tom djelatnošću. Čak se stvara obrnuti efekt. Struktura proizvodnje u brodogradnji ne odgovara tom obliku vlasništva, što ne znači da pojedinačno radnici ne mogu biti i dioničari tvrtke - naglašava Jurčić.
On ističe da brodograđevne tvrtke trebaju biti u privatnom vlasništvu te da ih trebaju voditi sposobni menadžeri koji poznaju brodogradnju, i to u suradnji s državom. Na pitanje što bi značila suradnja s državom kada se pokazalo da država uglavnom nije dobar gospodar, Jurčić kaže kako nigdje velika brodogradnja ne može uspjeti bez države.
- Država treba imati partnera u ekipi koja vodi brodogradilište i obrnuto, s tim da tu ne mislim na financijsku potporu države. Država mora voditi brigu o obrazovanju stručnjaka, o institututima, agencijama, zavodima koji razvijaju tehnologiju i smjerove tehnologije, procese proizvodnje, nove uređaje, prate tržište itd. Te državne ustanove podatke i svoja postignuća dostavljaju za mali ili nikakav novac brodograditeljima kako bi mogli napraviti tehnološki što bolji brod. Brodogradilišta sama ne mogu pratiti tehnologiju. Svagdje je u svijetu to tako, a najvidljivije u Južnoj Koreji, Kini i Japanu, po brodogradnji vodećim zemljama svijeta. U europskim zemljama također postoji taj način partnerstva, samo je on manje vidljiv - objašnjava Jurčić.
Ekonomski lab Velimira Šonje podsjeća da je i Uljanik primao financijsku državnu pomoć, premda se tijekom prosvjeda zaposlenika govorilo suprotno. U tekstu EL navodi da je, iako Uljanik nije bio dio programa restrukturiranja brodogradilišta, koji je Hrvatska morala provesti zbog Europske komisije, i pulsko brodogradilište restrukturirano proteklih godina. "Vlada je (p)ostala manjinski dioničar. Iako je ostala najveći pojedinačni dioničar, većinu dionica s uračunanim trezorskim dionicama stekli su radnici, a među partnerima u poslu našli su se i važni regionalni igrači, partneri države poput Adrisa. U godinama koje su slijedile država je nastavila izdavati jamstva Uljaniku. Prema izvorima u medijima, jamstva su dosegnula 600 milijuna eura.
Dakle novac poreznih obveznika ovdje je na kocki i bez subvencija. Zbog toga ne stoje tvrdnje da država nije pomagala Uljaniku. Samo je modalitet i pravni background pomoći bio drukčiji", zaključuju u EL-u.
Uljanik je u problemu i vjerojatno će ubrzo dobiti strateškog partnera, odnosno novog vlasnika. Novi vlasnik će s većinom u skupštini društva imenovati novi nadzorni odbor, koji će imenovati novu upravu. Radnici će izgubiti svoju vlasničku ulogu, iako je velika većina nikada nije ni osjetila.
Može li ipak negdje tvrtka čiji su vlasnici zaposlenici biti uspješna? Radničko dioničarstvo može opstajati u radno intenzivnim djelatnostima, odgovara Jurčić, napominjući kako i tu uvijek postoji problem da će radnik, brinući se o svom interesu, istovremeno upropaštavati tvrtku.
Moguće u zadrugama

- Efikasnost poduzeća i radničko dioničarstvo ne idu zajedno. Radniku je bitna plaća za koju radi, a ako mu tvrtka isplaćuje maksimalno moguću plaću, a ne izdvaja za razvoj, tvrtka je dugoročno osuđena na propast. Jer u konačnici će radnik razmišljati na način "daj mi danas plaću, baš me briga za razvoj". To je njegov interes. Jedini poznati uspješan način takvog oblika dioničarstva, koji bi mogao biti sličan radničkom, jesu zadruge. Primjerice u slučajevima gdje se više malih proizvođača udružuje kako bi zajedno kupilo neke strojeve ili sagradilo hladnjaču. U takvom obliku vlasništva svaki je sudionik bitni dioničar, ne sa svojim radom, nego s uloženim kapitalom - kaže Jurčević.
U slučajevima odvjetničkih društava ili informatičkih tvrtki pojavljuje se, objašnjava Jurčić, partnerski odnos među ljudima koji u njima rade.
- Odvjetnik koji, recimo, počinje rad u odvjetničkom uredu postaje najprije pripravnik. Poslove dobiva zahvaljujući tome što je u tom uredu, u početku ih obavlja nesamostalno, a potom i samostalno. Kako u nekom trenutku odvjetnik koji radi u tom uredu ne bi odveo komintenta kojega zastupa, nudi mu se da postaje partner u tom društvu. U pravilu je to za sve dobitna kombinacija, jer odvjetnik zadržava svoje komintente, zbog rada u jednom uredu snižavaju mu se troškovi poslovanja, a uz to sudjeluje u podjeli ostvarene dobiti. U informatičkim je tvrtkama slično - posao obavlja čovjek, informatičar. Kada on svoj rad obavlja potpuno samostalno, interes je vlasnika tvrtke da on postane partner. Tako je i u glazbenim sastavima, gdje su njegovi članovi partneri. U gotovo svim drugim oblicima radnici kao dioničari u biti su u sukobu interesa - objašnjava Jurčić.


Komentari članka

Vezani članci

Brodogradnja kao spalionica novca - država Uljanik Grupi dala 16,3 milijarde kuna

28.03.2019.

Brodogradnja nije strateška djelatnost nego spalionica novca, objavio je u srijedu Večernji list donoseći analizu državnih ulaganja u brodogradnju uoči Vladine odluke o stečaju, odnosno sanaciji i restrukturiranju Uljanik Grupe.

Kako su uhićenja Rossande i Brajkovića strmoglavila dionice Uljanika i Uljanik plovidbe

27.03.2019.

Tako se do poslijepodne zahuktao i pad na Burzi: Dionica Uljanik plovidbe jučer je pala 27,13 posto, a Uljanika čak 32,67 posto.

Počela uhićenja Uljanikovaca, privedeni i bivši direktori Rossanda i Brajković

27.03.2019.

Rano jutros započela je policijska akcija uhićenja i pretrage domova i poslovnih prostora 12 bivših čelnih ljudi Uljanik grupe. Među njima su Gianni Rossanda, koji je bio predsjednik uprave, te Marinko Brgić i Veljko Grbac, objavio je Jutarnji

DEBELJAK POPUT KONČARA: Sve je jasnije da ni novi strateški partner NEMA NOVCA KOJIM BI POMOGAO ULJANIKU

13.02.2019.

Jučer je održan sastanak na kojem su sindikati od Tomislava Debeljaka pokušali saznati kad će biti isplaćene plaće i iz kojih izvora, ali odgovor nisu dobili. Novac za oživljavanje Uljanika Debeljak navodno kani priskrbiti tako da mu država isplati 120 mi

Uljanik će za Scenic graditi ultra luksuzne ISTRAŽIVAČKE PUTNIČKE BRODOVE

13.02.2019.

Nakon što je prošlog tjedna potvrđen odabir konzorcija DIV i Fincantieri kao strateškog partnera u programu restrukturiranja Uljanika, grupacija Scenic potvrdila je potpisivanje pisma namjere s pobjedničkim konzorcijem s ciljem suradnje na projektu širenj

Tag cloud

 1. 1887 članka imaju tag hrvatska
 2. 1906 članka imaju tag turizam
 3. 1519 članka imaju tag financije
 4. 1212 članka imaju tag izvoz
 5. 821 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 989 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 948 članka imaju tag trgovina
 8. 818 članka imaju tag investicije
 9. 674 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 916 članka imaju tag svijet
 11. 952 članka imaju tag EU
 12. 872 članka imaju tag ict
 13. 845 članka imaju tag industrija
 14. 757 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 513 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 569 članka imaju tag maloprodaja
 18. 537 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 488 članka imaju tag tehnologija
 21. 350 članka imaju tag poticaji
 22. 416 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 254 članka imaju tag potpore
 25. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 421 članka imaju tag dzs
 27. 332 članka imaju tag eu fondovi
 28. 374 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 333 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 325 članka imaju tag agrokor
 32. 292 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 342 članka imaju tag energetika
 35. 372 članka imaju tag vlada
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 331 članka imaju tag porezi
 39. 369 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija