Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

02 Sij 2020

'Dosta tvrtki kod nas još nije spremno napustiti model naređivanja i kontrole'

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Darko Bičak  

'Dosta tvrtki kod nas još nije spremno napustiti model naređivanja i kontrole'

Imena svjetskih poslovnih metropola ispod imena svojeg brenda, npr. London-New York-Tokio, imaju uglavnom velike globalne tvrtke koje zbog prirode poslovanja moraju imati sjedište u raznim dijelovima svijeta.

Iako ih u Hrvatskoj nema puno, svako malo se pronađe i domaća uspješnica koja je svoje headquarterse rasporedila, osim u našoj zemlji, i po europskim ili svjetskim metropolama. Jedna od takvih kompanija je Startaparat kojoj ispod imena stoji Zagreb-Beč-Dubai. Tvrtku Startaparat čine tri žene Sanja, Tanja i Helena. Iza njih je, kako ističu, dugogodišnje prijateljstvo, izraslo kroz zajednički rad u agenciji Bruketa&Žinić OM.

Tanja Škorić je bila kreativna direktorica u Zagrebu, a kasnije partnerica u Bruketa&Žinić Beč. Helena Rosandić Šepić niz je godina bila direktorica B&Ž u Bakuu, a nakon toga odlazi u Beč. Sanja Petek Mujačić u toj je agenciji provela 13 godina, većinu kao direktorica i članica Uprave. Startaparat su 2017. u Beču osnovale Tanja i Helena, a Sanja im se pridružila početkom 2019., kao partnerica i direktorica ureda u Zagrebu.

Glavni fokus Startaparata je kreiranje inovativnih komunikacijskih rješenja kojima se izgrađuju brendovi i organizacije za digitalno doba. Bilo da se radi o startupima ili već etabliranim kompanijama, one im pomažu da usvoje kulturu inovacija, kreativnosti i promjena, da ostvare svoj puni potencijal.

Zapravo, surađuju s tvrtkama koje se žele brže razvijati, od ideje do tržišnog koncepta. I sam njihov poslovni model mijenja ustaljene procese komunikacijske industrije - grade mrežu timova i iskusnih profesionalca/konzultanata s kojima surađuju na projektima i njihovim fazama - od HR stručnjaka, digitalaca, komunikatora, dizajnera, programera, business konzultanata. A prisustvo i iskustvo na različitim tržištima daje im uvid u razne trendove, znanja i prakse - što njihovim rješenjima daje određenu snagu i težinu.

U Zagrebu, Beču i Dubaiju
Osim Beča i Zagreba, od ove godine su sa 'set upiranjem' ureda u Dubaiju, a u planu je širenje u drugim zemljama.Sanja je svojevrsni primus inter pares, a današnje kompetencije pripisuje općoj naobrazbi i velikom iskustvu - diplomirana je hispanistica i povjesničarka umjetnosti, cijelu je karijeru provela u marketingu, a bavi se temom kako tehnologije mijenjaju svijet.

"Prije je to bilo više iz perspektive marketinga i komunikacija, a unazad dvije godine sve više iz pogleda upravljanja i rada u organizacijama. Moja omiljena tema je storytelling u biznisu, a kolika je snaga i moć priča u poslovnom okruženju otkrivam timovima najvećih hrvatskih kompanija kroz interaktivne radionice. Osim toga, posvećena sam vrućoj temi - employer brandingu, ali je moja i naša vizija da to nije nužno samo HR tema, već da spaja i komunikacije i marketing", pojašnjava Sanja Petek Mujačić.

Dodaje da se već nekoliko godina tvrtke intenzivno bave uvođenjem tehnologije u sve aspekte poslovanja. "Cilj je unaprijediti procese, ubrzati razvoj i plasman proizvoda, poboljšati korisničko iskustvo kupaca - i sve to ne bi li odgovorile sve dinamičnijim i bržim zahtjevima tržišta i kupaca.

'Stare' organizacije i poznati brendovi su na stalnom udaru brzih i inovativnih startupova i disruptivnih inovacija. Tehnologija je jedno od rješenja kako biti spreman za tržišnu utakmicu, no fokus se pomiče na ključni resurs kompanija - na ljude. Tako prioritet postaje intenzivna prilagodba načina rada i suradnje, što nas motivira i inspirira, tj. kako su kompanije organizirane i kako komuniciraju i stvaraju", ističe direktorica Startaparata.

Sustav bez jake hijerarhije
Pojašnjava da se puno tvrtki još vodi starim načelima menadžmenta, što je, kaže, u skladu s potrebama vremena naših djedova i nije u skladu sa suvremenim biznisom. "U većini slučajeva tvrtke su još nespremne na radikalne promjene - stvaranje pliće organizacije, napuštanje command&control modela, manja interna birokracija. Sustav bez jake hijerarhije, spreman na rizik. No ipak, polagano kreću u tom smjeru.

Ta tranzicija nije laka i jednostavna, no vjerujem da će benefiti promjena biti veliki te višestruko utjecati i na angažiranost i motiviranost zaposlenika, a definitivno na stvaranje inovativnih i relevantnih rješenja, proizvoda i usluga", kaže Petek Mujačić. Upozorava da zaposlenici i borba za njihovo zadržavanje i privlačenje, postaju ti koji tvrtkama, tj. menadžmentu, nameću sve brži tempo internih promjena.


Komentari članka

Vezani članci

Hrvatski startup postao službeni mjeritelj posjećenosti internetskih stranica u Britaniji

23.01.2020.

DotMetrics je izvorna hrvatska metodologija koju je razvila tvrtka FistNet skupa s Ipsos Adriom. Riječ je o rješenju koje prikuplja podatke o posjećenosti internetskih stranica tako da bilježi i pohranjuje cjelokupan promet web stranice, povezujući ga s d

Igor Romić bavi se zanatom koji se nije promijenio 4000 godina. Ide mu odlično

21.01.2020.

"SVIJET ide naprijed, na nove tehnologije, a ja se bavim poslom koji se nije promijenio četiri tisuće godina", kaže nam Igor Romić, jedan od posljednjih lončara u Hrvatskoj, koji je u taj zanat krenuo 2003. godine i s vremenom ga pretvorio u vrlo uspješan

U početku imao jedva četiri, danas Božidar Šarčević obrađuje 250 ha i - zapošljava!

17.01.2020.

Okušao se i u ugostiteljstvu, no ipak vratio korijenima. Taj uspješni ratar uzgaja pšenicu, ječam, uljanu repicu, soju, kukuruz, suncokret te sjemensku soju i pšenicu za poznatog kupca, izgradio je i podno skladište, a novih planova mu ne nedostaje.

Država povećala potpore za samozapošljavanje

15.01.2020.

Početak 2020. godine donio je novosti u Uvjetima i načinima korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja, što je usvojeno na posljednjoj lanjskoj sjednici Upravnog Vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

'Skinuo' je KGK i novoga predsjednika, kojem će na dar poslati svoje rublje

15.01.2020.

Doselio se u Hrvatsku 1998. iz Njemačke i 2008. počeo s tekstilom. Robu prodaje u Karlovcu, na webshopu i West Gateu, te planira širenje.

Tag cloud

 1. 1964 članka imaju tag hrvatska
 2. 1997 članka imaju tag turizam
 3. 1559 članka imaju tag financije
 4. 1266 članka imaju tag izvoz
 5. 860 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1012 članka imaju tag svijet
 7. 990 članka imaju tag trgovina
 8. 1023 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 852 članka imaju tag investicije
 10. 931 članka imaju tag ict
 11. 688 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 977 članka imaju tag EU
 13. 868 članka imaju tag industrija
 14. 612 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 774 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 594 članka imaju tag maloprodaja
 18. 556 članka imaju tag marketing
 19. 495 članka imaju tag krediti
 20. 379 članka imaju tag poticaji
 21. 513 članka imaju tag tehnologija
 22. 434 članka imaju tag obrazovanje
 23. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 267 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 354 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 425 članka imaju tag dzs
 30. 381 članka imaju tag hnb
 31. 309 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag agrokor
 33. 365 članka imaju tag porezi
 34. 300 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 383 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 276 članka imaju tag opg