Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

02 Sij 2020

'Dosta tvrtki kod nas još nije spremno napustiti model naređivanja i kontrole'

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Darko Bičak  

'Dosta tvrtki kod nas još nije spremno napustiti model naređivanja i kontrole'

Imena svjetskih poslovnih metropola ispod imena svojeg brenda, npr. London-New York-Tokio, imaju uglavnom velike globalne tvrtke koje zbog prirode poslovanja moraju imati sjedište u raznim dijelovima svijeta.

Iako ih u Hrvatskoj nema puno, svako malo se pronađe i domaća uspješnica koja je svoje headquarterse rasporedila, osim u našoj zemlji, i po europskim ili svjetskim metropolama. Jedna od takvih kompanija je Startaparat kojoj ispod imena stoji Zagreb-Beč-Dubai. Tvrtku Startaparat čine tri žene Sanja, Tanja i Helena. Iza njih je, kako ističu, dugogodišnje prijateljstvo, izraslo kroz zajednički rad u agenciji Bruketa&Žinić OM.

Tanja Škorić je bila kreativna direktorica u Zagrebu, a kasnije partnerica u Bruketa&Žinić Beč. Helena Rosandić Šepić niz je godina bila direktorica B&Ž u Bakuu, a nakon toga odlazi u Beč. Sanja Petek Mujačić u toj je agenciji provela 13 godina, većinu kao direktorica i članica Uprave. Startaparat su 2017. u Beču osnovale Tanja i Helena, a Sanja im se pridružila početkom 2019., kao partnerica i direktorica ureda u Zagrebu.

Glavni fokus Startaparata je kreiranje inovativnih komunikacijskih rješenja kojima se izgrađuju brendovi i organizacije za digitalno doba. Bilo da se radi o startupima ili već etabliranim kompanijama, one im pomažu da usvoje kulturu inovacija, kreativnosti i promjena, da ostvare svoj puni potencijal.

Zapravo, surađuju s tvrtkama koje se žele brže razvijati, od ideje do tržišnog koncepta. I sam njihov poslovni model mijenja ustaljene procese komunikacijske industrije - grade mrežu timova i iskusnih profesionalca/konzultanata s kojima surađuju na projektima i njihovim fazama - od HR stručnjaka, digitalaca, komunikatora, dizajnera, programera, business konzultanata. A prisustvo i iskustvo na različitim tržištima daje im uvid u razne trendove, znanja i prakse - što njihovim rješenjima daje određenu snagu i težinu.

U Zagrebu, Beču i Dubaiju
Osim Beča i Zagreba, od ove godine su sa 'set upiranjem' ureda u Dubaiju, a u planu je širenje u drugim zemljama.Sanja je svojevrsni primus inter pares, a današnje kompetencije pripisuje općoj naobrazbi i velikom iskustvu - diplomirana je hispanistica i povjesničarka umjetnosti, cijelu je karijeru provela u marketingu, a bavi se temom kako tehnologije mijenjaju svijet.

"Prije je to bilo više iz perspektive marketinga i komunikacija, a unazad dvije godine sve više iz pogleda upravljanja i rada u organizacijama. Moja omiljena tema je storytelling u biznisu, a kolika je snaga i moć priča u poslovnom okruženju otkrivam timovima najvećih hrvatskih kompanija kroz interaktivne radionice. Osim toga, posvećena sam vrućoj temi - employer brandingu, ali je moja i naša vizija da to nije nužno samo HR tema, već da spaja i komunikacije i marketing", pojašnjava Sanja Petek Mujačić.

Dodaje da se već nekoliko godina tvrtke intenzivno bave uvođenjem tehnologije u sve aspekte poslovanja. "Cilj je unaprijediti procese, ubrzati razvoj i plasman proizvoda, poboljšati korisničko iskustvo kupaca - i sve to ne bi li odgovorile sve dinamičnijim i bržim zahtjevima tržišta i kupaca.

'Stare' organizacije i poznati brendovi su na stalnom udaru brzih i inovativnih startupova i disruptivnih inovacija. Tehnologija je jedno od rješenja kako biti spreman za tržišnu utakmicu, no fokus se pomiče na ključni resurs kompanija - na ljude. Tako prioritet postaje intenzivna prilagodba načina rada i suradnje, što nas motivira i inspirira, tj. kako su kompanije organizirane i kako komuniciraju i stvaraju", ističe direktorica Startaparata.

Sustav bez jake hijerarhije
Pojašnjava da se puno tvrtki još vodi starim načelima menadžmenta, što je, kaže, u skladu s potrebama vremena naših djedova i nije u skladu sa suvremenim biznisom. "U većini slučajeva tvrtke su još nespremne na radikalne promjene - stvaranje pliće organizacije, napuštanje command&control modela, manja interna birokracija. Sustav bez jake hijerarhije, spreman na rizik. No ipak, polagano kreću u tom smjeru.

Ta tranzicija nije laka i jednostavna, no vjerujem da će benefiti promjena biti veliki te višestruko utjecati i na angažiranost i motiviranost zaposlenika, a definitivno na stvaranje inovativnih i relevantnih rješenja, proizvoda i usluga", kaže Petek Mujačić. Upozorava da zaposlenici i borba za njihovo zadržavanje i privlačenje, postaju ti koji tvrtkama, tj. menadžmentu, nameću sve brži tempo internih promjena.


Komentari članka

Vezani članci

Nikola Božić: Ako gosti ne mogu do Đurine hiže, mogu delicije s OPG-a do njih

01.06.2020.

Zatvaranje restorana Đurina hiža na obiteljskom OPG-u u Varaždinskom Toplicama zbog pandemije koronavirusa umalo je upropastilo obiteljski posao, no Nikola Božić odlučio je dostavljati proizvode sa svojeg OPG-a po cijeloj Hrvatskoj. Krenulo je odlično. Pr

Domaća tvrtka napravila aplikaciju za bolji nadzor nad trošenjem novca u sportu

01.06.2020.

Tvrtka, koja danas ima četiri suvlasnika, zapošljava sedam djelatnika. Njihove se neto plaće kreću u rasponu od 8000 do 9000 kuna. Sjedište Fortis Labora je u ZICER-u, poduzetničkom inkubatoru na Zagrebačkom velesajmu.

Timi i Dubravka Kovačević: Nakon pandemije mnoge će tvrtke reorganizirati radni prostor

01.06.2020.

Zagrebačka tvrtka DCT upravljanje poslovnim procesima bračnog para Dubravke i Timija Kovačevića nudi specijalizirana rješenja za kvalitetno upravljanje radnim mjestima i objektima, odnosno radnim i uredskim prostorima. Od najma, planiranja ranih mjesta do

Gradi 15 metara dug brod od konoplje na solarni pogon: 'Sve je krenulo prije 12 godina'

31.05.2020.

Vlasnik malog brodogradilišta Marservis iz Kaštelira Luciano Beg, zajedno sa Fakultetom strojarstva i brodogradnje iz Zagreba prijavio je projekt na natječaj za sredstava iz fondova EU za izgradnju katamarana na električni pogon, od prirodnih materijala k

Od pogona u kući do moderne proizvodnje etablirane kozmetike

31.05.2020.

Iako mnoge tvrtke imaju problema s osiguranjem dovoljno stručne radne snage, u Biovitalistu ističu da oni slove kao dobar i kvalitetan poslodavac te da se vjerojatno zato nisu dosad susretali s ovim problemom.

Tag cloud

 1. 2005 članka imaju tag hrvatska
 2. 2051 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 868 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 707 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 992 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 785 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 568 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 357 članka imaju tag eu fondovi
 26. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 378 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 305 članka imaju tag opg
 35. 385 članka imaju tag vlada
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija