Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

26 Stu 2015

DOP tvrtkama otvara priliku za dugotrajniji uspjeh na tržištu

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Marta Duić  

DOP tvrtkama otvara priliku za dugotrajniji uspjeh na tržištu

Interes za Indeks DOP-a raste iako smo imali očekivani pad tijekom krize. Rast nije linearan, ali je interes za društvenu odgovornost u Hrvatskoj sve veći.

Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR), koji s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) organizira dodjelu nagrada Indeks društveno odgovornog poslovanja (Indeks DOP-a), govori o važnosti društveno odgovornog poslovanja, uspoređuje hrvatske s europskim i svjetskim trendovima te pojašnjava kriterije i metodologiju za dodjelu ovog priznanja.

Jednodnevna sedma konferencija o društveno odgovornom poslovanju održati će se 1. prosinca u hotelu Esplanade Zagreb. Sastojat će se od plenarnog dijela u kojem vrhunski europski stručnjaci govore o trendovima, bloka koji je orijentiran na hrvatsku praksu, dodjele nagrada koja je središnji događaj konferencije, te panela sa stručnim radovima.

Koje je uloga HR PSOR-a u organizaciji nagrade Indeks DOP?
HR PSOR se udružio s HGK 2006. kako bismo zajedno izradili metodologiju za rangiranje kompanija prema društveno odgovornom poslovanju. Neposredan motiv nam je bio taj što smo uočili netransparentno reklamiranje kompanija koje su plaćanjem donacija sebe samoproglašavale društveno odgovornima. Također, htjeli smo pružiti metodologiju koja će transparentno pokazati tko je zaista društveno odgovoran kako bismo educirali javnost, a i pokazati samim kompanijama da doniranje nije isključivi oblik društveno odgovornog poslovanja. Zapravo, društveno odgovorno poslovanje je način kako se posluje, kako se donose odluke, odnosno koliko se prilikom donošenja poslovnih odluka uvažavaju nefinancijski utjecaji. To je ono na čemu bi trebao biti fokus društveno odgovornog poslovanja. Mi i HGK smo u istom trenutku imali sličnu ideju, udružili se, napisali projektni prijedlog te smo sredstvima tadašnjeg AED-a financirali rad stručnog tima. Metodologiju je razvio tim domaćih stručnjaka, a temeljena je na poznatim metodologijama koje već dugo funkcioniraju u svijetu. Naravno, kriterije koji se koriste, primjerice, u Velikoj Britaniji smo provlačili kroz naše uvjete i prilagodili ih odabravši one koji su provedivi u našim uvjetima. To je set kriterija koji su prevedeni u pitanja kroz upitnik koji ima 119 pitanja za velika i srednja poduzeća. Ocjenjujemo i grupiramo prema kategorijama veliki, srednji, mali i javni te su upitnici i broj pitanja prilagođeni prirodi poduzeća.
104sudionika
ove se godine natječe za nagradu Indeks DOP, a lani ih je bilo 85

Zašto je iz vaše perspektive važan segment društveno odgovornog poslovanja u modernom društvu?
Kao organizacija primarno smo orijentirani na poticanje promjena prema održivom razvoju, točnije razvoju u kojem se ekonomski interes ne pretpostavlja okolišu i društvu, odnosno prilikom ekonomskog razvoja se pazi da taj razvoj ne šteti okolišu i da ima maksimalni društveni benefit. Iz perspektive gospodarstva, društveno odgovorno poslovanje je ništa drugo nego doprinos održivom razvoju. Primjenom DOP-a tvrtke svoje ekonomske interese korigiraju, promatrajući nefinancijske utjecaje tako da smanje negativne utjecaje na okoliš i društvo, a povećaju pozitivne, dakle pokušava se postići tzv. win -win situacija. DOP je alat kojim tvrtke daju doprinos održivom razvoju, a to je i naša primarna misija kao organizacije i baš zato prepoznajemo jedini dugoročan način na koji kao društvo možemo prosperirati, a da pritom ne uništimo, odnosno prepilimo granu na kojoj sjedimo.

Koliko su društveno odgovorni projekti zastupljeni u Hrvatskoj? Na što su najčešće orijentirani?
Objektivno, zastupljenost nije puno manja nego u drugim zemljama, ali naravno da bi moglo biti bolje. Primjećujemo da društveno odgovorno poslovanje razumiju mahom strane kompanije, podružnice stranih tvrtki koje su 'prepisale' stranu praksu jer je društveno odgovorno poslovanje u zapadnim razvijenijim zemljama snažnije prihvaćeno, ali i kod njih i kod nas je u pravilu rezervirano za velika poduzeća koja imaju resurse kojima si mogu osigurati ljude i sredstva. Najčešće poduzeća koja imaju značajan utjecaj na okoliš u svojim projektima stavljaju naglasak na okoliš, ona poduzeća čije su djelatnosti uslužnog tipa se uglavnom fokusiraju na odgovorno ponašanje prema zaposlenicima, a više manje svi oni imaju aktivnosti, programe, projekte koji su usmjereni na lokalne zajednice.

Možete li usporediti društveno odgovorne projekte u svijetu i kod nas? Koliko kaskamo ili nam dobro ide?
Svakako idemo u pravom smjeru, ali još kaskamo. Poduzeća, odnosno stručnjaci koji se bave tim djelom poslovanja u poduzećima, još nemaju jasnu sliku što to je i vrlo često se DOP pogrešno percipira, nažalost i najčešće kroz donacije i posljedica toga je što se DOP unutar poduzeća vidi kao trošak, a ne kao alat upravljanja koji će kroz bolje i promišljenije donošenje odluka biti naša korist i pomoći nam u upravljanju rizicima. Većinom poduzeća u krizi kao što je ova naša smanjuje proračun za DOP jer ga vide kao trošak, ne prepoznaju da je to zapravo prilika da stvoriš sebi dugotrajniji uspjeh na tržištu kroz usvajanje tog načina razmišljanja. DOP je zapravo alat kroz koji možeš primjenom proaktivnog pristupa inovirati proizvode tako da budu konkurentniji i kada se razumije sam pojam DOP-a onda ima jako puno prostora za stvaranje konkurentske prednosti. Samo je važno to shvatiti i prepoznati taj potencijal.

Odakle ideja za organiziranje ove inicijative odnosno dodjele nagrada Indeks DOP?
Teško je reći jer je ideja zapravo bila paralelna. Imali smo projektni tim miješanog karaktera i cijela ta priča je bila jako dobro koordinirana. Na izradi metodologije se radilo pune dvije godine. Upitnik je ugrađen u online aplikaciju koju nam je u prvoj varijanti donirao Ericsson Nikola Tesla, u istoj formi je i danas online te se ispunjava kroz individualne linkove, a softver automatski boduje i stavlja vas na rang listu po broju bodova. Pitanja su uglavnom zatvorenog tipa, a ona otvorena koja traže opise praksi i projekata procjenjuje stručna komisija. Pribrojavanjem tih dvaju tipa bodova dolazimo do konačne rang liste i do pobjednika.

Po kojim kriterijima se nagrade dodjeljuju?
Imamo četiri glavne nagrade u kategoriji velikih, srednjih, malih i javnih te nagradu za najveći napredak. Riječ je o nagradi koju dobiva ona tvrtka koja je najviše skočila u broju bodova u odnosu na prethodnu godinu i to je obično nagrada koju osvaja netko tko je pri sredini ljestvice. Cilj ove nagrade je da se potakne i motivira one koji možda nisu najbolji, ali da budu što bolji. Uz to imamo i tri sektorske nagrade, odnosno manje nagrade za one koji imaju najbolje bodove u kategorijama radna okolina, odnosi sa zajednicom i okoliš koje su ujedno u poglavlja našeg upitnika. Ukupno je osam nagrada.

U odnosu na prošlu godinu primjećujete li porast u DOP-u?
Interes za Indeks DOP-a raste. Prve godine smo imali 32 sudionika, lani 85, a ove godine ih je 104. Broj raste, s time da smo imali očekivani pad tijekom krize. Rast nije linearan, ali je interes za društvenu odgovornost sve veći. Porast interesa možemo zahvaliti i obvezi nefinancijskog izvještavanja koju je propisala EU čime je propisano da veće kompanije s više do 500 zaposlenih moraju davati takve izvještaje što je zapravo indirektna primjena DOP-a. Mislim da smo sada na početku kontinuiranog rasta jer je u tijeku gospodarski oporavak.

Koji su vam planovi za budućnost ove inicijative?
Razmišljali smo o nadogradnji jer ćemo sukladno trendovima u Europi i zastupljenosti tema u budućoj EU strategiji za DOP morati puno više pažnje posvetiti zaštiti ljudskih prava i bavit ćemo se propagiranjem i prijevodom UN-ovih smjernica za poslovni sektor i ljudska prava (UN Guiding principles for business and human rights). Nastojat ćemo obrazovati naš poslodavce o toj temi, a Indeks DOP-a je jako dobra prilika kako one koji su se počeli baviti tom temom dodatno nagraditi.
Deklarativni DOP

Koji je osnovni cilj dodjele nagrada Indeks DOP? Koja je važnost inicijative?

Osnovni cilj je promovirati DOP i dati dodatnu vidljivost kompanijama koje zaista jesu društveno odgovorne i ističu se takvom praksom. Pritom želimo raskrinkati deklarativni DOP odnosno propagirati da je DOP točno ono što sadrži naša metodologija koja kroz šest kategorija propitkuje i ekonomsku održivost, strateški pristup, utjecaj na okoliš i radnu okolinu, zajednicu te odnose na tržištu odnosno odnose kompanije prema konkurenciji, dobavljačima ili kupcima. Sve su to segmenti koje ocjenjujemo i onaj tko pobjedi na ovoj metodologiji je pokazao da stvarno razumije svoju odgovornost kroz sve te aspekte što daje temeljiti prikaz, a nagrada ide samo najboljima. Time pokušavamo educirati kompanije i potrošače. Naime, potrošači su ti koji trebaju znati tko je zaista društveno odgovoran, a ne misliti da su to samo oni koji se tako deklariraju. Nažalost, jer ima slučajeva gdje iza deklaracije nije društvena odgovornost. Mi također pokušavamo potaknuti sudionike Indeksa da kontinuirano razvijaju društvenu odgovornost da bi razvijali i sebe


Komentari članka

Vezani članci

Poduzetnicima prilika za brže uvođenje novih tehnologija

12.03.2019.

Cilj provedbe tog projekta sufinanciranog iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, je stvaranje učinkovitog okvira za podršku i poticanje ulaganja privatnog sektora u istraživanje, razvoj i inovacije, kao i podizanje svijesti o značaju istraživa

Jedna od tri najvrjednije tvrtke svijeta otkrila: Ovo je ključna vještina budućnosti

11.03.2019.

"Design thinking" je pojam za određenu metodu rješavanja problema, koja nalaže pojedincima da pokušaju “ući u cipele klijenta”, odnosno da se poistovjete s njim kako bi potom stvorili praktična, korisniku bliska rješenja

Radnicima koji dobiju dijete dm daruje 10.000 kuna

26.02.2019.

Za svako novorođeno ili posvojeno dijete dm će odsad svojim djelatnicima davati 10.000 kuna, što predstavlja povećanje od 7.000 kuna u odnosu na dosadašnju potporu u istu svrhu, priopćili su iz te tvrtke

Svaki zaposlenik u Hrvatskoj izostane s posla čak 45 radnih dana

01.02.2019.

Tako primjerice loše komunicirana reorganizacija često uzrokuje masovnu pojavu bolovanja jer radnici bježe u svojevrsnu zonu komfora u kojoj mogu pričekati razvoj situacije.

Davor Gečić iz LPT-a: Hrvatska je postala lokacija broj jedan u Europi

29.01.2019.

Davor Gečić vodio je deset godina poslovanje Leggett & Platta u Hrvatskoj, najvećeg proizvođača žičanih jezgri na svijetu, da bi posljednjih osam godina proveo na raznim destinacijama Europe. Danas iz tvornice u Prelogu vodi devet velikih tvornica na tri

Tag cloud

 1. 1862 članka imaju tag hrvatska
 2. 1892 članka imaju tag turizam
 3. 1513 članka imaju tag financije
 4. 1202 članka imaju tag izvoz
 5. 814 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 982 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 942 članka imaju tag trgovina
 8. 812 članka imaju tag investicije
 9. 671 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 900 članka imaju tag svijet
 11. 946 članka imaju tag EU
 12. 863 članka imaju tag ict
 13. 842 članka imaju tag industrija
 14. 757 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 491 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 567 članka imaju tag maloprodaja
 18. 533 članka imaju tag marketing
 19. 482 članka imaju tag krediti
 20. 485 članka imaju tag tehnologija
 21. 345 članka imaju tag poticaji
 22. 412 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 247 članka imaju tag potpore
 26. 420 članka imaju tag dzs
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 327 članka imaju tag eu fondovi
 30. 329 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 324 članka imaju tag agrokor
 32. 292 članka imaju tag osijek
 33. 298 članka imaju tag hgk
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 368 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 367 članka imaju tag BDP
 39. 328 članka imaju tag porezi
 40. 266 članka imaju tag investicija