Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

17 Pro 2019

Domaća znanstvenica napravila detektor za bombe koji je NATO platio odmah

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Tanja Rudež  

Domaća znanstvenica napravila detektor za bombe koji je NATO platio odmah

Kad je u jesen 2016. godine dr. Ivana Capan najavila da će s međunarodnim timom suradnika razviti prototip sofisticiranog detektora za kontrolu nuklearnog materijala, zvučalo je to samo kao optimistična vizija.

No, tri godine kasnije Ivana Capan, voditeljica Laboratorija za poluvodiče na Institutu Ruđer Bošković (IRB), ispunila je obećanje te je nedavno na konferenciji za novinare predstavila detektor za kontrolu tereta u pomorskim lukama i otkrivanje posebnih nuklearnih materijala. Sofisticirani neutronski detektor na bazi silicij-karbida razvijen je u sklopu projekta E-SiCURE, jednog od najvećih projekata iz NATO-ova programa “Znanost za mir i sigurnost” u Hrvatskoj. Kao voditeljica oko 400.000 eura vrijednog projekta E-SiCURE, dr. Capan okupila je respektabilan međunarodni tim znanstvenika iz Australske organizacije za nuklearnu znanost i tehnologiju, s portugalskog Sveučilišta Aveiro, iz japanskog Nacionalnog instituta za kvantne i radiološke znanosti i tehnologije te Instituta Jožef Stefan iz Ljubljane.

Odličan materijal
- Budući da se bavim poluvodičima koji su osnova mikroelektronike i elektronike, zanima me konkretna primjena. Razmišljajući kako da nađemo neku malu nišu u kojoj ćemo imati dovoljno znanja, a to neće iziskivati neku supersofisticiranu opremu, odlučila sam istraživati materijal silicij-karbid. To je odličan materijal, a trenutno se u maksimalnim količinama proizvodi u Japanu. Kako imam kolege koji se time bave u Japanu, bili su mi idealni partneri. Tako smo počeli okupljati jedan konzorcij koji pokriva sve: od istraživanja materijala do gotovog uređaja. Budući da naš uređaj ima sigurnosnu kompenentu, NATO je bio logičan izbor kao izvor financiranja koji bi podržao takav konzorcij - prisjetila se Ivana Capan.

Naglasila je i da se sve brzo razvijalo: od prvog kontakta među članovima konzorcija do početka rada na projektu E-SiCURE (Modificiranje silicij karbida za pojačanu sigurnost na granicama i u lukama). Od 396.500 eura, koliko je “težak” projekt, čak 31 posto sredstava stiglo je u Hrvatsku.

- Sadašnji neutronski detektori uglavnom rade na bazi He-3, izotopa helija koji se ne može naći u prirodi. Izotop helija koji se donedavno koristio ostavština je hladnog rata, a predviđa se da će se u sljedećih desetak godina njegove zalihe u potpunosti potrošiti. Stoga znanstvenici nastoje pronaći kvalitetne nove materijale za razvoj detektora - rekla je dr. Capan i dodala da je ideja bila napraviti jeftin neutronski detektor koji će biti jednostavan za korištenje.

Tri godine
- Protekle tri godine posvetili smo tome da vidimo možemo li uopće napraviti takav detektor. I uspjeli smo: cijeli je sustav kompletiran, a jednostavan je - spojite ga na laptop i odmah vidite signal. Pritom je naš detektor površine od jedan do četiri kvadratna milimetra. Pomoću njega možemo, primjerice, detektirati neutrone iz tzv. prljavih nuklearnih bombi. Po tome je ovaj detektor specifičan i teže ga je napraviti. Sada radimo na njegovu daljnjem razvoju i već smo se prijavili za nastavak projekta, također u NATO-u. Rezultati natječaja bit će poznati početkom iduće godine - ispričala je dr. Capan. Krajnji korisnik sofisticiranog uređaja mogla bi biti naša Carinska uprava, no zasad je svoj interes pokazalo slovensko Ministarstvo okoliša, preciznije Uprava za jedrsko varnost.

Tko je Ivana Capan: “Oduvijek me zanimala praktična primjena znanosti”

Ivana Capan diplomirala je fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a zatim je doktorat radila na Sveučilištu Manchester. Doktorirala je u Zagrebu, ali je povjerenstvo za obranu doktorata bilo međunarodno.

- Oduvijek me zanimala praktična primjena znanosti, a u Hrvatskoj su slabe veze između znanosti i industrije. S jedne strane, u industriji postoje predrasude prema znanstvenicima, a s druge je mnogim znanstvenicima ispod časti surađivati s industrijom. No, posljednjih godina spoznajem da to počelo mijenjati. Mislim da se suradnja znanosti i gospodarstva kod nas tek sada počinje polako razvijati - naglasila je dr. Capan.


Komentari članka

Vezani članci

Alarm automatika - Novi proizvod: Samoposlužni kiosk za brzu prijavu i odjavu gostiju

26.02.2020.

ABSmartKiosk omogućava provjeru dokumenata u skladu s obveznom procedurom identifikacije hotelskoga gosta, i to skeniranjem putovnice ili osobne iskaznice i uspoređivanjem fotografije s licem gosta

Inovacijama i suradnjom do širenja na europskom tržištu poliuretanskih proizvoda

20.02.2020.

Tvrtka Poli-mix iz mjesta Šapjane u okolici Rijeke putem suradnje programa Eureka s međunarodnim je partnerima razvila nove suvremene materijale za široku primjenu u industriji koji nisu štetni za zdravlje.

Inovacije i kreacije su njegov način života

27.01.2020.

Tvrtka Nevena Svaline jedina u Hrvatskoj proizvodi specijalizirane dizalice, odnosno mobilne manipulatore

Traženim, ranim urodom šparoga do kupaca u EU

23.12.2019.

Nasadi šparoga u Babinoj Gredi u blizini energane grijat će se podzemnim sustavom toplovoda

Svjetski hit iz Novske: Njihove mikroalge unaprijed rasprodane po cijelom svijetu

19.12.2019.

Tvrtka Phyox s IRB-om razvija tehnologiju proizvodnje u zatvorenim foto bioreaktorima

Tag cloud

 1. 1983 članka imaju tag hrvatska
 2. 2017 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1282 članka imaju tag izvoz
 5. 1042 članka imaju tag svijet
 6. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1031 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 943 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 684 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 13. 982 članka imaju tag EU
 14. 881 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 929 članka imaju tag kriza
 17. 601 članka imaju tag maloprodaja
 18. 561 članka imaju tag marketing
 19. 390 članka imaju tag poticaji
 20. 501 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 276 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 351 članka imaju tag eu fondovi
 27. 359 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 384 članka imaju tag hnb
 30. 427 članka imaju tag dzs
 31. 313 članka imaju tag osijek
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 288 članka imaju tag opg
 39. 387 članka imaju tag BDP
 40. 344 članka imaju tag recesija