Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

01 Lip 2020

Domaća tvrtka napravila aplikaciju za bolji nadzor nad trošenjem novca u sportu

Izvor: www.index.hr · Autor: Adriano Milovan  

Domaća tvrtka napravila aplikaciju za bolji nadzor nad trošenjem novca u sportu

KADA je prije četiri godine s prijateljem Milanom Gudeljevićem pokrenuo vlastiti biznis, Lorenzo Gašparić vjerojatno nije ni slutio kakva ga promjena u životu čeka.

Do pokretanja svog poduzeća 2016. godine Gašparić je bio zaposlenik u tvrtki VM2, a onda je odlučio prestati raditi za druge i početi raditi za sebe. Rezultat je tvrtka Fortis Labor, u kojoj je danas većinski vlasnik i koja spada među poznatije hrvatske startupe.

Želio je raditi za sebe

"Tvrtku sam pokrenuo jer sam htio nešto napraviti", poručuje Gašparić, 31-godišnji Zagrepčanin.

U osnovi, Gašparić i njegovi suradnici spojili su svoju strast prema nogometu i novim tehnologijama te potražnju na tržištu za digitalizacijom. Najprije su 2017. godine razvili aplikaciju Sustav obavještavanja mailom, ili skraćeno SOM, za mala i srednja poduzeća. Nakon uspjeha prve aplikacije shvatili su da se ona može koristiti i u drugim segmentima društva, a posebno u sportu. Stoga su prošle godine razvili i aplikaciju SOM Sport, koja omogućuje digitalizaciju sportskoga života. Aplikacija je zaživjela početkom ove godine.

"Cijela priča zapravo se svodila na to da digitalizacijom pomognemo sportskim klubovima u vođenju evidencije i naplati članarine. Klubovi imaju velik problem s naplatom članarine, a mnogi od njih evidenciju još uvijek vode ručno. Drugi važan cilj bio je olakšati i klubovima i gradovima nadzor nad trošenjem novca, čime se i jednima i drugima omogućava da u realnom vremenu imaju nadzor nad trošenjem novca poreznih obveznika, budući da su transferi iz gradskih proračuna značajan izvor financiranja klubova", pojašnjava Gašparić.

U svakom trenutku dostupne su im informacije o potrošnji

Pojednostavljeno, primjenom aplikacije SOM Sport i gradovi i klubovi u svakom trenutku mogu vidjeti koliko im je novaca za određenu godinu dodijeljeno, koliko je do određenog trenutka utrošeno i je li i kako potrošnja bila opravdana.

"Aplikacija bilježi svaku komunikaciju između grada i sportske zajednice, ali i sportske zajednice i klubova. Gradovi sada u svakom trenutku mogu vidjeti koliko su dotirali za sport i kako je i koliko sportska zajednica potrošila taj novac. S obzirom na to da znatan dio novaca sportski klubovi troše na, recimo, putovanja, u svakom je trenutku moguće vidjeti gdje je netko od pripadnika kluba putovao i koliko je za taj put potrošio te je li to bilo opravdano", ističe Gašparić.

Aplikacija već u primjeni u pet hrvatskih gradova

Značaj nove aplikacije prepoznali su pojedini hrvatski gradovi pa je već koriste u svakodnevnom radu. Riječ je o Bjelovaru, Sisku, Rovinju, Vodnjanu i Vrbovcu. Pritom valja naglasiti kako se aplikacija može koristiti i u drugim segmentima života, poput kulture, udruga ili vatrogastva: osim što omogućuje bržu i pravovremenu komunikaciju gradova s udrugama i institucijama u tim djelatnostima, osigurava i nadzor nad trošenjem novca. Stoga je Vrbovec njenu primjenu već proširio i na udruge, dok je Bjelovar, ističe, Gašparić, najavio da će do kraja godine njenu primjenu također proširiti na udruge i kulturu.

"Razgovaramo s predstavnicima još nekoliko gradova, a s nekima smo već i blizu kraja pregovora. U narednoj rundi pregovora uključit ćemo i općine, budući da i one sufinanciraju sport. Smatram da je digitalizacija temelj transparentnosti, ona nema cijenu. Ona nije trošak, nego ušteda, i gradonačelnici to prepoznaju", poručuje Gašparić, dodavši kako Fortis Labor aplikaciju isporučuje po modelu "ključ u ruke".

U Hrvatskoj još ima puno posla na digitalizaciji

Tvrtka, koja danas ima četiri suvlasnika, zapošljava sedam djelatnika. Njihove se neto plaće kreću u rasponu od 8000 do 9000 kuna. Sjedište Fortis Labora je u ZICER-u, poduzetničkom inkubatoru na Zagrebačkom velesajmu.

"U Hrvatskoj je ostalo još puno posla u segmentu digitalizacije i tu svakako vidimo svoju šansu. Naše ćemo aplikacije sve više nuditi i na inozemnim tržištima", zaključuje Gašparić.

Njegova je vizija kompanije u budućnosti nastavak spajanja njihovih znanja i interesa s potrebama tržišta. Kako hrvatskog tako i inozemnih.


Komentari članka

Vezani članci

Zašto ćemo dobiti silne milijarde iz EU? Jer će nas koronakriza najteže pogoditi

02.07.2020.

"Čini se da EU pokušava ubiti dvije muhe jednim udarcem, a to je sanirati utjecaj covida-19 na ekonomiju i eksploziju javnoga duga koja bi posljedično nastala, a više bi pogodila zemlje koje imaju više razine javnoga duga", ocjenjuje za Index Vedrana Prib

Gajšak za STEM Box u 24 sata dobio četvrt milijuna kn

01.07.2020.

Hrvatski startup CircuitMess, koji je 2018. imao najuspješniju Kickstarter kampanju iz Hrvatske, na najboljem je putu da to s novom ponovi.

Sada je i službeno! Ponovno kreću mjere aktivne politike zapošljavanja i mjere samozapošljavanja

30.06.2020.

Potpora za samozapošljavanje može se dodijeliti u manjem iznosu od traženog ukoliko se radi o djelatnostima koje ne zahtijevaju visoka početna ulaganja

Bosansko ulaganje u Hrvatskoj: Iz call centra u Zagrebu osvajaju Njemačku i SAD

29.06.2020.

U PROTEKLIH dvadesetak godina brojne su hrvatske tvrtke ulagale u Bosni i Hercegovini. No trendovi se sada mijenjaju pa sve više bosanskohercegovačkih tvrtki ulaže u Hrvatsku.

Potraga mlade Brođanke za otiračem završila pokretanjem uspješnog biznisa; sada se diljem Hrvatske i regije otimaju za njezinim jedinstvenim CROtiračima

23.06.2020.

Mlada dizajnerica iz Slavonskog Broda živi i radi u Zagrebu, a svoj talent na originalan način prenosi u novi vid umjetnosti izrađujući personalizirane otirače koji već neko vrijeme osvajaju domaće i kupce iz regije. Mirela Vučić za tportal je ispričala p

Tag cloud

 1. 2017 članka imaju tag hrvatska
 2. 2074 članka imaju tag turizam
 3. 1572 članka imaju tag financije
 4. 1297 članka imaju tag izvoz
 5. 1076 članka imaju tag svijet
 6. 869 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1046 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 863 članka imaju tag investicije
 10. 719 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 11. 951 članka imaju tag ict
 12. 1003 članka imaju tag EU
 13. 695 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 789 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 398 članka imaju tag poticaji
 20. 504 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 282 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 406 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 382 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 385 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 310 članka imaju tag opg
 35. 238 članka imaju tag koronavirus
 36. 386 članka imaju tag vlada
 37. 302 članka imaju tag hgk
 38. 347 članka imaju tag energetika
 39. 394 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici