Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

10 Kol 2018

Do zemlje došao dok se još nije dobivao poticaj, danas Agro Puškarić gradi još jaču priču i - zapošljava!

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Vjekoslav Hudolin  

Do zemlje došao dok se još nije dobivao poticaj, danas Agro Puškarić gradi još jaču priču i - zapošljava!

Marijo Puškarić, vlasnik vrlo uspješnog poljoprivrednog obrta Agro Puškarić iz Kaniške Ive kod Garešnice pomalo je, kaže, slučajno "zalutao“ u poljoprivredu, a kada se već odlučio baviti tim poslom, želio je dosegnuti vrh u čemu je dobrano i uspio.

"Moja obitelj imala je klasično malo seosko gospodarstvo s 4 hektara zemlje, nekoliko krava… Ja sam završio Srednju šumarsku školu u Karlovcu, otac se baš u to vrijeme razbolio, pa sam se vrlo rano počeo baviti poljoprivredom i - zaljubio se u taj posao. Nisam do tada nikada mislio da ću se baviti poljoprivredom na ovaj način kako se danas bavim. Bio sam sudionik Domovinskog rata, a budući da nakon rata nisam mogao dobiti posao, bavio sam se malo šumom i usput se počeo ozbiljnije baviti poljoprivredom. U to vrijeme ljudi su ostavljali dosta neobrađene zemlje, jer im se to kao nije isplatilo, a ja sam vidio da su tada bile solidne cijene žitarica i da u poljoprivredi ima prostora za raditi.

Propao je tad i tadašnji PIK, bilo je dosta slobodne zemlje, pa sam uzeo u najam prvu tablu od 50 hektara. Za par godina od 1996. do 2000. došao do 220 hektara državne zemlje zato što se na natječaje nitko nije ni javljao osim mene, jer u to vrijeme još nije bilo poticaja. Kada su krenuli poticaji onda su se svi počeli javljati za zemlju, tako da mi koji stvarno radimo i želimo raditi nemamo dovoljno zemlje koliko nam treba da bismo još više razvili i unaprijedili proizvodnju“, kaže ovaj vrijedni poduzetni čovjek koji je imao viziju razvoja poljoprivrede i do sada ostvario respektabilne rezultate u razvoju svoje tvrtke, ali i modernoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Proizvode krumpir, češnjak, crveni luk…

Obrt Agro Puškarić sada je vjerojatno najveći proizvođač krumpira u Hrvatskoj, a proizvodi i značajne količine drugog povrća. "Ove godine pod različitim usjevima imamo 400 hektara, od toga je 150 hektara pod krumpirom, imali smo 50 hektara češnjaka, 30 hektara crvenog luka, 20 hektara cikorije, a na ostalim površinama po pedesetak hektara soje, pšenice i kukuruza.

Češnjak smo već izvadili, ostvarili smo solidne prinose od oko 5,5 tona po hektaru, dok nam je pšenica zbog vremenskih prilika podbacila, ali to nas ne brine jer ona nam čini tek oko 2 posto prihoda. Zadovoljni smo i prinosima krumpira koji se kreću se oko 40-50 vagona. Sve proljetne kulture su u vrlo dobroj kondiciji, vremenske prilike su nam naklonjene i vjerujem da ćemo ove godine na tim kulturama imati izvanredne rezultate. Inače, s plasmanom nemamo problema. Prije svake sjetve i sadnje ugovorimo plasman, ne proizvodimo ništa napamet, za sve znamo gdje će završiti. Imamo još dosta zahtjeva naših kupaca, mogli bismo im isporučivati znatno veće količine robe, zaposliti još ljudi, ali nam nedostaju površine".

Sve povrće navodnjavaju, ne žele ovisiti o nebu

Agro Puškarić na svojim površinama ništa ne prepušta slučaju. Kada nema dovoljno kiše navodnjavaju kompletnu proizvodnju krumpira, crvenog luka i češnjaka. Trenutačno imaju izgrađeno deset kilometara glavnog vodovoda i svake godine proširuju infrastrukturu za navodnjavanje, u prosjeku godišnje grade 2-2,5 kilometara novog vodovoda s cijevima promjera 250 milimetara koje im osiguravaju dovoljan dotok vode, tako da, kako kažu, mogu upravljati proizvodnjom, a ne ovisiti samo o nebu.

Za razliku od mnogih poljoprivrednika koji na velikim površinama proizvode isključivo ratarske kulture, Marijo se odlučio na dohodovnije, koje zahtijevaju puno više ulaganja i rada.

"Po mom mišljenju od ratarske proizvodnje u Hrvatskoj ne bi se moglo živjeti i funkcionirati da nema novčanih potpora. Ne bi se moglo normalno poslovati i te su me okolnosti prisilile da promijenim strukturu proizvodnje kako bih postigao nekoliko ciljeva. Jedan je povećanje vrijednosti po jedinici površine, a drugi je da možemo zaposliti ljude. Danas imamo 13 zaposlenih, nagodinu ćemo imati 18 stalno zaposlenih. Znači da u tom kraju u kojemu gospodarimo s državnim poljoprivrednim zemljištem osiguramo zaposlenost, da imamo kvalitetne zaposlenike na koje možemo računati i koji mogu računati na nas i stabilnost funkcioniranja, zato što imamo posla kroz čitavu godinu“, kaže Marijo.

Bespovratnih 7.400.000 kuna novca EU i RH

Kada su počeli obrađivati zemlju bila je vrlo loše kvalitete, većina površina od 4 do 7 klase. Puškarići su u međuvremenu kalcizacijom, gnojidbom organskim gnojivima, obradom i drugim mjerama popravili strukturu i plodnost te zemlje. Siju travne smjese za povećanje biomase koju zaoravaju, postrno siju soju. Iz godine u godinu nizom agrotehničkih mjera poboljšavaju kvalitetu zemlje i na tim površinama primjenom najsuvremenije tehnologije postižu vrhunske rezultate.

Kada su počeli obrađivati zemlju, bila je loše kvalitete. Onda su je popravili

Agro Puškarić uskoro će obilježiti završetak jedne velike investicije vrijedne više od 16 milijuna kuna. Radi se o ulaganjima u dogradnju i rekonstrukciju skladišnih kapaciteta za crveni luk i češnjak i pakirnicu, te ulaganje u novu mehanizaciju za poljoprivredu, za proizvodnju povrća: najsuvremeniji kombajn za krumpir, novu samohodnu prskalicu kapaciteta 10 tisuća litara, zahvata 30 metara s dvostrukom zračnom potporom, najbolja na svijetu po aplikaciji zaštitnih sredstava, sadilicu za češnjak i druge strojeve i priključke.

"Ovo je prvi put u našoj povijesti da ćemo ostvariti i značajna bespovratna sredstva od oko 7.400.000 kuna Europske unije i Republike Hrvatske kroz ostvarenje mjere 4.1.1. Programa ruralnog razvoja. Time smo prvi put ostvarili pravo na sredstva Europske unije, jer se prije toga zbog loših natječajnih uvjeta nismo mogli prijaviti i kandidirati. Sada su ti uvjeti, hvala Bogu, promijenjeni i taj novac nam je uvelike pripomogao da veliku i značajnu investiciju privodimo kraju. Gotovo svi strojevi su nam isporučeni, a očekujemo da će za oko mjesec dana biti završeni građevinski radovi i opremanje na skladištu u Garešnici i da ćemo moći podnijeti zahtjev za konačnu isplatu uloženog novca“, zadovoljan je Marijo Puškarić, novim ulaganjima koja će im omogućiti još veći i kvalitetniju proizvodnju, ali i isporuku robe velikim kupcima, trgovačkim lancima koje opskrbljuju.

Osigurali usjeve kroz mjeru 17 Programa ruralnog razvoja

Agro Puškarić ove se godine natjecao i za podmjeru 17.1. Programa ruralnog razvoja. Riječ je o osiguranju poljoprivrednih usjeva. Velika, intenzivna i suvremena proizvodnja bila bi vrlo rizična ako bi bila prepuštena hirovitim vremenskim prilikama bez osiguranja.

"Ove godine smo se prijavili za tu mjeru, jer to sada napokon ima smisla, prijašnjih godina nismo. Što ona zapravo znači? Za štetu od 20 do 100 posto mi plaćamo 30 posto, a ostalo Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Dakle, kada Agenciji predamo papire i dokaze da smo platili naš dio za policu, APPRRR izravno plaća osiguravatelju 70 posto iznosa od ukupnog iznosa druge police. Našem obrtu je to vrlo značajna pomoć, jer imamo velike površine pod povrćem i drugim kulturama“, ističe vlasnik poljoprivrednog obrta iz Kaniške Ive.

Marijo je ponosan na sina Filipa studenta Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Sada će upisati drugu godinu s obzirom na to da je sve ispite iz prve godine dao na vrijeme. "Ja sam veliki zaljubljenik u poljoprivredu, ali Filip je još ozbiljniji od mene, on me već sada nadišao, što je nevjerojatno. Mi smo u odlučivanju već sada ravnopravni. Inače, Filip radi na najmodernijim strojevima, kada ih nabavljamo on radi s instruktorima da potpuno svlada sve tajne rukovanje s njima, jer se radi o vrhunskim tehnologijama, onda on ta svoja znanja i saznanja prenosi na naše radnike“, hvali Marijo sina Filipa koji je velika potpora obiteljskom obrtu u kojemu je zaposlena i supruga Lidija.

Puškarići sigurno neće stati na ovome, vrijedni i ambiciozni, sigurno kuju planove kako proširiti površine i proizvesti još više hrane, jer za to su već i sada osposobljeni i raspoloženi.


Komentari članka

Vezani članci

Milanko Barać odustao od pušenja i ušteđeni novac uložio u kupnju prvih košnica

09.05.2019.

Pčelarstvo je najbolnija grana poljoprivrede, toliko bolna da mnogi odustaju od njega već nakon nekoliko uboda pčela. S druge strane je to najbolji način da se maknemo iz monotone svakodnevice, a uz nešto ulaganja, puno truda i znanja može se upotpuniti k

Novcem dobivenim na vjenčanju kupili traktor i upustili se u eko proizvodnju povrća

03.05.2019.

Iako se čovjek ponekad ne osjeća pretjerano poletno dok na vrućem suncu bere feferone, sretni smo i blagoslovljeni jer možemo raditi ono što volimo, kažu Mateja i Neven Novak, dvoje mladih zaljubljenika u poljoprivredu

U uzgoj goji bobica ušli kao "grlom u jagode", učili na greškama, a sad stiže prvi pravi urod

03.05.2019.

U uzgoj goji bobica Vedran Hero i Lovro Uher ušli su kao potpuni laici. "Grlom u jagode", kažu. No danas njihov nasad ulazi u četvrtu godinu, a prijavom na natječaj raspisan putem LAG-a Terra liburna planiraju nabaviti i strojeve potrebne za održavanje pl

Ako svaki dan radiš uvijek nešto kapa, a ako nećeš raditi onda ne kapa nigdje

25.04.2019.

Nekada su moji roditelji držali krave. Baš i nisam bio neki zaljubljenik u njih, ali s vremenom sam shvatio da bi se od toga moglo živjeti, pa ćemo širiti proizvodnju, kaže Jure Mandir čija obitelj ne odustaje od muznih krava, razvija sustav krava-tele i

Sveta Nedelja pored Zagreba postala je raj za proizvodnju rajčica

23.04.2019.

ZARJA grupa jedna je od najuspješnijih poljoprivrednih priča u Hrvatskoj. Radi se o najznačajnijem i najvećem proizvođaču svježe rajčice u zemlji. Direktor tvrtke Zvonimir Belić ovim poslom bavi se već dvadesetak godina.

Tag cloud

 1. 1897 članka imaju tag hrvatska
 2. 1914 članka imaju tag turizam
 3. 1524 članka imaju tag financije
 4. 1218 članka imaju tag izvoz
 5. 830 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 991 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 953 članka imaju tag trgovina
 8. 822 članka imaju tag investicije
 9. 674 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 925 članka imaju tag svijet
 11. 954 članka imaju tag EU
 12. 876 članka imaju tag ict
 13. 848 članka imaju tag industrija
 14. 761 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 522 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 572 članka imaju tag maloprodaja
 18. 543 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 493 članka imaju tag tehnologija
 21. 353 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 255 članka imaju tag potpore
 25. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 333 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 376 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 335 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 327 članka imaju tag agrokor
 32. 294 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 345 članka imaju tag energetika
 35. 373 članka imaju tag vlada
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 332 članka imaju tag porezi
 39. 370 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija