Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

10 Kol 2018

Do zemlje došao dok se još nije dobivao poticaj, danas Agro Puškarić gradi još jaču priču i - zapošljava!

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Vjekoslav Hudolin  

Do zemlje došao dok se još nije dobivao poticaj, danas Agro Puškarić gradi još jaču priču i - zapošljava!

Marijo Puškarić, vlasnik vrlo uspješnog poljoprivrednog obrta Agro Puškarić iz Kaniške Ive kod Garešnice pomalo je, kaže, slučajno "zalutao“ u poljoprivredu, a kada se već odlučio baviti tim poslom, želio je dosegnuti vrh u čemu je dobrano i uspio.

"Moja obitelj imala je klasično malo seosko gospodarstvo s 4 hektara zemlje, nekoliko krava… Ja sam završio Srednju šumarsku školu u Karlovcu, otac se baš u to vrijeme razbolio, pa sam se vrlo rano počeo baviti poljoprivredom i - zaljubio se u taj posao. Nisam do tada nikada mislio da ću se baviti poljoprivredom na ovaj način kako se danas bavim. Bio sam sudionik Domovinskog rata, a budući da nakon rata nisam mogao dobiti posao, bavio sam se malo šumom i usput se počeo ozbiljnije baviti poljoprivredom. U to vrijeme ljudi su ostavljali dosta neobrađene zemlje, jer im se to kao nije isplatilo, a ja sam vidio da su tada bile solidne cijene žitarica i da u poljoprivredi ima prostora za raditi.

Propao je tad i tadašnji PIK, bilo je dosta slobodne zemlje, pa sam uzeo u najam prvu tablu od 50 hektara. Za par godina od 1996. do 2000. došao do 220 hektara državne zemlje zato što se na natječaje nitko nije ni javljao osim mene, jer u to vrijeme još nije bilo poticaja. Kada su krenuli poticaji onda su se svi počeli javljati za zemlju, tako da mi koji stvarno radimo i želimo raditi nemamo dovoljno zemlje koliko nam treba da bismo još više razvili i unaprijedili proizvodnju“, kaže ovaj vrijedni poduzetni čovjek koji je imao viziju razvoja poljoprivrede i do sada ostvario respektabilne rezultate u razvoju svoje tvrtke, ali i modernoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Proizvode krumpir, češnjak, crveni luk…

Obrt Agro Puškarić sada je vjerojatno najveći proizvođač krumpira u Hrvatskoj, a proizvodi i značajne količine drugog povrća. "Ove godine pod različitim usjevima imamo 400 hektara, od toga je 150 hektara pod krumpirom, imali smo 50 hektara češnjaka, 30 hektara crvenog luka, 20 hektara cikorije, a na ostalim površinama po pedesetak hektara soje, pšenice i kukuruza.

Češnjak smo već izvadili, ostvarili smo solidne prinose od oko 5,5 tona po hektaru, dok nam je pšenica zbog vremenskih prilika podbacila, ali to nas ne brine jer ona nam čini tek oko 2 posto prihoda. Zadovoljni smo i prinosima krumpira koji se kreću se oko 40-50 vagona. Sve proljetne kulture su u vrlo dobroj kondiciji, vremenske prilike su nam naklonjene i vjerujem da ćemo ove godine na tim kulturama imati izvanredne rezultate. Inače, s plasmanom nemamo problema. Prije svake sjetve i sadnje ugovorimo plasman, ne proizvodimo ništa napamet, za sve znamo gdje će završiti. Imamo još dosta zahtjeva naših kupaca, mogli bismo im isporučivati znatno veće količine robe, zaposliti još ljudi, ali nam nedostaju površine".

Sve povrće navodnjavaju, ne žele ovisiti o nebu

Agro Puškarić na svojim površinama ništa ne prepušta slučaju. Kada nema dovoljno kiše navodnjavaju kompletnu proizvodnju krumpira, crvenog luka i češnjaka. Trenutačno imaju izgrađeno deset kilometara glavnog vodovoda i svake godine proširuju infrastrukturu za navodnjavanje, u prosjeku godišnje grade 2-2,5 kilometara novog vodovoda s cijevima promjera 250 milimetara koje im osiguravaju dovoljan dotok vode, tako da, kako kažu, mogu upravljati proizvodnjom, a ne ovisiti samo o nebu.

Za razliku od mnogih poljoprivrednika koji na velikim površinama proizvode isključivo ratarske kulture, Marijo se odlučio na dohodovnije, koje zahtijevaju puno više ulaganja i rada.

"Po mom mišljenju od ratarske proizvodnje u Hrvatskoj ne bi se moglo živjeti i funkcionirati da nema novčanih potpora. Ne bi se moglo normalno poslovati i te su me okolnosti prisilile da promijenim strukturu proizvodnje kako bih postigao nekoliko ciljeva. Jedan je povećanje vrijednosti po jedinici površine, a drugi je da možemo zaposliti ljude. Danas imamo 13 zaposlenih, nagodinu ćemo imati 18 stalno zaposlenih. Znači da u tom kraju u kojemu gospodarimo s državnim poljoprivrednim zemljištem osiguramo zaposlenost, da imamo kvalitetne zaposlenike na koje možemo računati i koji mogu računati na nas i stabilnost funkcioniranja, zato što imamo posla kroz čitavu godinu“, kaže Marijo.

Bespovratnih 7.400.000 kuna novca EU i RH

Kada su počeli obrađivati zemlju bila je vrlo loše kvalitete, većina površina od 4 do 7 klase. Puškarići su u međuvremenu kalcizacijom, gnojidbom organskim gnojivima, obradom i drugim mjerama popravili strukturu i plodnost te zemlje. Siju travne smjese za povećanje biomase koju zaoravaju, postrno siju soju. Iz godine u godinu nizom agrotehničkih mjera poboljšavaju kvalitetu zemlje i na tim površinama primjenom najsuvremenije tehnologije postižu vrhunske rezultate.

Kada su počeli obrađivati zemlju, bila je loše kvalitete. Onda su je popravili

Agro Puškarić uskoro će obilježiti završetak jedne velike investicije vrijedne više od 16 milijuna kuna. Radi se o ulaganjima u dogradnju i rekonstrukciju skladišnih kapaciteta za crveni luk i češnjak i pakirnicu, te ulaganje u novu mehanizaciju za poljoprivredu, za proizvodnju povrća: najsuvremeniji kombajn za krumpir, novu samohodnu prskalicu kapaciteta 10 tisuća litara, zahvata 30 metara s dvostrukom zračnom potporom, najbolja na svijetu po aplikaciji zaštitnih sredstava, sadilicu za češnjak i druge strojeve i priključke.

"Ovo je prvi put u našoj povijesti da ćemo ostvariti i značajna bespovratna sredstva od oko 7.400.000 kuna Europske unije i Republike Hrvatske kroz ostvarenje mjere 4.1.1. Programa ruralnog razvoja. Time smo prvi put ostvarili pravo na sredstva Europske unije, jer se prije toga zbog loših natječajnih uvjeta nismo mogli prijaviti i kandidirati. Sada su ti uvjeti, hvala Bogu, promijenjeni i taj novac nam je uvelike pripomogao da veliku i značajnu investiciju privodimo kraju. Gotovo svi strojevi su nam isporučeni, a očekujemo da će za oko mjesec dana biti završeni građevinski radovi i opremanje na skladištu u Garešnici i da ćemo moći podnijeti zahtjev za konačnu isplatu uloženog novca“, zadovoljan je Marijo Puškarić, novim ulaganjima koja će im omogućiti još veći i kvalitetniju proizvodnju, ali i isporuku robe velikim kupcima, trgovačkim lancima koje opskrbljuju.

Osigurali usjeve kroz mjeru 17 Programa ruralnog razvoja

Agro Puškarić ove se godine natjecao i za podmjeru 17.1. Programa ruralnog razvoja. Riječ je o osiguranju poljoprivrednih usjeva. Velika, intenzivna i suvremena proizvodnja bila bi vrlo rizična ako bi bila prepuštena hirovitim vremenskim prilikama bez osiguranja.

"Ove godine smo se prijavili za tu mjeru, jer to sada napokon ima smisla, prijašnjih godina nismo. Što ona zapravo znači? Za štetu od 20 do 100 posto mi plaćamo 30 posto, a ostalo Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Dakle, kada Agenciji predamo papire i dokaze da smo platili naš dio za policu, APPRRR izravno plaća osiguravatelju 70 posto iznosa od ukupnog iznosa druge police. Našem obrtu je to vrlo značajna pomoć, jer imamo velike površine pod povrćem i drugim kulturama“, ističe vlasnik poljoprivrednog obrta iz Kaniške Ive.

Marijo je ponosan na sina Filipa studenta Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Sada će upisati drugu godinu s obzirom na to da je sve ispite iz prve godine dao na vrijeme. "Ja sam veliki zaljubljenik u poljoprivredu, ali Filip je još ozbiljniji od mene, on me već sada nadišao, što je nevjerojatno. Mi smo u odlučivanju već sada ravnopravni. Inače, Filip radi na najmodernijim strojevima, kada ih nabavljamo on radi s instruktorima da potpuno svlada sve tajne rukovanje s njima, jer se radi o vrhunskim tehnologijama, onda on ta svoja znanja i saznanja prenosi na naše radnike“, hvali Marijo sina Filipa koji je velika potpora obiteljskom obrtu u kojemu je zaposlena i supruga Lidija.

Puškarići sigurno neće stati na ovome, vrijedni i ambiciozni, sigurno kuju planove kako proširiti površine i proizvesti još više hrane, jer za to su već i sada osposobljeni i raspoloženi.


Komentari članka

Vezani članci

Dok 87-godišnji svekar Branko kopa, nevjesta Ljiljana osvaja nove oznake HOP-a

10.08.2018.

Za proizvode OPG-a Mađerić, samo u posljednje četiri godine dobili su čak 17 oznaka Hrvatski otočni proizvod. U čemu je tajna uspjeha?

Uzgajaju povrće, proizvode bučino ulje, sjemenke i brašno, mladi su i vide budućnost u poljoprivredi

08.08.2018.

Mi smo odlučili ostati u poljoprivredi jer vidimo budućnost u tome i volimo ono što radimo. Očekujemo promjene u našoj državi jer bi se svi trebali više posvetiti poljoprivrednicima i domaćim proizvodima, kaže nam Marina Buk.

Od brodograditelja do šampiona autohtonih vina

08.08.2018.

Ivica Milan ne skriva svoje oduševljenje titulom šampiona i nije mogao odoljeti da se ne usporedi s Hrvatskom nogometnom reprezentacijom. Mali vinar, s jedva hektar vinograda, postao je šampion prve revije autohtonih vina u Hrvatskoj.

U igri je bila aronija ili kupina, ali kada smo sve zbrojili odlučili smo se na uzgoj češnjaka

07.08.2018.

Trebalo bi uvesti reda u sve grane proizvodnje na način da naše podružnice Savjetodavne službe po općinama ili regijama vode evidenciju o proizvedenom kako se ne bi stvorio višak na tržištu što dovodi do smanjenja otkupne cijene a samim time i nerentabiln

Kreće gradnja Vinskog puta vrijednog 2,65 milijuna kuna

03.08.2018.

Uz izgradnju ceste do kraja godine će se i elektrificirati okolno područje, formirana je biciklistička ruta, a planira se i izgradnja vidikovca

Tag cloud

 1. 1790 članka imaju tag hrvatska
 2. 1820 članka imaju tag turizam
 3. 1494 članka imaju tag financije
 4. 1171 članka imaju tag izvoz
 5. 768 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 951 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 905 članka imaju tag trgovina
 8. 646 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 777 članka imaju tag investicije
 10. 920 članka imaju tag EU
 11. 834 članka imaju tag industrija
 12. 822 članka imaju tag ict
 13. 819 članka imaju tag svijet
 14. 748 članka imaju tag menadžment
 15. 914 članka imaju tag kriza
 16. 552 članka imaju tag maloprodaja
 17. 517 članka imaju tag marketing
 18. 473 članka imaju tag krediti
 19. 474 članka imaju tag tehnologija
 20. 322 članka imaju tag poticaji
 21. 404 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 385 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 394 članka imaju tag obrazovanje
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 369 članka imaju tag hnb
 27. 236 članka imaju tag potpore
 28. 338 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 318 članka imaju tag agrokor
 30. 297 članka imaju tag hgk
 31. 306 članka imaju tag eu fondovi
 32. 284 članka imaju tag osijek
 33. 267 članka imaju tag poduzetnici
 34. 337 članka imaju tag energetika
 35. 362 članka imaju tag vlada
 36. 340 članka imaju tag recesija
 37. 303 članka imaju tag hotelijerstvo
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 282 članka imaju tag rast
 40. 357 članka imaju tag BDP