Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

08 Stu 2019

Danas je poznati uzgajivač selekcioniranih matica, a počeo je s 10 košnica dede Slaveka

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Blanka Kufner  

Danas je poznati uzgajivač selekcioniranih matica, a počeo je s 10 košnica dede Slaveka

Sve je počelo davne 1935. godine kada se naš pradjed Franjo Čunčić počeo baviti proizvodnjom meda za vlastite potrebe. Njegov sin Slavko, od milja naš deda Slavek, preuzima i proširuje proizvodnju te 1985. godine prvi put seli pčele radi dobivanja sortnog meda“, počinje priču nositelj OPG-a Miroslav Antolčić iz Velike Gorice.

Rad s pčelama nastavljaju kći Marica sa suprugom Stjepanom Antolčić koji svoje znanje prenose na sina Miroslava, a on sa suprugom Ines nastavlja obiteljsku tradiciju. Ljubav prema pčelarstvu Miroslav je razvio još kao dječak trčkarajući oko košnica koje je deda Slavek pregledavao. "Prvih 10 košnica dobio sam od djeda još u srednjoškolskim danima i već tada sam imao cilj profesionalno se baviti pčelarstvom. Za vrijeme studija upoznao sam suprugu Ines na koju sam također uspio prenijeti svoju ljubav prema pčelama“, kaže.

Danas pčelare sa gotovo 400 pčelinjih zajednica
Nakon završetka studija, oboje počinju raditi u struci, Miroslav se kao dipl. ing. elektrotehnike zapošljava kao nastavnik u Srednjoj strukovnoj školi gdje radi i danas, a Ines kao dipl. ing. grafičke tehnologije u jednoj renomiranoj grafičkoj tvrtci gdje nakon osam godina rada odlučuje napustiti posao u struci i u potpunosti se posvećuje pčelarstvu. "Danas pčelarimo sa blizu 400 zajednica, pčelarimo sa AŽ i LR tipovima košnica“, kažu. Osim Miroslava i Ines i uz pomoć roditelja Marice i Stjepana u gospodarstvu je stalno zaposlena još jedna osoba.

Veći dio pčelinjih društva namijenjen je proizvodnji meda, a ostatak proizvodnji ostalih pčelinjih proizvoda: propolisa, meda u saću, peluda, perge, matične mliječi, pčelinjeg voska i uzgoju selekcioniranih matica. Proizvode sedam vrsta medova: bagrem, cvjetni, kesten, livadu, metvicu, amorfu i medljikovac. "Od kraja 2018. godine nositelji smo i znaka Med hrvatskih pčelinjaka. Za svaki od njih tijekom godine selimo pčele na medonosna područja. Tako bagrem potječe iz šuma u okolici Vrbovca, za dobivanje kestenovog meda pčele sakupljaju nektar u kestenovim šumama nedaleko Petrinje, livade Lonjskog polja zaslužne su na metvičin i amorfin med, dok je medljikovac, livadni i cvjetni med porijeklom sa šuma livada diljem Turopolja“, navode.

Ponosni vlasnici niza zlatnih diploma
Posebno mjesto zauzima linija proizvoda koji su na bazi meda, tj. med sa dodacima: med sa čokoladom, medni namaz s lješnjacima, med sa cimetom i narančinom korom, med s narančom, med s limunom, med sa orasima i orašastim plodovima i ledeni med (mješavina meda, čokolade i limuna).

"Svake godine sudjelujemo na Županijskom i Državnom ocjenjivanju meda u Osijeku gdje postižemo jako dobre rezultate. Tako smo ponosni vlasnici niza zlatnih diploma, a tri puta smo osvojili i šampionsko mjesto; 2008. godine za med od metvice te 2011. i 2014. godine za med od kestena. Sve svoje proizvode prodajemo isključivo na kućnom pragu, u sklopu obiteljske kuće imamo prostor koji je preuređen u dućan, na sajmovima te preko web trgovine“, doznajemo od Ines i Miroslava.

Osim što konstantno ulažu u edukaciju posjećujući razna pčelarska predavanja i stručne sajmove, Miroslav je kao registrirani uzgajivač selekcioniranih matica održao niz predavanja raznim pčelarskim udrugama na temu proizvodnje matične mliječi i uzgoja matica. "Posebno smo ponosni što su ove godine naš glavni pčelinjak u selu Kuče u kojem se odvija glavnina proizvodnje matica i matične mliječi posjetile četiri pčelarske udruge, imali smo dva organizirana posjeta studenata (Veterinarski i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, op.a.) te su nas posjetili polaznici tečaja Apiterapije u sklopu terenske nastave.

Prva api inhalacijska kućica na području Zagrebačke županije
Ove godine smo također na pčelinjaku u selu Kuče u funkciju stavili api inhalacijsku kućicu za inhalacije zrakom iz košnice. Sadrži četiri profesionalna api inhalatora ugrađena u AŽ košnice“, ističe Miroslav. Api inhalacija je inhalacija zrakom iz košnice koji je obogaćen mikro česticama pčelinjih proizvoda - meda, propolisa, fermentirane peludi, matične mliječi, pčelinjeg otrova i pčelinjeg voska. U Republici Hrvatskoj trenutno postoji svega nekoliko api inhalacijskih kućica, a na području Zagrebačke županija ovo je prva.


Komentari članka

Vezani članci

Svi su se smijali njegovoj ideji da će se Splićani zakačiti na japansku deliciju, a sada je Nikola Čelan splitski sushi-gazda bez kojeg više ne mogu ni studenti ni umirovljenici

04.08.2020.

Početkom devedesetih govorili su mu da nema šanse da će Hrvati slušati rap, pa je napravio TBF. Početkom nultih čudili su se njegovu konceptu pop-klape, pa su nastale klape Libar i Iskon. A prije nekoliko godina smijali su mu se na ideju da će se Splićani

Stvaraju hodajuću umjetnost: Ne bacajte stare tenisice, Zagrepčani Ivo i Mak otvorili su kliniku koja ih može restaurirati i prilagoditi baš vama

04.08.2020.

Kao i svaka obuća, i tenisice nakon nekog vremena nošenja postaju stare i ne više toliko primamljive očima. Pitanje je – što tada s njima? Dvojica prijatelja, Ivo Glavaš i Mak Gojnić, studenti Zagrebačke škole ekonomije i managementa, imaju rješenje. Prij

Ocat od kupine i lavande ocijenjen kao remek-djelo

03.08.2020.

Poslovna priča poduzetnice iz Posavskih Podgajaca i više je nego zanimljiva. Njezin neobičan ocat od kupine i lavande, prema ocjeni utjecajnoga gastroportala, među najukusnijima je u Hrvatskoj. Proglasili su ga pravim remek-djelom.

U Varaždinskoj županiji otvoreno 12 novih obrta

30.07.2020.

Zahvaljujući nepovratnim novčanim potporama za poticanje samozapošljavanja u sklopu europskog projekta LEPEZA, u Varaždinskoj županiji otvoreno je 12 novih obrta.

U 9 godina više od 100 odličja, no Trifun Poljak kaže: Moj najveći uspjeh nisu vina, nego obitelj!

29.07.2020.

Najveći su mi uspjeh supruga, dica i od dice dica. Obitelj je svetinja, kaže višestruko nagrađivani vinar Trifun Poljak. Kako je njegov Cuvee “Trifun” osvojio Grand prix Vinfesta 2020, zašto se vratio iz Švicarske i što je otkrila vođena degustacija u Vil

Tag cloud

 1. 2027 članka imaju tag hrvatska
 2. 2094 članka imaju tag turizam
 3. 1577 članka imaju tag financije
 4. 1305 članka imaju tag izvoz
 5. 1086 članka imaju tag svijet
 6. 874 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1023 članka imaju tag trgovina
 8. 1049 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 739 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 864 članka imaju tag investicije
 11. 955 članka imaju tag ict
 12. 1007 članka imaju tag EU
 13. 698 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 896 članka imaju tag industrija
 15. 792 članka imaju tag menadžment
 16. 934 članka imaju tag kriza
 17. 615 članka imaju tag maloprodaja
 18. 573 članka imaju tag marketing
 19. 400 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 442 članka imaju tag obrazovanje
 23. 284 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 268 članka imaju tag koronavirus
 26. 360 članka imaju tag eu fondovi
 27. 408 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 386 članka imaju tag porezi
 29. 363 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 386 članka imaju tag hnb
 31. 439 članka imaju tag banke
 32. 428 članka imaju tag dzs
 33. 314 članka imaju tag osijek
 34. 314 članka imaju tag opg
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 387 članka imaju tag vlada
 37. 305 članka imaju tag hgk
 38. 350 članka imaju tag energetika
 39. 397 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici