Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

31 Srp 2018

Danas gotovo 90 posto njihove proizvodnje ide na zahtjevno tržište Njemačke, Austrije, Švicarske i Slovenije

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Darko Bičak  

Danas gotovo 90 posto njihove proizvodnje ide na zahtjevno tržište Njemačke, Austrije, Švicarske i Slovenije

Kada su se 1979. Anica i danas pokojni Josip Pleško vratili nakon 10-godišnje pečalbe iz Njemačke u Zabok i otvorili mali obrt za obradu metala u kojem su bili jedini zaposlenici, vjerojatno nisu ni sanjali da će im sinovi biznis razviti u treću najveću metaluršku industriju u Zagorju s ukupno 80-ak CNC (Computer Numerical Control) strojeva i više od 100 zaposlenih.

Nakon 1990. braća Davor i Vladimir Pleško su podijelili biznis tako da Davor, koji je inače aktivan i kao predsjednik Županijske obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, vodi tvrtku Obrada metala i trgovina Josip Pleško, koja je specijalizirana za velikoserijsku proizvodnju metalnih proizvoda, dok se njegov brat Vladimir sa svojim OMP-om specijalizirao za maloserijske proizvode visoke dodane vrijednosti.

Tvrtke su im danas podjednake veličine, s 40-ak CNC uređaja i 50-ak zaposlenika, a braća surađuju i preko zajedničke tvrtke Pleško d.o.o. koja im olakšavala izvoz s obzirom na to da obrti tijekom 1990-ih nisu uglavnom smjeli biti subjekti međunarodne trgovine, a danas je postala brend na zapadnom tržištu te je ne žele ugasiti. Vladimir Pleško je upravo dovršio investiciju tešku 19 milijuna kuna u proširenje proizvodnje i nabavku nove opreme za svoju OMP Obrada metala, a dosad je ukupno u tvrtku uložio oko 50 milijuna kuna. Zatvaranje financijske konstrukcije ove zadnje investicije je djelomično riješeno kroz vlastiti kapital i kreditima banaka, a pomogla je i Europska unija s 5,15 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Dobar glas u Njemačkoj
"Tvrtka pod ovim imenom i oblikom vlasništva postoji od 1990., a već 1992. smo shvatili da bez ulaganja u tada modernu CNC tehnologiju nećemo imati prođu na zahtjevnom zapadnom tržištu te su, u tijeku Domovinskog rata, nabavljeni prvi CNC strojevi. Kako su moji roditelji tekstilci 1960-ih, nezadovoljni svojim materijalnim položajem ovdje, otišli u Njemačku, oboje su se našli u metalurgiji. Štoviše, koju godinu kasnije i tata i mama su postali poslovođe metalcima. Nakon povratka u Zabok osnovali su mali obrt te radili neke zahtjevne metalurške poslove za pojedine tvrtke koje su imale takve potrebe u zemlji. Slomom jugoslavenskog tržišta morali smo se u potpunosti okrenuti izvozu, a kako su roditelji, što su prenijeli i na nas, govorili njemački jezik i imali kontakte i dobar glas u Njemačkoj, odmah je krenuo posao s partnerima na tamošnjem tržištu", prisjeća se Vladimir Pleško početaka svojeg biznisa.

Tijekom godina su izgradili brend te danas gotovo 90 posto njihove produkcije ide na zahtjevno tržište Njemačke, Austrije, Švicarske i Slovenije, a i ono što je vezano u Hrvatsku se odnosi na tvrtke koje njihove dijelove ugrađuju u robu namijenjenu zapadnom tržištu. Njihov asortiman se sastoji od više od 6000 raznih specijalnih profila, najviše rade za petrokemijsku industriju (dijelovi za rafinerije i slične pogone), prehrambenu, medicinsku te automobilsku industriju. Njihovi nosači se tako nalaze na gotovo svim uređajima za laserske operacije oka u svijetu, a isto tako, što nerado komuniciraju, dijelovi iz Zaboka se ugrađuju i u luksuzne Bentley automobile. Nakon stanovitog pada izvoza, a i same proizvodnje tijekom kriznih 2008. i 2009., OMP-u izvoz raste po stopi od 10 posto godišnje. Pleško je zadovoljan suradnjom s europskim fondovima, te već planira novi projekt uz njihovu pomoć.

"U drugim djelatnostima možda to nije tako, ali u proizvodnji su marže niske i svaka kuna potpore je itekako dobrodošla. Kad smo 2014. krenuli planirati investiciju, svjesni da su nam kapaciteti premali, išli smo na obujam za koji smo procijenili da nas, u slučaju neuspjeha, neće uništiti. Došli smo do iznosa od 19 milijuna kuna, te odlučili ići na natječaj za EU novac. U svim procjenama smo bili konzervativni te smo, s tadašnjih 19 zaposlenih razmišljali o dodatnih pet, a danas ih imamo 20 više, isto tako i po pitanju rasta i izvoza. Čak ni vrijeme obrade i izvođenja projekta nije bilo predugo. Mišljenja sam da ako se radi o 'urednoj' tvrtki koja zadovoljava sve birokratske zahtjeve te ima stvarnu potrebu za investicijom da su EU fondovi velika pomoć. Stoga smo već u pripremi za novu investiciju, značajno manjoj od ove, a kojom bismo uz pomoć EU novca dodatno proširili proizvodnju", ističe Pleško.

Imaju dosta žena u pogonu
Iz njihova pogona u Gubaševu kod Zaboka tjednoj ode 4-5 tegljača robe za naručitelje u Europi, a za hitne dostave koriste i dva manja vozila koja se u npr. Njemačkoj mogu naći za nekoliko sati ili dan nakon narudžbe. Dodaje da nema ozbiljnijih problema s pronalaženjem radne snage jer da nekvalificiranih ljudi ima dovoljno, a one kvalificirane privlači korektnim odnosom i uvjetima rada u tvrtki te primjerenim primanjima. S obzirom na to da je već majka Anica, koja je danas u mirovini, ali svejedno povremeno dođe 'turistički' u tvrtku, posebice kad se tu nađu dugogodišnji partneri iz Njemačke, probila blokadu da žene rade za CNC strojem, OMP i danas ima znatan dio ženskih zaposlenika u svojem pogonu.


Komentari članka

Vezani članci

Od Iskona do PhotoMatha – insajderska priča o uspjehu Damira Sabola

21.01.2019.

Za razliku od danas kad gotovo svaki student računarstva vjeruje da može imati svoju firmu, u to vrijeme su samo rijetki imali ideju da je to nešto što je dostupno običnim smrtnicima.

Napustili poslove u velikim kompanijama, danas su im ured – portugalske plaže

21.01.2019.

“Lea je neko vrijeme radila u banci, a ja sam bio u jednoj korporaciji u telekomunikacijama. Ti poslovi nas nisu pretjerano ispunjavali niti inspirirali, pa smo u jednom trenu odlučili krenuti sa svojom pričom

Priručnik za buduće obrtnike

15.01.2019.

Kakav obrt otvoriti i kako plaćati porez?

Nitko neće u poljoprivredu? One hoće! Iza ove uspješne priče stoji simbol muke dalmatinskih žena

10.01.2019.

Spara je isključivo ženski uporabni predmet. Nalik je okruglom jastučiću promjera 15-20 cm. Izrađuje se povezivanjem višekutnih komada raznobojne tkanine kojom se i puni.

Riječki poduzetnici zarađuju sve više novaca, ali plaće radnika baš i ne prate taj rezultat

10.01.2019.

Riječki poduzetnici, kojih je i najviše u okviru pet promatranih gradova (4.568), ostvarili su najbolji financijski rezultat i iskazali najvišu novostvorenu vrijednost, ali plaće su ispod hrvatskog prosjeka

Tag cloud

 1. 1846 članka imaju tag hrvatska
 2. 1870 članka imaju tag turizam
 3. 1512 članka imaju tag financije
 4. 1191 članka imaju tag izvoz
 5. 796 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 974 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 930 članka imaju tag trgovina
 8. 805 članka imaju tag investicije
 9. 664 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 938 članka imaju tag EU
 11. 882 članka imaju tag svijet
 12. 847 članka imaju tag ict
 13. 837 članka imaju tag industrija
 14. 753 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 560 članka imaju tag maloprodaja
 17. 457 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 18. 527 članka imaju tag marketing
 19. 480 članka imaju tag krediti
 20. 482 članka imaju tag tehnologija
 21. 340 članka imaju tag poticaji
 22. 407 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 243 članka imaju tag potpore
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 341 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 322 članka imaju tag agrokor
 30. 316 članka imaju tag eu fondovi
 31. 290 članka imaju tag osijek
 32. 298 članka imaju tag hgk
 33. 320 članka imaju tag hotelijerstvo
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 367 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 366 članka imaju tag BDP
 39. 266 članka imaju tag investicija
 40. 282 članka imaju tag rast