Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

31 Srp 2018

Danas gotovo 90 posto njihove proizvodnje ide na zahtjevno tržište Njemačke, Austrije, Švicarske i Slovenije

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Darko Bičak  

Danas gotovo 90 posto njihove proizvodnje ide na zahtjevno tržište Njemačke, Austrije, Švicarske i Slovenije

Kada su se 1979. Anica i danas pokojni Josip Pleško vratili nakon 10-godišnje pečalbe iz Njemačke u Zabok i otvorili mali obrt za obradu metala u kojem su bili jedini zaposlenici, vjerojatno nisu ni sanjali da će im sinovi biznis razviti u treću najveću metaluršku industriju u Zagorju s ukupno 80-ak CNC (Computer Numerical Control) strojeva i više od 100 zaposlenih.

Nakon 1990. braća Davor i Vladimir Pleško su podijelili biznis tako da Davor, koji je inače aktivan i kao predsjednik Županijske obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, vodi tvrtku Obrada metala i trgovina Josip Pleško, koja je specijalizirana za velikoserijsku proizvodnju metalnih proizvoda, dok se njegov brat Vladimir sa svojim OMP-om specijalizirao za maloserijske proizvode visoke dodane vrijednosti.

Tvrtke su im danas podjednake veličine, s 40-ak CNC uređaja i 50-ak zaposlenika, a braća surađuju i preko zajedničke tvrtke Pleško d.o.o. koja im olakšavala izvoz s obzirom na to da obrti tijekom 1990-ih nisu uglavnom smjeli biti subjekti međunarodne trgovine, a danas je postala brend na zapadnom tržištu te je ne žele ugasiti. Vladimir Pleško je upravo dovršio investiciju tešku 19 milijuna kuna u proširenje proizvodnje i nabavku nove opreme za svoju OMP Obrada metala, a dosad je ukupno u tvrtku uložio oko 50 milijuna kuna. Zatvaranje financijske konstrukcije ove zadnje investicije je djelomično riješeno kroz vlastiti kapital i kreditima banaka, a pomogla je i Europska unija s 5,15 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Dobar glas u Njemačkoj
"Tvrtka pod ovim imenom i oblikom vlasništva postoji od 1990., a već 1992. smo shvatili da bez ulaganja u tada modernu CNC tehnologiju nećemo imati prođu na zahtjevnom zapadnom tržištu te su, u tijeku Domovinskog rata, nabavljeni prvi CNC strojevi. Kako su moji roditelji tekstilci 1960-ih, nezadovoljni svojim materijalnim položajem ovdje, otišli u Njemačku, oboje su se našli u metalurgiji. Štoviše, koju godinu kasnije i tata i mama su postali poslovođe metalcima. Nakon povratka u Zabok osnovali su mali obrt te radili neke zahtjevne metalurške poslove za pojedine tvrtke koje su imale takve potrebe u zemlji. Slomom jugoslavenskog tržišta morali smo se u potpunosti okrenuti izvozu, a kako su roditelji, što su prenijeli i na nas, govorili njemački jezik i imali kontakte i dobar glas u Njemačkoj, odmah je krenuo posao s partnerima na tamošnjem tržištu", prisjeća se Vladimir Pleško početaka svojeg biznisa.

Tijekom godina su izgradili brend te danas gotovo 90 posto njihove produkcije ide na zahtjevno tržište Njemačke, Austrije, Švicarske i Slovenije, a i ono što je vezano u Hrvatsku se odnosi na tvrtke koje njihove dijelove ugrađuju u robu namijenjenu zapadnom tržištu. Njihov asortiman se sastoji od više od 6000 raznih specijalnih profila, najviše rade za petrokemijsku industriju (dijelovi za rafinerije i slične pogone), prehrambenu, medicinsku te automobilsku industriju. Njihovi nosači se tako nalaze na gotovo svim uređajima za laserske operacije oka u svijetu, a isto tako, što nerado komuniciraju, dijelovi iz Zaboka se ugrađuju i u luksuzne Bentley automobile. Nakon stanovitog pada izvoza, a i same proizvodnje tijekom kriznih 2008. i 2009., OMP-u izvoz raste po stopi od 10 posto godišnje. Pleško je zadovoljan suradnjom s europskim fondovima, te već planira novi projekt uz njihovu pomoć.

"U drugim djelatnostima možda to nije tako, ali u proizvodnji su marže niske i svaka kuna potpore je itekako dobrodošla. Kad smo 2014. krenuli planirati investiciju, svjesni da su nam kapaciteti premali, išli smo na obujam za koji smo procijenili da nas, u slučaju neuspjeha, neće uništiti. Došli smo do iznosa od 19 milijuna kuna, te odlučili ići na natječaj za EU novac. U svim procjenama smo bili konzervativni te smo, s tadašnjih 19 zaposlenih razmišljali o dodatnih pet, a danas ih imamo 20 više, isto tako i po pitanju rasta i izvoza. Čak ni vrijeme obrade i izvođenja projekta nije bilo predugo. Mišljenja sam da ako se radi o 'urednoj' tvrtki koja zadovoljava sve birokratske zahtjeve te ima stvarnu potrebu za investicijom da su EU fondovi velika pomoć. Stoga smo već u pripremi za novu investiciju, značajno manjoj od ove, a kojom bismo uz pomoć EU novca dodatno proširili proizvodnju", ističe Pleško.

Imaju dosta žena u pogonu
Iz njihova pogona u Gubaševu kod Zaboka tjednoj ode 4-5 tegljača robe za naručitelje u Europi, a za hitne dostave koriste i dva manja vozila koja se u npr. Njemačkoj mogu naći za nekoliko sati ili dan nakon narudžbe. Dodaje da nema ozbiljnijih problema s pronalaženjem radne snage jer da nekvalificiranih ljudi ima dovoljno, a one kvalificirane privlači korektnim odnosom i uvjetima rada u tvrtki te primjerenim primanjima. S obzirom na to da je već majka Anica, koja je danas u mirovini, ali svejedno povremeno dođe 'turistički' u tvrtku, posebice kad se tu nađu dugogodišnji partneri iz Njemačke, probila blokadu da žene rade za CNC strojem, OMP i danas ima znatan dio ženskih zaposlenika u svojem pogonu.


Komentari članka

Vezani članci

Englez u Dubrovniku: Privatne firme ovdje izumiru. Pohlepa države ubija Hrvatsku

13.11.2018.

A u slučaju da se pitate koliko bi vas zaposlenik s plaćom od 7000 kuna koštao u Velikoj Britaniji - ako ste hrvatski poduzetnik, zatvorite oči - odgovor je ukupno 7600 kuna. Ovo je srž problema. Kao što Shakespeare kaže: 'Nešto je trulo u državi Danskoj.

Malim i mikro poduzetnicima u Osječko-baranjskoj županiji bespovratna sredstva

13.11.2018.

Zadovoljni smo jer su se poduzetnici prijavili u kraćem roku nego što je bilo predviđeno. Time su za ovu godinu iskorištena sva sredstva koja smo predvidjeli za tu namjenu i natječaj je zatvoren

Tek im je 20 i koja, a već su uspješni diljem svijeta

13.11.2018.

Prvi nam je posao bio oglasima pronaći zaposlenike za call centar u Las Vegasu i tako smo krenuli. Danas naši oglasi pomažu ljudima diljem svijeta u potrazi za poslom, a pomoću web-stranice justjobs.io i istoimene mobilne aplikacije uskoro ćemo se proširi

20-godišnji Gajšak oborio rekord za najuspješniju crowdfunding kampanju godine

12.11.2018.

Kampanja na platformi Kickstarter pokrenuta je sa ciljem da se osigura dovoljan broj narudžbi MAKERphonea. Prikupljeni novac nije profit, već prihod koji će biti uložen kako bi prototip MAKERphonea usavršili za masovnu proizvodnju.

Dva života u jednom: Bio je pravnik u Sloveniji, a sad u Istri radi vrhunski sir

11.11.2018.

Živimo ovdje oko deset godina. Par godina prije preseljenja smo pripremali, uređivali i nakon toga se konačno preselili. Ovo je super kraj, super su uvjeti za koze. Istra je stvorena za to. Koze više vole brstiti grmlje nego jesti travu, a Istra je puna g

Tag cloud

 1. 1821 članka imaju tag hrvatska
 2. 1854 članka imaju tag turizam
 3. 1505 članka imaju tag financije
 4. 1185 članka imaju tag izvoz
 5. 783 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 964 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 920 članka imaju tag trgovina
 8. 658 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 793 članka imaju tag investicije
 10. 930 članka imaju tag EU
 11. 856 članka imaju tag svijet
 12. 836 članka imaju tag industrija
 13. 838 članka imaju tag ict
 14. 749 članka imaju tag menadžment
 15. 918 članka imaju tag kriza
 16. 558 članka imaju tag maloprodaja
 17. 524 članka imaju tag marketing
 18. 479 članka imaju tag krediti
 19. 443 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 20. 480 članka imaju tag tehnologija
 21. 332 članka imaju tag poticaji
 22. 403 članka imaju tag obrazovanje
 23. 438 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 371 članka imaju tag hnb
 27. 239 članka imaju tag potpore
 28. 339 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 320 članka imaju tag agrokor
 30. 314 članka imaju tag eu fondovi
 31. 287 članka imaju tag osijek
 32. 297 članka imaju tag hgk
 33. 317 članka imaju tag hotelijerstvo
 34. 268 članka imaju tag poduzetnici
 35. 337 članka imaju tag energetika
 36. 367 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 282 članka imaju tag rast
 40. 362 članka imaju tag BDP