Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

01 Velj 2019

Damir Lesničar: ‘Stari’ Etranet osnovao uspješan startup Billy

Izvor: lider.media · Autor: Ana Gavranić  

Damir Lesničar: ‘Stari’ Etranet osnovao uspješan startup Billy

Tvrtka Etranet nastala je prije dvadesetak godina kad se njezin osnivač i direktor Damir Lesničar počeo baviti održavanjem EFT POS terminala za banku, uređaja namijenjenih elektroničkom plaćanju. Počeo je raditi doslovno u svojoj studentskoj sobi u roditeljskom domu u zagrebačkoj Dubravi. Kako bi mogao obavljati posao na terenu, morao je nabaviti automobil. Budući da nije imao novca, snašao se tako da je od dijelova složio stolno računalo i zamijenio ga za stari Renault 4. Od zarade je kupio noviji i sigurniji automobil jer je gotovo svakodnevno bio na putu. Naime, pokrivao je tada kontinentalnu Hrvatsku, Istru i Kvarner. Nedugo nakon toga zaposlio je prve radnike, a danas ima dvadesetak terenskih radnika koji na lokacijama klijenata održavaju oko 25.000 POS (engl. point of sale) odnosno POI (engl. point of interaction) uređaja, i to na području cijele Hrvatske, uključujući i otoke.

Lokalna potpora

– Poslije sam širio poslovanje u nekoliko različitih smjerova i otvorio nove tvrtke u Hrvatskoj, Sloveniji i Češkoj. Sve su uspješne, što moram naglasiti jer stalno susrećem tzv. poduzetnike s gomilom tvrtki od kojih su rijetke uspješne.

U Hrvatskoj također imam vrlo uspješan startup Billy, osnovan 2017. Bavi se blagajničkim rješenjima i nedavno je postao globalni Uberov dobavljač softverskih rješenja za fakturiranje – rekao je Lesničar, dometnuvši da je na to jako ponosan jer su morali ispuniti vrlo zahtjevne kriterije da bi postali službeni Uberov poslužitelj.

Osnivač i direktor tvrtke Etranet počeo je poslovati prije dvadeset godina, sâm obilazeći klijenta kojem je održavao uređaje za e-plaćanje. Danas Etranet održava 25.000 POS/POI uređaja u cijeloj Hrvatskoj, ali razvija i nudi druge poslovne modele te napredne aplikacije utemeljene u oblaku, i to sve više na tržištima izvan Hrvatske Pružanje lokalnih usluga, prije svega bankama i platnim kućama, odmah mu se učinilo kao dobra prilika jer je tada elektroničko plaćanje bilo u začetku. Svi proizvođači takvih sustava i opreme trebali su lokalnu potporu pa su se u Etranetu trudili imati najkvalitetniju uslugu na tržištu da bi je dobili. Ta se strategija s vremenom pokazala dobrom jer inače ne bi opstali uza stranu i financijsku vrlo jaku konkurenciju. To je područje strelovito uzletjelo i Lesničar je uočio prostor za širenje poslovanja. Počeo je ubrzo uspostavljati kontakte sa stranim partnerima i dobavljačima da bi proširio posao. Sklopio je partnerstvo s Ingenicom, liderom za EFT POS uređaje, i Gemaltom, tadašnjim Schlumbergerom, predvodnikom u pametnim karticama.
Prvi idući posao bio je dobava platnih kartica za kartičnu kuću, a nakon toga počeo je raditi na vlastitim rješenjima i konzultantskim uslugama u prihvatu i izdavanju platnih čip-kartica, što je tada bila vrhunska tehnologija.

Vlastita rješenja

– Danas nam je osim lokalnih usluga naglasak na razvoju vlastitih rješenja. I dalje smo ponajprije orijentirani na platnu industriju iako sve više razvijamo i plasiramo tzv. vertical market rješenja na POS odnosno POI uređajima utemeljena na tehnologiji oblaka, od blagajničkih rješenja, programa vjernosti, ‘ticketinga’, bukiranja, ‘e-goodsa’ do e-kupnje oslobođene poreza. Osim prodaje informatičkih rješenja skrojenih prema potrebama naručitelja, nudimo i druge poslovne modele, poput najma opreme i naprednih aplikacija utemeljenih u oblaku prema načelima IaaS, odnosno ‘infrastrucure as a service’, i SaaS, ‘software as a service’, i to sve više na tržištima izvan Hrvatske – objasnio je Lesničar.

Prošle godine Etranet je nominiran za Zlatnu kunu u kategoriji malih tvrtki, a ove godine planira postati srednje velika tvrtka. Iz godine u godinu posluje s rastom prihoda: 2015. iznosili su 8,9 milijuna kuna, a 2017. skočili su na čak 24,5 milijuna kuna. Dobit je također rasla, pa je tako 2015. tvrtka poslovala s 1,1 milijun kuna dobiti, a lani s 2,6 milijuna kuna.

I dalje većinu prihoda ostvaruje u Hrvatskoj, a 30-ak posto prihoda dolazi izvana. Već iduće godine očekuju više od 50 posto prihoda sa stranih tržišta, kad bi mu se trebala početi vraćati dugotrajna ulaganja u nova rješenja koja je već počeo plasirati na ta tržišta.

Kadar ograničava rast

Tvrtka i dalje pruža usluge koje je nudila na početku poslovanja, poput terenske i podrške svojim klijentima i klijentima banaka te telekoma. Tu su također dobava i personalizacija kartica, koje više nisu najnovija tehnologija, ali i taj dio poslovanja stalno raste jer su klijenti, kao što nam je rekao Lesničar, prepoznali dugogodišnju kvalitetu i pouzdanost. Osim u Hrvatskoj posluju u zemljama Beneluxa, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Češkoj i Rumunjskoj.

Lesničar vidi mnogo potencijala u tek uspostavljenoj suradnji s Uberom u Europskoj uniji i očekuje njezino proširenje na nova tržišta. Kapaciteta za preuzete obveze i planove ima dovoljno, no da bi tvrtka ostvarila planirani rast, dugoročni je problem, kao i svima, pronaći dovoljno kvalitetnih razvojnih inženjera i programera. Trenutačna je Lesničarova preokupacija razvoj novih softverskih POS/POI rješenja utemeljenih na tehnologiji oblaka. Da bi sve to ostvario, stalno pokušava naći nov i kvalitetan programerski kadar, što nije lako i svakako ograničava rast.

– Ovaj smo mjesec u razvoju zaposlili smo četvero kolega, a planirali smo dvostruko više. Pobornik sam postupnog, a stalnog rasta. Tako se svi bolje osjećamo i manje je stresno, zato tako i radimo svih ovih godina. O partnerima nisam razmišljao, imamo dovoljno vlastitog novca za razvoj poslovanja, ne moramo se zaduživati – naveo je Lesničar, dodavši da to ne znači da odbacuje mogućnost budućega strateškog partnerstva.

U poslovanju naglašava zadovoljstvo klijenata, što podrazumijeva pouzdanost i kvalitetu, ali uza zadovoljne i predane zaposlenike.

Korak po korak

– Možemo biti vrhunski stručnjaci, imati najbolja rješenja, no ako ne znamo prenijeti informacije o proizvodima, ako klijenti ne razumiju prednosti koje im nudimo i ako ne budu zadovoljni, onda ni posao neće dobro funkcionirati. Zato ponajprije zaposlenici moraju biti jako motivirani i znati komunicirati s klijentima. Sve to rezultirat će zadovoljnim klijentima i uspješnim poslovanjem. Dosad smo u tome uspijevali – istaknuo je Lesničar.

Njegov su moto ‘korak po korak’ i ‘postupno širenje’, što je, kaže, ključ uspjeha.

– Bez megalomanskih zahvata koji vas mogu ugušiti, samo postupno. To jamči stalan rast koji se ne događa preko noći, ali događa se. To je naša strategija posljednjih dvadeset godina. Važnije nam je vlastito zadovoljstvo i zadovoljstvo klijenata. S nekima radimo od početka, dakle dvadesetak godina, i upravo nam je to pokazatelj da dobro razmišljamo i da idemo u dobrom smjeru – objasnio je Lesničar.

Smatra da država može bolje pomoći poduzetnicima i da je previše toga svalila na njihova leđa. Misli da u Hrvatskoj uspijevaju i opstaju samo najuporniji.

– Prije svega, trebala bi se smanjiti davanja na plaće, odnosno plaće bi se zbog toga trebale povećati jer tako bismo zadržali kvalitetne radnike u Hrvatskoj. Ovih dana vidjeli smo pozitivan pomak, povećanje iznosa neoporezive godišnje nagrade zaposleniku. To ćemo svakako iskoristiti, no to nije dovoljno, država treba više učiniti u tom smjeru. Ovako imamo preopterećene poduzetnike i uglavnom nezadovoljne radnike – naglasio je Damir Lesničar.


Komentari članka

Vezani članci

Zagrebački Q Software otvorio ured u New Yorku

21.02.2019.

Zagrebačka IT tvrtka Q Software, jedna od najbrže rastućih IT kompanija u Europi prema Deloitteu, od početka ove godine posluje i na novoj lokaciji

Želite povući novac iz EU fondova? Spremaju se velike promjene, a neke od njih neće vam se svidjeti

20.02.2019.

Europska komisija predložila je dosta radikalan zaokret u sufinanciranju projekata za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Tako će projekti u manje razvijenim regijama moći dobiti maksimalno 70 posto europskog novca, a do sada su mogli dobiti čak 85 posto

Hrvatska kompanija koja surađuje s tvrtkama kao što su WhatsApp i Viber, otvorila je novi ured i zaposlila 25 radnika

20.02.2019.

Danas, s više od deset godina iskustva u industriji, globalno zapošljava više od 1.500 ljudi te kroz 61 ured posluje na šest kontinenata.

Zubak Grupa i Span udružili snage na novom digitalnom projektu

20.02.2019.

Nova godina osim novog imena za Zubak Grupu donosi i novu strategiju te ulaganje u razvoj i istraživanje

Hrvati razvijaju cyber-oružje za borbu protiv hakera. O čemu se točno radi?

18.02.2019.

Radimo cyber-oružje kojim se mogu služiti sigurnosni stručnjaci kako bi otkrili ranjivosti u aplikacijama, popravili ih i spriječili zloupotrebe. Maliciozni hakeri ne miruju, vrlo su inovativni, uporni i povezani. I oni izrađuju i koriste alate kako bi ol

Tag cloud

 1. 1856 članka imaju tag hrvatska
 2. 1880 članka imaju tag turizam
 3. 1512 članka imaju tag financije
 4. 1195 članka imaju tag izvoz
 5. 808 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 979 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 936 članka imaju tag trgovina
 8. 810 članka imaju tag investicije
 9. 670 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 889 članka imaju tag svijet
 11. 942 članka imaju tag EU
 12. 858 članka imaju tag ict
 13. 841 članka imaju tag industrija
 14. 755 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 477 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 562 članka imaju tag maloprodaja
 18. 532 članka imaju tag marketing
 19. 480 članka imaju tag krediti
 20. 485 članka imaju tag tehnologija
 21. 342 članka imaju tag poticaji
 22. 409 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 245 članka imaju tag potpore
 26. 420 članka imaju tag dzs
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 325 članka imaju tag eu fondovi
 30. 322 članka imaju tag agrokor
 31. 291 članka imaju tag osijek
 32. 324 članka imaju tag hotelijerstvo
 33. 298 članka imaju tag hgk
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 368 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 366 članka imaju tag BDP
 39. 266 članka imaju tag investicija
 40. 325 članka imaju tag porezi