Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

05 Velj 2014

Da svaki OPG zaposli agronoma, riješila bi se njihova nezaposlenost i povećali prinosi

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Zdenka RUPČIĆ  

Da svaki OPG zaposli agronoma, riješila bi se njihova nezaposlenost i povećali prinosi

Poljoprivredni sektor, koji je prema mnogima trebao biti poluga gospodarskog razvoja, a nikad u pravom smislu riječi to nije postao, u sve je većim problemima.

Iz dana u dan može se čuti kako se zatvaraju velike farme, gase mala poljoprivredna gospodarstva, a proizvodnja pada. Da mnogi odustaju od poljoprivrede, najbolje svjedoči podatak da je broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u samo dvije ili tri godine pao sa 190.000 na 130.000, a najveći dio poljoprivredne proizvodnje danas se odvija u nekoliko velikih poljoprivrednih sustava.

Ima li ipak nade za taj sektor, u čiji je razvoj država posljednjih desetak godina uložila ogromna financijska sredstva, upitali smo znanstvenike i struku.

Razgovarali smo s prof. dr. sc. Vladom Gubercem i prof. dr. sc. Krunoslavom Zmaićem, dekanom i prodekanom Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, na kojem se trenutačno školuje 1.500 studenata različitih smjerova (preddiplomski, diplomski, specijalistički, doktorski te stručni studij) i s kojeg godišnje iziđe 300-ak magistara inženjera agronomije.

Prof. dr. sc. Vlado Guberac kaže da prije analize stanja u obzir valja uzeti da je naša zemlja prošla razdoblje tranzicije.
Poljoprivredne reforme nisu završene

- Tranzicija je kod nas donijela dobre i loše strane. No, unatoč tomu, mi smo ipak optimisti. Svjedoci smo da nekoliko posljednjih godina mala poljoprivredna gospodarstva propadaju i gase proizvodnju, ali i da opstaju srednji i veliki. Unatoč svemu treba istakanuti da je pomak u agraru ogroman i da se poljoprivredne reforme provode. One nisu završene i treba ih dalje provoditi. Na velikim poljoprivrednim gospodarstvima prinosi su po jedinici površine povećani, kao i kvaliteta proizvodnje, uz povećanje proizvodnosti po prosječnoj godišnjoj stopi od 21,3 posto. S druge strane, reforma razvoja velikih sustava nije pratila pozitivne trendove malih poljoprivrednih gospodarstava, koji dominiraju u ruralnom prostoru, što je dovelo do propadanja hrvatskog sela. Posljedice takvih trendova najviše se ogledaju u migraciji mladih iz sela u grad. Nema više malih seoskih domaćinstava koja proizvode za sebe mlijeko, jaja i meso, imaju svinju i kravu za svoje potrebe. Nažalost, toga više nema, što za posljedicu ima da se hrvatsko selo našlo na marginama gospodarskog i društvenog rasta i razvoja. Takav sustav i odnos prema hrvatskom selu, nažalost, ne dopušta da se struka više uključi u rješavanje nagomilanih problema ruralnog prostora. Rješenje je u aktivnijoj ekonomskoj i agrarnoj politici prema hrvatskom selu, koja bi dala veći sinergijski učinak - ističe prof. dr.sc. Vlado Guberac.
II. stup CAP-a ključan za razvoj sela

Prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić ističe da je upravo II. stup CAP-a ključan za budući razvoj hrvatskog sela, iz kojeg je na raspolaganju 333 milijuna eura, što još ne možemo koristiti s obzirom na to da Program ruralnog razvoja 2014-2020. još nije u cijelosti donesen.

- Jedna od mjera koje trebamo iskoristiti jest ona koja nam je na raspolaganju za edukaciju poljoprivrednih proizvođača kako bi bili informirani o novim tehničkim i tehnološkim mogućnostima u proizvodnji, ali i učinkovitijem korištenju sredstava. Naime, u mnogim visoko razvijenim europskim zemljama u poljoprivrednoj je proizvodnji postignuta samodostatnost. Stoga hrvatska poljoprivreda ne može biti konkurentna po količini, ali po kvaliteti i raznolikosti može. Upravo je izgradnja sustava i modela proizvodnje prema kvaliteti i raznolikosti prilika za naša mala poljoprivredna gospodarstva - ističe prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić i dodaje kako valja istaknuti da su hrvatski pregovarači ipak uspjeli izboriti dobre uvjete za budući razvoj hrvatske poljoprivrede.

- Naime, od 2015. godine svako poljoprivredno gospodarstvo koje je u Upisniku poljoprivrednih gospodarstava po korištenoj površini imat će 378 eura/ha, a od ruralnog razvoja još 250 eura/ha - ističe prof.dr.sc. Zmaić.

A gdje je prilika za zapošljavanje studenata budućih agronoma? Na Poljoprivrednom fakultetu Osijek svaki se mjesec prate izvješća s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i kretanje broja nezaposlenih agronoma.

- S tog stajališta možemo reći da smo relativno i zadovoljni, jer su trendovi stagnirajući te nema velikog broja povećanja nezaposlenih agronoma. Na Zavodu u Osječko-baranjskoj županiji nešto ih je više od stotinu. Istina je da veliki poslovni subjekti manje traže visoko kvalificirani kadar u odnosu prema godinama kada su postojali poljoprivredni kombinati. Ipak, gotovo svakodnevno ih traže, i, naravno, one najbolje. No mi vidimo mogućnost zapošljavanja agronoma u cijeloj mreži poljoprivrednih gospodarstava, koja su nositelji razvoja hrvatske poljoprivrede. Također, još prije osam godina inicirali smo i predlagali Ministarstvu poljoprivrede da razradimo sustav zapošljavanja mladih visoko kvalificiranih agronoma na poljoprivrednim gospodarstvima, kao što je to u nekim EU zemljama. Prijedlog je išao u smjeru da svako komercijalno poljoprivredno gospodarstvo treba imati agronoma, što bi bio uvjet za sudjelovanje na tržištu. Na taj bismo način riješili pitanje nezaposlenih agronoma u jednom danu i čak ih ne bismo imali ni dovoljno. No to sve ovisi o zakonodavcu, a svjedoci smo da poljoprivredna gospodarstva kojima upravljaju agronomi imaju bolje rezultate, odnosno znatno veće prinose, a time i profit - ističe prof.dr.sc. Guberac.
Poljoprivredom se ne može baviti svatko

Prof. dr. sc. Zmaić ističe važnost i značenje razvijanja takvih modela kako bi se napokon napustila praksa da se poljoprivredom može baviti svatko i da se oni koji se žele poljoprivredom baviti moraju registrirati. Slično kao što je to u nekim drugim djelatnostima, primjerice otvaranje bilo kakvog obrta zahtijeva educiranog nositelja obrta s pripadajućom školskom kvalifikacijom.

Kad je riječ o znanstvenom radu, Poljoprivredni fakultet Osijek je u vrhu, na razini Sveučilišta, po broju provedenih istraživačkih projekata. Prema analizi iz 2011. godine, trećina svih projekata pripadala je Poljoprivrednom fakultetu, a među najvažnijem bili su oni Ministarstva znanosti.

- Početkom godine priveli smo ih kraju, podnijeli završna izvješća i krećemo na druge natječaje preko Hrvatske zaklade za znanost. No puno su nam važniji natječaji iz fondova EU, gdje smo već stvorili timove i intenzivno se pripremamo za apliciranje na natječaje. Nama je posebice zanimljiv EU fond Horizon 2020 (Obzor), najveći program EU, s najviše novca, koji traje od 2014. do 2020. godine. Tu svi vide svoj dio kolača, od znanstvenih institucija do poslovnih subjekata, pri čemu se može i zajednički aplicirati na pojedine programe. Ukupna vrijednost tog programa je 80 milijardi eura. Horizon je inače podijeljen u tri stupa, nisu sva sredstva predviđena za znanost. Mi tu vidimo za sljedećih šest godina velike mogućnosti. Planiramo zajedno s nekim fakultetima i velikim gospodarskim subjektima aplicirati na te projekte. U svezi s tim već smo poduzeli određene korake i obavili razgovore o programima u koje bismo mogli ići zajedno. Problem nam je pri prijavama na natječaje za sredstva iz EU fondova pretfinanciranje, koje se traži zavisno od natječaja do natječaja. Minimalno je potrebno od jedan do dva milijuna eura, što je ogromna svota za fakultet. Nažalost, Fakultet taj iznos nema i trebalo bi vidjeti koliko u pretfinanciranju projekata mogu pomoći ministarstva, jer bi tu šansu trebalo iskoristiti, s obzirom na to da se često radi o nepovratnim sredstvima - ističe prof. dr. sc. Guberac te navodi da je jedan od strateških ciljeva Fakulteta opremanje pokušališta.


Komentari članka

Vezani članci

U početku imao jedva četiri, danas Božidar Šarčević obrađuje 250 ha i - zapošljava!

17.01.2020.

Okušao se i u ugostiteljstvu, no ipak vratio korijenima. Taj uspješni ratar uzgaja pšenicu, ječam, uljanu repicu, soju, kukuruz, suncokret te sjemensku soju i pšenicu za poznatog kupca, izgradio je i podno skladište, a novih planova mu ne nedostaje.

Crni pinot i pušipel obitelji Dvanajščak Kozol: kći Tea već sa 16 postala sommelierka

17.01.2020.

Mama Rajka, tata Zdravko i kći Tea imaju položene ispite za sommeliere s tim da je Tea sa 16 godina bila i najmlađi sommelier(ka) u Hrvatskoj. Brat joj Viktor u obiteljski se posao uključio prije 4 godine kada je nakon 2 godine studiranja medicine shvatio

200,9 milijuna eura za promicanje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda EU

16.01.2020.

Programi bi trebali informirati EU i globalne potrošače o različitim EU shemama kvalitete, kao što su zemljopisne oznake ili ekološki proizvodi.

Za čak 40 % obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava poticaji su jedini prihod

15.01.2020.

U odnosu prema razdoblju od prije 10 godina obujam poljoprivredne proizvodnje manji je za 15 posto

Škripavac, Ličanin i Ljutko najtraženiji su sirevi OPG-a Miščević

08.01.2020.

Ovo je posao u kojeg se mora svakodnevno ulagati, kako financijska sredstva tako i samoga sebe. Uz opsežan posao u sirani, treba se angažirati u mužnji i hranidbi krava, pripremanju hrane, čišćenju i ostalim poslovima vezanim za krave. I uz svu tehnologij

Tag cloud

 1. 1963 članka imaju tag hrvatska
 2. 1994 članka imaju tag turizam
 3. 1559 članka imaju tag financije
 4. 1262 članka imaju tag izvoz
 5. 858 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1008 članka imaju tag svijet
 7. 989 članka imaju tag trgovina
 8. 1021 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 851 članka imaju tag investicije
 10. 929 članka imaju tag ict
 11. 688 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 977 članka imaju tag EU
 13. 867 članka imaju tag industrija
 14. 610 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 774 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 594 članka imaju tag maloprodaja
 18. 556 članka imaju tag marketing
 19. 495 članka imaju tag krediti
 20. 513 članka imaju tag tehnologija
 21. 379 članka imaju tag poticaji
 22. 433 članka imaju tag obrazovanje
 23. 401 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 267 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 354 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 425 članka imaju tag dzs
 30. 381 članka imaju tag hnb
 31. 309 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag agrokor
 33. 363 članka imaju tag porezi
 34. 300 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 383 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 276 članka imaju tag opg