Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

22 Lis 2010

Četrdeset i tri mjere za privlačenje ulagača

Izvor: www.vjesnik.hr · Autor: Amir Kulenović  

Četrdeset i tri mjere za privlačenje ulagača

Ukupno 43 mjere Vlade i ostatka državnog aparata nalaze se u u četvrtak objavljenom Akcijskom planu uklanjanja prepreka za ulaganja, a koji je osmislilo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva. Mjerama se ulagačima nastoji olakšati investiranje u Hrvatsku, a raspoređene su prema područjima koja pokrivaju ulazak investitora, pa do realizacije ulaganja te poboljšanja poslovne klime u zemlji, koja uključuje i sređivanje zemljišnih knjiga, ubrzanje stečajnog postupka ili, pak, lakšu naplatu potraživanja.

Mjere su načelno dobre i pokrivaju doista široku lepezu teškoća s kojima se suočavaju poduzetnici, ali neke od njih nedovoljno su konkretne ili nemaju rokova za provedbu te se mogu smatrati samo deklarativnima. Najvažniji dio mjera izmjena je Zakona o poticanju ulaganja koji bi trebao definirati sektore koji se potiču, kamatnu politiku kod kreditiranja putem razvojne banke (HBOR) te naznačiti u kojim dijelovima zemlje će poticaji biti veći zbog nerazvijenosti ili sličnih kriterija. Rok za pripremu zakona je prosinac ove godine. Osim toga namjerava se osnovati »task-force« za provedbu ulagačkih projekata koji su u zastoju, a za njega su zaduženi članovi Vlade. »Task-force« bi trebao početi uklanjati prepreke za investitore, a investitora koji čekaju realizaciju svojeg projekta ima napretek: Ikea, golf-tereni, turističke tvrtke itd. U sklopu dijela u kojemu se obrađuje dolazak ulagača u Hrvatsku namjerava se ubrzati proces izdavanja radnih dozvola te izdavanje vodiča za useljeničke procedure. U segmentu procedure osnivanja tvrtki ona se namjerava ubrzati, a kao najvažniji dio akcijskog plana ističe se pristup »one-stop-shopa«, tj. dobivanja svih dozvola nakon registracije na jednome mjestu i po skraćenom postupku.

Osim toga u saborsku proceduru Vlada će uputiti prijedlog izmjena Zakona o trgovačkim društvima kojime bi se trebalo ozakoniti osnivanje »jednostavnog d.o.o.-a«, s manjim temeljnim kapitalom i po skraćenoj proceduri od ostalih trgovačkih društava.
Čak 15 mjera odnosi se na problematiku zemljišta. Neke su ponovno deklarativne i odnose se na ubrzanje provedbe ažuriranja zemljišnih knjiga i katastra, ali ima i mjera koje će sigurno postići uspjeh. Prije svih donošenje zakona o morskim lukama i pomorskom dobru, koji su dosad ulagačima u turistički i sektor logistike pričinjavali itekakve muke. Također, ubrzat će se i procedura izdvajanja šumskog zemljišta iz vlasništva države za projekte gdje postoje zainteresirani ulagači. Napokon će se i na stranicama Ministarstva financija naći i registar koncesija te će građani moći imati uvid u to pod kojim uvjetima se državna imovina daje u zakup. Olakšat će se i ulaganja u energetski sektor i to uređenjem odnosa HEP-a i investitora, produljenjem važenja Zakona o postupanju i uvjetima gradnje i radi poticanja ulaganja te bržim priključenjem gospodarskih zona u elektromrežu. Ubrzat će se i proces brisanja društvenog i uknjižbe vlasništva države, koja to nije dovršila punih dvadeset godina. U pravosuđu je prema Vladi sve bajno za ulagače. Ministarstvo pravosuđa zaduženo je za ubrzanje stečajnih postupaka i uvođenje javnih ovršitelja, ali rok za provedbu je tek 2012. kada aktualni ministar više ne bude na svome mjestu, a znakovito je što se ne namjeravaju donijeti nikakvi novi zakoni. Od sedam mjera u poreznoj problematici jedna je već izvršena (onemogućavanje osnivanja nove tvrtke vlasniku koji je prethodnu doveo u stečaj), dok druge mjere ili nemaju rok ili se kao u slučaju proširenja obuhvata HROK-a odnose na privatne institucije kojima se može dati samo preporuka. U segmentu carinskog poslovanja također se mjere svode na deklarativne poput povećanja transparentnosti, informiranosti i poslovanja carinskih službi.

Tri mjere odnose se na sektore u kojima postoji visoki investicijski potencijal, a Vlada takvima smatra rudarstvo(?), obnovljive izvore energije, OFFSET programe te turizam. Posljednja mjera je iz segmenta »razno« - iako postoji zakonska kontrola bolovanja, ministar Milinović ponovno je zadužen za donošenje pravilnika o kontroli bolovanja. Dijelovi akcijskog plana koji se odnose na aktivnosti Vlade i njenih tijela za smanjivanje administrativnih barijera u poslovanju mogu se ocijeniti dobrim jer iza njih stoji promjena neefikasnih zakona. Pitanje je kako će se provoditi mjere koje nemaju roka te mjere koje ciljaju na poboljšanje investicijske klime. Neke od mjera nemaju rokove, pa im u dokumentu pod imenom Akcijski plan nema ni mjesta jer ne postoji plan o tome kad će se provesti. Druge mjere toliko su jednostavne da ih nije potrebno ni navoditi, već je trebalo samo izvjestiti o njihovoj provedbi. Riječ je o javnoj objavi pojednostavljenih ugovora, statuta i drugih dokumenata potrebnih pri osnivanju tvrtki ili, pak, popisa dokumentacije potrebne za neki specifičan posao.


Komentari članka

Vezani članci

Donesene interventne mjere pomoći sektoru vina

19.06.2020.

Pripremljene su interventne mjere u sklopu Nacionalnog programa pomoći sektoru vina i to kroz povećanje intenziteta potpore te uvođenjem novih mjera Destilacija vina i potpora za krizno skladištenje vina.

Europska komisija predlaže 1850 milijardi eura ‘težak‘ paket pomoći gospodarstvu

28.05.2020.

Paket mjera za oporavak sastoji se od dva dijela - višegodišnjeg proračuna za razdoblje od 2021. do 2027. i instrumenta za oporavak koji će se financirati zaduživanjem na tržištima kapitala uz jamstvo država članica. Ključni dio prijedloga je podizanje g

Paušalni obrtnici: Evo kako možete predati Zahtjev za odgodu plaćanja poreza zbog korona-krize

26.03.2020.

Poduzetnici, ako vam posebne okolnosti utječu na poslovanje s ciljem održavanja likvidnosti, gospodarske aktivnosti i zadržavanja zaposlenosti možete Poreznoj upravi podnijeti Zahtjev za odgodom plaćanja uslijed posebnih okolnosti (u daljnjem tekstu Zahtj

Premijeru, smijenite nesposobnog Horvata, trebamo Beroša za gospodarstvo!

25.03.2020.

Već tjedan dan komuniciramo kako smatramo da su mjere koje su donesene za pomoć gospodarstvu nedovoljne i da će rezultirati valom otkaza.

Njemačka donosi nove gospodarske mjere za koronavirus: Evo kako će pomoći poduzetnicima i tvrtkama

24.03.2020.

Među danas donesene mjere spada i brza pomoć za male i samostalne poduzetnike u visini do 15.000 eura.

Tag cloud

 1. 2064 članka imaju tag hrvatska
 2. 2144 članka imaju tag turizam
 3. 1602 članka imaju tag financije
 4. 1338 članka imaju tag izvoz
 5. 1120 članka imaju tag svijet
 6. 800 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1044 članka imaju tag trgovina
 8. 884 članka imaju tag zapošljavanje
 9. 1067 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 989 članka imaju tag ict
 11. 883 članka imaju tag investicije
 12. 716 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1018 članka imaju tag EU
 14. 917 članka imaju tag industrija
 15. 795 članka imaju tag menadžment
 16. 940 članka imaju tag kriza
 17. 630 članka imaju tag maloprodaja
 18. 575 članka imaju tag marketing
 19. 404 članka imaju tag poticaji
 20. 335 članka imaju tag koronavirus
 21. 509 članka imaju tag krediti
 22. 523 članka imaju tag tehnologija
 23. 448 članka imaju tag obrazovanje
 24. 293 članka imaju tag potpore
 25. 375 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 369 članka imaju tag eu fondovi
 27. 347 članka imaju tag opg
 28. 415 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 396 članka imaju tag porezi
 30. 375 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 324 članka imaju tag osijek
 32. 434 članka imaju tag dzs
 33. 389 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 308 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 402 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici