Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

17 Ruj 2018

Cappelli i Zhaoming Hu: Hrvatska i Kina za jaču turističku i gospodarsku suradnju

Izvor: www.seebiz.eu · Autor: SEEbiz/H  

Cappelli i Zhaoming Hu: Hrvatska i Kina za jaču turističku i gospodarsku suradnju

Hrvatska i Kina žele širenje turističke suradnje, za što je ključno uvođenje izravnih aviolinija, razvoj ponude prilagođene kineskim turistima i pojednostavljenje procedura za dobivanje viza, poručili su uoči turističke konferenciji u Dubrovniku "Kina plus 16" ministar turizma Gari Cappelli i kineski veleposlanik Zhaoming Hu.

Ta ministarska konferencija za područje turizma "Kina plus 16" u Dubrovniku će od 18. do 20. rujna okupiti stotinu sudionika, među kojima i ministre turizma te druge dužnosnike iz većine od 16 srednjo-istočnih europskih zemalja uključenih u platformu "Kina plus 16", kao i predstavnike kineskog turističkog gospodarstva, na čelu s kineskim ministrom kulture i turizma Luo Shugangom.

U platformi "Kina plus 16" , koja je započela 2011. u Budimpešti s ciljem jačanja suradnje 16 srednjo-istočnih europskih zemalja i Kine na područjima turizma, energetike, industrije, infrastrukture i transporta, su uz Hrvatsku još Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Mađarska, Makedonija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija.

Cappelli: Velika prilika za Hrvatsku

Najavljujući konferenciju, ministar Cappelli za Hinu ističe njezinu važnost za daljnje jačanje suradnje hrvatskog turizma s Kinom, koja je najveće emitivno tržište u svijetu, i gdje je Hrvatska za 2018. dobila priznanja kao najbolja nova destinacija za kineske turiste. Napominje da će konferencija u Dubrovniku biti četvrti susret ministara turizma, državnih tajnika i pomoćnika iz zemalja uključenih u platformu Kina plus 16, a kako je 2018. godina turizma Kina-EU, smatra da konferencija pozicionira Hrvatsku na središnje mjesto među svim zemljama.

"Puno očekujemo od konferencije i vjerujem da će pridonijeti planiranju buduće suradnje svih uključenih, kojima ćemo predstaviti i sve ljepote, turističke potencijale i aktivnosti hrvatskog turizma, što je velika prilika za nas. Očekujemo da će konferencija pridonijeti još većem zbližavanju zemalja kroz suradnju na projektima u turizmu, ali i drugim područjima gospodarstva kroz europsku 'Inicijativu triju mora' i kinesku inicijativu 'Jedan pojas, jedan put'", istaknuo je Cappelli.

Osim bilateralnih sastanaka, na konferenciji su predviđene i B2B radionice domaćih s kineskim poduzetnicima, koji se najviše zanimaju, kako kaže Cappelli, za javno-privatnu suradnju te zdravstveni turizam, od kojeg se u Hrvatskoj dosta očekuje i koji je jedan od brže rastućih segmenta, s potencijalom za više od milijardu eura godišnjega prometa.

Dubrovnik želja kineske strane

Otkrivajući kako je Dubrovnik kao mjesto održavanja konferencije u Hrvatskoj želja kineske strane, Cappelli ističe da je ulogu u tome imao i hrvatski premijer, jer je na 6. sastanku šefova vlada inicijative "Kina plus 16" krajem prošle godine u Budimpešti dodatno lobirao da se 4. konferencija na visokom nivou ministara turizma održi u Hrvatskoj.

"Ponosan sam da ćemo ih sve ugostiti i zajednički moći pokrenuti inicijative u više područja, primjerice, ponovno uvođenje nagrade Marco Polo za originalne turističke rute koje obuhvaćaju najmanje tri zemlje i turističke proizvode temeljene na povijesti, tradiciji i kulturi", kaže Cappelli, koji vjeruje da će konferencija pridonijeti i jačanju turističkog prometa iz Kine.

Naglašavajući kako Hrvatska i Kina 26 godina ustrajno njeguju diplomatske odnose uz uzajamno povjerenje, postojano prijateljstvo dva naroda i njihovo sve snažnije povezivanje i upoznavanje, ocjenjuje i da su za bolju turističku razmjenu Kine i Hrvatske ključne nove, izravne aviolinije, posebice izvan glavne sezone.

"Puno radimo na inicijativi za uvođenje direktne avio linije Kina-Hrvatska, čemu će, kako se nadamo pridonijeti i otvaranje predstavništva HTZ-a u Šangaju. Uz to, putem promotivnih i edukativnih aktivnosti na kineskom tržištu te u suradnji cilj je i kreiranje posebnih turističkih strategija i ponude prilagođene kineskim turistima, kao i pojednostavljenje i ubrzanje procedura za dobivanje viza te prilagodba hrvatskih destinacija za online usluge plaćanja preko kineskih mobilnih aplikacija", naglašava Cappelli.

Raste broj turista iz Kine

S obzirom na sve bolju otvorenost, zanimanje turista iz Kine te dodatnu promociju, Cappelli vjeruje da Kina može postati jedno od najvažnijih emitivnih tržišta za Hrvatsku.

"Da smo na odličnom putu potvrđuju i brojke – u 2017. došlo nam je više od 160 tisuća kineskih turista ili čak 60 posto više nego u 2016., a i u prvih osam mjeseci ove godine već bilježimo rast s tog tržišta od gotovo 40 posto. Do kraja godine rezultati će biti i bolji, jer je poznato da nas Kinezi posjećuju u velikom postotku izvan ljetne sezone. Najviše se zanimaju za prirodne ljepote i kulturnu baštinu, a manje za sunce i more, pa najviše i posjećuju gradove Zagreb, Dubrovnik, Split i širu okolicu, Zadar, Opatiju i Rovinj, ali i Plitvička jezera", kaže Cappelli.

Podsjeća i da je s ciljem pomoći tim turistima u Hrvatskoj ove sezone u suradnji Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva javne sigurnosti NR Kine šest kineskih policajaca bilo u Hrvatskoj mjesec dana, a da se za 2019. planira da u Hrvatskoj ostanu dva mjeseca.

Zhaoming Hu: Kina pridaje veliku važnost konferenciji

Naglašavjući za Hinu da Kina pridaje veliku važnost konferenciji u Dubrovniku, kineski veleposlanik u Hrvatskoj Zhaoming Hu to potvrđuje time što će kineski premijer Li Keqiang za tu priliku poslati pismo-čestitku i što će kinesku delegaciju na konferenciji voditi ministar kulture i turizma Luo Shugang.

"Platforma Kina plus 16 tijekom proteklih pet godina ostvarila je značajna postignuća i učinkovito promicala razvoj odnosa između Kine i zemalja srednje i istočne Europe te između Kine i EU. Konferencijom o turističkoj suradnji na visokoj razini u Dubrovniku dodatno potičemo suradnju s ciljem kombiniranja turističkih resursa zemalja sudionica te promicanja turističkih razmjena i suradnje, gospodarskog razvoja, uzajamnog razumijevanja i prijateljstva među narodima", poručio je veleposlanik Hu.

Vjeruje da će konferencija pridonijeti daljnjem jačanju turističke suradnje Kine sa svim zemljama iz platforme, pri čemu podsjeća na veliku snagu kineskog turističkog tržišta, te da Kina od 2012. zadržava vodeće mjesto najvećeg svjetskog emitivnog turističkog tržišta. Iznosi pritom i podatke da je u 2017. iz Kine u inozemstvo putovalo više od 130 milijuna građana, s ukupnom potrošnjom od 115,3 milijarde dolara.

Vizni režim glavna prepreka za dolazak

“U Hrvatskoj se posljednjih godina stalno povećava broj kineskih turista, a uz sve inicijative vjerujemo da će se te brojke znatno povećavati. Kineska vlada potiče kineske tvrtke da sudjeluju u izgradnji turističke infrastrukture u Hrvatskoj te da surađuju s hrvatskim partnerima u hotelijerstvu, turističkim uslugama, zaštiti okoliša i dr. Nadamo se da će i ova konferencija potaknuti dvije strane na postizanje značajnih suradnji u zdravstvenom turizmu, mobilnom plaćanju, olakšavanju viznog režima itd.", ističe Hu.

Otkriva i da na konferenciju dolaze poduzetnici iz više od deset najutjecajnijih turističkih tvrtki u Kini sa, kako kaže, iskrenom nadom i voljom za suradnju, očekujući da razmjene ideje o mogućoj budućoj suradnji s hrvatskim kolegama, uključujući i o otvaranju izravnih letova, o čemu se aktivno konzultiraju zrakoplovne kompanije obje zemlje.

"Nadamo se da će se takvi projekti uskoro ostvariti, jer Kinezi osjećaju prirodnu privlačnost prema Hrvatskoj. Primjerice, Marko Polo, koji je rođen u Hrvatskoj, na otoku Korčuli, dobro je poznat u Kini, i važna je poveznica koja spaja ljude iz naše dvije zemlje. Igrom slučajnosti, Pelješki most koji gradi kineska kompanija, nije daleko od rodnog mjesta Marka Pola. I povijesni nogometni rezultat ove godine na Svjetskom prvenstvu Hrvatsku čini još zanimljivijom i atraktivnijom kineskim turistima, uz već poznate motive dolaska poput prekrasne prirode, bogatog povijesnog naslijeđa, moderne kulture te energičnih i kreativnih ljudi", ističe veleposlanik.

No, ima, kaže, još mnogo stvari na kojima treba poraditi u Hrvatskoj, primjerice osmisliti više tura i proizvoda po mjeri kineskih turista, postaviti više oznaka na kineskom jeziku na ključnim turističkim mjestima, imati u ponudi više kineske hrane...

"Trenutni vizni režim glavna je prepreka da još više turista iz Kine posjeti Hrvatsku, a iako obje strane ulažu velike napore, procedura za ishođenje viza za kineske turiste još uvijek je suviše komplicirana i dugotrajna te se nadamo da će ovi problemi uspješno biti riješeni u bliskoj budućnosti", zaključio je veleposlanik Hu.


Komentari članka

Vezani članci

Vlada produžuje mjere. Medak: Lokali će se zatvarati na 5 do 10 dana da dobiju mjere

10.07.2020.

UHPA će se, istaknuo je, nastaviti boriti za produljenje mjera i u narednom periodu, jer će oporavak turističkog sektora, posebice turističkih agencija, svakako potrajati do konačne stabilizacije pandemije kako u Hrvatskoj tako i u svijetu.

HNB: Hrvatski BDP bi u 2020. mogao pasti 9,7 posto, iduće godine porasti 6,2 posto

10.07.2020.

Navode kako će smanjenje robnog izvoza, zbog pada inozemne potražnje, i još veći pad turističkih prihoda nepovoljno djelovati na saldo tekućega i kapitalnog računa platne bilance, ali on bi trebao ostati pozitivan zbog smanjenja uvoza i veće apsorpcije eu

Elitni turizam: u Dubrovnik pristižu megajahte, privatni avioni...

07.07.2020.

Zadovoljavajuće rezultate ove sezone mogao bi ostvariti elitni turizam. Fizička distanca tu se podrazumijeva pa u Dubrovnik pristižu luksuzne megajahte, privatni avioni... U vilama cijele obitelji borave tjednima.

Hoće li Britanci pohrliti u Split?

03.07.2020.

Srednja Dalmacija ostvarila je 18% prošlogodišnjeg turističkog prometa u lipnju. Najviše nedostaju susjedi iz BiH, te gosti iz Engleske i Švedske, zemalja u kojima je situacija s korona virusom još nedavno bila vrlo teška.

Hrvatska među zemljama EU s najvećim rastom stope nezaposlenosti

03.07.2020.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena ILO-ovom metodologijom u svibnju iznosila 8,9 posto i bila je viša za 0,8 postotnih bodova nego u travnju. Bez posla su prema Eurostatovim podacima bile ukupno 164 tisuće građana Hrvatske,

Tag cloud

 1. 2018 članka imaju tag hrvatska
 2. 2076 članka imaju tag turizam
 3. 1573 članka imaju tag financije
 4. 1299 članka imaju tag izvoz
 5. 1077 članka imaju tag svijet
 6. 870 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1048 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 724 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 863 članka imaju tag investicije
 11. 951 članka imaju tag ict
 12. 1003 članka imaju tag EU
 13. 698 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 790 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 399 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 283 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 408 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 383 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 386 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 312 članka imaju tag opg
 34. 244 članka imaju tag koronavirus
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 386 članka imaju tag vlada
 37. 304 članka imaju tag hgk
 38. 348 članka imaju tag energetika
 39. 395 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici