Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

10 Lis 2019

Čak 79 posto poduzetnika smatra snižavanje stope poreza na dohodak ključnom mjerom

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Filip Pavić  

Čak 79 posto poduzetnika smatra snižavanje stope poreza na dohodak ključnom mjerom

U svjetlu najnovijeg istraživanja Poduzetnički barometar koje je provela revizorsko-konzultantska tvrtka Ernst & Young (EY), popričali smo s Berislavom Horvatom, čelnim čovjekom EY Hrvatska. Budući da je naš sugovornik dobar poznavatelj tržišnih kretanja i poduzetničke scene, a njihov uspješan program EY Poduzetnik godine kreće u svoje šesto izdanje, zamolili smo ga da nam prokomentira neke od rezultata ovogodišnjeg istraživanja.

Svaki četvrti ispitanik, prema rezultatima istraživanja Poduzetnički barometar, očekuje rast prihoda preko 25 posto. Ocjenjujete li taj podatak pozitivnim tržišnim pokazateljem?

- To je svakako pozitivan pokazatelj i ukazuje na to da su, bez obzira na najave nove recesije i na izazove s kojima se hrvatski poduzetnici susreću u nerijetko negativnom poduzetničkom okruženju, hrvatski poduzetnici optimistični. Trebamo imati na umu da je uobičajeno da oni poduzetnici koji uspješno posluju svojim rezultatima nadmašuju ostatak tržišta.

Je li poduzetnički optimizam opravdan? Najave nove globalne recesije sve su glasnije.

- Iskustvo, globalna kretanja i pokazatelji sugeriraju kako je navedeni scenarij izgledan u skorijem razdoblju. Neupitno je kako recesija sa sobom donosi pad proizvodnje i usporavanje poslovnih aktivnosti. Samo je pitanje kako će se poduzetnici i druge kompanije za nju pripremiti. Onima koji se za nju adekvatno pripreme, recesija može biti izvanredna prilika za rast i razvoj.

Koje strategije tvrtka može odmah primijeniti da bi smanjila negativne efekte recesije?

- Prilagođavanje poslovne strategije, znači, planiranje investicija, održavanje odnosa s kupcima i klijentima, digitalizacija i napredna analitika u svrhu optimizacije poslovanja, sve su to primjeri aktivnosti kojima tvrtke mogu povećati produktivnost i smanjiti negativne efekte recesije.

Pronalaženje i zadržavanje kvalitetnih zaposlenika izazov je broj 1 domaćih poduzetnika. Iz vašeg iskustva rada, ali i komunikacije s poduzetnicima u posljednjih 5 godina EY Poduzetnika godine je li taj izazov u porastu i postaje li doista najveća prepreka za razvoj?

- Problem nedostatka kvalitetne radne snage i ranije je bio veliki izazov našim poduzetnicima, a sada je to još izraženije. Sigurno će ostati problem broj jedan za Hrvatsku i narednih godina jer bez ljudi nema niti stvaranja dodatne vrijednosti.

Što mislite da je razlog tome? Iseljavanje? Milenijalski mentalitet?

- Logično je da je povećano iseljavanje iz Hrvatske dovelo do manjka radnika, ali i milenijalski mentalitet tu sigurno ima utjecaj. Generacija kojoj posjedovanje nekretnina nije prioritet, što automatski utječe na veću mobilnost, lakše će se odlučiti za život i rad van Hrvatske. No, zbog manjka radne snage u Hrvatskoj rastu i plaće, što znači da će se i dio Hrvata koji su iselili s vremenom početi vraćati. Današnjim zaposlenicima osim same plaće važni i drugi faktori, poput ravnoteže poslovnog i privatnog života, osjećaja pripadnosti i svrhe u tome što rade, te je na poslodavcima da im to osiguraju ako žele biti konkurentni.

Što bi po vašem mišljeno država mogla napraviti da smanji odljev radne snage?

- Država bi trebala intervenirati mjerama porezne politike u cilju smanjenja odljeva radne snage i povećanja konkurentnosti. Naše je istraživanje pokazalo da 79% ispitanih poduzetnika smatra upravo snižavanje stope poreza na dohodak ključnom mjerom porezne politika za poticanje poduzetničke aktivnosti u Hrvatskoj. Daljnjim smanjenjem poreza na dohodak povećale bi se neto plaće radnicima, što bi dovelo do toga da oni koji razmišljaju o odlasku ipak odaberu život i rad u Hrvatskoj, dok bi se dio iseljenika počeo vraćati.

Poduzetnici smatraju, u visokom postotku, da je unapređenje obrazovnog sustava ključ za poboljšanje poduzetničke aktivnost.

- Čak 98 posto ispitanika u našem istraživanju tvrdi kako obrazovni sustav ne nudi prave temelje za razvoj poduzetničke karijere, a 75 posto njih smatra da je za poboljšanje poduzetničke aktivnosti ključno unaprijediti kvalitetu obrazovnog sustava tako da je reforma školstva prijeko potrebna.

Što je potrebno promijeniti?

- Prilagođavanje upisnih kvota potrebama tržišta rada, promjena pristupa učenju i promišljanju svijeta, stvaranje pozitivne percepcije poduzetništva i razvijanje financijske pismenosti od najranije dobi.Budući da obrazovni sustav mladim ljudima tijekom školovanja ne nudi dovoljno praktične nastave, pozitivno je to što 85 posto poduzetnika u vlastitim tvrtkama ima neku vrstu programa za mlade koja im omogućuje stjecanje iskustva kroz stažiranje i stručne prakse.

Vaš program EY Poduzetnik godine svake godine okupi zanimljiva imena iz svijeta poduzetništva i pokaže kako u Hrvatskoj postoji velik broj uspješnih poduzetnika. Koji je po vama razlog tolikog interesa poduzetnika za ovom nagradom?

- EY Poduzetnik godine je jedinstven program. Radi se o jedinoj nagradi za poduzetnike koja se dodjeljuje na globalnoj razini, a čitav proces je transparentan i odluku o pobjednicima donosi potpuno neovisni žiri, kako na nacionalnoj, tako i na globalnoj razini. Poduzetnici koji sudjeluju u programu imaju jedinstvenu mogućnost stjecanja novih poslovnih kontakata, razmjene iskustva i širenja vidika. Ovo im nije prilika samo za vlastitu promociju, već i za promoviranje uspjeha, čime neizravno utječu na stvaranje pozitivne poduzetničke klime što nam je svima cilj. I moram reći kako vidim da postoje brojni poduzetnici koji istinski žele pridonijeti razvoju zajednice u kojoj rade pa tako i putem promocije poduzetništva kao pokretača razvoja društva. Poduzetnici koji sudjeluju u programu izdvajaju se od konkurencije i postižu još veću prepoznatljivost na tržištu, a time postaju i poželjniji poslodavac.


Komentari članka

Vezani članci

S faksa na posao - kako se snaći u doba i nakon korone?

20.05.2020.

Međunarodni centar za poduzetničke studije (ICES), UNESCO katedra za poduzetništvo i Ekonomski fakultet u Osijeku Pozivaju Vas na on-line konferenciju

U Vinkovcima osmišljena 'dezinfekcijska barijera' protiv koronavirusa

14.05.2020.

Vinkovački Grad-Export, jedan od vodećih europskih proizvođača dekorativnih panela za ulazna vrata, brzo je reagirao na tekuće promjene na tržištu izazvane koronavirusom. Na tržište su prije desetak dana plasirali dezinfekcijsku barijeru za obuću koja se

Usprkos slomu Uljanika, svi ekonomski pokazatelji istarskog gospodarstva u 2019. su rasli

04.02.2020.

Od općina prvi je Medulin s 499 poduzetnika i 923 zaposlena, Žminj sa 106 poduzetnika i 807 zaposlenih te Kršan s 98 poduzetnika i 613 zaposlenika.

Zabilježili najveću dobit u pet godina

04.02.2020.

Najveće ukupne prihode u 2018. godini ostvarilo je društvo Žito d.o.o. iz Osijeka. Harburg-Freudenberger Belišće ostvario je najveći prihod od izvoza. Najveću dobit u Osječko-baranjskoj županiji ostvarilo je društvo Nexe grupa d.d. iz Našica

Loša poduzetnička klima, manjak novca i iseljavanje usporili otvaranje novih tvrtki

13.01.2020.

Loša poduzetnička klima i masovno iseljavanje sve se više odražavaju i na dinamiku otvaranja novih tvrtki u Hrvatskoj. Kako pokazuju podaci Fine, preko servisa Hitro.hr prošle je godine osnovano oko tisuću manje tvrtki i obrta nego u 2018. godini, što pre

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2048 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 700 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 991 članka imaju tag EU
 14. 888 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 353 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 377 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 301 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija