Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

29 Stu 2012

Brodosplit DIV-u, državi teret otpremnina i gubitaka i novi izazov - privatizacija "3. maja"

Izvor: www.novilist.hr · Autor: Jagoda Marić  

Brodosplit DIV-u, državi teret otpremnina i gubitaka i novi izazov - privatizacija "3. maja"

Privatizacija Brodosplita po svemu sudeći privedena je kraju. Država i kupac DIV usuglasili su sve detalje oko kuporodajnog ugovora i u utorak su predstvanici Vlade i DIV-a parafirali taj dogovor. Potvrdilo nam je to nekoliko izvora iz Vlade uz napomenu da su dogovoreni detalji oko ugovora, budućih obveza DIV-a ali i države te precizirani detalji restrukturiranja splitskog škvera. Ugovor tek treba potpisati, napominju to naši izvori, jer sada slijedi procedura po kojoj konačnu verziju ugovora mora odobriti Europska komisija, ali ga mora odobriti i Vlada. S obzirom na to da je u dogovoru s DIV-om sudjelovalo nekoliko ministarstava malo je vjerojatno da bi nešto vezano uz taj ugovor moglo zapeti na Vladi.

Tako bi prvo brodogradilište trebalo biti privatizirano tri godine nakon što je raspisan prvi natječaj i osam mjeseci nakon što je Vlada donijela odluku da Brodosplit proda DIV-u. Zanimljivo je da će privatizaciju Brodosplita kraju privesti novi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, jer se do parafa ugovora došlo samo dva tjedna nakon što je promijenio resor zbog odlaska Radimira Čačića u čijem je mandatu Ministarstvo gospodarstva odradilo najveći dio posla u dogovoru s DIV-om. – Ne znači da će nakon ovoga procvjetati ruže u splitskom škveru, na DIV-u je puno teškog posla, puno je toga neizvjesno u brodograđevnoj industriji, ali kako je i predviđeno programima restrukturiranja, imat će i pomoć države koja preuzima znatne obveze – isplatu otpremnina, pokrivanje gubitaka, za što smo i u ovom proračunu odvojili 370 milijuna kuna, te podršku restrukturiranju u pet godina kroz subvencije za restrukturiranje, kaže naš sugovornik iz Vlade. Prema programu restrukturiranja DIV će u sljedećih pet godina u Brodosplit uložiti više od 2,2 milijarde kuna, kroz dokapitalizaciju ili ulaganja, a država se obvezala da će isplatiti i dodatnih gotovo 400 milijuna kuna potpora za restrukturiranje. Na teret države pale su i obveze kredita za koje je bila jamac, preuzela je dio duga Brodosplita, a otpisala je i potraživanja splitskom škveru što je ukupno oko 6,6 milijardi kuna. No, s druge strane, DIV preuzima obvezu ozdravljenja splitskog škvera za iznos od preko dvije milijarde kuna kroz različite forme.

Vlada je prvi natječaj za privatizaciju brodogradilišta objavila u kolovozu 2009. godine, nakon što je sama odustala od restrukturiranja škverova i dogovorila da se ti procesi odrade kroz privatizaciju. Taj je prvi krug bio neuspješan i u veljači 2010. godine objavljen je drugi natječaj na koji se u slučaju Brodosplita javio i samoborski DIV. Uslijedile su ocjene predloženih programa restrukturiranja, usuglašavanje s Europskom komisijom, a u hrvatski je pristupni ugovor s Europskom unijom ugrađena obveza da se do 1. srpnja 2013. godine potpišu ugovori o prodaji brodogradilišta. Ipak, odluku o tome da se Brodosplit proda DIV-u donijela je tek Vlada Zorana Milanovića na sjednici 22. ožujka. Od tada su se s DIV-om dogovarali detalji ugovora, način na koji će država pokriti gubitke što je bila njezina obveza i osam mjeseci kasnije, kako tvrde naši sugovornici, više nema nepoznatih detalja.

Na istoj sjednici Vlada je odlučila »Kraljevicu« poslati u stečaj i odbiti ponudu Danka Končara za »3. maj«. U međuvremenu je odlučeno da će država privatizirati Uljanik te da će nakon što postane privatna tvrtka, taj pulski škver preuzeti »3. maj«. Privatizacija Uljanika također se primiče kraju, pa je sada pred Vladom posao u kojem mora dokazati Europskoj komisiji da je Uljanik doista tvrtka u pretežito privatnom vlasništvu, da javni sektor u njoj više nema značajnu ulogu, pa stoga Uljanik može preuzeti »3. maj«. – Završetak privatizacije Brodosplita bio je značajan i radi »3. maja«, da se možemo koncentrirati na taj postupak koji će biti puno teži i izazovniji. Nije nam ostalo previše vremena. Dogovori oko Brodosplita trajali su osam mjeseci, a mi imamo samo još toliko vremena da prije ulaska u Uniju privedemo kraju prodaju riječkog škvera. Privatizacija Brodosplita najvažnija je naravno za tu tvrtku i njezine radnike, ali ima veliki utjecaj i na poziciju Vlade te na stanje u Hrvatskoj, priznaje naš izvor iz Vlade.

Na pitanje očekuje li Vlada zbog privatizacije Brodosplita ali i »3. maja« socijalne nemire naš sugovornik odgovara da su teme svakako osjetljive, da Vlada čini sve da obje tvrtke prežive, ali da joj je model po kojem mora restrukturirati brodogradnju zacrtao netko drugi, odnosno njezini prethodnici i da jedino može privesti taj posao kraju najbolje što može.


Komentari članka

Vezani članci

Što će brodograditelji bez brodogradilišta?

18.05.2019.

Nakon dugogodišnje ponosne tradicije brodogradnje u Puli i Rijeci, tamo se više neće niti upisivati učenike za brodograđevna zanimanja. Zašto i bi: u tamošnjim brodogradilištima je više od 4.000 radnika ostalo bez posla.

Stanovnici Krila Jesenice imaju flotu od dvije milijarde kuna i zapošljavaju 2000 ljudi

14.05.2019.

Stanovnici Krila Jesenice, malog mjesta na pola magistralnog puta od Omiša do Splita, vlasnici su flote od čak 180 malih kruzera, zapošljavaju 2000 ljudi i po sezoni prosječno prihoduju oko dva milijuna kuna po brodu, piše nedjeljni Jutarnji list

Odlični rezultati Lenca u prvom kvartalu

14.05.2019.

Nakon pozamašnog gubitka od 21,5 milijuna kuna, s koliko se podvuklo lanjsku poslovnu godinu, remontno brodogradilište »Viktor Lenac« ponovo je u uzlaznoj financijskoj putanji.

Uljanik Brodogradilište ide u stečaj

14.05.2019.

Trgovački sud u Pazinu u ponedjeljak je odlučio da se pokreće stečaj Uljanik Brodogradilišta

Optimizacija: Petrokemiju uz otpremninu napušta 350 ljudi

02.05.2019.

Proces optimizacije poslovnih procesa u društvu i grupi Petrokemija, u sklopu kojeg se optimizira i upravljanje ljudskim resursima, jedan je od preduvjeta za osiguravanje održivog modela poslovanja kompanije

Tag cloud

 1. 1897 članka imaju tag hrvatska
 2. 1914 članka imaju tag turizam
 3. 1524 članka imaju tag financije
 4. 1218 članka imaju tag izvoz
 5. 830 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 991 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 953 članka imaju tag trgovina
 8. 822 članka imaju tag investicije
 9. 674 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 925 članka imaju tag svijet
 11. 954 članka imaju tag EU
 12. 876 članka imaju tag ict
 13. 848 članka imaju tag industrija
 14. 761 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 522 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 572 članka imaju tag maloprodaja
 18. 543 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 493 članka imaju tag tehnologija
 21. 353 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 255 članka imaju tag potpore
 25. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 333 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 376 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 335 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 327 članka imaju tag agrokor
 32. 294 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 345 članka imaju tag energetika
 35. 373 članka imaju tag vlada
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 332 članka imaju tag porezi
 39. 370 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija