Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

20 Sij 2022

Braća smućkala voćne medovine, sljubljuju se sa svime

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Marta Duić  

Braća smućkala voćne medovine, sljubljuju se sa svime

Vinkovački OPG Ferbežar proizvodnjom vina od meda i razvijanjem novih okusa nastoji ukazati na vrijednosti toga, kažu, zapostavljenog pića.

Obiteljski projekt braće Ferbežar iz Vinkovaca koji su tržištu već poznati po slavonskoj medovini dobio je nastavak, u obliku novog proizvoda. To je Melomel – medovina u koju je umiješana jagoda ili višnja i vanilija. Mederiju u sklopu OPG-a pokrenula su braća Goran i Antonio, iskusni pčelari koji su nakon više od desetljeća bavljenja pčelarstvom došli na ideju proširenja asortimana te krenuli u proizvodnju ovoga pića.

“Naš OPG postoji od 2012. godine, prvo je to bio hobi i od dva proizvodna pčelinja društva, postupno se razvijamo te danas imamo oko 150 košnica. Od početka proizvodima kroz brendiranje i kreiranje novih ideja dajemo višu vrijednost. Tako smo osim mednih mješavina i ostalih proizvoda kroz nekoliko godina kućne proizvodnje došli do prvih recepata za proizvodnju medovine, odnosno vina od meda. Našu medovinu proizvodimo u potpuno kontroliranim uvjetima, od mješavine najkvalitetnijih slavonskih medova. Iako naša godišnja proizvodnja još nije na tim brojkama, trenutačni kapacitet mederije je 6000 butelja godišnje”, objašnjava Goran Ferbežar.

Zasad većina na darove
Iako medovina polako postaje njihov primarni proizvod, u ponudi imaju i med od bagrema, kestena, lipe, suncokreta, uljane repice i cvjetni med, a u asortimanu je i cvjetni prah, propolis, apimix, te med s orašastim plodovima. Osim putem društvenih mreža proizvodi se mogu kupiti u kušaonici u Vinkovcima te u Zagrebu u malim specijaliziranim trgovinama Crotaste i Lijepo a naše. Ferbežar se pohvalio kako od startanja s proizvodnjom medovine raste i potražnja za njihovim proizvodima.

“Prodaja nam u zadnje dvije godine ide uzlaznom putanjom. Od značajnijih ulaganja možemo istaknuti izgradnju i uređenje mederije i kušaonice medovine kao i provedbu mjere 6.1.1. iz europskih fondova. Budući da je kod nas medovina relativno nepoznato piće, zasad veliki dio prodane količine odlazi na poklone jer ljudi kod nas još uvijek nemaju naviku svakodnevnog konzumiranja kao što je to slučaj u zapadnoeuropskim zemljama i Americi, u kojoj je medovina na razini proizvodnje i potrošnje craft piva. Naša se medovina može naći i u nekoliko barova u Vinkovcima, a u skladu s povećanjem proizvodnje planiramo aktivno raditi na ulasku u restorane i druge ugostiteljske objekte”, otkrivaju braća medari.

Glavni cilj
Planiraju nastaviti razvoj i usavršavanje proizvodnje te na tržište plasirati nove okuse čime će nastaviti raditi na popularizaciji i promociji ovog, prema njihovoj ocjeni, nepravedno zaboravljenog pića. Glavni cilj im je podizanje proizvodnje do punog kapaciteta mederije.

“Proizvodnja medovine najsličnija je vinskoj fermentaciji. Baza nam je otopina meda i pročišćene vode, tako dobivamo mošt u koji ubacujemo posebne selekcionirane vinske kvasce i pokrećemo fermentaciju. Primarna fermentacija traje do dva mjeseca, nakon toga ide bistrenje i medovina potom ide na odležavanje do tri mjeseca u inoks ili drvene hrastove bačve. Sve se radi u kontroliranim uvjetima, od praćenja procesa proizvodnje u našem labosu do održavanja stabilnih temperaturnih uvjeta fermentacije. Kao i različita vina tako i različite vrste medovine idu uz različita jela, primjerice naša tradicionalna medovina dobro bi se slagala sa svinjetinom, orašastim plodovima, mekanim i laganim sirevima, dok bi naš Melomel (voćna medovina) od jagode, višnje i vanilije kao i ostale medovine od crvenog bobičastog voća dobro išle uz crveno meso, suhomesnate proizvode, roštilj, čokoladu i jake sireve”, kažu Goran i Antonio Ferbežar.


Komentari članka

Vezani članci

Tinker Labs iz Osijeka širi franšizu za popularizaciju STEM područja među djecom

17.05.2022.

Točno prije deset godina američki Hrvat Alan Mate Orlić i njegova supruga Tijana, s tada trogodišnjom kćerkom Adrianom, preselili su iz New Yorka u Hrvatsku. On je doktorirao filozofiju i povijest umjetnosti, bio je slikar, radio u umjetničkoj galeriji, k

Najveća prepreka poslovanju i dalje je nepovoljno institucionalno okružje

13.05.2022.

Više od četiri petine poduzeća i dalje smatra poboljšanje poslovnog okružja, mogućnost korištenja poreznim olakšicama i fleksibilnije radno zakonodavstvo najvažnijim čimbenicima budućeg poslovanja.

OPG Šoša prvu berbu maslina imali pod granatama - danas su šampioni Noćnjaka

11.05.2022.

Supružnici Božidar i Mirjana Šoša iz Zadra u svom su maslinarskom poslu, mogli bismo reći, rasli uz Noćnjak. Od 24 godine koliko traje ova manifestacija, oni ju posvećuju gotovo svake. Za njih je ovo bilo jubilarno, 20. izdanje na kojem je njihov OPG Šoša

Ove će godine ubrati više od 1.000 tona rajčice, a krenuli su iz "bašče"

06.05.2022.

Nakon povratka iz progonstva u rodnu Baranju, obitelj Filakov počela je s proizvodnjom povrća. Danas su među najvećim domaćim proizvođačima u hidroponiji - tjedno iz njihovih plastenika izlazi tri šlepera robe

Ljetno cvijeće - što saditi na koje položaje i kako ga njegovati?

06.05.2022.

Dva tjedna nakon presađivanja biljke treba prihraniti. "To se radi jednom tjedno tekućim gnojivima, a za vrijeme velikih vrućina bilo bi dobro to učiniti i dva puta tjedno", kaže Ana Živčić koja se bavi proizvodnjom cvijeća.

Tag cloud

 1. 2333 članka imaju tag turizam
 2. 2201 članka imaju tag hrvatska
 3. 1332 članka imaju tag svijet
 4. 1450 članka imaju tag izvoz
 5. 1694 članka imaju tag financije
 6. 999 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1232 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1115 članka imaju tag trgovina
 9. 1127 članka imaju tag ict
 10. 933 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 974 članka imaju tag investicije
 12. 768 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 996 članka imaju tag industrija
 14. 1063 članka imaju tag EU
 15. 861 članka imaju tag menadžment
 16. 458 članka imaju tag koronavirus
 17. 953 članka imaju tag kriza
 18. 466 članka imaju tag poticaji
 19. 662 članka imaju tag maloprodaja
 20. 629 članka imaju tag marketing
 21. 460 članka imaju tag opg
 22. 555 članka imaju tag tehnologija
 23. 438 članka imaju tag eu fondovi
 24. 523 članka imaju tag krediti
 25. 333 članka imaju tag potpore
 26. 419 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 449 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 476 članka imaju tag obrazovanje
 29. 431 članka imaju tag porezi
 30. 411 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 358 članka imaju tag osijek
 32. 398 članka imaju tag hnb
 33. 445 članka imaju tag dzs
 34. 382 članka imaju tag energetika
 35. 324 članka imaju tag hgk
 36. 404 članka imaju tag vlada
 37. 349 članka imaju tag start up
 38. 440 članka imaju tag banke
 39. 417 članka imaju tag BDP
 40. 336 članka imaju tag agrokor