Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

29 Lip 2020

Bosansko ulaganje u Hrvatskoj: Iz call centra u Zagrebu osvajaju Njemačku i SAD

Izvor: www.index.hr · Autor: Adriano Milovan  

Bosansko ulaganje u Hrvatskoj: Iz call centra u Zagrebu osvajaju Njemačku i SAD

U PROTEKLIH dvadesetak godina brojne su hrvatske tvrtke ulagale u Bosni i Hercegovini. No trendovi se sada mijenjaju pa sve više bosanskohercegovačkih tvrtki ulaže u Hrvatsku.

Jedna od takvih tvrtki je SocialNet iz Sarajeva. Tu su kompaniju prije sedam godina pokrenuli Alija Velagić iz Livna i Zejd Bilalović iz Dubrovnika, a sjedište joj je u Sarajevu. Velagić i Bilalović ranije su radili u različitim branšama, a 2013. godine našli su se na jednom manjem projektu, čime je i započela njihova poslovna suradnja. Uočili su tržišnu nišu u segmentu pružanja usluga call centara, shvativši da ti centri nadopunjuju „klasičnu“ prodaju, pružaju podršku kupcima i, općenito, dinamiziraju tržište. Interes za njihovim uslugama nije izostao.

Fokusirali se na njemačko tržište kojeg pokrivaju iz BiH i Hrvatske

"SocialNet je naša matična tvrtka, u kojoj moj partner i ja imamo jednak vlasnički udio. Dosad smo se fokusirali na pružanje usluga call centara za njemačko govorno područje, a samo u BiH zapošljavamo 180 ljudi", kaže za Index 30-godišnji Bilalović.

Na popisu klijenata njihove tvrtke su, među ostalima, RWE, Vodaphone, O2 & OHG, SAP i Normfest. Od početka su se, ističe Bilalović, vodili logikom da je jak partner, odnosno snažna kompanija, ujedno i dobar partner u poslovanju. Te su partnere pronašli uglavnom na njemačkom tržištu.

SocialNet je 2016. godine zakoračio i na hrvatsko tržište. U Zagrebu su, naime, osnovali tvrtku ProCall, u kojoj radi do 25 zaposlenika. Shvatili su da im je s tvrtkom registriranom u Hrvatskoj lakše poslovati na tržištu EU, čiji je Hrvatska dio.

Preko hrvatske tvrtke lakše dobivaju projekte jer je Hrvatska u EU

"Neke smo projekte jednostavno lakše dobivali s tvrtkom koja je osnovana u Hrvatskoj jer je Hrvatska članica EU. Ipak, u Hrvatskoj nam je problem radna snaga. Za rad u našoj tvrtki potrebno je odlično poznavanje njemačkog jezika jer uglavnom radimo s tvrtkama na njemačkom tržištu. U Hrvatskoj, doduše, ne nedostaje ljudi koji znaju njemački, ali gotovo svi žele raditi u turizmu. U BiH je drukčija situacija", žali se za Index 32-godišnji Velagić.

Unatoč tome, zadovoljni su poslovanjem ProCalla i kažu da imaju velike planove s tom tvrtkom. U krizi koju je izazvala pandemija koronavirusa ovi mladi poduzetnici nisu tražili potporu države, nisu otpuštali radnike i nisu smanjivali plaće koje iznose do 9000 kuna. Štoviše, kaže nam Bilalović, namjeravaju povećavati broj zaposlenih, i to za 30 do 50 ljudi.

Iskorak na američko tržište

Nov adut u njihovom poslovanju je tržište SAD-a, na koje su zakoračili prošle godine. U najvećoj ekonomiji svijeta Bilalović i Velagić pružaju usluge call centra za jednu američku logističku tvrtku koja ima oko 1600 kamiona i bavi se prijevozom robe diljem SAD-a.

"Pokrivamo ih u isporukama narudžbi i organiziramo punjenje kamiona koji su dostavili robu kako se ne bi vraćali prazni. Lani smo u taj posao krenuli s 10 ljudi, sada ih već imamo gotovo 30, a do kraja godine računamo da ćemo ih imati 50. Usluge pružamo iz naših call centara u Sarajevu i Zagrebu", napominje Velagić.

Upravo u daljnjem širenju na američkom tržištu vide novu priliku za jačanje poslovanja, a veliku ulogu u tome trebao bi imati upravo njihov zagrebački ured. Razlog je raširenost engleskog jezika u Hrvatskoj. Na ruku u tim planovima ide im i slaba turistička sezona kakva se ove godine, zbog koronavirusa, očekuje u Hrvatskoj, što znači da će im na raspolaganju biti i veći broj radnika koji govore engleski i njemački jezik.

SAD će im u budućnosti biti u fokusu

"Najveći interes nam je za američkim tržištem, za što smo se dugo pripremali. Tržište SAD-a u budućnosti će nam biti u fokusu", zaključuje Bilalović, koji vjeruje da bi usluge call centra, ovoga puta na engleskom jeziku, u budućnosti mogao nuditi i u drugim zemljama.


Komentari članka

Vezani članci

S obitelji se iz Osijeka preselio u Orahovicu radi uzgoja koza

17.06.2021.

Bio je dugogodišnji aktivan i uspješan član Kinološkog društva Osijek i sa svojim psima osvajao državna odličja s naslovima prvaka, radio kao profesionalni vozač u svom rodnom Osijeku, ali srce ga je uvijek vuklo u prirodu i u njoj je napokon našao sreću,

Fran Reizl: Najveći pothvat bio je izraditi ružičastu čokoladu, najsloženiji izvoz u Japan

16.06.2021.

Mnogi su ljubitelji čokolade svoju strast pokušali pretvoriti u biznis, ali nema mnogo onih koji su i uspjeli. Među onima kojima je to pošlo za rukom jest Vrsna Chocolates, tvrtka iz Sesvetskoga Kraljevca. Njezini proizvodi naručuju se za poslovne i prigo

Kako uspješno delegirati i koje su najčešće zablude malih poduzetnika

15.06.2021.

Većina menadžerskih promašaja i neuspjeha proizlazi iz nedovoljnog ili neodgovarajućeg delegiranja. Delegiranje nije i ne smije biti prebacivanje posla suradnicima, pogotovo ne onoga koji je osobi koja delegira težak ili nezanimljiv ili, još gore, zadatak

Četiri stvari zbog kojih je za pokretanje vlastita posla važno iskustvo

14.06.2021.

Poduzetnici s iskustvom bolji su kritički mislioci. Bez obzira na posao kojim se bavite, sposobnost kritičke analize i dopiranja do korisnih rješenja presudna je za vaš uspjeh, posebno u izazovnim situacijama. Zahvaljujući razvijenom kritičkomu mišljenju

Rade Bobanović: Planiram proizvoditi bezalkoholna vina za tržište Saudijske Arabije

14.06.2021.

Mladim poljoprivrednicima poručuje da uče, slušaju i odvaže se na proizvodnju te neka ne bježe iz Hrvatske. Trebaju sakupljati znanje i savjetovati se sa ljudima koji su već prošli "kalvariju" i naučiti kako biti dio tima, kaže Rade i nastavlja "Meni u ov

Tag cloud

 1. 2113 članka imaju tag hrvatska
 2. 2208 članka imaju tag turizam
 3. 1394 članka imaju tag izvoz
 4. 1627 članka imaju tag financije
 5. 1205 članka imaju tag svijet
 6. 906 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1132 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1069 članka imaju tag trgovina
 9. 1035 članka imaju tag ict
 10. 897 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 912 članka imaju tag investicije
 12. 1037 članka imaju tag EU
 13. 734 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 938 članka imaju tag industrija
 15. 820 članka imaju tag menadžment
 16. 430 članka imaju tag koronavirus
 17. 945 članka imaju tag kriza
 18. 638 članka imaju tag maloprodaja
 19. 438 članka imaju tag poticaji
 20. 594 članka imaju tag marketing
 21. 536 članka imaju tag tehnologija
 22. 515 članka imaju tag krediti
 23. 401 članka imaju tag opg
 24. 396 članka imaju tag eu fondovi
 25. 312 članka imaju tag potpore
 26. 389 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 434 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 458 članka imaju tag obrazovanje
 29. 415 članka imaju tag porezi
 30. 390 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 337 članka imaju tag osijek
 32. 439 članka imaju tag dzs
 33. 393 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 398 članka imaju tag vlada
 36. 318 članka imaju tag hgk
 37. 335 članka imaju tag agrokor
 38. 408 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici