Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

18 Svi 2018

Borealis ispao, Ina i PPD zajedno u Petrokemiju

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Marija Brnić  

Borealis ispao, Ina i PPD zajedno u Petrokemiju

Prije nego je izašla iz Banskih dvora, potpredsjednica Vlade Martina Dalić pripremila je konačan model za dokapitalizaciju Petrokemije, s ispregovaranim i utvrđenim odnosima svih zainteresiranih ulagača. No, već jučer dvije su važne odluke zaustavile realizaciju – prva je odluka Vladi kojom je država trebala dati zeleno svjetlo za paket u kojemu bi i sama sudjelovala, preuzimanjem određenih obveza Petrokemije, a zbog njezina izostanka zapelo je i donošenje druge odluke u Ini o sudjelovanju u dokapitalizaciji.

Inin Nadzorni odbor, naime, na jučerašnjem dnevnom redu imao je prijedlog odluke koju je uprava na čelu s Zoltanom Aldottom usvojila još prošli tjedan, prije eskalacije slučaja Hotmail, a kojim se nakon dugog kolebanja Ina ipak odlučuje uključiti u formiranje nove vlasničke strukture Petrokemije.

Točnije, Ina bi u taj projekt ušla zajedno s PPD-om, drugim dobavljačem plina, a u međuvremenu su tvrtke, kako saznaje Poslovni dnevnik, usuglasile da za tu priliku osnuju zajedničku tvrtku, u kojoj bi imali jednake, 50-postotne udjele.

Njihova tvrtka u dokapitalizaciji kutinskog proizvođača, za čiji je opstanak predviđena razina od 450 milijuna kuna, participirala bi s 300 milijuna kuna, čime bi dobili većinski vlasnički dionički paket u Petrokemiji.

Inače, u finalnoj “kombinaciji” koju se slagalo dulje od pola godine, nema austrijskog proizvođača umjetnih gnojiva Borealisa, kao ni HEP-a, jednog od spominjanih državnih poduzeća koje je trebalo priskočiti svojim kapitalom.

Ostali su još samo Janaf i mirovinski fondovi, pri čemu bi Janaf u dokapitalizaciju bio uključen s 50 milijuna kuna, a mirovinci bi osigurali preostalih 100 milijuna kuna. Prema dostupnim podacima, za Petrokemiju su interes iskazala tri mirovinska fonda; RBA, Erste Plavi i PBZ/CO, dok AZ fond svojedobno jedini nije predao obvezujuću ponudu.

Što se udjela države tiče, ona će u Petrokemiji preuzimanjem dijela kreditnih obveza zadržati i nakon povećanja temeljnog kapitala kontrolni dionički paket.

Upravljanje tvrtkom, jasno, bilo bi u rukama većinskih dioničara, Ine i PPD-a, koji bi u sedmeročlanom Nadzornom odboru imali svoja četiri predstavnika, a po jednog člana dali bi predstavnici države, mirovinskih fondova i zaposlenika Petrokemije. Upravljanje i vlasništvo bilo bi, dakle, većinski u privatnim rukama.

Što će se, pak, dalje događati s usuglašenim modelom koji je ostavila Martina Dalić u ovom trenutku nitko se ne izjašnjava.

Po svemu sudeći, sve odluke na službenoj razini bit će prolongirane za razdoblje nakon što premijer Andrej Plenković objavi koga će nominirati na poziciju potpredsjednika vlade za gospodarsku politiku i za novog ministra gospodarstva, a koji će, nakon što ga potvrdi Hrvatski sabor, morati i sam proučiti dokumentaciju i iskomunicirati s potencijalnim ulagačima u Petrokemiju.

Među ulagačima nema skepse oko toga da će i nasljednik Martine Dalić zaključiti isto što i ona, da je konačan model dobar, provediv, te da će očuvati na životu Petrokemiju. No, da su povukli “ručnu” svjedoči možda najbolje pojašnjenje odluke o sudjelovanju Ine u daljnjem procesu, a kako neslužbeno saznaje Poslovni dnevnik, zaključeno je da se donošenje odluke “zbog promjena u Vladi RH” odgađa za tjedan dana, odnosno do daljnjega.

Odgađanje, pak, samu Petrokemiju, ali i potencijalne buduće vlasnike, dovodi u još neizvjesniju poziciju, jer tvrtka inače posluje na granici, privremeno pokrivena kreditima za koje je država dala jamstva, pri čemu je jedan od kredita kratkoročan i već je dvaput prolongirana njegova otplata, posljednji put do rujna. Problem koji dodatno opterećuje poslovanje Petrokemije jest stalan rast troškova plina, koji predstavlja i glavnu sirovinu u proizvodnji, a koji se u posljednjih godinu dana povećao za 30-ak posto. Ina i PPD su i najveći vjerovnici Petrokemije, a u međuvremenu je s isporukom plina “uskočio” i HEP, što je umanjilo njihov teret u očuvanju Petrokemije. No, s odgađanjem provođenja procesa dokapitalizacije i na njih će se preliti veća opterećenja.

Prije nego je iskrsnuo slučaj mailova koji je potpredsjednicu stajao povlačenja iz Vlade, planirano je bilo da se postupak pokrene već ovaj tjedan, sazivanjem Glavne skupštine, na kojoj bi se pokrenulo objavu javnog poziva za dokapitalizaciju, te bi ona prema tom hodogramu, bila provedena do polovice srpnja. Taj rok, ovisno o tomu koliko dugo će se nasljednik Dalić baviti pripremljenim modelom, vjerojatno će biti pomaknut, a svi koji čekaju na daljnje pomake u Banskim dvorima priželjkuju da se to dogodi što prije.

“Vlada RH, kao vlasnik 79% dionica Petrokemije, radi sve kako bi se osiguralo da tvrtka u budućnosti posluje na zdravim osnovama i bude održiva, a vodeći računa da se ne naruše uvjeti tržišnog natjecanja. Bitan element za osiguranje tih uvjeta je ulazak strateškog partnera unosom svježeg kapitala. Potpredsjednica Dalić imala je značajnu ulogu u tom procesu zajedno s ostalim članovima Vlade te možemo konstatirati da, iako će njezina energija nedostajati, činjenica da gospođa Dalić više nije potpredsjednica Vlade ne bi trebala utjecati na završetak postupka”, poručili su iz Ministarstva gospodarstva na naš upit o ovom procesu

Napomenuli su i da “ostali članovi Vlade koji su dosad sudjelovali u samom procesu ostaju i dalje u tome te će ga dovesti do kraja”.


Komentari članka

Vezani članci

PPD prema prihodima skočio na treće mjesto u Hrvatskoj

18.06.2018.

Snažan rast prihoda učvrstio je Inu na vrhu liste 1000 najvećih hrvatskih kompanija, a koju tradicionalno objavljuje tjednik Lider. Drugo mjesto još uvijek drži HEP, unatoč blagom padu prihoda, a na treće se probilo Prvo plinarsko društvo. Ina je vodeća p

Rusi preko HDZ-ovog financijera preuzimaju tržište plina u Hrvatskoj

07.06.2018.

Sada imamo priliku pratiti razvoj još jednog poslovnog čuda, Prvog plinarskog društva (PPD), do prije nekoliko godina male, gotovo anonimne tvrtke iz Vukovara koja je 2017. godine dogurala do prihoda od oko 7,6 milijardi kuna.

Vukovarski trgovac plinom oborio sve rekorde, lani 'ubrao' više od sedam i pol milijardi kuna!

29.05.2018.

Najveći domaći distributer i trgovac plinom, Osječanin Pavao Vujnovac u prošloj godini oborio je sve rekorde. Njegovo Prvo plinarsko društvo (PPD) sa sjedištem u Vukovaru lani je više nego udvostručilo prihode, na čak 7,6 milijardi kuna. Snažno je skočila

Prilika za karijeru: Dosad zaposleno više od 600 pripravnika

02.05.2018.

U osam godina, čak 90 posto mladih koji je prošlo kroz program ostalo je raditi u Ini, a prijave za ovogodišnji Growww traju do 29. travnja.

Prihodi Ina Grupe porasli 20 posto, neto dobit skočila na 1,2 mlrd kuna

20.02.2018.

U segmentu rafinerija i marketinga, uključujući trgovinu na malo, ostvaren je, također, bolji financijski rezultat, jer je uspješno iskorišteno pozitivno vanjsko okruženje s višim maržama i povećana ukupna količina prodaje

Tag cloud

 1. 1760 članka imaju tag hrvatska
 2. 1789 članka imaju tag turizam
 3. 1490 članka imaju tag financije
 4. 1158 članka imaju tag izvoz
 5. 757 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 942 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 900 članka imaju tag trgovina
 8. 633 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 767 članka imaju tag investicije
 10. 917 članka imaju tag EU
 11. 831 članka imaju tag industrija
 12. 818 članka imaju tag ict
 13. 803 članka imaju tag svijet
 14. 746 članka imaju tag menadžment
 15. 913 članka imaju tag kriza
 16. 548 članka imaju tag maloprodaja
 17. 514 članka imaju tag marketing
 18. 470 članka imaju tag krediti
 19. 471 članka imaju tag tehnologija
 20. 313 članka imaju tag poticaji
 21. 385 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 385 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 420 članka imaju tag dzs
 25. 391 članka imaju tag obrazovanje
 26. 368 članka imaju tag hnb
 27. 233 članka imaju tag potpore
 28. 337 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 294 članka imaju tag hgk
 30. 308 članka imaju tag agrokor
 31. 281 članka imaju tag osijek
 32. 301 članka imaju tag eu fondovi
 33. 266 članka imaju tag poduzetnici
 34. 336 članka imaju tag energetika
 35. 362 članka imaju tag vlada
 36. 340 članka imaju tag recesija
 37. 295 članka imaju tag hotelijerstvo
 38. 265 članka imaju tag investicija
 39. 280 članka imaju tag rast
 40. 176 članka imaju tag edukacija