Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

25 Kol 2009

Boljim menadžmentom do svjetskih standarda

Izvor: novine.novilist.hr · Autor: Marinko Glavan  

Boljim menadžmentom do svjetskih standarda

Svojim ulaskom u krug zainteresiranih za privatizaciju hrvatske brodogradnje, brođanin Mijo Opačak mnoge je iznenadio, jer je njegova tvrtka »Regulacija«, registrirana u Vukovaru, dosad bila potpuno nepoznata u brodograđevnim krugovima.

Riječ je o tvrtki koja se dosad bavila uglavnom riječnim brodarstvom, transportom te eksploatacijom šljunka i pijeska. Opačak kaže kako su njegove namjere za privatizaciju riječkog brodogradilišta »3. maj« i više nego ozbiljne, jer smatra da brodogradnja ima perspektivu ali pod uvjetom da se poslovanje reorganizira i prilagodi suvremenim zahtjevima tržišta.

Smatra kako, zajedno s partnerom čije ime zasad drži u tajnosti, svojim znanjem i iskustvom u poduzetništvu može postaviti »3. maj« na zdrave noge, unatoč relativnom neiskustvu u brodogradnji, a njegov interes za tu industrijsku granu proizlazi iz dosadašnje djelatnosti, brodarstva.

– Točno je da do sada nisam bio prisutan u brodograđevnoj industriji, ali sam vlasnik riječne flote i do sada sam surađivao s riječnim remontnim brodogradilištima i otuda interes za brodograđevnu industriju. Mijo Opačak je uspješni hrvatski poduzetnik koji je u poduzetničkim vodama preko dvadeset godina, a tvrtka Regulacija je registrirana 1991. godine u mojem stopostotnom vlasništvu i cijelo vrijeme uspješno posluje.

Zašto ste odabrali baš riječki »3. maj«?

– Obilazeći i promatrajući cjelokupnu svjetsku brodogradnju uočio sam velike razlike u poslovanju naših i inozemnih brodogradilišta, te smatram da je i našu brodogradnju moguće učiniti uspješnom. »3. maj« je, prema mojoj procjeni, dodatnim ulaganjima i učinkovitijim i efikasnijim menadžmentom najlakše učiniti uspješnim, zbog duge tradicije u gradnji i ljudskih i materijalnih resursa kojima tvrtka raspolaže.

Planirate li brodogradnju povezati s vašom sadašnjom djaletnošću, ili ćete se u potpunosti preorijentirati na brodograđevnu djalatnost, ukoliko vaša ponuda bude prihvaćena?

– Djelatnosti svojih postojećih tvrtki namjeravam i dalje zadržati. Brodogradnja će biti potpuno neovisna od moga dosadašnjeg poslovanja, a eventualno ako budem proširivao flotu gradit će je moje brodogradilište.

Kakvi su vaši konkretni planovi vezani uz riječko brodogradilište?

– Proizvodni program brodogradnje ostaje isti, ali ćemo pokušati da taj posao radimo profitabilno i prilagoditi se tržišnim uvjetima poslovanja.

U dosadašnjim medijskim istupima rekli ste kako smatrate da Vlada ima svog favorita u utrci za privatizaciju hrvatskih brodogradilišta, možete li biti konkretniji i smatrate li da će vaša ponuda biti unaprijed otpisana?

– Nisam rekao da Vlada ima svoga favorita, nego sam komentirao na osnovu pisanja u tisku da imam ozbiljnog konkurenta i da se teško nositi s nekim tko je zainteresiran za kupnju svih brodogradilišta, ako Vlada odluči da je njen interes prodaja svih brodogradilišta u paketu.

Planirate li, ukoliko pobijedite na natječaju, zadržati isti broj radnika u »3. maju« koliko ih ima u ovom trenutku?

– Pokušat i ću i povećati broj proizvodnih radnika, ali o detaljima kada snimimo stvarno stanje u brodogradilištu.

Rekli ste da hrvatska brodogradnja ima velik potencijal samo treba uvesti reda, na koji način ga namjeravate uvesti?

– Imamo dugu tradiciju gradnje brodova a drugi su uspješniji od nas, što znači da s boljim menadžmentom možemo postići daleko više i dostići svjetske standarde u gradnji.


Komentari članka

Vezani članci

Jedna od tri najvrjednije tvrtke svijeta otkrila: Ovo je ključna vještina budućnosti

11.03.2019.

"Design thinking" je pojam za određenu metodu rješavanja problema, koja nalaže pojedincima da pokušaju “ući u cipele klijenta”, odnosno da se poistovjete s njim kako bi potom stvorili praktična, korisniku bliska rješenja

Radnicima koji dobiju dijete dm daruje 10.000 kuna

26.02.2019.

Za svako novorođeno ili posvojeno dijete dm će odsad svojim djelatnicima davati 10.000 kuna, što predstavlja povećanje od 7.000 kuna u odnosu na dosadašnju potporu u istu svrhu, priopćili su iz te tvrtke

NOVI STRATEŠKI PARTNER GRADIT ĆE BRODOVE, OTPAO NEKRETNINSKI BIZNIS: Uz Brodosplit ozbiljnu ponudu uputio jedino Scenic Group

08.02.2019.

Bulić je naglasio da je nakon odabira Brodosplita, Scienic Group snažno podržao njihov ulazak u strateško partnerstvo. Kazao je kako su prije ulaska u posao odabira novog strateškog partnera napravili analizu svih relevantnih brodogradilišta u regiji, ali

I službeno objavljeno: ZA STRATEŠKOG PARTNERA ULJANIKA ODABRANA BRODOGRAĐEVNA INDUSTRIJA SPLIT

08.02.2019.

Kako stoji u šturoj informaciji, s izabranim strateškim partnerom pristupit će se zaključenju ugovora o uređenju međusobnih prava i obaveza s naglaskom na obvezu strateškog partnera da u suradnji s Uljanikom izradi prihvatljiv i provediv program restruktu

Svaki zaposlenik u Hrvatskoj izostane s posla čak 45 radnih dana

01.02.2019.

Tako primjerice loše komunicirana reorganizacija često uzrokuje masovnu pojavu bolovanja jer radnici bježe u svojevrsnu zonu komfora u kojoj mogu pričekati razvoj situacije.

Tag cloud

 1. 1862 članka imaju tag hrvatska
 2. 1894 članka imaju tag turizam
 3. 1513 članka imaju tag financije
 4. 1202 članka imaju tag izvoz
 5. 814 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 984 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 943 članka imaju tag trgovina
 8. 812 članka imaju tag investicije
 9. 672 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 900 članka imaju tag svijet
 11. 946 članka imaju tag EU
 12. 863 članka imaju tag ict
 13. 844 članka imaju tag industrija
 14. 757 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 492 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 567 članka imaju tag maloprodaja
 18. 535 članka imaju tag marketing
 19. 482 članka imaju tag krediti
 20. 485 članka imaju tag tehnologija
 21. 348 članka imaju tag poticaji
 22. 413 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 249 članka imaju tag potpore
 26. 420 članka imaju tag dzs
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 327 članka imaju tag eu fondovi
 30. 329 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 324 članka imaju tag agrokor
 32. 292 članka imaju tag osijek
 33. 298 članka imaju tag hgk
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 369 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 330 članka imaju tag porezi
 39. 367 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija