Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

16 Srp 2019

Birao ih na elitnim farmama u Francuskoj i sad uzgaja najmesnatije pasmine ovaca!

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Damir Rukovanjski  

Birao ih na elitnim farmama u Francuskoj i sad uzgaja najmesnatije pasmine ovaca!

Saša Horvat i supruga Marija pokazali su da imaju viziju, volje i hrabrosti. Ostali su u malenom selu kod Našica, oboje raditi na obiteljskom imanju i "podizati" troje djece. Vrijednu obitelj iz Klokočevaca, koja se odlučila uzgajati ovce pasmine Ile de France, prepoznala je i Osječko-baranjska županija.

"Od Županije sam na natječaju dobio 20 tisuća kuna gdje su 70 posto nepovratna sredstva i od tih sredstava sam realizirao sistem napajanja, pumpu, pojilice i slično, te kupio jednog električnog pastira marke De Laval. Drago mi je da županija kao i država potiču mlade ljude u poljoprivrednoj proizvodnji. Koristimo i druge mjere kao što su analiza tla, subvenciju osiguranja i slično. Valja istaknuti da treba jako malo papira i realizacija ide jako brzo. To je jako dobro. Za mladog čovjeka je to veliki poticaj. Savjetovao bi sve poljoprivrednike da se prijavljuju na natječaje. Nije više ni administracija velika. U dva dana smo sve riješili. I normalno mora se raditi po propisima i sve ide onda svojim putem", rekao je Saša pokazujući nam kupljenu opremu.

Ovce pasu na unajmljenom pašnjaku od 20 ha
Kako dodaje, imaju unajmljen pašnjak od 20 hektara od nekadašnje Agencije za raspolaganje državnim zemljištem: "Ogradio sam ga jer je problem čuvanje. Imamo ispaše cijelu godinu. Sada je na pašnjaku 80 ovaca iz domaćeg uzgoja, ove naše križane ovce i polako održavaju pašnjak. Za sada je u kompletu, ali u planu je da bude u pregonima jer je bolje gospodarenje pašnjakom. Ima dobrih trava, ali i loših. To je bio i prije pašnjak, seoski, ali zapušten jer u selu nije više bilo stoke. Okrčili smo ga, sredili i priveli kulturi i plaćamo godišnji zakup agenciji. On je u ekološkoj proizvodnji. Komplet moja proizvodnja i stočarska i pašnjak i voćnjak su u ekološkoj proizvodnji. Imamo i četiri hektara lješnjaka, šest hektara lucerne, ljulja, djetelinsko travnih smjesa... Tako da je i hranidba kompletna ekološka. Dobijemo i poticaj za ekološku proizvodnju, ali za ovce ne. Ima dosta zaštitnih sredstava koja su dostupna i smiju se upotrebljavati u eko proizvodnji tako da uspijevamo izaći na kraj i s bolestima".

Ovčarstvom se sa Sašom bavi i njegov kolega Nenad Kuzmanović tako da možemo reći da zajednički dijele rizik. Ile de France je najmesnatija pasmina na svijetu. Ovnovi teže oko 160 kilograma, a šilježice su od 80 do 100 kilograma kada su za rasplod. Nakon godinu dana starosti idu u priplod. Birali su rasplodni materijal i ženski podmladak koji će s 50-tak do 60 kilograma ići dalje za rasplod. I ovnići također. No, nešto će biti i za meso. U Hrvatskoj zasad nije prepoznato to tržište, ali imali su kontakt iz Srbije, Mađarske, Bosne i tamo već imaju kupce, priča Saša, jer, ne mogu svi biti za rasplod. Cijena ženskog janjeta za rasplod u Mađarskoj, Srbiji i okolnim zemljama prodaju se po cijeni 300 eura po komadu. Tada je janje staro od tri do šest mjeseci, a što je starije, postiže bolju cijenu, dok muško rasplodno grlo u starosti od godinu dana stoji od 500 do tisuću eura. Stado su kupili uz pomoć sredstava iz Programa ruralnog razvoja odnosno kroz tip operacije 6.1.1. i za 50 tisuća eura nepovratnih sredstava. Ovce su ih koštale 40 tisuća eura.

Nedostatak zemljišta za zimsku hranidbu
"Kolega i ja smo ih birali jesenas u Francuskoj. Obišli smo elitnih pet, šest farmi, ostavili kapare, i u veljači na sajmu smo birali. One će se hraniti na 20 hektara pašnjaka, a i sami proizvodimo sijeno te će dobivati i nešto zrnaste hrane koje ćemo ipak morati dokupiti. To je prvenstveno za zimsku hranidbu. Sada jedu sijeno i pašu. Krajem listopada u pravilu prestaje paša, ali i dalje budu na prostoru gdje mogu hodati", kaže naš domaćin obilazeći s nama ovce i doista impozantne ovnove koji su za sada odvojeni od ženki.

Imaju nešto svoje zemlje za proizvodnju zobi, tritikalea, ječma, ali dio će se morati kupiti, kako su već rekli, zbog zimske hranidbe. No, zadivljeni smo i novim objektom, za naše prilike malo neobičan, jer je montažni.

"Nisam stigao raditi zidani i čvrsti objekt. To je montažni objekt prekriven folijama koji su se na nekim farmama dobro pokazali i traju već dvadesetak godina. Podigla ih je jedna tvrtka iz Kučanaca i to za svega nekoliko dana. Lijep je i efikasan objekt i prilično je jeftin. To sam podigao ipak vlastitim sredstvima", priča Saša Horvat koji s obitelji ima i devet hektara oblačinske višnje, a koja sazrijeva većinom u isto vrijeme.

"Malo bude problem s branjem, a upravo smo je obrali, i to u tjedan dana. Zadovoljni smo kvalitetom i berbom. Cijena je između 2,5 do tri kune za kilogram, a mi smo dugogodišnji kooperanti i plaćaju nam na dvije do tri rate čime smo zadovoljni. Imamo i tri do četiri prskanja zaštitnim sredstvima i još jednom protiv crva i muhe", dodaje Saša.


Komentari članka

Vezani članci

Danijela Blaić: Malo su nas čudno gledali kad smo ulagali u ovce i sir, ali trud se isplatio

05.02.2020.

Posla ima jako puno, ali ako ste uporni i imate složnu ekipu oko sebe, prije svega potporu obitelji, onda se i lakše nosite s poslom, kaže Šibenčanka Danijela Blaić, vlasnica obrta za ekološku proizvodnju Stone i dobitnica priznanja Suncokret ruralnog tur

Shumska farma Nikole Borića: Svinje preruju zemlju, kokoši zagrnu sjeme, pčele opraše

17.01.2020.

Smatram da bi svatko od nas s vremena na vrijeme trebao 'preokrenuti život naglavačke'. Volim učiti nove stvari i ne razumijem baš ljude koji ne razumiju mene, smije se pokretač Shumske farme Nikola Borić.

Zdena Ramljak vlasnik je najboljeg grla ličke pramenke

14.10.2019.

Zdena Ramljak sa svojom obitelji na području Korenice uzgaja oko 1.000 ovaca i 100 krava. Svoje proizvode plasira u Dalmaciju, a šampionsko je grlo, osim na manifestaciji "Jesen u Lici", imao i na Bjelovarskom sajmu.

Imamo ekološke površine, ali gdje su ekoproizvodi?

30.09.2019.

U Hrvatskoj smo - zvuči nevjerojatno - ali čak udeseterostručili površine pod ekološkom proizvodnjom. Što zbog većih potpora, što većeg interesa pravih ekopoljoprivrednika, ali statistika bilježi čak 100 tisuća ekoloških hektara u Hrvatskoj.

Dva Slavonca počela uzgajati najmesnatiju pasminu ovaca na svijetu

16.08.2019.

U Hrvatskoj se počela uzgajati i najmesnatija pasmina ovaca na svijetu Ille de France čiji ovnovi dosežu i 160 kilograma. Kako bi došli do vrhunske genetike, dva mlada slavonska poljoprivrednika po ovce i ovnove "potegnuli" su sve do okolice Pariza i odab

Tag cloud

 1. 1982 članka imaju tag hrvatska
 2. 2015 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1280 članka imaju tag izvoz
 5. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1035 članka imaju tag svijet
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1025 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 982 članka imaju tag EU
 13. 679 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 14. 879 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 927 članka imaju tag kriza
 17. 598 članka imaju tag maloprodaja
 18. 560 članka imaju tag marketing
 19. 389 članka imaju tag poticaji
 20. 498 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 273 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 359 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 427 članka imaju tag dzs
 30. 313 članka imaju tag osijek
 31. 383 članka imaju tag hnb
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 286 članka imaju tag opg
 39. 386 članka imaju tag BDP
 40. 343 članka imaju tag recesija