Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

12 Svi 2017

Bili su perjanica hrvatskog izdavaštva, otkrivamo kada je i zašto pošlo po zlu

Izvor: www.tportal.hr · Autor: Luka Filipović  

Bili su perjanica hrvatskog izdavaštva, otkrivamo kada je i zašto pošlo po zlu

Kad je u proljeće 2014. stvoren najveći knjižarski lanac u Hrvatskoj, tvrtka APM, njegovi tvorci – izdavačke kuće Algoritam, Profil i Mozaik knjiga – bili su uvjereni kako je to spasonosna formula za cijelu knjižarsku industriju. Danas isti taj APM, odnosno njegov sljedbenik Algoritam MK, prijeti da u ponor povuče cijelu branšu

Procjene su da Algoritam MK ukupno duguje gotovo 30 milijuna kuna, uglavnom izdavačima. Zbog problema s likvidnošću nije kreditno sposoban te mu banke ne žele dati nove kredite za podmirivanje dugovanja. Vjerovnici su pustili zadužnice, račun tvrtke je blokiran i Algoritam MK se nalazi pred stečajem.

Njegovim eventualnim gašenjem nestala bi najveća knjižarska mreža s 30-ak trgovina, što bi bilo pogubno za izdavačke kuće koje ionako posljednjih sedam, osam godina zbog pada prodaje jedva preživljavaju.

Većinski vlasnik Algoritma MK je nakladnička kuća Algoritam, dok Mozaik knjiga ima manjinski udio. Profil je iz zajedničke tvrtke izišao prošle godine i tada je dobila današnje ime.

Većina aktera upire prstom u Nevena Antičevića, vlasnika Algoritma, kao glavnog krivca za nastalu situaciju.

'Uspjeh kvari ljude! Užive se kako su veliki menadžeri i da znaju odgovoriti na sve izazove tržišta. Dopuštaju sebi nesavjesno poslovanje i bahaćenja', istaknuo nam je naš sugovornik, bivši dugogodišnji visoko pozicionirani zaposlenik Algoritma.

Naglašava kako je Algoritam od svog osnutka bio iznimno tržišno orijentiran. Antičević je registrirao tvrtku 1990. godine s još šestoricom partnera. Prije toga je u vrijeme bivše Jugoslavije radio kao nakladnik i urednik u zagrebačkoj Mladosti.

Antičević se fokusirao na strane knjige i prijevode i na tome je izgradio brend. Imao je nekoliko megahitova poput Gospodara prstenova, Harryja Pottera ili zadnje uspješnice, ciklusa Sumrak saga. Jedan je od prvih koji je prepoznao potencijal videoigara koje su mu jedno vrijeme donosile veliki dio profita.

Od 2000. do 2004. bilo je najuspješnije vrijeme za nakladnike. Industrija je imala godišnji rast od čak 30 posto, a Algoritam je bio predvodnik tog trenda.

Ulaskom novinskih nakladnika na tržište (prodaja knjiga na kioscima) ruše se cijene. Za razliku od ostalih izdavača, Algoritam je to manje – više prošao neokrznut.

Prvi udarac je doživio kad je izgubio distribuciju udžbenika za učenje stranih jezika Oxford press, priča naš sugovornik. Zatim je počela padati prodaja videoigara. Na sve se to nadovezala gospodarska kriza koja je Hrvatsku punom silinom udarila 2008. godine.

'Sve do 2009. promet Algoritmu je rastao, nakon toga slijedi pad. Antičević nije dobro reagirao na krizu. Umjesto da povuče ručnu, nastavio je sa širenjem. Još je više intenzivirao djelatnost i želio je zapasati što veći dio tržišta. Nije htio smanjivati prodajnu mrežu i zatvarati neprofitabilne trgovine u manjim gradovima. Još je ulazio u šoping centre vežući se višegodišnjim ugovorima uz skupu najamninu. Troškovi su sve više rasli, promet je padao i krenula su zaduženja. Išao je kredit na kredit', ispričao nam je naš sugovornik.

U istim problemima bili su i drugi veliki nakladnici. Zbog toga su 2012. Profil i Mozaik knjiga odlučili spojiti svoju prodajnu mrežu u posebnu tvrtku nadajući se uštedama i rastu prodaje.

'Vjerovali su da od dva invalida mogu napraviti jednog zdravog. Međutim, već nakon prve godine dubioze su im porasle za nekoliko milijuna kuna. Sve je to znao i Antičević. Zbog toga mi je i dan danas nedokučivo zašto je odlučio ući u tu priču kad je bilo jasno da taj eksperiment ne uspijeva. Valjda je panično tražio neko rješenje. Mislio je da će na temelju dnevnog prometa uspjeti servisirati dobavljače i tako kupiti vrijeme da nešto smisli i trendovi se promjene', misli bivši djelatnik.

Antičević se Profilu i Mozaik knjizi pridružio 2014. godine kad je nastao knjižarski lanac nespretnog imena Algoritam-Profil-Mozaik (APM). Međutim, već iduće godine nakladnik Algoritam je završio u predstečajnoj nagodbi zbog dugova od oko 40 milijuna kuna.

Antičević je tad objašnjavao kako su dugovi nastali zbog previsokih cijena najamnina koje su plaćali za knjižare.

Predstečaj je završio u proljeće prošle godine tako što se Algoritmu opisala otprilike polovica duga, dok će ostatak od 20 milijuna kuna vjerovnicima isplaćivati idućih sedam godina. Samo nekoliko mjeseci nakon toga, Profil je izišao iz APM-a koji se preimenovao u sadašnji Algoritam MK.

'Pogubno je što su nakladnici ujedno i vlasnici knjižara. Izdavači u izlozima favoriziraju svoje naslove, bez obzira na njihovu kvalitetu i čitanost. To nisu ozbiljne knjižare već saloni nakladnika', ističe naš sugovornik. Izgledno rješenje za nastalu situaciju je da najveći vjerovnici Algoritma MK preuzmu najprofitabilnije knjižare i s prihodom od prodaje knjiga pokriju svoje dugove.

'Ne treba spašavati Antičevića i izdavača Algoritam, već književni lanac i 260 radnih mjesta. Nakladnici su na koljenima. Gašenjem Algoritma MK neće imati gdje prodavati knjige. Bojim se kako će od knjižara ostati samo one u velikim gradovima. U manjim sredinama u te prostore će ući neke druge djelatnosti', uvjeren je naš sugovornik.

Kad se pogleda financijska slika Algoritma MK, jasno da je ta tvrtka na korak od propasti. Temeljni kapital su pojeli višegodišnji gubici i on je, prema izvješću iz 2015., u minusu 8,3 milijuna kuna, dok su ukupna dugovanja te godine bila veća oko 45 milijuna kuna.


Komentari članka

Vezani članci

Budućnost izdavaštva: Digitalni tisak omogućuje proizvodnju knjige na zahtjev

12.06.2017.

Uočavajući rastuće trendove upotrebe mobilnih tehnologija kao i sve veće dostupnosti širokopojasnog interneta, još prije nekoliko godina odlučili smo prihvatiti nove poslovne mogućnosti koje te tehnologije donose te razviti e-knjigu iz naše naklade kao i

Neke od najvećih Algoritmovih knjižara zatvorile vrata

11.05.2017.

Sve je počelo u petak kada je jedan vjerovnik Algoritma MK pustio zadužnicu na naplatu i blokirao račun možda i najvećeg knjižarskog lanca u državi

Nakon najdublje krize u 25 godina postojanja, Algoritam spreman za nove izazove

07.12.2015.

Kriza koja je 2015. zahvatila Algoritam bila je najdublja u 2,5 desetljeća povijesti tvrtke i posljedica je najteže gospodarske ...

Izdavačke kuće u 2013. izgubile 114 milijuna kuna

14.08.2014.

Broj zaposlenih kod izdavača u 2013. rastao je tek 0,3 posto, dok su rashodi smanjeni no još uvijek premašuju ...

Algoritam, Profil i Mozaik ujedinjuju svoju maloprodajnu mrežu

07.04.2014.

Algoritam, Profil i Mozaik ujedinili su svoja prodajna mjesta, te će od 1. svibnja poslovati pod novim imenom Algoritam-Profil- ...

Tag cloud

 1. 1702 članka imaju tag hrvatska
 2. 1731 članka imaju tag turizam
 3. 1477 članka imaju tag financije
 4. 1122 članka imaju tag izvoz
 5. 716 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 910 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 621 članka imaju tag poduzetništvo
 8. 871 članka imaju tag trgovina
 9. 714 članka imaju tag investicije
 10. 889 članka imaju tag EU
 11. 817 članka imaju tag industrija
 12. 798 članka imaju tag ict
 13. 734 članka imaju tag menadžment
 14. 739 članka imaju tag svijet
 15. 908 članka imaju tag kriza
 16. 533 članka imaju tag maloprodaja
 17. 502 članka imaju tag marketing
 18. 465 članka imaju tag krediti
 19. 451 članka imaju tag tehnologija
 20. 289 članka imaju tag poticaji
 21. 438 članka imaju tag banke
 22. 380 članka imaju tag prehrambena industrija
 23. 418 članka imaju tag dzs
 24. 382 članka imaju tag obrazovanje
 25. 366 članka imaju tag hnb
 26. 334 članka imaju tag gospodarstvo
 27. 323 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 28. 215 članka imaju tag potpore
 29. 293 članka imaju tag hgk
 30. 266 članka imaju tag poduzetnici
 31. 273 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag energetika
 33. 292 članka imaju tag agrokor
 34. 339 članka imaju tag recesija
 35. 356 članka imaju tag vlada
 36. 279 članka imaju tag eu fondovi
 37. 264 članka imaju tag investicija
 38. 276 članka imaju tag rast
 39. 266 članka imaju tag hotelijerstvo
 40. 174 članka imaju tag edukacija