Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

03 Srp 2013

Banke trebaju očistiti svoje tavane

Izvor: liderpress.hr · Autor: Lider/Hina  

Banke trebaju očistiti svoje tavane

Danas klijenti postaju sve zahtjevniji te inzistiraju na što većoj transparentnosti i jednostavnosti ponude, a regulacija bankarskog sustava postaje sve dinamičnija, smatra Toma Ćukić, menadžer u A.T. Kearneyu za SEE regiju.

Konzultanti ove kuće su u globalnoj studiji pod nazivom Smanjenje kompleksnosti u bankarstvu: Jednostavno uvijek pobjeđuje utvrdili da bi samo pojednostavljivanje portfelja proizvoda i usluga i bolji fokus banaka na ponudu prilagođenu potrebama klijenata rezultirali smanjenjem udjela troškova u prihodima banaka za čak 25 posto (vidi Sliku 1), što bi podiglo profitabilnost banaka.

Velik broj proizvoda i usluga u ponudi rezultira visokim troškovima na svim razinama sustava banke, a posebno u mreži poslovnica (front office) gdje je potreban velik broj zaposlenika koji najveći dio svog radnog vremena troše na puko objašnjavanje proizvoda u ponudi klijentima. Tako čak 75 posto ukupnih troškova obrade otpada upravo na rad u poslovnicama. No, i drugi dijelovi sustava koji se moraju baviti održavanjem velikog broja proizvoda (middle i back office) generiraju nepotrebno visoke troškove. Takav proizvodni miks znatno opterećuje i bankarske IT sustave”, izjavio je Ćukić.

Prema njegovim riječima, nije neobično da banka u svom portfelju ima i više od 500 različitih proizvoda i usluga, od čega dvije trećine otpada na zastarjele proizvode i usluge koji se ne prodaju niti ne generiraju nove prihode.

-Prekompleksan portfelj ne utječe samo na troškove. On dovodi i do smanjenja potencijalnih prihoda od novih proizvoda i usluga koje banka uvodi. Naime, kada klijent ne može jasno razabrati što točno određeni proizvod čini skupljim od onog drugog, banke često pribjegavaju najjednostavnijem rješenju kako bi novi proizvod zaživio na tržištu - davanju popusta. Iako se popusti na nove proizvode često vežu za neko određeno razdoblje, nakon isteka tog razdoblja banke u većini slučajeva u strahu od gubitka klijenta ipak odustaju od podizanja cijene-dodaje Ćukić.

Takav način formiranja ponude fokusiran je na proizvode, a ne na klijente i njihove potrebe, uz veće troškove i gubitak prihoda, dovodi i do gubitka strpljenja klijenata jer u kompleksnoj ponudi proizvoda ne mogu razabrati transparentnu, jasnu i usporedivu ponudu kako žele. Ćukić upozorava i da disperzirana i neujednačena ponuda negativno utječe i na efikasnost sustava upravljanja rizikom.

U A.T. Kearneyevoj studiji se bankama preporučuje pojednostavljivanje ponude koja vodi većoj profitabilnosti u tri koraka:

1. Banke trebaju 'očistiti svoje tavane'
U A.T. Kearneyu prekompleksni portfelj proizvoda i usluga u ponudi banaka doživljavaju kao pretrpan tavan kuće koji treba raščistiti. Pod tim podrazumijevaju pokretanje detaljne analize svih proizvoda i usluga u ponudi u svjetlu broja korisnika, prihoda i troškova koje generiraju. Rezultati te analize će pokazati što treba ostati u ponudi, a što se može jednostavno izbrisati. Prema nalazima A.T. Kearneya, ovim načinom se može portfelj proizvoda i usluga smanjiti i za više od 30 posto.

2. Bankarske proizvode kreirati modularno kao automobile
U A.T. Kearneyu bankarima preporučuju preuzimanje modularnog dizajna proizvoda, uobičajenog u automobilskoj industriji. Naime, različita vozila se rade na istoj platformi, no različitim kombinacijama dijelova i razinom opreme proizvođači zadovoljavaju različite želje svojih kupaca. Kao primjer preslikavanja takvog načina formiranja proizvoda i usluga u bankarski sustav u A.T. Kearneyu navode primjer američke banke Union Bank koja je potpuno prepustila svojim klijentima izbor usluga koje žele vezati uz svoj tekući račun i koje imaju potrebu plaćati. Takav način pristupa podrazumijeva ujednačavanje osnovnih elemenata svih proizvoda, poput definiranja cjenovnih algoritama i osnovnih i dodatnih modula koji se nude klijentima. Samo standardizacijom cjenovne politike u proizvodnom portfelju banke mogu povećati svoje prihode od 5 do čak 15 posto, izračunali su u A.T. Kearneyu.

3. Bankarske proizvode podrediti željama i potrebama korisnika
Podređivanje proizvoda željama i potrebama korisnika podrazumijeva kreiranje proizvoda iz perspektive klijenta, a osnovna ideja je da se neke osnovne usluge poput vođenja tekućih računa i kreditnih kartica ponude besplatno, a onda više naplate posebne usluge skrojene prema specifičnim potrebama klijenata poput hipotekarnih kredita ili upravljanja financijskom imovinom. U A.T. Kearneyu smatraju da bi se bankari u prodaji složenijih proizvoda i kombinacija različitih proizvoda trebali ugledati u praksu tvrtke Amazon koja prednjači u sposobnosti predviđanja budućih želja svojih klijenata i ciljanoj ponudi upravo proizvoda koji bi klijentima mogli biti interesantni. U A.T. Kearneyu naglašavaju da danas klijenti odluke o korištenju određene usluge donose znatno prije dolaska u poslovnicu i razgovora s osobnim bankarom (vidi Sliku 2), pa je nužno proizvode i usluge za koje se procjeni da bi mogle biti najzanimljivije klijentima nuditi pojedinačno, kroz više kanala. Kako i u ponudi svih ostalih proizvoda i usluga, i u bankarskom biznisu su sve veće korištenje interneta i socijalnih mreža kao izvora informacija dovele do promjena u ponašanju klijenata. Pojedinačni pristup je tu ključan jer različite dobne i socijalne skupine klijenata imaju različite preferencije ne samo oko ponude određenih proizvoda, već i oko cijena koje su za njih spremne izdvojiti.


Komentari članka

Vezani članci

Besplatno ih dijele građanima: Pokušavaju spasiti turizam podjelom vaučera

19.05.2020.

U Sloveniji je najavljeno da bi svaki punoljetni državljanin trebao dobiti 200 eura vaučera za korištenje usluga slovenskih turističkih ponuđača, što je ukupno oko 300 mil. eura .

Poljska grupacija R22 preuzela vodeću hrvatsku hosting tvrtku Avalon

19.07.2019.

Nakon višemjesečnih pregovora vodeći hrvatski hosting provider Avalon prodan je R22 Grupi iz Poljske. Cijelu transakciju pratilo je društvo Grubišić & Partneri. Ovu ekskluzivnu vijest potvrdio je direktor i suvlasnik Damir Mujić.

Loše izvješće MMF-a za Hrvatsku i regiju, predviđa se snažan pad radne snage

16.07.2019.

Smanjenje broja radne snage u sljedeća tri desetljeća moglo bi biti još snažnije te dosegnuti 25 posto, a Zhang napominje da to znači da će radna populacija morati podržavati više nego dvostruko veći broj starijih osoba nego što to trenutno čini.

Evo zašto Tele2 odlazi iz Hrvatske

04.06.2019.

United grupa, najveći regionalni konkurent DT-a i A1 Telekoma Austria probio se u Hrvatsku preuzimanjem teleoperatera.

Od smilja odustalo više od 90 posto malih proizvođača

03.04.2019.

Oni koji su napustili smilje okreću se drugim kulturama koje tradicionalno uspijevaju u Hercegovini, kao što su masline i vinova loza.

Tag cloud

 1. 2023 članka imaju tag hrvatska
 2. 2084 članka imaju tag turizam
 3. 1575 članka imaju tag financije
 4. 1299 članka imaju tag izvoz
 5. 1082 članka imaju tag svijet
 6. 871 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1018 članka imaju tag trgovina
 8. 1049 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 725 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 863 članka imaju tag investicije
 11. 952 članka imaju tag ict
 12. 1005 članka imaju tag EU
 13. 698 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 791 članka imaju tag menadžment
 16. 934 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 399 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 283 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 408 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 386 članka imaju tag porezi
 28. 362 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 254 članka imaju tag koronavirus
 30. 386 članka imaju tag hnb
 31. 439 članka imaju tag banke
 32. 314 članka imaju tag osijek
 33. 427 članka imaju tag dzs
 34. 313 članka imaju tag opg
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 387 članka imaju tag vlada
 37. 304 članka imaju tag hgk
 38. 348 članka imaju tag energetika
 39. 396 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici