Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

02 Velj 2017

Bankama oprost, dužnicima kazna: zašto vjerovnici i korisnici (otpisanih) kredita nisu jednaki pred zakonom?

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr · Autor: Saša Ljubičić  

Bankama oprost, dužnicima kazna: zašto vjerovnici i korisnici (otpisanih) kredita nisu jednaki pred zakonom?

Bankare je usrećila porezna reforma. Nenaplaćena potraživanja, a u pitanju su loši krediti pravnim i fizičkim osobama - od početka godine tretiraju se kao porezni odbitak, a takva im je mogućnost - podsjećamo - dana i lani kod prebacivanja kredita iz "švicarskih" u eurske.

Zločesti će reći da se tako država i banke dogovoraju ispod stola na račun poreznih obveznika; jer prvo su političari spasili dužnike u francima radi glasova, a sada to bankama kompenziraju manjim porezima, da bi na koncu i jedno i drugo platili oni koji nisu ni bankari ni dužnici - a to su ostali porezni obveznici.

Pojednostavnjeno, šteta koju su imale banke zbog loših plasmana kredita bankrotiranim građanima i tvrtkama, anulira se preko leđa građana. Istovremeno, dok se bankama oprašta porez jer su loše procijenile komu prodaju novac, jer novac je, podsjećamo - roba - dužnici i dalje ostaju žigosani kao takvi.

Nenamjenski krediti

- Gledajte, Vlada je poreznom reformom dala mogućnost bankama da pokriju štetu kad su u pitanju nenaplativa ili djelomično naplativa potraživanja, tako da im je omogućila da im se u visini tih dugovanja koja neće namiriti, oprosti porez. Tako prakitčki za banke nema štete iako je poslovni rizik u prirodi njihova posla. S druge strane, banke ne obavještavaju klijente da na račun njihova duga, koji su otpisale kao nenaplativ ili djelomično naplativ, nisu platile porez na dobit, točnije, da im je osnovica za plaćanje tog poreza umanjena. Uglavnom vam je tu riječ o nenamjenskim kreditima do deset tisuća eura za koje ne postoje instrumenti osiguranja, poput jamaca ili hipoteke, jer ih u protivnom ne bi mogli lako ni plasirati, pa na njima iz tih razloga najčešće i gube - kaže Iskra Maras, pravna savjetnica Udruge "Potrošač" iz Splita, i upozorava tako na pravnu nejednakost pred državom kad su u pitanju vjerovnici i dužnici.

- Na temelju tog lošeg plasmana banka je dobila oprost od države kad je u pitanju plaćanje poreza na dobit, pa ispada da ne snosi više nikakvu štetu, a dužnik se i dalje vodi u Hrvatskom registru kreditnih obveznika kao netko tko nije vratio kredit i kao takav ne može podignuti drugi. Ako u međuvremenu taj dužnik stane na svoje noge, na primjer, pronađe posao koji je bio izgubio i zbog kojeg nije mogao plaćati rate kredita, pitam vas zašto on ne bi opet dobio priliku da podigne, recimo, novi kredit, a banci je oprošteno što je napravila loš posao? - veli Iskra Maras.

Što kažu u HNB-u

Evo što na sve to kažu iz Hrvatske narodne banke u odgovoru koji potpisuje Alemka Lisinski.

- Hrvatska narodna banka ističe da ne postoji zakonska obveza kreditnih institucija da obavijeste dužnike da su njihovi krediti otpisani. S tim u vezi, smatramo potrebnim ukazati kako se kod otpisa potraživanja kreditne institucije u pravilu radi o različitoj knjigovodstvenoj evidenciji u knjigama te kreditne institucije i kao takva se ne može poistovjetiti s oprostom duga. Naime, kreditne institucije, neovisno o tome što su donijele odluku o otpisu pojedinog potraživanja, mogu i dalje nastaviti poduzimati aktivnosti vezane uz naplatu takvih potraživanja. Isto tako, a imajući u vidu da se podaci o otvorenim novčanim obvezama koje su u tijeku otplate u Hrvatskom registru obveza po kreditima (HROK) prikazuju cijelo vrijeme otplate, a podaci o zatvorenim novčanim obvezama brišu se u cijelosti istekom četiri godine od godine u kojoj je novčana obveza podmirena, ne postoji obveza brisanja novčane obveze u HROK-u u trenutku otpisa djelomično nadoknadivih ili potpuno nenadoknadivih plasmana.

Jednokratna mjera

Do sada bankari nisu bili skloni otpisu potraživanja jer su im se otpisi priznavali kao porezno priznati rashod jedino onda kad bi pokrenuli sudske ili ovršne postupke protiv dužnika, a sad će im to odmah biti moguće na način da će moći postići nagodbu s dužnikom o smanjenu ili otpisu duga i za pretrpljeni gubitak umanjiti osnovicu na temelju koje plaćaju porez na dobit. Jedino što ih u ovom trenutku muči jest da je ova mjera ministra financija Zdravka Marića jednokratna, odnosno odnosi se samo na loše kredite plasirane do 31. 12. 2015. koji još nisu otpisani.


Komentari članka

Vezani članci

Hrvatkova banka skriva tajnu o kreditima Todoriću

22.08.2017.

Scenarij podsjeća na onaj s fondovima za gospodarsku suradnju. I tamo je Agrokor zajedno s mirovincima koji upravljaju našim novcem investirao manji iznos, a potom bi fond uz obilat dodatak državnog novca financirao Agrokorove projekte

Špekulira se da će ECB početi s ukidanjem velikih monetarnih poticaja, euro odmah porastao

20.08.2017.

Tržišta su poljuljali i teroristički napadi naoružane ekstremističke skupine ISIL u Španjolskoj, potaknuvši trgovce da potraže zaklon za kapital u imovini koju smatraju sigurnom

HNB BRANI TEČAJ KUNE Kupili 126 milijuna eura

18.08.2017.

To je četvrta ovogodišnja intervencija središnje banke, a ponovno je riječ o otkupu eura od banaka čime HNB nastoji ublažiti aprecijacijske pritiske na kunu.

Vodeće hrvatske kompanije počastile su vlasnike većim isplatama dobiti

02.08.2017.

Rekordan iznos izdvojila je Zaba koja je nakon lanjskog posta gotovo svih 1,7 mlrd. kuna dobiti odlučila isplatiti

Što se događa s tečajem CHF?

01.08.2017.

Švicarski franak, kao i američki dolar i zlato, ima status sigurnog utočišta u nesigurnim vremenima.

Tag cloud

 1. 1643 članka imaju tag hrvatska
 2. 1676 članka imaju tag turizam
 3. 1458 članka imaju tag financije
 4. 1085 članka imaju tag izvoz
 5. 688 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 888 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 856 članka imaju tag trgovina
 8. 603 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 875 članka imaju tag EU
 10. 682 članka imaju tag investicije
 11. 808 članka imaju tag industrija
 12. 778 članka imaju tag ict
 13. 727 članka imaju tag menadžment
 14. 906 članka imaju tag kriza
 15. 698 članka imaju tag svijet
 16. 528 članka imaju tag maloprodaja
 17. 494 članka imaju tag marketing
 18. 459 članka imaju tag krediti
 19. 444 članka imaju tag tehnologija
 20. 281 članka imaju tag poticaji
 21. 438 članka imaju tag banke
 22. 414 članka imaju tag dzs
 23. 364 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 364 članka imaju tag hnb
 25. 377 članka imaju tag obrazovanje
 26. 330 članka imaju tag gospodarstvo
 27. 214 članka imaju tag potpore
 28. 290 članka imaju tag hgk
 29. 266 članka imaju tag poduzetnici
 30. 286 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 31. 328 članka imaju tag energetika
 32. 267 članka imaju tag osijek
 33. 339 članka imaju tag recesija
 34. 353 članka imaju tag vlada
 35. 264 članka imaju tag investicija
 36. 263 članka imaju tag eu fondovi
 37. 260 članka imaju tag agrokor
 38. 272 članka imaju tag rast
 39. 174 članka imaju tag edukacija
 40. 231 članka imaju tag proizvodnja