Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

23 Sij 2022

Auto Benussi ulazi u ekonomiju dijeljenja - testira aplikaciju za car sharing i car floating

Izvor: lider.media · Autor: Aleksandar Tešić  

Auto Benussi ulazi u ekonomiju dijeljenja - testira aplikaciju za car sharing i car floating

Iako je zbog lošije turističke sezone tvrtka Auto Benussi u 2020. znatno smanjila prihode u odnosu na 2019. godinu, sa gotovo 459 na 342 milijuna kuna, bila je prihodovno najjača tvrtka pulskoga gospodarstva. Govori taj statistički podatak o tome da su mnogi sektori u Istri ako ne sasvim ovisni o turizmu a ono barem na njega solidno naslonjeni, ali i pokazuje relativnu slabost pulskoga gospodarstva nakon propasti Uljanika, u kojoj se trgovac novim i rabljenim vozilima prihodima nameće kao jedan od važnijih igrača poslovne scene.

Obiteljska tvrtka Auto Bennusi krenula se 2005. godine razvijati iz Pule, a danas joj je u tom najvećem istarskom gradu sjedište i dio menadžmenta. Vlasnik i direktor Daniel Benussi, međutim, ima ured u Zagrebu i premda se i dalje smatra dijelom istarskog i pulskoga gospodarstva, kaže da su u poslovnom smislu nadrasli Istarsku županiju i da nisu više samo pulska i istarska tvrtka.

- Istra je prelijepo mjesto za život, ali u poslovnom svijetu je vrlo ograničena u smislu rasta i razvoja. Shvatili smo da nam je tržište u Istri premalo i odlučili smo se proširiti na teritorij cijele Hrvatske. Pritom u segmentu prodaje vozila mislim najviše na Zagreb dok u rent-a-car segmentu imamo ukupno 14 poslovnica u cijeloj Hrvatskoj te po dvije u Sloveniji i Srbiji. Moramo reći da smo i ostvarenim rezultatima nadišli Istarsku županiju odnosno da izvan Istre ostvarujemo oko 60 posto ukupnih prihoda. Bavimo se prodajom i novih i rabljenih automobila, zastupnici smo niza brendova, a poslujemo i u segmentu iznajmljivanja automobila. Prodaja i servisiranje automobila čini nam oko 75 posto prihoda, dok segment najma donosi oko 25 posto ukupnih prihoda – uvodi nas u priču direktor Daniel Benussi.

Upitan o razmjerima utjecaja istarskog turizma na poslovanje tvrtke kojoj je na čelu, Benussi odgovara da je u Istri turizam sve i da kada podbaci turistička sezona, podbaci i prodaja automobila. – Iako ne prodajemo automobile turistima, o turizmu je u Istri ovisan prihod gotovo svih kompanija ali i pojedinaca. Ako se ne dogodi sezona ili sezona bude slabija kao što je bila 2020. godine, istarsko gospodarstvo kašlje. Mi smo 2020. u Istri imali manju prodaju, ali i manje prihode u segmentu rent-a-cara koje smo uspjeli nadomjestiti dužim korporativnim najmovima od mjesec dana do tri godine – govori prvi čovjek Auto Benussija i prognozira da će u idućih pet do deset godina većina ljudi u Puli, do jučer industrijskom a prekjučer i vojnom gradu koji danas živi tranziciju prema turizmu, živjeti od turizma.

Razvoj svoje tvrtke koja danas u boljim turističkim sezonama zapošljava do dvjestotinjak ljudi, a izvan sezona nešto manje, Benussi vidi u ekonomiji dijeljenja pa će u tom poslovnom konceptu budućnosti koji na mala vrata ulazi i u Hrvatsku, tražiti svoje mjesto pod tržišnim suncem.

– Mislimo da će se u budućnosti vozila više iznajmljivati nego kupovati. Ne mislim pritom da će svatko htjeti unajmiti vozilo umjesto da ga posjeduje ali kompanije sigurno hoće a i fizičke osobe u urbanim dijelovima države. Kada govorim o modelima iznajmljivanja, ne mislim na klasičan rent-a-car nego na modele kao što su car sharing ili car floating, gdje čovjek posredstvom aplikacije unajmi automobil na sat, dva ili tri, vrati ga bilo gdje u gradu i plati samo za ono što je koristio. Ako netko živi i radi u centru grada, logično je da mu automobil nije potreban i da mu stvara trošak. Trend u Europi i svijetu je da se automobil plaća i koristi onda kada je to potrebno umjesto da stoji na parkingu – promišlja Benussi.

Različiti modeli još se razrađuju, aplikacija testira, a s prvom količinom vozila u novom tržišnom segmentu tvrtka planira izaći na tržište unutar nekoliko mjeseci, najprije u Zagrebu, a u idućih pet godina zahvatiti urbana područja Hrvatske. Tvrtku u bliskoj budućnosti Benussi vidi u razvoju segmenta pružatelja usluge dijeljene mobilnosti, prema fizičkim osobama, korporativnim klijentima i turistima. Svjestan je da razvoj neće i ne može ići preko noći, s obzirom na dominantnu ovdašnju kulturu posjedovanja i da će se današnje generacije vozača teško prilagoditi novom konceptu. No, Benussi razmišlja dugoročno i kaže da je vrlo izgledno kako će ulazak u novu nišu u početku kompaniji donositi gubitke, ali i da se treba na vrijeme pripremiti i zauzeti pozicije za budućnost te da ciljaju pridobiti generacije vozača koje su tek stasale ili još niti nemaju vozačku dozvolu, nove generacije koje se ne vezuju za materijalno.

Kompletnu reportažu iz Pule možete pročitati u novom tiskanom ili digitalnom izdanju Lidera.


Komentari članka

Vezani članci

Oživjela brodogradnja na dokovima u Puli

06.05.2022.

Tri godine nakon propasti starog Uljanika, nova tvrtka nastala na njegovim temeljima, Uljanik Brodogradilište 1856, oživjela je brodogradnju na dokovima. Sklapaju se novi poslovi, zapošljavaju radnici, rade planovi.

Ducati komponenti zakoturao se u elektromobilnost, a ide i u sanaciju baterija

25.04.2022.

Kako godine idu tvrtka Ducati komponenti sve snažnije ulazi u sektor zelenog gospodarstva. Tamo se, naime, proizvodi mali elektromoped Free Duck4, četverokotač koji se primjerice može vidjeti u Hrvatskoj pošti, punionice za električna vozila kao što su on

Kraj dominacije europskih auto giganta: Može li Teslina Gigatvornica srušiti europsku auto industriju?

25.04.2022.

Kako će otvaranje Tesline Europske Gigatvornice utjecati na položaj europskih auto giganta? Hoće li Tesla na valu novih proizvodnih pogona urušiti dominaciju poznatih europskih brendova automobila? Koje su mogućnost proizvodnje nove tvornice u Berlinu i z

Nikal, paladij, neon: autoindustriji ponestaju sirovine

08.04.2022.

Zbog rata u Ukrajini moglo bi ponestati nekih važnih sirovina. To bi moglo pogoditi ključne industrijske grane, kao što je u Njemačkoj autoindustrija. Nužni su novi koncepti.

Pada prodaja novih vozila, kupci sve više zaobilaze dizelaše

07.04.2022.

Od svih prodanih vozila, više od polovine bili su benzinci, njih 4.987 ili 51,1 posto. S druge strane i dalje rapidno pada broj prodanih novih dizelaša, u dosadašnjem dijelu godine prodano ih je 1.920, odnosno tek 19,7 posto od ukupnog broja. Jedan od raz

Tag cloud

 1. 2333 članka imaju tag turizam
 2. 2201 članka imaju tag hrvatska
 3. 1332 članka imaju tag svijet
 4. 1450 članka imaju tag izvoz
 5. 1694 članka imaju tag financije
 6. 999 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1232 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1115 članka imaju tag trgovina
 9. 1127 članka imaju tag ict
 10. 933 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 974 članka imaju tag investicije
 12. 768 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 996 članka imaju tag industrija
 14. 1063 članka imaju tag EU
 15. 861 članka imaju tag menadžment
 16. 458 članka imaju tag koronavirus
 17. 953 članka imaju tag kriza
 18. 466 članka imaju tag poticaji
 19. 662 članka imaju tag maloprodaja
 20. 629 članka imaju tag marketing
 21. 460 članka imaju tag opg
 22. 555 članka imaju tag tehnologija
 23. 438 članka imaju tag eu fondovi
 24. 523 članka imaju tag krediti
 25. 333 članka imaju tag potpore
 26. 419 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 449 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 476 članka imaju tag obrazovanje
 29. 431 članka imaju tag porezi
 30. 411 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 358 članka imaju tag osijek
 32. 398 članka imaju tag hnb
 33. 445 članka imaju tag dzs
 34. 382 članka imaju tag energetika
 35. 324 članka imaju tag hgk
 36. 404 članka imaju tag vlada
 37. 349 članka imaju tag start up
 38. 440 članka imaju tag banke
 39. 417 članka imaju tag BDP
 40. 336 članka imaju tag agrokor