Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

14 Sij 2021

Apel iz Crikvenice: ‘Hotelijere i iznajmljivače treba cijepiti među prvima, o tome nam ovisi sezona’

Izvor: www.novilist.hr · Autor: Franjo Deranja  

Apel iz Crikvenice: ‘Hotelijere i iznajmljivače treba cijepiti među prvima, o tome nam ovisi sezona’

Iznajmljivači i hotelsko osoblje trebali bi ući u prioritet za cijepljenje jer o njima ovisi koliku sigurnost nudimo gostima, što će biti odlučujuće za odabir destinacije – kaže Slavko Matejčić

Bili smo već proteklih više godina navikli kako nam trendovi u gospodarstvu, pa tako i u turističkoj oblasti, moraju stalno imati uzlazan i isključivo pozitivan trend, a to znači što uspravniju uzlaznu putanju. Zaboravilo se ono »zlatno«, ali zlokobno i zloguko pravilo da jako uzlazni trendovi mogu, u slučaju neke veće nedaće, lako postati strmoglave krivulje! Uostalom, treba li podsjećati da smo još donedavno išli iz jedne rekordne turističke godine u novu rekordnu godinu. Odjednom, zadovoljni smo i s djelomičnom i polovično ostvarenom prošlom turističkom sezonom.

Što o tome misli i kako vidi predstojeću turističku godinu poznati i priznati stručnjak, diplomirani ekonomist Slavko Matejčić, koji je najveći dio svojeg radno aktivnog razdoblja proveo kao jedan od čelnih ljudi u crikveničkom hotelijerstvu, koji se okušao i u privatnom sektoru kao financijski i računovodstveni specijalist?

– U ovom trenutku posvemašnje neizvjesnosti sve studije najbiranijih i najpoznatijih ekonomskih eksperata ne bi bile dovoljne da iskažu pouzdanija predviđanja i prognoze o kretanju turista u ovoj godini. Kakva će biti predsezona i hoće li i koliko će je biti? Što je s glavnom špicom sezone – srpnjem, kolovozom? Neizvjesno je kako će razmišljati epidemiolozi u za nas glavnim emitivnim turističkim zemljama i hoće li cijepljenje dati željene rezultate. Također, upitno je kako će se kretati slika epidemije u Hrvatskoj. Sve su to pitanja od kojih strepi turistička privreda Hrvatske, a isto tako vodeći turistički djelatnici Crikvenice – govori Matejčić.

Odgovori u travnju

Ovaj stručnjak navodi da bi se tijekom proljetnih mjeseci ipak moglo znati nešto više i barem djelomice otkloniti ove nepoznanice i dvojbe.

– Odgovore na ova pitanja vjerojatno ćemo znati otprilike negdje u travnju, do kad bi se trebao vidjeti učinak sadašnjih mjera, koje nikako, barem za područje Hrvatske, ne bi trebalo ublažavati i zavaravati se nekim lakim i brzim poboljšanjem, što je trenutačno ipak uočljivo. Uostalom, moguće je da ugostiteljski objekti ostaju zatvoreni čak do početka ožujka – navodi Matejčić.

Dodaje da bi uza sve ove pretpostavke trebalo aktivno raditi na pripremi sezone, a to znači na marketingu te istodobno već početi uređivati hotele i plaže.

– Naše područje ima niz prednosti, od blizine glavnih emitivnih zemalja i domaćeg tržišta pa do soba i apartmana u privatnom smještaju koje s manjom koncentracijom gostiju po jedinici površine umanjuju rizik zaraze. Trebalo bi također organizirati edukaciju iznajmljivača i hotelijera u vezi procedurama sigurnog boravka gostiju. Iznajmljivači i hotelsko osoblje trebali bi ući u prioritet za prvo i drugo cijepljenje jer o njima ovisi koliku sigurnost nudimo gostima, što će biti odlučujući činitelj za odabir destinacije i domaćina. Te zahtjeve trebalo bi svakako proslijediti u resorno ministarstvo i Stožer civilne zaštite. Ima očito posla za sve, a nadam se da netko odgovoran o ovome već i razmišlja – tvrdi Matejčić i dodaje:

Svi »na iglama«

– Držim da bi se uza sve ove mjere, ali i uz mnogo truda turističkih djelatnika, moglo u glavnoj sezoni postići zadovoljavajući rezultat koji nam nužno treba da bi gospodarstvo, a i mi svi, mogli ostati »na nogama«?! Zasad smo, moglo bi se reći, svi – »na iglama«!
U ovom trenutku pokazuje se koliko je važno biti u zajednici gdje se svi moraju odreći nečega da bi cjelina funkcionirala bolje.
– Nakon predstojeće turističke sezone – za koju se zasad nikako sa sigurnošću ne može reći koliko će biti COVID-sezona ili, kamo sreće, »novonormalna« i koliko-toliko zdrava sezona – bit ćemo pametniji pa svakako treba stalno pratiti rezultate i planirati što i kako dalje. Uz napomenu da bi Vlada i dalje trebala pomno motriti na stanje i kretanja u gospodarstvu. Jer, kad je situacija izvanredna, treba izvanredno i djelovati, a tu je još i potres na Banovini koji je sve još dodatno zakomplicirao. Sve bi ovo trebalo alarmirati odgovorne da se u gospodarskom smislu pokuša i nastoji od ove, 2021. godine izvući maksimum jer alarm je već upaljen samo što ga neki, čini se barem, zasad još ne čuju – naglasio je Slavko Matejčić.


Komentari članka

Vezani članci

Ugostitelji zadovoljni prvim danom, kažu - bit će i bolje

03.03.2021.

Želimo da se gosti osjećaju ugodno, iako su to dodatni troškovi koje je teško nadoknaditi. Nama je, međutim, važan zadovoljan gost, jer znamo da će se vratiti i drugi dan

Mala tvrtka koju su financijaši ismijavali sada je ispred poslovnog raja

02.03.2021.

Kompanija u 33 godine nije uspjela lansirati nijedan lijek ili cjepivo na tržište te je donedavno bila omiljena meta ulagača koji se klade na pad cijene dionica.

Pandemija je ugostiteljstvu ‘otela’ više od milijardu eura

02.03.2021.

Od prosinca naovamo super i hipermarketi su izdali računa u ukupnoj vrijednosti 11,5 milijardi kuna, a u razdoblju prosinac-veljača godinu prije fiskalizirali su 9,57 milijardi kuna prometa.

Teški dani za turističke vodiče

25.02.2021.

Međunarodni je dan turističkih vodiča. Zbog pandemije, posla gotovo da i nemaju. Pa ipak, prilagođavaju se novim uvjetima rada i obilaske znamenitosti stranim tržištima sve više nude putem online tura. A dok ne dođu turisti, Dubrovčani i sami znaju uživat

Ugostitelji: Obustavite paljbu, nema neprijatelja

25.02.2021.

Nacionalna udruga ugostitelja (NUU) riječima "teška artiljerija otvorena nad vapajem izmorenih ugostitelja" komentirala je komunikaciju u javnosti oko ugostitelja, pozivajući i na "obustavu daljnje paljbe" uz poruke da "nema neprijatelja na vidiku" i da i

Tag cloud

 1. 2092 članka imaju tag hrvatska
 2. 2166 članka imaju tag turizam
 3. 1367 članka imaju tag izvoz
 4. 1614 članka imaju tag financije
 5. 1163 članka imaju tag svijet
 6. 865 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1101 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1059 članka imaju tag trgovina
 9. 890 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 1002 članka imaju tag ict
 11. 895 članka imaju tag investicije
 12. 725 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1027 članka imaju tag EU
 14. 931 članka imaju tag industrija
 15. 807 članka imaju tag menadžment
 16. 944 članka imaju tag kriza
 17. 398 članka imaju tag koronavirus
 18. 633 članka imaju tag maloprodaja
 19. 419 članka imaju tag poticaji
 20. 583 članka imaju tag marketing
 21. 532 članka imaju tag tehnologija
 22. 512 članka imaju tag krediti
 23. 370 članka imaju tag opg
 24. 385 članka imaju tag eu fondovi
 25. 301 članka imaju tag potpore
 26. 379 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 427 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 451 članka imaju tag obrazovanje
 29. 403 članka imaju tag porezi
 30. 384 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 331 članka imaju tag osijek
 32. 436 članka imaju tag dzs
 33. 390 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 315 članka imaju tag hgk
 36. 395 članka imaju tag vlada
 37. 334 članka imaju tag agrokor
 38. 357 članka imaju tag energetika
 39. 405 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici