Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

04 Sij 2018

Anđelka Strajher: Tko može opstati u Hrvatskoj, može uspjeti bilo gdje

Izvor: lider.media · Autor: Lider  

Anđelka Strajher: Tko može opstati u Hrvatskoj, može uspjeti bilo gdje

Prije 28 godina, kada je Megatrend osnovan, IT segment razvijao se brže od ostalih tržišnih segmenata, ali ne vjerujem da je tada itko mogao očekivati IT kakav mi danas znamo – pogotovo je brzina promjena, razvoja i primjene IT-a, u zaista svim područjima našeg života, ono što je bilo nepredvidljivo. Meni osobno je prekrasno, uzbudljivo i poticajno, ali istodobno i zastrašujuće, biti aktivni sudionik u tom razvoju. Naše se područje poslovanja razvija u toliko smjerova i otvara nam toliko mogućnosti da je postalo apsolutno nemoguće sve pratiti. Odluka pak čime se baviti, u čemu se specijalizirati i što razvijati postala je prava lutrija jer nitko ne zna koja će od novih tehnologija opstati.

I GDPR je prilika za IT tvrtke
Razvoj novih rješenja, usluga i proizvoda te njihovo plasiranje izvan granica, nužni su za uspjeh IT tvrtki.

Istina je da je hrvatsko tržište specifično prema svojoj veličini i nepovoljnim okolnostima (državna administracija, porezi, legislativa, sudstvo… sve ono što svi mi koji radimo u Hrvatskoj znamo), ali isto tako je istina da, ako imamo znanja i sposobnosti da opstanemo u takvim uvjetima, možemo uspjeti i bilo gdje drugdje. Time želim reći da vjerujem da je razvoj novih rješenja, usluga i proizvoda te njihovo plasiranje izvan granica, na međunarodno tržište, nužni za opstanak i uspjeh naših tvrtki. Brojne IT tvrtke koje su to napravile zadnjih godina pravi su primjer i poticaj i za ostale te očekujem da će se u idućoj godini povećati broj IT izvoznika.

Ove godine se i na našem lokalnom tržištu primjećuju pomaci u prihvaćanju novih načina poslovanja (kao primjer navodim oblak, koji više nije novost i rijetkost, dapače, rijetke su osobe i tvrtke koje nemaju baš ništa u oblaku), što također dovodi do novih prilika; izrade i primjene novih rješenja i aplikacija.

U zadnje vrijeme mnogo se priča o GDPR-u, regulativi koja se tiče svih nas, što procjenjujem kao nove prilike za IT tvrtke koje su se uputile u smjeru izrade novih rješenja i isporuke novih usluga vezanih uz usklađenje poslovanja s navedenom regulativom kao i upravljanjem podacima. Megatrend je ove godine napravio veliki zaokret u poslovanju – neke od naših standardnih segmenata poslovanja prepustili smo svojim partnerima, neke smo segmente nastavili razvijati – tehnološki odjel plasirao je na tržište dvije nove usluge u oblaku; odjel poslovnih rješenja povećao je svoje kompetencije na području poslovne i prediktivne analitike, optimizacije u poslovanju, kao i upravljanja podacima, a najveća je novost što smo počeli razvijati vlastite aplikacije s kojima planiramo izaći i izvan lokalnog tržišta.

Ostaje problem kadrova

Osim tih pozitivnih trendova, moram spomenuti i veliki problem s kojim se suočavaju gotovo svi poslodavci u Hrvatskoj, a to je nedostatak potrebnih kadrova. Mi u IT-u smo još i više pogođeni tim nedostatkom, naime i u svjetskim razmjerima nedostaje kvalitetnih obrazovanih IT kadrova. Vidljiv je veliki angažman i suradnja s obrazovnim institucijama, velika ulaganja u obrazovanje vlastitih zaposlenika, stipendiranje studenata i učenika i pronalaženje različitih načina kako doći do potrebnih stručnjaka. Mislim da će isti problem postojati i iduće godine, kao i onih iza. Mi poslodavci i dalje ćemo aktivno tražiti kvalitetne zaposlenike te ih obrazovati.

Na žalost, bojim se da će sustav obrazovanja sve više i više zaostajati i sve manje uspijevati u svojoj temeljnoj funkciji – osiguravati kvalitetno, usklađeno s tržištem, obrazovanje mladima. Vjerujem da će iduća godina biti puna prilika za naše IT tvrtke te da će se mnoge od tih prilika i uspješno ostvariti. Nadam se da će IT segment još više pridonijeti poboljšanju poslovanja cijelog hrvatskoga gospodarstva (jer svi u njemu, u manjem ili većem obujmu, naši su klijenti) kao i da će se stopa rasta poslovanja s inozemstvom povećati dvoznamenkastim postotkom. A što se tiče poslovanja naše tvrtke – mi u Megatrendu vjerujemo da će nam iduća godina biti i dalje zanimljiva, izazovna, zabavna, uspješna… te da ćemo za godinu dana, potkraj 2018., veselo zakoračiti u tridesetu godišnjicu postojanja.


Komentari članka

Vezani članci

'Google porez' donosi pet milijardi eura

19.03.2018.

Porez će ciljati prihode tehnoloških divova poput Facebooka, Googlea, Applea ili Spotifyja, a ne dobit. Naime, Velika Britanija, Njemačka i Francuska već neko vrijeme traže oštriji pristup prema tehnološkim kompanijama koje koristeći rupe u poreznom zakon

Mogu li startupi biti sila koja će promijeniti mentalitet i smanjiti iseljavanje?

13.03.2018.

Tek će lansirati prve računalne i mobilne igre, a njegov startup Void Main Studio već je osigurao investiciju od čak 250 tisuća eura. I to u Osijeku. Zapošljava devetero, uskoro će desetero mladih ljudi, a za globalno širenje planira otvoriti i tvrtku ili

Hrvatska – globalni turistički investicijski hit. Prati li to IT?

08.03.2018.

Prema analitičkom izvješću Global tourism locations of the future 2017/2018, kojeg je izradio fDi Division, analitički odjel Financial Timesa, Hrvatska je sedma na svijetu po potencijalu za investicije u turistički sektor

Unatoč plaći i do 18.000 kuna, radnike je i dalje teško naći

02.02.2018.

Kako bi zadržao najbolje stručnjake i privukao velika svjetska imena, Nanobit, najveći hrvatski proizvođač računalnih igara ove godine svoje će najbolje radnike početi nagrađivati suvlasništvom.

Hrvatskom startupu za razvoj robota pridružio se vodeći stručnjak za robotiku

01.02.2018.

Tvrtka Gideon Brothers primarno se bavi razvojem autonomnih, kolaborativnih i modularnih robotskih platformi i autonomnih tehnologija za nestrukturirane zatvorene prostore u kojima borave i ljudi, za primjenu u različitim industrijama

Tag cloud

 1. 1735 članka imaju tag hrvatska
 2. 1762 članka imaju tag turizam
 3. 1483 članka imaju tag financije
 4. 1145 članka imaju tag izvoz
 5. 739 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 930 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 888 članka imaju tag trgovina
 8. 628 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 744 članka imaju tag investicije
 10. 901 članka imaju tag EU
 11. 824 članka imaju tag industrija
 12. 812 članka imaju tag ict
 13. 771 članka imaju tag svijet
 14. 741 članka imaju tag menadžment
 15. 910 članka imaju tag kriza
 16. 539 članka imaju tag maloprodaja
 17. 506 članka imaju tag marketing
 18. 468 članka imaju tag krediti
 19. 457 članka imaju tag tehnologija
 20. 298 članka imaju tag poticaji
 21. 438 članka imaju tag banke
 22. 352 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 23. 381 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 419 članka imaju tag dzs
 25. 388 članka imaju tag obrazovanje
 26. 368 članka imaju tag hnb
 27. 337 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 222 članka imaju tag potpore
 29. 294 članka imaju tag hgk
 30. 302 članka imaju tag agrokor
 31. 278 članka imaju tag osijek
 32. 266 članka imaju tag poduzetnici
 33. 335 članka imaju tag energetika
 34. 361 članka imaju tag vlada
 35. 340 članka imaju tag recesija
 36. 285 članka imaju tag eu fondovi
 37. 264 članka imaju tag investicija
 38. 283 članka imaju tag hotelijerstvo
 39. 280 članka imaju tag rast
 40. 175 članka imaju tag edukacija