Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

04 Sij 2018

Anđelka Strajher: Tko može opstati u Hrvatskoj, može uspjeti bilo gdje

Izvor: lider.media · Autor: Lider  

Anđelka Strajher: Tko može opstati u Hrvatskoj, može uspjeti bilo gdje

Prije 28 godina, kada je Megatrend osnovan, IT segment razvijao se brže od ostalih tržišnih segmenata, ali ne vjerujem da je tada itko mogao očekivati IT kakav mi danas znamo – pogotovo je brzina promjena, razvoja i primjene IT-a, u zaista svim područjima našeg života, ono što je bilo nepredvidljivo. Meni osobno je prekrasno, uzbudljivo i poticajno, ali istodobno i zastrašujuće, biti aktivni sudionik u tom razvoju. Naše se područje poslovanja razvija u toliko smjerova i otvara nam toliko mogućnosti da je postalo apsolutno nemoguće sve pratiti. Odluka pak čime se baviti, u čemu se specijalizirati i što razvijati postala je prava lutrija jer nitko ne zna koja će od novih tehnologija opstati.

I GDPR je prilika za IT tvrtke
Razvoj novih rješenja, usluga i proizvoda te njihovo plasiranje izvan granica, nužni su za uspjeh IT tvrtki.

Istina je da je hrvatsko tržište specifično prema svojoj veličini i nepovoljnim okolnostima (državna administracija, porezi, legislativa, sudstvo… sve ono što svi mi koji radimo u Hrvatskoj znamo), ali isto tako je istina da, ako imamo znanja i sposobnosti da opstanemo u takvim uvjetima, možemo uspjeti i bilo gdje drugdje. Time želim reći da vjerujem da je razvoj novih rješenja, usluga i proizvoda te njihovo plasiranje izvan granica, na međunarodno tržište, nužni za opstanak i uspjeh naših tvrtki. Brojne IT tvrtke koje su to napravile zadnjih godina pravi su primjer i poticaj i za ostale te očekujem da će se u idućoj godini povećati broj IT izvoznika.

Ove godine se i na našem lokalnom tržištu primjećuju pomaci u prihvaćanju novih načina poslovanja (kao primjer navodim oblak, koji više nije novost i rijetkost, dapače, rijetke su osobe i tvrtke koje nemaju baš ništa u oblaku), što također dovodi do novih prilika; izrade i primjene novih rješenja i aplikacija.

U zadnje vrijeme mnogo se priča o GDPR-u, regulativi koja se tiče svih nas, što procjenjujem kao nove prilike za IT tvrtke koje su se uputile u smjeru izrade novih rješenja i isporuke novih usluga vezanih uz usklađenje poslovanja s navedenom regulativom kao i upravljanjem podacima. Megatrend je ove godine napravio veliki zaokret u poslovanju – neke od naših standardnih segmenata poslovanja prepustili smo svojim partnerima, neke smo segmente nastavili razvijati – tehnološki odjel plasirao je na tržište dvije nove usluge u oblaku; odjel poslovnih rješenja povećao je svoje kompetencije na području poslovne i prediktivne analitike, optimizacije u poslovanju, kao i upravljanja podacima, a najveća je novost što smo počeli razvijati vlastite aplikacije s kojima planiramo izaći i izvan lokalnog tržišta.

Ostaje problem kadrova

Osim tih pozitivnih trendova, moram spomenuti i veliki problem s kojim se suočavaju gotovo svi poslodavci u Hrvatskoj, a to je nedostatak potrebnih kadrova. Mi u IT-u smo još i više pogođeni tim nedostatkom, naime i u svjetskim razmjerima nedostaje kvalitetnih obrazovanih IT kadrova. Vidljiv je veliki angažman i suradnja s obrazovnim institucijama, velika ulaganja u obrazovanje vlastitih zaposlenika, stipendiranje studenata i učenika i pronalaženje različitih načina kako doći do potrebnih stručnjaka. Mislim da će isti problem postojati i iduće godine, kao i onih iza. Mi poslodavci i dalje ćemo aktivno tražiti kvalitetne zaposlenike te ih obrazovati.

Na žalost, bojim se da će sustav obrazovanja sve više i više zaostajati i sve manje uspijevati u svojoj temeljnoj funkciji – osiguravati kvalitetno, usklađeno s tržištem, obrazovanje mladima. Vjerujem da će iduća godina biti puna prilika za naše IT tvrtke te da će se mnoge od tih prilika i uspješno ostvariti. Nadam se da će IT segment još više pridonijeti poboljšanju poslovanja cijelog hrvatskoga gospodarstva (jer svi u njemu, u manjem ili većem obujmu, naši su klijenti) kao i da će se stopa rasta poslovanja s inozemstvom povećati dvoznamenkastim postotkom. A što se tiče poslovanja naše tvrtke – mi u Megatrendu vjerujemo da će nam iduća godina biti i dalje zanimljiva, izazovna, zabavna, uspješna… te da ćemo za godinu dana, potkraj 2018., veselo zakoračiti u tridesetu godišnjicu postojanja.


Komentari članka

Vezani članci

Mladi genijalac iz Karlovca otvorio tvrtku, zapošljava ljude, a njegov proizvod prodaje se diljem svijeta

08.01.2018.

Albert je, kako bi se potpuno posvetio biznisu, odustao od studiranja, vodi svoju tvrtku, a prije nekoliko dana o njemu je izašao članak u internetskom izdanju prestižnog časopisa Forbes.

CROZ-ova formula uspjeha sa softverom po mjeri klijenta

08.01.2018.

U nekim nišnim tehnologijama CROZ je gotovo jedina tvrtka na području Europske unije koja ima potrebna iskustva i znanja. Primjerice, kad nekome stane tzv. IBM DataPower, redovito dobije poziv upomoć bilo iz SAD-a, Južnoafričke Republike, Njemačke…

Zambijka Dorothy Phiri posjetila Zagreb, upisala studij programiranja i zaposlila se u Ericssonu NT

08.01.2018.

S Dorothy razgovaramo kako je bilo studirati u Hrvatskoj te što je presudilo da upiše studij programskog inženjerstva, ujedno i preduvjet za zapošljavanje u jednom od najtraženijih zanimanja današnjice

Stroža pravila za tvrtke: Doznajte tko sve može biti službenik za zaštitu vaših podataka

02.01.2018.

Krajem svibnja iduće godine kreće provedba europske uredbe koja će značajno postrožiti načine prikupljanja i upravljanja našim osobnim podacima. Tvrtkama prijete drakonske kazne

Vukovarski Code među šest je najbrže rastućih tvrtki na Deloitteovoj listi

19.12.2017.

Tvrtka Code Consulting osnovana je u Vukovaru prije šest godina i bavi se razvojem softvera te mobilnih, web i ostalnih aplikacija. Njezin osnivač i vlasnik Saša Salamon ističe kako pokrivaju cijeli razvojni ciklus - od planiranja aplikacija, samog razvoj

Tag cloud

 1. 1720 članka imaju tag hrvatska
 2. 1738 članka imaju tag turizam
 3. 1478 članka imaju tag financije
 4. 1132 članka imaju tag izvoz
 5. 724 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 915 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 878 članka imaju tag trgovina
 8. 622 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 721 članka imaju tag investicije
 10. 894 članka imaju tag EU
 11. 817 članka imaju tag industrija
 12. 804 članka imaju tag ict
 13. 737 članka imaju tag menadžment
 14. 749 članka imaju tag svijet
 15. 908 članka imaju tag kriza
 16. 536 članka imaju tag maloprodaja
 17. 502 članka imaju tag marketing
 18. 465 članka imaju tag krediti
 19. 451 članka imaju tag tehnologija
 20. 292 članka imaju tag poticaji
 21. 438 članka imaju tag banke
 22. 381 članka imaju tag prehrambena industrija
 23. 418 članka imaju tag dzs
 24. 383 članka imaju tag obrazovanje
 25. 367 članka imaju tag hnb
 26. 333 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 27. 334 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 216 članka imaju tag potpore
 29. 293 članka imaju tag hgk
 30. 266 članka imaju tag poduzetnici
 31. 273 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag energetika
 33. 294 članka imaju tag agrokor
 34. 339 članka imaju tag recesija
 35. 356 članka imaju tag vlada
 36. 279 članka imaju tag eu fondovi
 37. 264 članka imaju tag investicija
 38. 280 članka imaju tag rast
 39. 271 članka imaju tag hotelijerstvo
 40. 174 članka imaju tag edukacija