Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

17 Lis 2019

Analiza turizma u Slavoniji: Broj privatnih kapaciteta raste četiri puta brže od broja gostiju

Izvor: lider.media · Autor: Željka Laslavić  

Analiza turizma u Slavoniji: Broj privatnih kapaciteta raste četiri puta brže od broja gostiju

Slavonce se posljednjih godina u kontekstu turizma uglavnom promatralo kao radnu snagu koja radi sezonske poslove na obali. Kako stvari stoje, taj se bazen polako prazni. I ne samo zbog toga što je jako mnogo mlađeg stanovništva otišlo preko granice.

Iako se turizam u Slavoniji razvija mnogo sporije nego u ostatku Hrvatske, svi pokazatelji govore da su se Slavonija i Baranja počele promatrati kao turistički potencijali. Pokrenut je čitav niz zanimljivih projekata koji Slavoncima omogućuju da ostanu raditi kod kuće. Za razliku od obale koja ima stoljetnu tradiciju turizma, Slavonija kreće zapravo ispočetka, što može biti i prednost. Uostalom, cijene na obali danas uvelike premašuju mogućnosti prosječnog Hrvata pa Slavonija ostaje jedina priuštiva regija za domaće turiste..

Preuređena četiri hotela
A u glavama Hrvata mijenja se i percepcija Slavonije kao ravnice u kojoj se nema što raditi. Taj kraj nudi toliko mogućnosti i ono što najviše obećava jesu inicijative pojedinaca koji su se ulovili ukoštac s izazovima da sve naprave sami.
Lani je svih pet županija ostvarilo 480.000 noćenja turista, što je 20 posto više nego 2016. godine. Usporedbe radi, najveća turistička kompanija u Hrvatskoj Valamar Riviera lani je zabilježila 6,5 milijuna noćenja. Veliki hotelski lanci do sada nisu pokazivali veliki interes za ulaganje u Slavoniju, izuzev Jake Andabaka, vlasnika koncerna Sunce, koji već neko vrijeme najavljuje rekonstrukciju Bizovačkih toplica, koju svi Slavonci željno iščekuju. To bi im donijelo i velike kongresne kapacitete, koje za sada posjeduje jedino hotel Osijek.

Druga velika hotelska investicija je potpuna obnova hotela Dunav u Vukovaru, prije dva mjeseca gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i izvršni direktor švicarske tvrtke Immo Invest Partner Džek Djordić potpisali su ugovor o kupoprodaji hotela koji nije bio u funkciji devet godina. Švicarska tvrtka najavljuje gradnju novog hotela s četiri zvjezdice u koji će uložiti 200 milijuna kuna, a kupila ga je za 11,3 milijuna kuna. Hotel bi raspolagao sa 120 soba, nekoliko restorana, ureda i multimedijalnim prostorom, a trebao bi biti otvoren 2023. godine.

U posljednjih par godina preuređena su još četiri hotela, hotel Divino u Pitomači, u vlasništvu tvrtke Đakić thim, koja je pak u vlasništvu Ivana i Tomislava Đakića, sinova saborskog zastupnika i predsjednika udruge HVIDR-e Josipa Đakića. Sigurno jedna od osebujnijih hotelskih građevina je Kurija Janković, koja je lani nakon preuređenja zabilježila 57 posto više noćenja nego godinu ranije. Kupnjom i obnovom EU sredstvima spasila ju je Virovitičko-podravska županija. Hotel raspolaže s 18 soba, konferencijskom dvoranom kapaciteta 40 osoba, tu je i soba za sastanke, suvenirnica, restoran koji poslužuje hranu s lokalnih OPG-ova, a gostima su na raspolaganju brdski i električni bicikli kojima se mogu uputiti u istraživanje spoja Podravine i Slavonije, Papuka, kao i obližnje rijeke Drave. Naime, u Slavoniji se intenzivno radi na razvoju cikloturizma, između ostalog, uključena je u projekt 'Drava4Enjoy' kojim je započeta gradnja biciklističke infrastrukture u Virovitičko-podravskoj županiji te stvaranje imidža cikloturističke destinacije. 'Drava4Enjoy' najveći je projekt turističke infrastrukture Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007.-2013.

Povećanje privatnog smještaja
Nedavno je preuređen i hotel Zelenkrov u Čepinu, s tri na četiri zvjezdice, te hotel Slavonija u Vinkovcima, u vlasništvu vinkovačke tvrtke Gem d.o.o., koja u vlasništvu ima i hotel Gem pod upravom Ivana Cvitkovića (prvi privatni hotel u Vukovarsko-srijemskoj županiji). Kapacitet hotela je 89 soba, a hotelska depadansa ima 19 višekrevetnih soba. Obnovljen je i proširen kongresni centar, koji se sastoji od pet dvorana s pratećim sadržajima, a iznos investicije je 16 milijuna kuna. Hotel je uređen i prema višim standardima, ali zbog nemogućnosti širenja soba tj. elementa površine soba, tri zvjezdice maksimalna je kategorizacija.

Vladimir Poznić, vlasnik malog predivnog privatnog hotela Maksimilian, smještenog u Tvrđi u središtu Osijeka, kaže da je proteklih godina broj kreveta u Slavoniji narastao za 40 posto, od čega njih 90 posto u privatnom smještaju.

– Ljudi registriraju dodatnu djelatnost u gradu, ali i šire u regiji tako da je povećan privatni smještaj u Osijeku, a sagrađen je samo jedan mali hotel s 15 soba, boutique hotel Tvrđa. Povećanje smještaja u ruralnom dijelu uglavnom se veže uz programe ruralnog razvoja i trenutačno otvorenih fondova. Za veće investicije u hotele nema otvorenih natječaja iako Ministarstvo turizma promovira male obiteljske hotele. Međutim, takve investicije nemaju adekvatne programe. Ako oni i postoje, prilagođeni su za primorje, a ne za kontinent, što trenutačno smatram velikom preprekom većim investicijama u privatnom sektoru. Turistički promet definitivno raste, ali trenutačno za područje Osijeka i okolice brže raste broj kreveta nego broj gostiju. Imamo povećanje gostiju od 10 posto, a broj kreveta za gotovo 40 posto, što dovodi do manje popunjenosti – komentira Poznić. On je umrežen s više turističkih djelatnika u svim županijama i svi oni nastoje samostalno stvoriti motive dolaska, objediniti ih i stvoriti uvjete da gost u destinaciji ostaje dulje.

edan takav primjer, za koji su dobili potporu od HTZ-a, šestodnevni je program 'Slavonija Outdoor' koji obuhvaća gastronomiju, rekreaciju, kulturnu baštinu, relaksaciju itd. Osim njega, tu su i još tri vrlo zanimljiva projekta: 'Explore CRO-SRB' financiran iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014. – 2020. koja imaju za svrhu jačanje dionika i stvaranje novih turističkih proizvoda u prekograničnoj suradnji (Srednje Podunavlje, Panonski krug te Osijek Subotica Secesijski niz). Ono što Poznić smatra najvećim neprijateljem turizma na istoku negativna je medijska slika.

– Većina informacija u medijima ima negativnu konotaciju, od iseljavanja, zapuštenih sela, najezde komaraca i sl. Samo zbog komaraca u medijima sam kao pojedinac izgubio stotine dolazaka gostiju, a da ne govorim za ostale. Sljedeće godine kada ne bude komaraca ta slika će ljudima i dalje biti u glavi. Zamislite da u ovom trenutku u Dalmaciji nastane opće otkazivanje dolazaka zbog stjenica u smještaju i da se o tome priča 'na sva zvona' – komentira Poznić.

Sve što je na moru predsezona i posezona, u Slavoniji su udarni turistički mjeseci (svibanj, lipanj, rujan, listopad i studeni). Sve do 18. studenoga kada svi dolaze u Vukovar te svi kapaciteti od Iloka do Virovitice budu popunjeni. Ministarstvo turizma je putem programa 'Konkurentnost turističkoga gospodarstva' i 'Program razvoja javne turističke infrastrukture' u posljednje tri godine sufinanciralo projekte u pet slavonskih županija u vrijednosti od 11,7 milijuna kuna te putem 'Programa razvoja cikloturizma na kontinentu' s 5,3 milijuna kuna. Iako pohvalno, taj iznos jedva pokriva gradnju manjeg hotela s četiri zvjezdice.

EU etiketa
Tijekom protekle godine potpisan je Sporazum o suradnji na kreiranju i promociji turističkog brenda Slavonija. Riječ je o sporazumu koji obuhvaća aktivnosti izrade strateških marketinških dokumenata namijenjenih zajedničkoj promociji Turističkog klastera Slavonija u razdoblju od 2019. do 2025. godine te koji ima za cilj povećanje prepoznatljivosti Slavonije kao cjelogodišnje turističke destinacije.

Turizam se u Slavoniji, kao i ostale gospodarske grane, intenzivnije počeo razvijati radi dostupnih sredstava iz EU fondova, tako da gotovo da nema nijednog projekta (Geopriče Papuk, Kopački rit, Amazon of Europe bike trail, Kuća tambure, Plemićka ruta s dvorcima, Interpretacijski centar Ivana Brlić-Mažuranić, obnova Tvrđe u Slavonskom Brodu, Interpretacijski centar Muzej bećarca itd.) koji na sebi nema EU etiketu. U iduće dvije godine okvirno će takvi projekti u svih pet županija dostići vrijednost 150 milijuna kuna, većinom uz više od 80 posto nepovratnih sredstava.

Tako možemo reći da, za razliku od obale, gdje se turizam nalazi uglavnom u rukama hotelskih kuća, u Slavoniji turizam razvijaju EU fondovi i entuzijasti koji su imali snage i volje ostati i primiti se posla.


Komentari članka

Vezani članci

Turistički sektor trlja ruke: stižu rastrošni EU službenici i spremni su ostaviti milijune, vlada veliki interes za Dalmacijom

14.11.2019.

Europski diplomati, njihovi suradnici, članovi obitelji, službenici i drugi vezani uz njihov boravak u Hrvatskoj za vrijeme predsjedanja Vijećem EU-a, u šestomjesečnom predsjedanju EU-om u 2020. godini donijet će našem turističko-ugostiteljskom sektoru no

Od božićne do filmske čarolije: Lika uskoro dobiva hobitsku kuću

13.11.2019.

Pećinski park i ove će godine nuditi pregršt sadržaja za najmlađe. Bit će tu Božićna bajka, Pričograd, Tvornica igračaka... Grade i prvu hobitsku kuću u Hrvatskoj, a bude li hit, na proljeće kreću graditi i drugu

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće u Nemetinu

12.11.2019.

U Osijeku bi se do kraja sljedeće godine trebao izgraditi Regionalni distribucijski centar za voće i povrće. Važan je to projekt ne samo za Osječko-baranjsku županiju nego i za istočnu Hrvatsku

Pronašli dom iz snova i pretvorili ga u robinzonsku eko kuću

08.11.2019.

Ivana Potlaček Cvjetićanin i Nikola Cvjetićanin ponosni su vlasnici robinzonske eko kuće koja je samostalno održivi objekt. Gostima nude samo eko hranu i dokaz su da se negativan turistički utjecaj na okoliš može smanjiti.

Turistički sajam u Londonu: Hrvatska hit

05.11.2019.

U Londonu se održava jedan od najvećih turističkih sajmova, na kojem se predstavlja oko 5 tisuća izlagača iz više od 180 zemalja. Među njima je i Hrvatska, koja je ovogodišnji hit sajma. A da bi britanskih turista kod nas bilo još više, uvode se nove zrak

Tag cloud

 1. 1951 članka imaju tag hrvatska
 2. 1981 članka imaju tag turizam
 3. 1552 članka imaju tag financije
 4. 1253 članka imaju tag izvoz
 5. 853 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 990 članka imaju tag svijet
 7. 980 članka imaju tag trgovina
 8. 1011 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 843 članka imaju tag investicije
 10. 686 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 922 članka imaju tag ict
 12. 973 članka imaju tag EU
 13. 865 članka imaju tag industrija
 14. 585 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 770 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 593 članka imaju tag maloprodaja
 18. 552 članka imaju tag marketing
 19. 509 članka imaju tag tehnologija
 20. 490 članka imaju tag krediti
 21. 368 članka imaju tag poticaji
 22. 432 članka imaju tag obrazovanje
 23. 400 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 349 članka imaju tag eu fondovi
 25. 262 članka imaju tag potpore
 26. 350 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 380 članka imaju tag hnb
 29. 351 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 424 članka imaju tag dzs
 31. 306 članka imaju tag osijek
 32. 333 članka imaju tag agrokor
 33. 300 članka imaju tag hgk
 34. 380 članka imaju tag vlada
 35. 355 članka imaju tag porezi
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 380 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija