Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

20 Stu 2020

Alen Polić: Danas znam što znači imati blago i smatram da dolazi vrijeme malih OPG-ova

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Blanka Kufner  

Alen Polić: Danas znam što znači imati blago i smatram da dolazi vrijeme malih OPG-ova

Nekada sam se smijao noni koja bi svako jutro i večer pozdravljala kravu u štali. Danas je razumijem jer ću i sam večeras svojim ljubimicama reći - 'laku noć koke i fala vam'. Jer, ljubav je to, kaže poznati glazbenik i uspješni vlasnik OPG-a.

Iako će ga mnogi prepoznati prvenstveno kao glazbenika, Alen Polić unatrag pet godina bavi se peradarstvom. U Zlobinu, malom selu na razmeđi Hrvatskog primorja i Gorskog kotara, kojeg su njegovi prijatelji Igor i Mrva nazvali 'Selo koje priča samo onima koji ga znaju slušati', drži kokoši nesilice i odnedavno prepelice, a 'Polićeva jaja' na području riječkog prstena itekako su na cijeni te rijetko tko za njih ne zna.

"Nisam ni sanjao da će mi ovo postati profesija", kaže vlasnik istoimenog OPG-a opisujući da se njegova baka brinula o 20-ak kokoši, a nakon što ih je napustila, netko drugi se za njih morao pobrinuti. "S vremenom sam shvatio da nije prevelika razlika imati 20 ili 200 kokica pa sam, uz mali nagovor svojih dragih prijatelja, nabavio još", prisjeća se dodajući da od straha doma nije ništa spominjao.

Nove stanarke su uskoro trebale stići pa se junak ove priče našao u vremenskom škripcu. "Naručio sam još kokoši", izjavio je konačno roditeljima. Mama je ovlaš upitala jel' nekih 10-ak, a on je odgovorio da ipak malo više. Nakon što se više nije mogao izvlačiti, obznanio je da stiže 150 komada. Majci se, priča, zavrtjelo u glavi, okrenula se, nešto promrmljala i nestala, a otac je kratko odgovorio - neka se zvrne kamo se nagnulo. "Znali su oni da im nasljednik nije sasvim 'po špagi' pa su se brzo pomirili sa situacijom", smije se.

Nikada nije bio sretniji
Pridošlice su se ugodno smjestile na imanju, bile su dobre pa su uskoro dobile čak 3 'muža'. "Jedan je bio neumoran, mislili smo da će ga infarkt koliko je skakao s koke na koku. Za drugog je susjeda rekla da smo isti - da samo kukuriče i ne zanimaju ga cure", sliježe ramenima i namiguje naš veseli sugovornik.

Ipak, sad ozbiljnije navodi da je posla oko životinja uvijek puno. Treba redovito čistiti i bez prestanka na njih paziti. Sve radi ručno, baš kako su i naši stari, a koke često idu van. Na otvorenome pak prijete razni predatori, iz grmlja i iz zraka. No, takav život je tražio - u prirodi i u skladu s njom. I, kaže, nikada nije bio sretniji. "Na ovaj način živim već 5 godina i trenutno je to moj životni poziv i posao. Posao farmera puno je teži od onoga na pozornici, ali i puno manje stresan", govori bivši glazbenik i zabavljač.

Bavio se glazbom i bio radijski voditelj
Naime, Alen se 22 godine bavio glazbom, najprije kao član riječkih Putokaza, a kasnije u solo izdanju. "Roditelji nisu nikada bili previše zadovoljni odabirom moje životne profesije pa me majka jednom prilikom, na nagovor bake koja je bila uvjerena da sam propalica jer živim od glazbe, savjetovala i upitala zašto se ne zaposlim, ne osnujem obitelj i smirim. Na to sam joj odgovorio da se ja još uvijek tražim. Mama je na to rekla: 'stari ti ima 70 godina i traži se, ti imaš 35 i tražiš se - pronađite se jer ću ja poludit'. Toliko o tome", šali se na svoj račun Polić koji je tijekom glazbene karijere ipak požnjeo brojne nagrade.

Na festivalu 'Melodije Istre i Kvarnera' višestruko je, između ostaloga, nagrađivan 'Besedom', nagradom koja se dodjeljuje kompoziciji koja cjelokupnim izričajem (glazbom, tekstom i aranžmanom) najbolje karakterizira kraj u kojem je nastala. Kroz muziku se posvetio očuvanju glazbene baštine Primorja, ali i očuvanju cjelokupnog identiteta ovoga kraja. Nastupao je po Hrvatskoj i vani, organizirao etno eko festival Jabuka, a radio je i kao radijski voditelj.

Životinje su blago u punom smislu
"Sada se sigurno pitate odakle se tamo neki pjevač i voditelj našao u poljoprivredi? Ustvari mi je to struka, ja sam poljoprivredni tehničar koji se umjesto motike uhvatio mikrofona, unatoč tome što mi je poljoprivreda prva ljubav", pojašnjava.


Komentari članka

Vezani članci

U dvije županije na snazi su posebne mjere suzbijanja i širenja influence ptica

27.11.2020.

Na zaraženom i ugroženom području na snazi su posebne mjere u svrhu suzbijanja te sprječavanja unosa bolesti u gospodarstva koja drže perad, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Marijan Kundakčić: Kod sušenja mesa bitan je i odabir drveta

23.11.2020.

Proizvodnjom kulena, kulenove seke, slavonske kobasice, šunke, slanine Marijan Kundakčić bavi se 18 godina, a otkrio je male tajne svog načina prerade mesa, dimljenja i sušenja.

Natalija Šunjić-Gizdić: Rad na zemlji nije sramota, važno je mijenjati svijest kod ljudi

23.11.2020.

Svi su me odgovarali, isticali da nema od poljoprivrede života i da ću mlada oboljeti. Ispitivali me zašto sam se godinama mučila na fakultetu, govorili neka tražim posao u struci i budem dama, ali ja se nisam dala smesti. Kao da je najveća sramota ovoga

Ide li termin 'čvarci' uz kozji sir? Tatjana i Željko dokazali da može i stvorili jedinstven proizvod

13.11.2020.

Supruga mi nije vjerovala kada sam govorio da će se kupcima tako nešto svidjeti, a bila je skeptična i u vezi samog nastanka. Naime, termin 'čvarci' i kozji sir baš i ne idu zajedno, smije se Željko. Plan supružnika Lovrić Jovanović je zaštititi ovaj jedi

OPG Ojdanić: U ovim stresnim vremenima, poljoprivreda je najbolji 'psihijatar'

13.11.2020.

Ulazak u intenzivniju poljoprivrednu proizvodnju, prije svega uzgoj povrća, poklopio im se s početkom priče o koroni i lockdownom, no obitelj je više nego ikad uvjerena da su donijeli pravu odluku.

Tag cloud

 1. 2067 članka imaju tag hrvatska
 2. 2144 članka imaju tag turizam
 3. 1602 članka imaju tag financije
 4. 1341 članka imaju tag izvoz
 5. 1124 članka imaju tag svijet
 6. 802 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1044 članka imaju tag trgovina
 8. 885 članka imaju tag zapošljavanje
 9. 1071 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 989 članka imaju tag ict
 11. 883 članka imaju tag investicije
 12. 716 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1018 članka imaju tag EU
 14. 918 članka imaju tag industrija
 15. 795 članka imaju tag menadžment
 16. 941 članka imaju tag kriza
 17. 630 članka imaju tag maloprodaja
 18. 577 članka imaju tag marketing
 19. 405 članka imaju tag poticaji
 20. 340 članka imaju tag koronavirus
 21. 509 članka imaju tag krediti
 22. 523 članka imaju tag tehnologija
 23. 448 članka imaju tag obrazovanje
 24. 293 članka imaju tag potpore
 25. 375 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 347 članka imaju tag opg
 27. 370 članka imaju tag eu fondovi
 28. 415 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 396 članka imaju tag porezi
 30. 375 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 325 članka imaju tag osijek
 32. 434 članka imaju tag dzs
 33. 389 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 308 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 402 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici