Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

27 Lip 2018

Adris je žestoko napao Peruška i nagodbu

Izvor: www.index.hr · Autor: O.I.N.  

Adris je žestoko napao Peruška i nagodbu

U SJENI državnog praznika Dana državnosti prošla je razorna kritika jedne od najvećih hrvatskih kompanija, rovinjskog Adrisa na rad vladinog povjerenika u Agrokoru i predloženi model nagodbe.

Adris, koji je u Todorićevo vrijeme pozajmio Agrokoru 1,02 milijarde kuna i imao je kao zalog dionice Jamnice i Konzuma, trebao bi prema EPM modelu nagodbe naplatiti samo 154,8 milijuna kuna i to kroz udjele u novom Agrokoru.

Njihovu pravnu borbu u kojoj su osporili, odnosno blokirali potraživanja vlasnika obveznica, Fabris Peruško proglasio je štetnom za porezne obveznike.

"U širem društvenom kontekstu nije dobro da Adris osporava prava vlasnicima obveznica jer će to imati indirektan negativan utjecaj i na cijenu državnih obveznica, pa to negativno utječe na sve porezne obveznike... Dugotrajni spor među njima (op. a. Adrisa i vlasnika obveznica) imao bi negativni utjecaj i na cijenu zaduživanja budućeg Agrokora“, izjavio je Fabris Peruško u intervjuu uoči Dana državnosti.

U ponedjeljak je reagirao Adris, a iz njihova priopćenja ističemo četiri ključne stvari:

1. Upitna je pravičnost nagodbe

Adris stalno ukazuje na nedostatke modela namire i činjenicu da je Entity Priority Model (EPM) potpuno nepoznat našem stečajnom pravu i temelji se na dvije dvojbene postavke:

Nagodba vjerovnicima s razlučnim pravima na dionicama daje malu ili nikakvu vrijednost ako se radi o dionicama kompanija za koje sama Izvanredna uprava utvrdi da su insolventne, odnosno da su neodržive. Ne predviđa se da to utvrđuje sud, kao u redovnom predstečajnom ili stečajnom postupku, već će takvu odluku donijeti sama Izvanredna uprava temeljem kriterija koje je sama izabrala. Zato u Adrisu ističu da bi primjenom tih istih kriterija i „novi Agrokor“ bio insolventan!

Sporna im je i druga postavka EPM modela, dakle ne samo da sama uprava umjesto suda donosi kriterije nego se jednako vrednuju instrumenti osiguranja različite kvalitete. Kao jednakovrijedna se uzimaju jamstva vezana uz obveznice i jamstva dana u obliku ovršnih isprava, npr. zadužnice.
Stoga u predloženom modelu, ističu u Adrisu, bolje prolaze vjerovnici koji imaju veći broj nekvalitetnih jamstava od onih koji imaju manji broj kvalitetnih jamstava ili druga sredstva osiguranja koja su ovršna, iako bi se u redovnom tijeku stvari prije naplatili upravo ovi drugi.

2. Dioničari u hrvatskim kompanijama će izgubiti sve, za razliku od dioničara izvan Hrvatske

Dioničari u hrvatskim kompanijama - čiji postotak vlasništva varira od dvadesetak do više od 50 % i među kojima se nalaze država, mirovinski fondovi i drugi vlasnici čije je poslovanje od javnog interesa - gube svoje udjele u cijelosti i ostaju dioničari u kompanijama kojima su ostali jedino dugovi.

S druge strane, dioničari Agrokorovih stranih kompanija (u Sloveniji, Srbiji, BiH) ne gube svoje udjele. Provedbom nagodbe doći će i do nastanka obveze davanja javne ponude za te dioničare.

Drugim riječima, dok nagodba bude dovodila do ukidanja bilo kakve vrijednosti dionica koje ostali dioničari drže u Agrokorovim hrvatskim kompanijama, dionice Agrokorovih kompanija izvan Hrvatske imat će osiguranu likvidnost i vrijednost, što direktno oštećuje male dioničare i razlučne vjerovnike u RH u odnosu na dioničare i razlučne vjerovnike izvan RH.

3. Što će biti s porezom s obzirom na to da je krovna kompanija u Nizozemskoj?

Adris prvi put i otvara pitanje poreznih posljedica predloženog modela nagodbe na državni proračun, s obzirom na to da će vjerovnici stjecati prava u nizozemskoj zakladi. Naime, krovno društvo novog Agrokora, u čijoj će vlasničkoj strukturi dominirati dvije ruske banke - Sberbank i VT bank, imat će sjedište u Nizozemskoj, kao što je to bio slučaj i do sada dok je vlasnik bio Ivica Todorić.

4. Zašto nije sastavljeno stalno vjerovničko vijeće?

"Umjesto da odgovori na pitanja zašto nije postupio po nalozima suda o dostavi podataka i predlaganju skupina vjerovnika za potrebe ustanovljenja Vjerovničkog vijeća, izvanredni povjerenik bavi se javnom diskvalifikacijom jednog vjerovnika koji koristi zakonska prava u zaštiti svojih, pa i interesa cijelog postupka", navode iz Adrisa.

Ističu time da je nacrt nagodbe umjesto stalnog vjerovničkog vijeća, potvrdilo tijelo bez legitimiteta jer ga je birao osobno Ante Ramljak umjesto da su vjerovnici birali svoje predstavnike.


Komentari članka

Vezani članci

Adris Grupa lani povećala prihod za 8 posto na gotovo šest milijardi kuna

19.02.2019.

Grupa Adris je prošlu godinu završio s ukupno 5,96 milijardi kuna prihoda, što je gotovo 8 posto više nego godinu ranije, uz neto dobit od 423 milijuna kuna, od čega je u zadnjem kvartalu ostvareno 1,14 milijarda kuna prihoda

Moćna rovinjska tvrtka objasnila zašto je bila protiv nagodbe

05.07.2018.

Prema nagodbi, najveći pojedinačni vlasnik Agrokora bit će ruski Sberbank, s 39,2 posto vlasničkog udjela, dobavljači koncerna u prosjeku će ostvariti stopu povrata svojih potraživanja od 60 posto, a financijske institucije i ostali vjerovnici do 20 posto

Alca: Dogovoreni svi detalji nagodbe

19.06.2018.

Jedna od tvrtki koja se smatrala preprekom za postizanje nagodbe u Agrokoru jest Alca. No, čini se kako su našli dogovor s privremenom Upravom

VMD Model od Adrisa kupio golemo zemljište blizu centra grada: Umjesto parkirališta pametni stanovi

03.05.2018.

Revitalizirat će se zapušteni dio centra grada, uz bivšu tvornicu Nadu Dimić i gdje su nekad bili pogoni Kraša

Adris Grupa: Dividenda 17,5 kuna, dobit 374 milijuna kuna

27.04.2018.

Uprava i Nadzorni odbor Adris Grupe predložili su Glavnoj skupštini, sazvanoj za 27. lipnja, donošenje odluke o isplati dividende u iznosu od 17,5 kuna po dionici, te su podržani napori Uprave i poduzete pravne radnje u zaštiti interesa tvrtke, vezane uz

Tag cloud

 1. 1856 članka imaju tag hrvatska
 2. 1880 članka imaju tag turizam
 3. 1512 članka imaju tag financije
 4. 1195 članka imaju tag izvoz
 5. 808 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 979 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 936 članka imaju tag trgovina
 8. 810 članka imaju tag investicije
 9. 670 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 889 članka imaju tag svijet
 11. 942 članka imaju tag EU
 12. 858 članka imaju tag ict
 13. 841 članka imaju tag industrija
 14. 755 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 477 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 562 članka imaju tag maloprodaja
 18. 532 članka imaju tag marketing
 19. 480 članka imaju tag krediti
 20. 485 članka imaju tag tehnologija
 21. 342 članka imaju tag poticaji
 22. 409 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 245 članka imaju tag potpore
 26. 420 članka imaju tag dzs
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 325 članka imaju tag eu fondovi
 30. 322 članka imaju tag agrokor
 31. 291 članka imaju tag osijek
 32. 324 članka imaju tag hotelijerstvo
 33. 298 članka imaju tag hgk
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 368 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 366 članka imaju tag BDP
 39. 266 članka imaju tag investicija
 40. 325 članka imaju tag porezi